Le Monde: Κι αν δεν είναι κανείς θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης;

Le Monde: Κι αν δεν είναι κανείς θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης; Facebook Twitter
8
Le Monde: Κι αν δεν είναι κανείς θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης; Facebook Twitter
"Μοναδικό μνημείο στο είδος του, άνευ προηγουμένου για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα..."

Με εκτενές αφιέρωμα καλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Monde το θέμα του τάφου στην Αμφίπολης, χαρακτηρίζοντάς το ως ''μοναδικό μνημείο στο είδος του, άνευ προηγουμένου για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα''. Μέσα από το εν λόγω άρθρο προσπαθεί να εισάγει τον αναγνώστη στη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, εξετάζοντας τον πιθανό ένοικο που, όπως φαίνεται, είναι κοντινό-συγγενικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο του να μην είναι κανένας θαμμένος εκεί.

Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα περιγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανακάλυψη των καρυάτιδων, καθώς και οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, ύστερα και από την επίσκεψη του ίδιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον χώρο των ανασκαφών. Παρ' όλα αυτά, γίνεται λόγος για την πληροφόρηση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η οποία γίνεται με το σταγονόμετρο, δικαιολογώντας έτσι και τις συχνές φήμες που κυκλοφορούν.

Παράλληλα, το δημοσίευμα περιγράφει τους λόγους που ο τύμβος έχει τόσο ξεχωριστή αρχαιολογική σημασία, εξηγώντας τη δομή, τη χρονολογική προέλευσή του και τον τρόπο που ανακαλύφθηκε από τους ειδικούς. Επίσης, αναφέρεται το ενδεχόμενο το μνημείο να είναι συλημένο, πράγμα το οποίο, όμως, δε δικαιολογεί τον λόγο που δεν ανακαλύφθηκε άθικτο.

Η Le Monde παραθέτει, επίσης, μια συμπληρωματική ανάλυση γύρω από την ταυτότητα του ενοίκου του τύμβου στον λόφο του Καστά, ύστερα από μια σύντομη βιογραφική μνεία στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως το άτομο που βρίσκεται θαμμένο εκεί πιθανόν να πέθανε μεταξύ 325 π.Χ και 300 π.Χ, κατά την εποχή της διαδοχής του Μ. Αλεξάνδρου και ενδέχεται να είναι κάποιος στρατηγός και φίλος του ή μέλος της οικογενείας του, βάσει της μεγαλοπρέπειας του τάφου. Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται είναι ο Νέαρχος, επικεφαλής του στόλου του Αλεξάνδρου, ο στρατηγός Αντίπατρος, ο Λαομέδων, η γυναίκα του Ρωξάνη, η μητέρα του Ολυμπιάδα ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς όπως ο Κάσσανδρος, ο γιος του Αντίπατρου.

Τέλος, εξετάζεται σαν ενδεχόμενο οι ένοικοι να είναι παραπάνω από ένας ή και να μην είναι κανείς, αλλά ο τύμβος να είχε κατασκευαστεί από τον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη σαν το ταφικό του μνημείο και να μη θάφτηκε ποτέ εκεί, καθώς απεβίωσε στη Βαβυλώνα. Στο σημείο αυτό παρατίθενται δηλώσεις του ιστορικού Μιλτιάδη Χατζόπουλου επί του θέματος, ο οποίος, όμως, υπογραμμίζει ότι οι πηγές δεν κάνουν πουθενά λόγο σχετικά με έναν Μακεδόνα βασιλιά που να έχτισε τάφο για τον ίδιο, ενώ ακόμη βρισκόταν εν ζωή.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

