El Pais: Το λάθος του Τσίπρα

El Pais: Το λάθος του Τσίπρα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
28

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μια παράλογη αντιπαράθεση με τους εταίρους του», γράφει ο Jose Ignacio Torreblanca στην ισπανική εφημερίδα El Pais, περιγράφοντας το λάθος που έκανε, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε, είναι κάτι που έχει ξεκάθαρες εντολές αλλά είναι και υποκείμενο σε διαπραγματεύσεις. Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Οι εντολές είναι κάτι σταθερό και κλειστό, ενώ η διαπραγμάτευση προϋποθέτει κάτι ανοιχτό και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Πώς μπορεί κάτι να είναι ένα πράγμα και την ίδια στιγμή να είναι και το αντίθετο; Η σωστή απάντηση είναι: τι σημασία έχει; Γιατί πρέπει να διαμαρτυρόμαστε επειδή κάτι λειτουργεί στην πράξη αλλά όχι στη θεωρία;», σημειώνει.

Το άρθρο συνεχίζει: «Η ΕΕ λειτουργεί καλύτερα από ό,τι ισχυρίζεται, ιδιαίτερα δεδομένου ότι δεν έχει κανένα μοντέλο ή παράδειγμα αναφοράς. Και χρωστάει ό,τι καλό έχει πετύχει, στην τεράστια ευελιξία της: από τότε που ξεκίνησε αυτό το ασυνήθιστα μοναδικό πρότζεκτ, έχουμε δει τους Ευρωπαίους ηγέτες, εξαντλημένους μετά από ημέρες και νύχτες αδιάκοπων διαπραγματεύσεων, να καταλήγουν σε συμφωνίες που είχαν θεωρηθεί ότι είναι αδύνατες και πολλοί να λένε ότι τετραγώνισαν τον κύκλο.

Και έτσι η Ελλάδα μπήκε στην (τότε) ΕΟΚ: μέσω της βούλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που, πιστεύοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηρίξει τη διαδικασία της δημοκρατικής ενοποίησης μετά από το τέλος της δικτατορίας, αγνόησε την γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λόγω της θλιβερής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είχε προτείνει το θέμα της ένταξης της χώρας να αντιμετωπιστεί αργά. Σε εκείνη την περίπτωση, όπως και σε τόσες άλλες στην ιστορία της ΕΕ, οι κανόνες του παιχνιδιού κάμφθηκαν από υψηλότερους πολιτικούς λόγους και η Ελλάδα όχι μόνο μπήκε στην ΕΕ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά το έκανε πέντε χρόνια πριν από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το πρώτο μέλημα του Τσίπρα και της κυβέρνησής του θα έπρεπε να είναι να βρει αυτό τον ανώτερο πολιτικό λόγο για να ενθαρρύνει την παράταση και τροποποίηση υπέρ της Ελλάδας του προγράμματος διάσωσης. Δεν ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, καθώς η ανάληψη της εξουσίας συνέπεσε με μια σπάνια στιγμή ομοφωνίας εντός της ΕΕ αναφορικά με τα σφάλματα στον σχεδιασμού του ευρώ, την υπερβολή των πολιτικών λιτότητας, την αδεξιότητα της τρόικας και το δυσανάλογο κόστος που έπληξε τον ελληνικό λαό.

Αυτά ήταν αέρας στα πανιά του (Τσίπρα) για να συμμαχήσει με έναν πρόεδρο της Κομισιόν, με ενοχές για το παρελθόν και δεσμευμένο σε πολιτικές τόνωσης, με έναν πρόεδρο της ΕΚΤ που είχε αποφασίσει να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου νομισματική επέκταση, χωρίς να έχει σημασία τι λέει η Γερμανία, και εκείνες τις κυβερνήσεις στο Παρίσι, την Ρώμη και τη Μαδρίτη που είναι ενθουσιασμένες να χρησιμοποιήσουν την Αθήνα για την κατεδάφιση των δογμάτων με τα οποία η Γερμανία είχε καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Πιστέψτε με, ήταν πραγματικά εύκολο για τον Τσίπρα. Αλλά είτε λόγω του δογματισμού, των κακών συμβουλών ή την προώθηση άλλων σκοπών, έχει εμπλακεί σε μια παράλογη αντιπαράθεση με τους εταίρους του. Το αποτέλεσμα αυτού του χαμένου πολιτικού και ηθικού κεφαλαίου; Θα πάρει τα μισά από αυτά που θα είχε πετύχει εάν είχε δράσει με ευφυΐα και ευελιξία, και με τη διπλάσια τιμή. Είναι κρίμα, πάνω από όλα για τον ελληνικό λαό».

