Ευρωπαίων ξενοφοβία. Του Γιάνη Βαρουφάκη

Ευρωπαίων ξενοφοβία. Του Γιάνη Βαρουφάκη Facebook Twitter
11

Το Κραχ του 1929 αρχικά πυροδότησε την κρίση του κοινού νομίσματος της εποχής (του Κανόνα του Χρυσού) και, πολύ γρήγορα, γέννησε την πολιτική καθίζηση, η οποία έφερε τους φασιστο-ναζί στην εξουσία.

Όταν το 2008 αποδείχθηκε το 1929 της γενιάς μας, η ιστορία φάνηκε να επαναλαμβάνεται – και καθόλου ως φάρσα. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν τον θρίαμβο της ξενοφοβικής άκρας Δεξιάς – με τη Χρυσή Αυγή και τους συνοδοιπόρους τους στην Ουγγαρία να απειλούν, με την κ. Λεπέν και τον άσπονδο ξενοφοβικό κ. Φάρατζ στην άλλη μεριά της Μάγχης να προελαύνουν και με τους Δανούς ρατσιστές και τους Ολλανδούς κρυπτο-φασίστες να καραδοκούν.


Κι όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά από τη δεκαετία του 1930.


Το 1930 η κρίση μπορούσε απλά και εύκολα να αντιμετωπιστεί σε καθένα από τα ευρωπαϊκά κράτη από μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εξαφανίσει την ανεργία φέρνοντας αρκετή ρευστότητα στην οικονομία – π.χ. ακριβώς όπως έπραξε, δυστυχώς, η κυβέρνηση του Αδόλφου Χίτλερ, απορροφώντας τους ανέργους σε βιομηχανίες που, έως τότε, υπολειτουργούσαν και τις οποίες ενεργοποίησε ώστε να παράγουν οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, πολεμικά πλοία και αεροπλάνα. (Λέω «δυστυχώς» γιατί, όπως απέδειξε η ιστορία, η υπερ-προσφορά όπλων δημιουργεί αυτόματα υπερ-ζήτηση γι' αυτά τα όπλα... στα πεδία των μαχών.) Επιγραμματικά, οι οικονομίες του Μεσοπολέμου είχαν ανάγκη μόνο μερικές ενέσεις ζήτησης για να μπουν «μπροστά οι μηχανές» τους. Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.


Ο λόγος που σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα είναι απλός: η αβάσταχτη υπερχρέωση κρατών και καταναλωτών! Πράγματι, το 1930 τα νοικοκυριά είχαν ελάχιστο χρέος. Σχεδόν μηδενικό. Αντίθετα, το 2014 τα νοικοκυριά δεν είναι μόνο κυψέλες ανεργίας, υπο-απασχόλησης και χαμηλών εισοδημάτων. Αν ήταν μόνο αυτό, μια σχετικά μικρή, τονωτική ένεση ρευστού χρήματος από το κράτος ή την κεντρική τράπεζα θα έλυνε το πρόβλημα. Όχι, το πρόβλημα είναι ότι, πέραν των ισχνών εισοδημάτων και του γεγονότος ότι τα κράτη είναι υπερχρεωμένα, τα ίδια τα νοικοκυριά είναι κι αυτά βουτηγμένα σε μη βιώσιμα χρέη.


Έτσι, ακόμα κι αν πέσουν χρήματα ως μάννα εξ ουρανού και καταλήξουν στους ιδιώτες, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων θα εξαφανιστεί – θα παρακρατηθεί από την κατανάλωση για να αποπληρωθεί μέρος των δανεικών. Για να φτάσουν οι καταναλωτές να ξοδέψουν σημαντικό ποσοστό από αυτό το μάννα εξ ουρανού, θα πρέπει να έχει «βρέξει» τόσο μεγάλες ποσότητες κρατικού χρήματος, που το δημόσιο χρέος να ξεπεράσει το 200% του εθνικού εισοδήματος σε χώρες όπως, π.χ., η Ολλανδία. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας και τις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών, που όλο και θα παγιδεύουν μέρος του «βρόχινου» χρήματος, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της τρισκατάρατης δεκαετίας του 1930!

