Ξεκίνησαν οι εργασίες του Brussels Group

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Brussels Group Facebook Twitter
5

Ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Brussels Group, προκειμένου να εξεταστεί η λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.

Μέχρι αργά σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να έχει μία πρώτη εικόνα για την υποδοχή των προτάσεών της από τους εταίρους. Εφόσον η λίστα εγκριθεί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στο EuroWorking Group, ώστε Τρίτη ή Τετάρτη να συνέλθει το Eurogroup για την τελική έγκριση. Στο μεταξύ, για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα. Γίνεται λόγος για ένα πακέτο 18 μέτρων με στόχο την είσπραξη 3,2 δισ.  ευρώ εντός του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, τα 3,2 δισ. ευρώ θα προκύψουν από

  • μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
  • εντατικούς ελέγχους στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
  • από τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
  • από την λοταρία των αποδείξεων,  και
  • από τις άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέρκελ και «η μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή»: Το τηλεφώνημα και το «όχι, φυσικά» του Τσίπρα

Πολιτική / Η Μέρκελ εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά να τα βγάλει πέρα μόνη της

Γιατί ο Τσίπρας έκανε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή - Τι γράφει στην αυτοβιογραφία της η καγκελάριος της Γερμανίας - Γιατί πίστευε ότι με το δημοψήφισμα και την επανεκλογή Τσίπρα οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, αλλά ήθελαν το ευρώ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ειδικά η λοταρία, θα φέρει τρελό χρήμα. Οι τύποι είναι πιό ούφο απ' όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.Νομίζω οτι πάμε για την πιό βραχύβια κυβέρνηση στη χώρα.Δεν θα ήταν κακή ιδέα και το να χρησιμοποιηθούν εκπαιδευμένοι σκύλοι στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Θα μυρίζουν τους μαγαζάτορες και θα καταλαβαίνουν ποιός δεν κόβει αποδείξεις. Αυτό θα εντυπωσιάσει σίγουρα την τρόϊκ... εεε, τους θεσμούς... εεε, φτού, όχι. Νομίζω τώρα τους λέμε Μπρούσελς γκρούπ.
Οι μόνες μεταρρυθμίσεις που δέχονται οι δανειστές είναι αυτές που έχουν να κάνουν με περικοπές μισθών,συντάξεων,περαιτέρω περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων και δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων·μεταρρυθμίσεις που,κατά τη γνώμη τους,αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.Το μείγμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση έχει να κάνει με διαρθρωτικού τύπου παρεμβάσεις,αναγκαίων μεν,αμφίβολων δε σε γρήγορη απόδοση.Η μη σύγκλιση εως τώρα αντανακλά τις εμμονές και των δυο πλευρών.Και οι μεν και οι δε σφυρίζουν κλέφτικα.Οι εταίροι-δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι πολύ δύσκολο να προωθήσει ο Σύριζα,ο δε Σύριζα επιμένει(εμμένει καλύτερα)σε πολιτική λύση, αδιαφορώντας για κάθε οικονομικό μέγεθος μετρήσιμο,γιατί ο υπολογισμός αποκαλύπτει κενά και δε συμφέρει.Μπορεί-και πρέπει-οι άνθρωποι να είναι πάνω από τους αριθμούς,αλλά όμως πρέπει να παραδεχθεί ότι οι αριθμοί τις περισσότερες φορές κρύβουν ουσία,γιατί αλλιώς το παραπάνω σύνθημα κινδυνεύει να εκληφθεί(πέρα απ’το ότι αντανακλά έναν υψιπετή λυρισμό) σαν παραπλανητική παντιέρα.Ξέρουν και οι δυο πλευρές τι ουσιαστικά θέλει η μια από την άλλη,αλλά τυπικά δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί το είδος των μεταρρυθμίσεων.Τέτοιου είδους ασάφεια,είναι παραλυτική ασάφεια και το μόνο που εγγυάται είναι η κατάρευση της οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Απο την άλλη η κοντόθωρη εμμονή στο δόγμα της λιτότητας,η συνεχής υποταγή στα κελεύσματα των αγορών,η αντιμετώπιση του ανθρώπου σαν μηχανή που παράγει συνεχώς χωρίς να σκέφτεται και να αντιδρά συναισθηματικά,συνιστούν τον αργό θάνατο της ευρωπαϊκής ένωσης και της Ευρώπης γενικότερα.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τις βλέπω παραπάνω (με εξαίρεση το ζήτημα της αδειοδότησης των ΜΜΕ το οποίο όντως συνιστά μεταρρύθμιση) δεν είναι παρά ευκαιριακά μέτρα εφάπαξ αποδόσεως, τα οποία βαφτίζει ''μεταρρυθμίσεις'' ενώ θα τα έλεγα μάλλον ''περαιώσεις'' και ''ξεκαθάρισμα εκκρεμοτήτων''. Κατά τα λοιπά, σεβαστή η άποψή σου αλλά διαφωνώ. Και κάτι τελευταίο: όσο οι χώρες σε ''πρόγραμμα'' απαλλάσσονται από αυτό (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), τόσο αποδυναμώνονται οι θέσεις της Κυβέρνησης.
Πάλι στείλαμε μια γενικόλογη έκθεση ιδεών και περιμένουμε ότι θα εγκριθεί; Ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε να πειραχτεί το Δημόσιο ( το ιερό τοτέμ της χώρας), ούτε καμια μεταρρύθμιση στο τέρας των πρόωρων συντάξεων κτλ κτλ.! Πω πω θεέ μου....μπλέξατε με εντελώς επικίνδυνους ιδεοληπτικούς που δεν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί στον πλανητη τα τελευταια 30 χρόνια!!! Το ότι θα τους θεωρούσα χειρότερους και από τους Σαμαρά/Βενιζέλο δεν το περίμενα. Ο πήχης ήταν μικρός αλλά....