Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε

 Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε Facebook Twitter
Η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη.
22

Πού είναι η εμπειρία του χρώματος «κόκκινο» στον εγκέφαλό μας; Αυτή την ερώτηση έθεσε ο Ντίπακ Τσόπρα στον Michael Shermer του Scientific American στα πλαίσια του Sages and Scientists Symposium στην Καλιφόρνια. Κάποιοι από τους παρουσιαστές ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη. Η ιδέα ότι η υποκειμενική εμπειρία είναι αποτέλεσμα ηλεκτροχημικής δραστηριότητας είναι μια υπόθεση, έγραψε ο Τσόπρα σε ένα μέιλ.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει.

Πού είναι το μυαλό της θείας Μίλλι όταν πεθαίνει από Αλτσχάιμερ; Απάντησε ο Michael Shermer. Η θεία ήταν ένα εφήμερος σχηματισμός συμπεριφοράς στο σύμπαν και επέστρεψε στο δυναμικό από το οποίο προήλθε. Στη φιλοσοφική θεώρηση των ανατολικών παραδόσεων η υπόσταση του «εγώ» είναι μια ψευδαίσθηση και ο στόχος της φώτισης είναι η μετάβαση σε μια πιο παγκόσμια, μη χωρική, άυλη ύπαρξη.

