H μυστική ζωή των περιστεράδων της Αθήνας

H μυστική ζωή των περιστεράδων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Eftychia Vlachou
3

 

Είχα έναν μαθητή στο σχολείο που ήταν για όλους μας απλησίαστος. Σοβαρός, αδιάφορος, ήσυχος, αγέλαστος, ποτέ δεν μπήκε στο νόημα του μαθήματος που κάναμε, ποτέ δεν ζήτησε κάτι και ποτέ δεν θέλησε να μου μιλήσει. Άνοιγε κουβέντα μόνο μ’ έναν άλλο που έπαιζε μουσική σε κέντρα κι ερχόταν ξενυχτισμένος κατευθείαν στο σχολείο απ’ τη δουλειά.

Ο μουσικός αυτός, μια μέρα, βλέποντας πόσο ήθελα να ξεκινήσω κουβέντα με τον άλλον, μου σφύριξε τη μαγική λέξη. Το κλειδί για να πιάσεις από κάπου συζήτηση. Περιστέρια. Ο νεαρός ήταν «περιστεράς». Κάποιος δηλαδή που μεγάλωνε ειδικές ράτσες περιστεριών για να ‘χει τη χαρά να τα παρατηρεί μέσα στο κλουβί κι έξω απ’ αυτό, να τα θαυμάζει στο πέταγμα τους.

Χρειάζεσαι τουλάχιστον εκατό λέξεις για να συνεννοείσαι, και δεν είναι γραμμένες σε κάποιο λεξικό αλλά τις διατηρεί πεισματικά στη ζωή μια ανάγκη αποτελεσματικής επικοινωνίας πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων. Με μια ακατάληπτη λέξη περιγράφεται ένα ολόκληρο φτέρωμα

Νόμιζα πως κάτι ήξερα γιατί στο σπίτι μας είχαμε κάποτε κάποια ζευγάρια περιστεριών που έστεκα και τα παρατηρούσα με τις ώρες. Αυτά που είχατε, μου διευκρίνισε ήταν «παγκούρια». Είναι τα πιο ασήμαντα για τους περιστεράδες και σαν ράτσα και σαν συμπεριφορά.

Ναι, στις τόσο «λαϊκές» δυτικές και βορειοδυτικές συνοικίες όπου ευδοκιμεί η συνήθεια της εκτροφής περιστεριών απονέμονται και οι πιο σπουδαίοι τίτλοι ευγενείας. Έχει σημασία τι έχεις. Βούτες, παπαγαλάκια ή μήπως ντουνέκια; Κι αν είναι παπαγαλάκια ανήκουν στα σκουφάτα, τα γερμανάκια, ή τα τσαρουχάτα; Πολύ γρήγορα καταλάβαμε και οι δύο πως ο δάσκαλος μπορεί να ήταν καλό παιδί αλλά άσχετος. Αγνοούσε την περιστερική ορολογία σε απελπιστικό βαθμό. Με κοίταξε σκεπτικός. Δικός του δεν ήμουν, μήπως όμως θα μπορούσα να γίνω; Δεν θα είχε πλάκα να με τραβήξει μαζί του στα διάφορα στέκια των περιστεράδων; Στα υπόγεια μαγαζιά της οδού Αθηνάς ή σ’ εκείνο πίσω απ’ το γήπεδο του Ατρόμητου; Να γίνει μια πλήρης αντιστροφή και αυτός που μάταια δίδασκε φούμαρα να κάτσει να διαβάσει για να μάθει να μιλάει. Έτσι φαίνεται πως το σκέφτηκε και πήρε τη γενναιόδωρη απόφαση να καταργήσει την απόσταση που μας χώριζε. Κέρδισα ένα δάσκαλο που μου έδειξε τις συνήθειες, τις κακίες και την αφοσίωση των περιστεράδων στο αντικείμενο του πάθους τους.

H μυστική ζωή των περιστεράδων της Αθήνας Facebook Twitter
Τα περιστέρια και η εκτροφή τους είναι πραγματικά ένα πάθος κι ένας έρωτας. Γι αυτόν τον έρωτα μπορεί να κλέψεις κάποια φορά, να έρθεις στα χέρια, να χαλάσεις την καρδιά σου αλλά και να αποκτήσεις νέους φίλους... Φωτο: Eftychia Vlachou

Τα περιστέρια και η εκτροφή τους είναι πραγματικά ένα πάθος κι ένας έρωτας. Γι αυτόν τον έρωτα μπορεί να κλέψεις κάποια φορά, να έρθεις στα χέρια, να χαλάσεις την καρδιά σου αλλά και να αποκτήσεις νέους φίλους. Λοταρίες, πλειστηριασμοί, ατέλειωτο «φλερτάρισμα» ενός όμορφου ή σπάνιου περιστεριού που πουλιέται στο κατάστημα και θα ήθελες πολύ να αποκτήσεις.

