Με εκτενές αφιέρωμα καλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Monde το θέμα του τάφου στην Αμφίπολης, χαρακτηρίζοντάς το ως ''μοναδικό μνημείο στο είδος του, άνευ προηγουμένου για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα''. Μέσα από το εν λόγω άρθρο προσπαθεί να εισάγει τον αναγνώστη στη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, εξετάζοντας τον πιθανό ένοικο που, όπως φαίνεται, είναι κοντινό-συγγενικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο του να μην είναι κανένας θαμμένος εκεί.
Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανακάλυψη των καρυάτιδων, καθώς και οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, ύστερα και από την επίσκεψη του ίδιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον χώρο των ανασκαφών. Παρ' όλα αυτά, γίνεται λόγος για την πληροφόρηση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η οποία γίνεται με το σταγονόμετρο, δικαιολογώντας έτσι και τις συχνές φήμες που κυκλοφορούν.
Παράλληλα, το δημοσίευμα περιγράφει τους λόγους που ο τύμβος έχει τόσο ξεχωριστή αρχαιολογική σημασία, εξηγώντας τη δομή, τη χρονολογική προέλευσή του και τον τρόπο που ανακαλύφθηκε από τους ειδικούς. Επίσης, αναφέρεται το ενδεχόμενο το μνημείο να είναι συλημένο, πράγμα το οποίο, όμως, δε δικαιολογεί τον λόγο που δεν ανακαλύφθηκε άθικτο.
Η Le Monde παραθέτει, επίσης, μια συμπληρωματική ανάλυση γύρω από την ταυτότητα του ενοίκου του τύμβου στον λόφο του Καστά, ύστερα από μια σύντομη βιογραφική μνεία στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως το άτομο που βρίσκεται θαμμένο εκεί πιθανόν να πέθανε μεταξύ 325 π.Χ και 300 π.Χ, κατά την εποχή της διαδοχής του Μ. Αλεξάνδρου και ενδέχεται να είναι κάποιος στρατηγός και φίλος του ή μέλος της οικογενείας του, βάσει της μεγαλοπρέπειας του τάφου. Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται είναι ο Νέαρχος, επικεφαλής του στόλου του Αλεξάνδρου, ο στρατηγός Αντίπατρος, ο Λαομέδων, η γυναίκα του Ρωξάνη, η μητέρα του Ολυμπιάδα ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς όπως ο Κάσσανδρος, ο γιος του Αντίπατρου.
Τέλος, εξετάζεται σαν ενδεχόμενο οι ένοικοι να είναι παραπάνω από ένας ή και να μην είναι κανείς, αλλά ο τύμβος να είχε κατασκευαστεί από τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη σαν το ταφικό του μνημείο και να μη θάφτηκε ποτέ εκεί, καθώς απεβίωσε στη Βαβυλώνα. Στο σημείο αυτό παρατίθενται δηλώσεις του ιστορικού Μιλτιάδη Χατζόπουλου επί του θέματος, ο οποίος, όμως, υπογραμμίζει ότι οι πηγές δεν κάνουν πουθενά λόγο σχετικά με έναν Μακεδόνα βασιλιά που να έχτισε τάφο για τον ίδιο, ενώ ακόμη βρισκόταν εν ζωή.
σχόλια