Πώς κάποιος μπορεί να πειστεί ότι διέπραξε ένα έγκλημα που δε συνέβη ποτέ

Πώς κάποιος μπορεί να πειστεί ότι διέπραξε ένα έγκλημα που δε συνέβη ποτέ Facebook Twitter
6


 

Διάφορα στοιχεία που έχουν προκύψει από λανθασμένες καταδίκες υποδηλώνουν ότι οι ύποπτοι μπορούν να αμφισβητηθούν με τρόπο που τους οδηγούν να ομολογήσουν εγκλήματα που δεν έκαναν στην πραγματικότητα. Τώρα, μια νέα έρευνα δίνει στοιχεία για το πώς αθώοι ενήλικες, μπορούν να πειστούν μέσα σε λίγες ώρες, ότι κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα, όπως επίθεση με όπλο.


Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, δείχνει ότι οι συμμετέχοντας καταλήγουν να αφομοιώνουν τις ιστορίες που ακούν, προσθέτοντας πλούσιες και λεπτομερείς περιγραφές γεγονότων που δεν έγιναν ποτέ.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι πλαστές αναμνήσεις διάπραξης εγκλημάτων με την επαφή της αστυνομίας είναι εκπληκτικά εύκολο να δημιουργηθούν, και μπορούν να έχουν τις ίδιες πολύπλοκες λεπτομέρειες όπως οι αληθινές αναμνήσεις», δήλωσε η Julia Shaw, ψυχολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Bedfordshire στην Αγγλία.

Η Shaw και ο Stephen Porter του Πανεπιστημίου της British Columbia του Καναδά πήραν άδεια για να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους φοιτητών ενός πανεπιστημίου και ζήτησαν από τους υπεύθυνους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για συγκεκριμένα γεγονότα που οι φοιτητές θα μπορούσαν να έχουν βιώσει σε ηλικίες 11 με 14, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Μετά τους δόθηκε εντολή να μην συζητήσουν αυτές τις ερωτήσεις με τους φοιτητές.

Οι φοιτητές κλήθηκαν στο εργαστήριο για τρεις σαραντάλεπτες συνεντεύξεις που έγιναν σε χρονική απόσταση μιας εβδομάδας. Στην πρώτη συνέντευξη οι ερευνητές μίλησαν στον κάθε φοιτητή για δύο γεγονότα που έζησε στα εφηβικά του χρόνια: ένα συνέβη στην πραγματικότητα και το άλλο όχι. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλαστό γεγονός περιλάμβανε μερικές αληθινές λεπτομέρειες από εκείνη την εποχή στη ζωή του φοιτητή, παρμένες από το ερωτηματολόγιο των υπεύθυνων.

Κάθε φοιτητής κλήθηκε να περιγράψει τα δύο γεγονότα. Όταν δυσκολευόταν να περιγράψει το πλαστό γεγονός, οι ερευνητές ενθάρρυναν τον ενθάρρυναν να συνεχίσει, παρά τις δυσκολίες, εξηγώντας ότι αν εφαρμοστούν ειδικές στρατηγικές μνήμης θα είναι σε θέση να θυμηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην δεύτερη και την τρίτη συνέντευξη οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να θυμηθούν όσο πιο πολλά μπορούν, τόσο από το αληθινό όσο και από το πλαστό γεγονός. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Από τους 30 φοιτητές που συμμετείχαν στο πείραμα οι 21 ανέπτυξαν μια ψευδή μνήμη ενός εγκλήματος. Από τους 20 στους οποίους εμφυτεύτηκε η μνήμη για μια επίθεση (με όπλο ή όχι), οι 11 ανέφεραν περίτεχνες λεπτομέρειες σχετικά με τις εμπειρίες τους με την αστυνομία.

Το γεγονός ότι οι φοιτητές αφομοίωσαν πλήρως ψευδή γεγονότα τονίζει την τεράστια προσαρμοστικότητα και ελαστικότητα της μνήμης: «αυτή η έρευνα δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να αναπτύξουν πλούσιες ψευδείς αναμνήσεις από εγκληματικά γεγονότα», λέει η Shaw.

Αυτά τα ευρήματα έχουν σαφείς επιπτώσεις στις ανακρίσεις και άλλες πτυχές της νομικής διαδικασίας, που επηρεάζουν τους υπόπτους, τους μάρτυρες, καθώς και όσους εμπλέκονται με την επιβολή του νόμου και των νομικών συμβούλων. Όμως μπορεί να εφαρμόζονται και σε άλλου είδους συνεντεύξεις, όπως στις θεραπευτικές και συμβουλευτικές συνεδρίες.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

5 σχόλια