Ευρωπαίων ξενοφοβία. Του Γιάνη Βαρουφάκη Facebook Twitter
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν τον θρίαμβο της ξενοφοβικής άκρας Δεξιάς


Υπό αυτή την έννοια, η Ευρώπη σήμερα θυμίζει τον δρ Φάουστ χωρίς τον Μεφιστοφελή. Ή έναν Φάουστ που επιθυμεί διακαώς να πείσει τον Μεφιστοφελή να αγοράσει την ψυχή του κι ο Μεφιστοφελής δεν θέλει! Κάπως έτσι κινδυνεύει να καταντήσει η Ευρώπη σήμερα: να θέλουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να εργαστούν, ώστε να έχουν εισόδημα με το οποίο να αγοράζουν τα προϊόντα των μεγάλων εταιρειών, και οι εταιρείες να μην ενδιαφέρονται να τους προσλάβουν. Γιατί να μην ενδιαφέρονται; Επειδή οι μεγάλες μάζες των Ευρωπαίων πολιτών, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πρόσφατης κρίσης:
(α) δεν είναι αρκετά φθηνοί (ως εργατικά χέρια),
(β) δεν έχουν κάποιο κομπόδεμα για να ξοδέψουν αγοράζοντας τα προϊόντα των εταιρειών, και
(γ) είναι τόσο υπερχρεωμένοι, που ούτε καν «ικανοί» να δανειστούν δεν είναι για να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Αποτέλεσμα αυτών των τριών χαρακτηριστικών των Ευρωπαίων εργαζομένων είναι οι φυγόκεντρες δυνάμεις που ωθούν μακριά από την Ευρώπη μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται στην ένταση της εργασίας. Χιλιάδες Ευρωπαίων εργατών, μικρομεσαίων που προμηθεύουν τις βιομηχανίες, γραμματέων και υποστηρικτικού προσωπικού στις παραδοσιακές βιοτεχνικές και βιομηχανικές ζώνες πετιούνται στον δρόμο, καθώς οι θέσεις εργασίας τους μεταφέρονται «αλλού».


Παράλληλα, στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή, εισρέουν γόνοι μεσοαστών από τις περιοχές της Οικουμένης όπου βρήκαν καταφύγιο οι «ευρωπαϊκές» βιομηχανίες (π.χ. ως φοιτητές, ως εργαζόμενοι σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ως εκπρόσωποι μιας νέας, παγκόσμιας, κοινωνικής τάξης μεγάλης επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας), με αποτέλεσμα, με την παρουσία τους και το πορτοφόλι τους, να ωθούν στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές γενικότερα, διώχνοντας έτσι τους «γηγενείς» από τις συνοικίες τους, μετατρέποντάς τους σε αόρατους πρόσφυγες μέσα στη δική τους χώρα, γεμίζοντάς τους με μίσος για τον «άλλον», τόσο τον προλετάριο που τώρα έχει τη δουλειά τους σε κάποια μακρινή πολιτεία όσο και τον «μεταμοντέρνο» ξένο που τώρα ζει στην παλιά τους συνοικία, στην οποία δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζουν.


Αυτή είναι η κρυφή πτυχή της ξενοφοβίας που Λεπέν, Φάρατζ, Χρυσή Αυγή κ.λπ. κατάφεραν να μετατρέψουν σε ψήφο υπέρ της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της απόρριψης της ιδέας μιας πολυπολιτισμικής Ευρώπης. Και η λύση; Μόνο μία μπορεί να είναι, τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται να βάλουν το τζίνι του κρυπτο-φασισμού πίσω στο μπουκάλι: η αναδιάρθρωση όλων των χρεών (δημόσιου, τραπεζικών και δημόσιων). Μόνο που για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένας χείμαρρος πολιτών που θα μπορέσει να κάμψει τις προσπάθειες των τραπεζιτών να συντηρήσουν τον σημερινό ιδιόμορφο «σοσιαλισμό» για εκείνους, ο οποίος, βέβαια, απαιτεί την απόγνωση, τον Προκρούστη των άσπλαχνων αγορών και τον διχασμό των υπολοίπων...

