"Είμαστε και εμείς βρωμεροί Γάλλοι"

"Είμαστε και εμείς βρωμεροί Γάλλοι" Facebook Twitter
7

Διάφορες προσωπικότητες μουσουλμανικής πίστης υπογράφουν άρθρο που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της Liberation και στο οποίο τάσσονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου πρόσφατα είχαν ζητήσει τη δολοφονία απίστων και "ειδικότερα των κακών και βρωμερών Γάλλων".

Δύο ημέρες μετά, οργάνωση τζιχαντιστών στην Αλγερία έκανε πράξη την απειλή σκοτώνοντας τον Γάλλο ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ.

«Εμείς, μουσουλμανικού θρησκεύματος Γάλλοι της Γαλλίας, επιθυμούμε να εκφράσουμε με δύναμη την πλήρη αλληλεγγύη μας προς όλα τα θύματα αυτής της βάρβαρης ορδής, των χαμένων στρατιωτών ενός υποτιθέμενου Ισλαμικού Κράτους, και καταγγέλλουμε με όλη μας την ενέργεια όλες τις ακρότητες που έχουν διαπραχθεί στο όνομα μίας φονικής ιδεολογίας που κρύβεται πίσω από την ισλαμική θρησκεία κατάσχοντας το λεξιλόγιό της», αναφέρεται στο άρθρο.

«Κανείς δεν μπορεί να υφαρπάξει το δικαίωμα να εκφράζεται στο όνομά μας και, σε ακόμη μεγαλύτερη ένδειξη της αλληλεγγύης στις σημερινές δραματικές συνθήκες, διεκδικούμε την τιμή να πούμε ότι 'είμαστε και εμείς βρωμεροί Γάλλοι».

Μεταξύ των υπογραφόντων το κείμενο, ο μουφτής του Τεμένους της Λυών Κάμελ Καμπτάν, ο διευθυντής της εβδομαδιαίας επιθεώηρησης Jeune Afrique Μαρουάν Μπεν Γιαχμέντ και η σοσιαλίστρια γερουσιαστής Μπαρίζα Χιάρι, η οποία δηλώνει στη Liberation ότι «έρχεται μία στιγμή που λες: "Πρέπει να αντιδράσω'».

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κάτι τρέχει με το λογαρισμό μου και δεν μπορώ να απαντήσω κάτω από το τελευταίο σχόλιο σου Celsius, το γράφω εδώ. Προσωπικά ούτε θίγομαι, ούτε προσβάλομαι για θέματα θρησκείας. Δεν έχω ιδέα εάν υπάρχει θεός και δεν πιστεύω σε καμία εκκλησία. Το ότι τον ψάχνω στο εργαστήριο ίσως μπέρδεψε. Εννοούσα ότι είμαι επιστήμονας/ερευνητής και η έρευνά μου είναι αντίθετη με κάθε θρησκεία και προκαλεί την ανθρώπινη πίστη στο θεϊκό στοιχείο. Αναφερόμουν κυρίως στο σχόλιο σου "Εκείνος ο οποίος έχει διαβάσει,μορφωθεί (με την ευρύτερη έννοια) και πιστεύει σε οποιοδήποτε δόγμα ή συμφέροντα έχει ή κάποιο συμφέρον". Ναι, η θρησκεία είναι μέσο προάσπισης συμφερόντων και κάποιος μπορεί να "κερδίσει" κάτι απλά με το να είνια μέλος μίας θρησκείας αλλά οι Γάλλοι είναι πολύ ιδιαίτεροι σε κάποια θέματα (δημοκρατία, εθνική ταυτότητα, ατομικές ελευθερίες, κτλ) και με αυτή την συμβολική κίνηση (έστω ακόμα και εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιον) στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαι μουσουλμάνος, αλλά πάνω απ όλα Γάλλος. Σε αντίθεση με τους χριστιανούς και δη τους Έλληνες…Και για να μην κατηγορηθώ για Γαλλόφιλος…δνε έχω ιδιαίτερες σχέσεις με τη Γαλλία. Απλά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός.
Εκείνος ο οποίος ποτέ δεν άνοιξε βιβλίο μπορεί να είναι ό,τι θέλει ή ό,τι του χώσουν στο κεφάλι.Εκείνος ο οποίος έχει διαβάσει,μορφωθεί (με την ευρύτερη έννοια) και πιστεύει σε οποιοδήποτε δόγμα ή συμφέροντα έχει ή κάποιο συμφέρον.
Αγαπητέ celsius,και έχω διαβάσει, και έχω μορφωθεί, και δεν επικροτώ την άσκηση εξουσίας από την εκκλησία (μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τη σιχαίνομαι). Το ψάχνω να βρω το θεό στο εργαστήριο μου, είναι δικαίωμα μου, εάν δεν προσπαθώ να πείσω κάποιον να τον ασπαστεί. Παρ'όλα αυτά, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει, κάτι για το οποίο οι δημοκρατικές κοινωνίες πρέπει να αγωνίζονται. Μάλλον δεν κατάλαβες τι ακριβώς είπανε ή τι είναι οι Γάλλοι...
Μίλησε για δόγματα.Δεν κατηγόρησε την πίστη την δική σου ή του οποιουδήποτε σε κάποια ανώτερη μεταφυσική δύναμη.Την δογματική αντίληψη αυτής της δύναμης κατηγόρησε,δηλαδή τις θρησκείες.Το ότι είσαι ντεϊστής δεν σημαίνει πως είσαι και θρήσκος,ούτε έχει σχέση με την νοημοσύνη σου ή την μόρφωση σου.Ο Νεύτωνας για παράδειγμα,ήταν ντεϊστής,αλλά με δική του διαμορφωμένη αντίληψη περί Θεού.Αν ήσουν θρήσκος δεν θα έψαχνες να βρεις κανέναν θεό,γιατί αυτό αποτελεί αιρετική πράξη.Θα το ξαναπώ.Άλλο πίστη,άλλο θρησκεία.Είναι μεγάλη συζήτηση όλο αυτό,από σχόλια στην lifo δεν θα βγει άκρη,γιατί δεν μπορεί να υπάρξει το σωστό πλαίσιο για να λειτουργήσει σωστά η διαλεκτική.Απλά για να μην νομίζεις πως έκανε επίθεση στα πιστεύω σου ή στον κόπο σου. Ταύτα έφη,ένας άθεος
Μπορεί και σίγουρα ίσως να μην έχει σχέση αυτό που έγραψα με το θέμα,απλά με έχει κουράσει όλο αυτό το ¨ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ¨και ότι ακολουθεί μέσα από αυτό και πάνω σε αυτό το έγραψα.Νομίζω ότι δεν έχουμε κάποια διαφορά Listerix,εννοείται πως είναι διακαίωμά σου να πίστεύεις όπου εσύ θεωρείς καλό για εσένα,αλλά όχι για όλη την ανθρωπότητα. Ευχαριστώ captain.
Ναι,σας μπέρδεψα λίγο με τα ονόματα.Εξηγούμε.Όταν πήρα το τάμπλετ δεν με άφηνε να γράψω με το ίδιο όνομα που γράφω στο λάπτοπ, δεν ξέρω γιατί,σίγουρα κατάλαβε ότι είμαι σκράπας και με δούλευε.Έτσι έφτιαξα καινούργιο nickname.Είμαι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο.Αποκάλυψα την μυστική μου ταυτότητά γαμώ το.