Μια ομάδα ανθρώπων που βαστάει από παλιά, με ρίζες στο προσφυγικό κοινωνικό στρώμα, πρόγονοι που κι εκεί, στον τόπο καταγωγής τους, κι εδώ, στον τόπο της εξορίας τους, συνέχισαν το δεσμό τους μ’αυτό το εξημερωμένο πουλί. Είναι επίσης γνώστες και χρήστες μιας αρκετά καλά διατηρημένης διαλέκτου με ρίζες έναν αιώνα πίσω. Χρειάζεσαι τουλάχιστον εκατό λέξεις για να συνεννοείσαι, και δεν είναι γραμμένες σε κάποιο λεξικό αλλά τις διατηρεί πεισματικά στη ζωή μια ανάγκη αποτελεσματικής επικοινωνίας πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων. Με μια ακατάληπτη λέξη περιγράφεται ένα ολόκληρο φτέρωμα. Τζινί (γκρί με δύο χαρακτηριστικές γραμμές στην άκρη των φτερών), καρακανατί (άσπρο-μαύρο πιτσιλωτό), τσακάλια (άσπρο με «καπάκια»! καφέ). Ναι, καπάκια στα περιστερικά λέγονται οι δυο μεγάλες φτερούγες ενώ γραβάτα «φοράει» το περιστέρι όταν το φτέρωμα στο στήθος του είναι σγουρό και ανασηκωμένο, τσαρουχάτο όταν τα δάχτυλα των ποδιών σκεπάζονται από φτέρωμα. Παπαγαλάκια είναι τα περιστέρια με τη χαμηλή καμπυλωμένη προς τα κάτω μύτη, σουλούπι όταν η βούτα είναι τζινί στα καπάκια και το υπόλοιπο άσπρο. Γρήγορα δηλαδή τα νερά βαθαίνουν και οι φράσεις χρειάζονται επανάληψη και ανάλυση.

H μυστική ζωή των περιστεράδων της Αθήνας Facebook Twitter
Στις «λαϊκές» δυτικές και βορειοδυτικές συνοικίες όπου ευδοκιμεί η συνήθεια της εκτροφής περιστεριών απονέμονται και οι πιο σπουδαίοι τίτλοι ευγενείας. Έχει σημασία τι έχεις. Βούτες, παπαγαλάκια ή μήπως ντουνέκια;... Φωτο: Eftychia Vlachou
 

Σαξάνες, τσαπάρια, σουλούπια, οντού, καρακανάτια, τζωρτζιά, κιφσένια, ρώσοι, όλα έξω κι ο ουρανός να γιορτάζει μ' όποιον έχει φτερά για να πετάξει.

Διάλεκτος που μυρίζει Τουρκία και της πρέπει η γραπτή διαιώνιση. Διατηρητέα, ακαταλαβίστικη, αξιοσέβαστη, την άκουσα να μιλιέται κι από παιδιά δώδεκα-δεκατριών ετών. Ένας πατέρας μου είπε πως έσπρωξε το γιο του να γίνει περιστεράς μήπως και γλιτώσει απ’ τα ναρκωτικά κι ένας άλλος μου είπε πως προσπαθεί να τραβήξει το γιό του απ’ αυτούς γιατί δεν είναι σωστοί. Μου έδειξε κάποιον που έφτιαξε τριώροφο σπίτι απ’ τα περιστέρια και κάποιον άλλον που δεν λέει κουβέντα χρόνια τώρα γιατί αυτός ο άλλος κάποτε παρέσυρε με τα δικά του κι ένα καλό ζευγάρι στον περιστερώνα του κι από τότε δεν τα ξανάδωσε πίσω. Μου έδειξαν τις βούτες καθώς ανεβαίνουν ψηλά-ψηλά-ψηλά και μετά πέφτουν σαν σφαίρες για πολλά μέτρα μέσα στον αέρα, κάνοντας θεαματικά κόλπα και τους ιδιοκτήτες τους να γουργουρίζουν σαν γούτοι από περηφάνια. Γυναίκες δεν μου έδειξαν και θεωρείται αυτονόητο πως μια γυναίκα δεν πατάει στα στέκια τους. It’s a man’s world με όλα του τα προτερήματα και τα ελαττώματα. Τραχύς και με κοφτές κουβέντες, με κάποιες όμως σπίθες ποιητικής διάθεσης. Τα περιστέρια όταν βρίσκονται σ’ ερωτική διέγερση λένε πως είναι «πυρωμένα» και για τις συχνές στιγμές συνουσίας τους λένε απλά πως πάνε...βαρκάδα. Δεν χορταίνεις να βλέπεις τα ντουνέκια να εφορμούν και να βιδώνονται συνέχεια μέσα στον αέρα, να παρακολουθείς τις βούτες τις στησιάρικες να χορεύουν και να παρουσιάζουν όπλα.

Τις μέρες που είναι ο καιρός καλός, δεκάδες κλουβιά ανοίγονται για να ξεχυθούν στο γαλάζιο τα καμάρια των περιστεράδων. Σαξάνες, τσαπάρια, σουλούπια, οντού, καρακανάτια, τζωρτζιά, κιφσένια, ρώσοι, όλα έξω κι ο ουρανός να γιορτάζει μ’ όποιον έχει φτερά για να πετάξει.

H μυστική ζωή των περιστεράδων της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Eftychia Vlachou

______

Το άρθρο του Άλκη Γαλδαδά είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό 01. Οι φωτογραφίες είναι τωρινές.

Urban Culture
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Ρομαντισμος κ αηδιες. Ανοιγω το παραθυρο μου κ τα παιδια μου βλεπουν φτερα στα ποδια τους με οτι μπορει να επεται αυτο. Τα ρουχα η συζυγος τα πλενει δυο φορες διοτι στο πρωτο απλωμα ... εχουν αναγκες. Μην πω για το αυτοκινητο.Ημαρτον ...που ζουμε ; Που ειναι το κρατος να εφαρμωσει το νομο ; Κ οταν στα πλαισια καλης γειτονιας προσπαθησα να αναφερω το προβλημα , μου ειπαν , "κ τι θελεις τωρα ? να τους φορεσουμε σωβρακα ? "Εκανα καταγγελια κ δεχτηκα κ απειλες. Όταν η αυθάδεια υποσκελίζει τη χρησιμότητά μας …