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Με ερεθίζει πνευματικώς η κωλοτούμπα διάφορων νεοφιλελέδων που αποκαλούσαν τον Βαρουφάκη σοβαρό άνθρωπο, "όχι σαν αυτούς τους αριστερούς λαϊκιστές που το παίζουν οικονομολόγοι". Τώρα τον θάβουν, ιδίως αφού ακούστηκε η κακιά λέξη (σύριζα).Πόσο μάλλον τώρα που μιλάει για κόσμο στο δρόμο. Μόνο βορειοκορεάτη δεν θα τον λένε στο εξής. Είναι τόσο ιδεολογικά συνεπείς που προτιμούν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο στην Ευρώπη, εμφύλιο και διεθνικό, από την κοινωνική διαμαρτυρία. Αυτό σημαίνει να πολεμάς για τις ιδέες σου και για τα λεφτά των άλλων.
Ένα από τα τραγικά συμπεράσματα από το άρθρο: Οι κοινωνίες μας από το 1929 έως σήμερα μπορεί να προόδευσαν οικονομικά και τεχνολογικά μα δεν προόδευσαν τελικά καθόλου πολιτισμικά. Στον φασισμό πρόστρεξαν τότε, στον φασισμό προστρέχει και σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. «Μόνο μία μπορεί να είναι η λύση, τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται να βάλουν το τζίνι του κρυπτο-φασισμού πίσω στο μπουκάλι: η αναδιάρθρωση όλων των χρεών (δημόσιου, τραπεζικών και δημόσιων)», και μετά τι; Θα ζούμε πάντα με τον τρόμο μήπως και η οικονομία, οι αγορές και η εργασία καταρρεύσει πάλι και ο φασισμός επιστρέψει ξανά; Με το πολιτιστικό επίπεδο του λαού θα ασχοληθούμε ποτέ;
"ψήφο υπέρ της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της απόρριψης της ιδέας μιας πολυπολιτισμικής Ευρώπης."Βλεπεις αυτο που θελεις να δεις. Το UKIP θελει πολυ-πολιτισμικη ευρωπη και οχι την μονο-πολιτισμικη ΕΕ. Γι αυτο και προτεινει προστατευτισμο. Και μονο ρατσισμος δεν ειναι να μπορεις να προτιμας τον Ινδο η τον Νοτιοαφρικανο μεταναστη απο τον Ελληνα η τον Ρουμανο (κατι το οποιο απαγορευει η ΕΕ). Ο χειμαρρος που ονειρευεσαι το μονο που θα κανει ειναι να βγαλει τη Γερμανια (και αλλες πλεονασμικες χωρες) εξω απο την ΕΕ, παρασυροντας ισως και μερικες μιτελ-γιουροπα χωρες για λεμπενσραουμ, με το συμπαθειο. Σιγα μη κατσουν οι Γερμανοι να αφησουν τις θυσιες δεκαετιων να τις καρπωθουν οι Γαλλοι, οι Ισπανοι και οι Ιταλοι (οι Ελληνες ουτε καν μετρανε).
Ενδιαφέρουσα πρόταση. Το μόνο που χρειάζεται (εκτός από το χείμαρρο πολιτών) είναι υπομονή 30-40 χρόνια για να ανπληρώσουν τις απώλειές τους τα συνταξιοδοτικά ταμεία / περίθαλψης (που έχουν τεράστια χαρτοφυλάκια χρέους). Γιατί δεν τυπώνουμε απ’ ευθείας χρήμα; Αλλά για ποιό λόγο; Αφού δε θα υπάρχουν τράπεζες (αναδιάρθρωση χρέους λέμε). Θα ψωνίζουμε βερεσέ μέχρι να φυτρώσουν καινούργιες, καλύτερες.
Η ευρώπη ολοένα και πτωχεύει ο λόγος είναι η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι μεγάλες πληθυσμιακές φτωχές χώρες όπως κίνα ινδία βραζιλία ρωσσία κτλπ. Όχι μόνο έχουμε εμπορικό έλλειμα προς αυτές τις χώρες αλλά και μεγάλο μέρος απο τις επενδύσεις φεύγουν απο την ευρώπη και κατευθύνονται στις χώρες αυτές. Τουτέστιν θα γινόμαστε ολοένα και φτωχότεροι, αυτό μόνο οι γερμανοί δυστυχώς για εμάς το έχουν καταλάβει. Για αυτό και η οικονομία τους είναι βασισμένη στα εμπορικά πλεονάσματα και στην συντηριτική δημοσιονομική πολιτική. Αν αρχίζει απλά η ευρωπαικη κεντρική τράπεζα να τυπώνει τεράστιες ποσότητες χρήματος θα οδηγήσει σε τεράστια κατανάλωση και επομένως σε τεράστια εμπορικά ελλείματα, που με την σειρά τους θα φέρουν ταχύτερη φτωχοποίηση της Ευρώπης. Η λύση αρχικά είναι πρώτα να οργανωθούν σωστά λειτουργικές οικονομίες με πλεονάσματα δημοσιονομικά και εμπορικά και ύστερα θα δούμε διαγραφές χρεών. Οι γερμανοί το ξέρουν ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε το χρέος μας δεν περίμεναν απο δημοσιογράφους να το μάθουν. Και προς πληροφόρηση όλων