3 σχόλια
όταν μιλάμε για ''βασιλιάδες'' και ''στρατηγούς'' εξηγήστε στον κόσμο ότι αναφερόμαστε σε κατακτητές παύλα δολοφόνους παύλα αποικιοκράτες παύλα κουλτουροφάγους που σβήσανε από το χάρτη άλλες χώρες και πολιτισμούς ,πανηγύρι λοιπόν για την εύρεση της κατοικίας ενός δολοφόνου ,αναμένουμε να δούμε είναι απλός δολοφόνος ή μέγα δολοφόνος (όπως θέλουν οι περισσότεροι).
Δεν ξέρω σε ποιούς "βασιλιάδες" και "στρατηγούς" αναφέρεσαι, αλλά η περιγραφή που έδωσες δεν ταιριάζει στον Αλέξανδρο. Ναι ήταν κατακτητής και ναι φυσικά εξόντωσε στρατούς. Κουλτουροφάγος δεν ήταν ποτέ. Αντίθετα εκτιμούσε τα ξένα πολιτισμικά στοιχεία και μετέδιδε τον ελληνικό πολιτισμό σεβόμενος τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού. Έφτασε σε σημείο να παντρευτεί μία Περσίδα. Το ίδιο και οι στρατηγοί του. Για αυτό θα σε παρακαλέσω αν δε γνωρίζεις την Ιστορία του Γυμνασίου να μην τοποθετείσαι.
Την προπαγανδιστική ιστορία των ντόπιων φυσικά δεν την γνωρίζω ευτυχώς .Τώρα αναφορικά με τα άλλα είναι λόγια που λες αλλά δεν πιστεύεις .Το ότι αναφέρθηκες μόνος σου στον αλέκο πάει να πει ότι το σκέφτεσαι και εσύ λιγάκι το διαφορετικό της ιστορίας .Πρώιμοι ακροδεξιοί δικτάτορες με λάτρεις ακόμα και μετά από τόσα χρόνια(τελικά όλοι μέσα μας έστω και λίγο γουστάρουμε ακρότητα ε ?)
Καταλαβαίνω πως έχω να κάνω με άνθρωπο που σκέφτεται εντελώς ασυνάρτητα. Προπαγανδιστική Ιστορία είναι ο "συνωστισμός στη Σμύρνη" και ο "ένθερμος αγώνας της εκκλησίας κατά των Τούρκων". Κάτι που ομολογείται καθολικά από τους Ιστορικούς δεν είναι προπαγάνδα. Μην ξεστομίζεις βαριές λέξεις χωρίς να γνωρίζεις. Θα σε παρακαλούσα επίσης να μην χρησιμοποιείς τον χαρακτηρισμό "Αλέκο". Το όνομά του είναι Αλέξανδρος. Και η λέξη "ακροδεξιά" δεν χαρακτηρίζει κανέναν πολιτικό προ του 18ου αιώνα. Πολιτικές ιδέες διαμορφώθηκαν χιλιάδες χρόνια μετά τους Μακεδόνες. Αλλά και ακόμα και αν ο Αλέξανδρος είχε ιδέες που αποτέλεσαν τη βάση της ακροδεξιάς, δεν χαρακτηρίζεται ακροδεξιός. Και φυσικά οι λάτρεις του δεν έχουν σχέση με τις ιδέες του αλλά το έργο του. Έχω μεγαλώσει σε οικογένεια δεξιών και ποτέ μου δεν εστερνίστηκα τις απόψεις τους. Ευτυχώς απέφυγα την παγίδα του εθνικισμού. Το να αγαπώ τον πολιτισμό μου και το έργο μεγάλων αντρών δεν με καθιστά λάτρη της ακροδεξιάς. Δεν με εκφράζει καμία πολιτική παράταξη λόγω τυφλών ανθρώπων σαν και εσένα. Γιατί δυστυχώς ο Νεοέλληνας πάντα υποτασσόταν τυφλά στον ξένο. Και από την άλλη προσκυνούσε το παρελθόν. Δεν θα ανήκω όμως σε καμία κατηγορία απο αυτές. Εσύ προχώρα με τις παρωπίδες.
Μπράβο σύντροφε! Συμφωνώ! Ας πάρουμε λοιπόν βαριοπούλες και να καταστρέψουμε αυτό το μνημείο πρώιμου ιμπεριαλισμού αλλάζοντας "φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι!" (η βλακεία, όντως είναι ανίκητη)
Και τίποτα να μην υπάρχει μέσα - αν κανείς μπορεί όλο αυτό που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται μπορεί να το πει 'τιποτα'- είναι ενα καταπληκτικό μνημείο. Σπουδαία ανακάλυψη που έπρεπε να είχε γίνει και αναδειχτεί πολύ καιρό πριν.-