Όμως, όπως γράφει ο Shermer στο Scientific American, η υπόθεση ότι ο εγκέφαλος είναι αυτός που δημιουργεί τη συνείδηση, έχει πολλαπλές σχετικές ενδείξεις, ασύγκριτα περισσότερες με την υπόθεση ότι η συνείδηση είναι αυτή που δημιουργεί τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει. Το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει απόλυτα για το ποια θεωρία εξηγεί καλύτερα τον εγκέφαλο δε σημαίνει ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι η ύλη δημιουργία της συνείδησης.- Λ.Φ.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
ο Hawking δεν ειναι αγνωστικιστης. Ειναι πιο αθεος κι απο τον Dawkins. Και τα λεξικα τερτιπια δεν μπορουν να αγνοησουν την πραγματικοτητα της μη αναγκης για υπαρξη φανταστικων φιλων. Θες να πιστευεις στην Τινκερμπελ ? Με γεια σου και χαρα σου. Οχι ομως να επιστρατευσεις σοφικιστικες τρικλοποδιες για να παραμορφωσεις την πραγματικοτητα.
Ακόμα καλύτερα λοιπόν, ο άθεος Hawking έγραψε το παραπάνω. Ο ίδιος το έγραψε, όχι εγώ. Δεν έχω ανάγκη να παραμορφώσω την πραγματικότητά σου, το αν δέχεσαι εσύ ότι όλο το σύμπαν δημιουργήθηκε από το τίποτα, με γεια σου και χαρά σου. Αλλά το να παρομοιάζεις τον "παρατηρητή" ή κάποιο πιθανό δημιουργό σαν φανταστικό φίλο και να μη δέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχει κάτι παραπέρα από όσα γνωρίζουμε, ε ρε φίλε, είναι σκοταδισμός! Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε τι είναι η συνείδηση και τι σχέση έχει με την σύγχρονη φυσική και κοσμολογία, είναι βολικά εδώ στην υλιστική κοινωνία μας, στην οποία ο μόνος θεός είναι το χρήμα... δεν έχουμε ανάγκη για "φανταστικούς φίλους".
Ας μας εξηγήσει κάποιος λοιπόν ποια ηλεκτροχημική δραστηριότητα του εγκεφάλου παίζει το ρόλο του "παρατηρητή" στη σύγχρονή κβαντομηχανική, ο οποίος προκαλεί την κατάρρευση μιας κυματοσυνάρτησης... Ας μη γελιόμαστε, όλα είναι υποθέσεις, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε αποδείξεις για οτιδήποτε. Ακόμα και ο υλιστής-αγνωστικιστής Stephen Hawking έχει επισημάνει: «Η Κβαντομηχανική μας ανάγκασε να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν ότι ο παρατηρητής είναι αναγκαίος για την δημιουργία του Σύμπαντος όπως και το Σύμπαν είναι αναγκαίο για την δημιουργία του παρατηρητή». Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι η ηλεκτροχημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου δημιουργούν και επηρεάζουν τη συνείδηση.. ή μήπως η συνείδηση επηρεάζει τον εγκέφαλο;
Εξαιρετική επισήμανση. Σίγουρα υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση της συνείδησης και του εγκεφάλου. Και σίγουρα μέρος της συνείδησής μας είναι αποτέλεσμα του εγκεφάλου (η μνήμη, η σκέψη, η εμπειρία και η δράση μέσα από αυτά). Όμως το ερώτημα είναι τι ώθησε την δημιουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος δημιουργεί μία κάποια συνείδηση από το τίποτα ή τροποποιεί μία προϋπάρχουσα συνείδηση - μία δημιουργό ενέργεια - που ώθησε την γέννηση του εγκεφάλου; Εδώ προκύπτει η μεγάλη δυσκολία διότι ο παρατηρητής σχετίζεται άμεσα με το παρατηρούμενο (δεν είναι ποτέ ελεύθερος από το αντικείμενο που παρατηρεί, ούτε το αντικείμενο της παρατήρησης συμπεριφέρεται ανεξάρτητα από τον παρατηρητή) κι έτσι δεν υπάρχει καθαρή και ολοκληρωμένη "οπτική". Ο παρατηρητής ΕΙΝΑΙ το παρατηρούμενο και ως εκ τούτου χρειάζεται κάτι άλλο, κάτι πέρα από αυτά για να "δει" την όλη εικόνα - αν υπάρχει κάτι τέτοιο βέβαια.
Για το μόνο που είμαστε σίγουροι, είναι οτι θα πεθάνουμε. Οι φτωχοί τουλάχιστον, αρκετοί πλούσιοι δεν είναι σίγουροι, σιγουρεύονται όμως όταν πεθαίνουν.
Ακόμα και αν ξέρουμε τη θέση και την ταχύτητα όλων των σωματιδίων σε μια μάζα, δεν έχουμε κανένα τρόπο να αποδείξουμε ότι αυτή η μάζα έχει συνείδηση ή όχι.
Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε πως η κότα έφτιαξε το αβγό και το αβγό την κότα γιατί οι πολλαπλές ενδείξεις είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από το αντίθετο.
Ο Ντιπακ Τσοπρα σε σοβαρη συζητηση γυρω απο την βιοχημεια ? Στην επομενη πιστα θα ακουμε τον Αμβροσιο να εκθετει τις αποψεις του για τον Χιγκινς ? Ωχ, ναι αυτο εχει γινει ηδη.......
Θα σας πω εγώ μάγκες...Ο εγκέφαλος του ανθρώπου από τη στιγμή που θα γεννηθεί δέχεται ερεθίσματα που αποθηκεύονται στη μνήμη και τα οποία σαν σύνολο συγκροτούν την "προσωπικότητα" του καθενός.Η διαδικασία όμως σχηματισμού της σκέψης νευροφυσιολογικά είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ σε όλους τους ανθρώπους. Επομένως, ναι μεν ο καθένας αισθάνεται σαν ένα εντελώς ξεχωριστό άτομο επειδή δέχεται διαφορετικά ερεθίσματα, στην πραγματικότητα όμως το αίσθημα οτι "είσαι ζωντανός" είναι ακριβώς ίδιο σε όλους. Ναι, βρίσκεσαι παντού, στον εγκέφαλο όλων των ανθρώπων και ζώων. Ζεις τις ζωές όλων, όσο τρομακτικό ή ενδιαφέρον και αν σου φαίνεται αυτό...
Ωπ! Ωραιότατη ερώτηση. Όσο και να ανάγουμε τέτοια ερωτήματα στη σφαίρα του μεταφυσικού και όσο ευαίσθητο θέμα είναι ο θάνατος δεν παύουμε να είμαστε ένα πολύ εύθραστο και συνάμα πολύπλοκο βιοχημικό σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι για κάθε μία νέα προσθήκη στον εγκέφαλο (εμπειρία, μνήμη, νέα λειτουργία κλπ) δημιουργείται ένα νέο δίκτυο νευρώνων. Οπότε το σύνολο και η δομή των νευρωνικών συνάψεωνσ τον εγκέφαλο είναι μοναδικό για τον καθένα και ορίζει αυτό που λέμε ψυχή/πνεύμα/συνείδηση και όπως αλλιώς αποκαλείται. Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για να διαπιστωθεί αυτό, θα ήταν η διατήρηση του εγκεφάλου αμέσως μετά το θάνατο και η "μεταμόσχευσή" του κατά κάποιο τρόπο σε ένα άλλο σώμα (δεν μιλάμε για ανθρώπους, ηθικά είναι απαράδεκτο) ώστε να διαπιστωθεί αν διασώζεται η προσωπικότητα και κατά πόσο εξαρτάται καθαρά από τον εγκέφαλο. Θα φτάσουμε σύντομα εκεί.