ακόμα δεν έχουμε πληρώση ούτε 1 ευρώ για το χρέος απλά το ανακυκλώνουμε με νέα χαμηλότοκα δάνεια. Θα γίνει ρύθμιση του χρέους όταν δούνε οι ευρωπαίοι ότι έχουμε φτιάξει μια λειτουργική οικονομία. Και δυστυχώς εσείς κύριε Βαρουφάκη όπως και οι ψηφοφόροι του κομματός σας δεν έχετε ιδέα πως να το κάνετε αυτό αφού στην κυριολεξία αυτά που λέτε δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Όσον αφορά την ακροδεξιά φροντίστε όταν έρθετε στην εξουσία να μην σπάσετε την οικονομία σαν καρπούζι και νομιμοποιήσετε όλους τους μετανάστες γιατί τότε θα καταλάβετε τι εστί βερίκοκο.
Αυτά που λέμε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα αλλά γι'αυτό μήπως φταίει λιγάκι η πραγματικότητα; είναι οξύμωρο, αυτή η χώρα να σέρνεται δεκαετίες πίσω απ'το αμερικάνικο όνειρο, στο τέλος να κατασπαράζεται από το σύστημα και αντί να πει "φταίει το σύστημα", το βλέπουμε σαν μονόδρομο κι ελπίδα, ενώ ο,τιδήποτε άλλο είναι ο εχθρός. Σκεπτόμαστε όλοι σαν εφοπλιστές ενώ είμαστε άνεργοι. Εντάξει λοιπόν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Άντε γεια
Το σύστημα, η ΝΔ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ όντως μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, αυτοί χρεοκώπησαν την χώρα. Μακάρι να υπήρχε ένα κόμμα σοβαρό καινούργιο εγώ συτό θα ψήφιζα αλλά όπως βλέπεις τα τελευταία 3 χρόνια που φεύγει ο κόσμος απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται σε άλλα κόμματα όπως Σύριζα,ΚΚΕ,Χρυσή αυγή,Αννελ,Δημαρ,ποτάμι , είναι προφανές λοιπόν ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει καταλάβει τι μάς οδήγησε μέχρι εδώ. Το κράτος χρεωκόπησε γιατί δανειζόταν για να καλύψει τα ελλείματα του. Όντως και εγώ πιστεύω ότι δύσκολα θα βγεί το πρόγραμμα ο λόγος είναι ότι με 2 εκ συνταξιούχους 600 χιλ δημόσιους υπαλλήλοους και 1,5εκ ανέργων είναι αδύνατη οποιαδήποτε ανάπτυξη, έχει γίνει τέτοια στρέβλωση της οικονομίας που πιστεύω δύσκολα θα βγούμε απο όλο αυτό. Η οικονομία της ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Ελλάδας εκεί το σύστημα δουλεύει έχουν ανεργία 6% ,ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα για να μην πληρώνει το κράτος 1 δολλάριο για συντάξεις, χαμηλή φορολογία για τις επιχείρησης ,ισχυρή διακαιοσύνη και ένα μικρό και ευέλικτο κράτος χωρίς γραφειοκρατεία. Τι σχέση έχει όλο αυτό με το Ελλαδιστάν??? Είναι ατυχής η σύγκριση για τον απλό λόγο ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν όλα αυτά που προτείνει ο Σύριζα τώρα. Μην παρεξηγηθώ δεν φταίει ο σύριζα για αυτά που ζούμε αλλά όλα αυτά που λέει είναι αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 80. Μην μείνουμε μόνο στις ΗΠΑ αυτό το μοντέλο το εφάρμοσαν με διαφορετικό τρόπο η Γερμανία η Ιαπωνία η αγγλία η αυστρία ο καναδάς κτλπ. Σε μια οικονομία θαύματα δεν γίνονται πρέπει να φτιάξεις λειτουργική οικονομία χωρίς αυτό και παπάδες να κάνεις πάντα θα φτωχένεις, δές χώρες της λατινικής αμερικής των αμετανόητων αριστεριστών.
"Και η λύση; Μόνο μία μπορεί να είναι...η αναδιάρθρωση όλων των χρεών (δημόσιου, τραπεζικών και δημόσιων)". Και τι γίνεται τότε με την Κίνα που τους στήριξε οικονομικά με ρευστό, εισαγωγές, επενδύσεις (ΗΠΑ-Γερμανία κυρίως αλλά και οι υπόλοιποι όπως και η Ελλάδα) ώστε να μην καταρρεύσουν;Είναι μαθηματική η ολοκληρωτική επικράτηση της κινεζικής οικονομικής πολιτικής; Και τότε, άραγε θα μιλάμε για την νίκη του Κομμουνισμού;
...το 60% του ΑΕΠ με 2.500/κάτοικο. Ρυθμός ανάπτυξης 7,5%.ΗΠΑ 18 τρις χρέος, 103% του ΑΕΠ με 40.000/κάτοικο. Ρ/Α 2%Γερμανία 2.2 τρις χρέος, 80% του ΑΕΠ, 27.000/κάτοικο. Ρ/Α 2%.Μεγάλο μέρος του χρέους τους είναι προς την Κίνα. Μην γράφεις ό,τι να 'ναι.