Αν η περίφημη φράση του Μαρξ, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, επαληθεύεται κάπου, είναι στη σημερινή Ελλάδα με τις περιπέτειες του κ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τα πάντα για να μειώσει την πολιτική επιρροή και την εκλογική δύναμη του κόμματός του: το έχει μετατρέψει σε συνιστώσα της ΝΔ συμφωνώντας σε μια επαχθή πολιτική, σε πλήρη ρήξη με την παράδοση του ΠΑΣΟΚ και την εκλογική του πελατεία.
Ύστερα πήγε να κρυφτεί πίσω από την κίνηση των 58 για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, την οποία όμως ο ίδιος διέλυσε αλλάζοντας τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, αλλαγή που ευνόησε τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των 58, που πήραν αποστάσεις. Ο ίδιος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής, συναγωνιζόμενος τον Μιχαλολιάκο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ένα κόμμα είτε αλλάζει πολιτική είτε αλλάζει αρχηγό. Όμως ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας είχε θέσει το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς». Στη βενιζελική εκδοχή του 2014 το δίλημμα είναι «Βενιζέλος ή χάος».
Βλέποντας δηλαδή ότι η Ελιά, η κίνηση-φύλλο συκής πίσω από την οποία προσπάθησε τελικά το ΠΑΣΟΚ να κρύψει τη γύμνια του, καρκινοβατεί στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Βενιζέλος άρχισε να προειδοποιεί ότι το κόμμα του θα φύγει από την κυβέρνηση εφόσον η εικόνα των δημοσκοπήσεων αποτυπωθεί στις κάλπες της 25ης Μαΐου. Στις μυστικές δημοσκοπήσεις, που έχει υπ’ όψιν του και το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, η εικόνα είναι πράγματι τραγική για την κυβέρνηση συνολικά και ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντινόπουλος, που άρχισε το χορό των απειλών, δεν μπόρεσε να την αποκρύψει: «Εάν η ΝΔ και η Ελιά συγκεντρώσουν στις ευρωεκλογές μικρότερο άθροισμα από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα κρατηθεί η κυβέρνηση;».
Το πρόβλημα είναι όμως ότι η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί το χάος που υποτίθεται ότι θέλει να αποτρέψει, καθώς δεν περνάει μέρα χωρίς έναν σκανδαλώδη νόμο ή κάποια αυθαίρετη απόφαση. Ο ένας νόμος διαλύει τις λαϊκές αγορές, καθώς και το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα βάζοντας στην άκρη τους ενδιάμεσους και ενισχύοντας την απευθείας σχέση παραγωγού και καταναλωτή. Σε συνθήκες ανέχειας, το κίνημα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ίδιους τους καταναλωτές να προμηθευτούν τρόφιμα και προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές.
Ο άλλος νόμος, που καταστρέφει και ιδιωτικοποιεί τους αιγιαλούς, προβλέπει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη και ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κ.λπ.). Όλα αυτά είναι βέβαια αντισυνταγματικά, αλλά μέσα στον πανικό ποιος νοιάζεται για το Σύνταγμα; Μέχρι και η αφίσα των φαρμακοποιών της Αττικής απαγορεύτηκε με πρωτοφανή υπουργική απόφαση, όπως και η εν όψει εκλογών μετάδοση οποιουδήποτε μηνύματος μπορεί να χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως πολιτικό. Τι παραπάνω έκανε ο Ερντογάν, που απαγόρευσε το YouTube και το Twitter;
Αυτά όλα ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ για «μαυρογιαλουρισμό», το περίφημο επίδομα έχει πνιγεί στον σουρεαλισμό του ελληνικού Δημοσίου και των κωμικοτραγικών ρυθμίσεων που απαγορεύουν και τη φιλοξενία, οι κυβερνητικοί βουλευτές υβρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η κ. Μπακογιάννη επικρίνει τον εκβιασμό Βενιζέλου δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με το «να ταυτίζει κανείς την πολιτική σταθερότητα με την προσωπική πολιτική του σταδιοδρομία»!
Το ερώτημα, παρ’ όλα αυτά, είναι αν το δίλημμα Βενιζέλου μπορεί να φέρει ψήφους στο ΠΑΣΟΚ. Είναι γεγονός ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών, παρότι αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική, δεν θέλει πρόωρες εκλογές και έχει πιστέψει την κυβερνητική προπαγάνδα σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο κ.λπ.
Όμως αυτό είναι κατεξοχήν το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου. Επειδή δηλαδή δεν μπορεί να στραφεί στην τέως εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή του ηγεσία απευθύνεται στους πολίτες στους οποίους απευθύνεται και η ΝΔ με το ανάλογο δίλημμα: «χάος ή success story». Το πρόβλημα δηλαδή είναι ότι και τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν διεκδικούν τους ίδιους ψηφοφόρους. Τέτοια ωραία ατμόσφαιρα έχει χρόνια να παρουσιαστεί σε ελληνική κυβέρνηση και είμαστε μόνο στην αρχή.
σχόλια