28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
LIFO NEWSROOM
Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

Πολιτική / Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

«Αν η ποιότητα της δημοκρατίας και η πολιτική σταθερότητα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορεί, όντας κράτη-μέλη, αυτές οι χώρες να επανεμφανίσουν σύνδρομα και παθογένειες της ιστορίας τους», είπε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής τους αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής τους αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρεται στις συνθήκες και τη διαδικασία αναστολής της χρηματοδότησης κομμάτων, εξασφάλισε την πλειοψηφία των κομμάτων
LIFO NEWSROOM
Ο υπαινιγμός Τραμπ και Νετανιάχου για Ιράν: «Ανάγκη να ολοκληρωθεί η νίκη του Ισραήλ»

Διεθνή / Ο υπαινιγμός Τραμπ και Νετανιάχου για Ιράν: «Ανάγκη να ολοκληρωθεί η νίκη του Ισραήλ»

«Λέω στη Χεζμπολάχ και το Ιράν με τους πιο ξεκάθαρους όρους - για να σας αποτρέψουμε από το να μας βλάψετε, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον σας όσο χρειάζεται», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Ολίγα τινά για τον αρθρογράφο, αξιότιμο κύριο Jose Ignacio Torreblanca, που θα τα βρείτε, νομίζω, διαφωτιστικά των κινήτρων και των απόψεών του: Καταρχάς, ο Torreblanca δεν είναι δημοσιογράφος της El Pais και δεν ανήκει στο δυναμικό της. Ωστόσο, το άρθρο του απηχεί ικανοποιητικά τις θέσεις της εφημερίδας, η οποία είναι μία εκ των ναυαρχίδων του ισπανικού μιντιακού κατεστημένου, με μεγάλο κύρος, ιδρυμένη μετά το 1974, πάλαι ποτέ κεντροαριστερή και συνδεδεμένη με το PSOE (βλ. ισπανικό ΠΑΣΟΚ), που μετακινείται όμως τα τελευταία χρόνια όλο και δεξιότερα (κάτι σαν ισπανικό Βήμα/Νέα). Από το 2010 ανήκει στο αμερικανικό hedge fund "Liberty Acquisitions Holdings", δηλ. στον γερμανοαμερικάνο δισεκατομμυριούχο Nicolas Berggruen. Στόχος της El Pais αυτή την περίοδο είναι ο τορπιλισμός των προσπαθειών του Podemos, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου. Ας επιστρέψουμε, όμως, στον αρθρογράφο. Η κύρια ιδιότητα του κυρίου Torreblanca είναι εκείνη του επικεφαλής του ισπανικού βραχίονα της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης (think tank) "European Council on Foreign Relations" (ECFR). Ποιο είναι όμως το ECFR; Το ECFR έχει ιδρυθεί από εκπροσώπους του ευρωπαϊκού "βαθέος" πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου και απηχεί με συνέπεια τις απόψεις του. Στο Δ.Σ. του συμμετέχουν: πολιτικοί σαν τον Javier Solana (θα τον θυμάστε από τη θητεία του ως γ.γ. του ΝΑΤΟ κατά την περίοδο των βομβαρδισμών στη Σερβία) και τον Joschka Fischer (ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Schroder), τραπεζίτες σαν την Karin Forseke (επί σειρά ετών επικεφαλής της σουηδικής επενδυτικής τράπεζας "Carnegie Investment Bank ΑΒ", η οποία βρέθηκε το 2008 τόσο εκτεθειμένη σε "τοξικά" δάνεια ώστε "εθνικοποιήθηκε", δηλ. διασώθηκε με χρήματα των Σουηδών φορολογουμένων, για να περάσει στη συνέχεια εκ νέου στα χέρια εκείνων που την χρεοκόπησαν), αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, σαν την Ολλανδή πριγκίπισσα Mabel της Οράγγης (γνώστη στη χώρα της, μεταξύ άλλων, και για τις σχέσεις της με τον ναρκοβαρόνο Klaas Bruinsma, τον μεγαλύτερο που έβγαλε ποτέ η γηραιά ήπειρος). Κατόπιν τούτων, καταλαβαίνει κανείς πόσο αντικειμενικές είναι οι απόψεις του κυρίου Torreblanca και του φορέα που εκπροσωπεί. Η ελίτ εναντίον των λαών· τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε, είναι κάτι που έχει ξεκάθαρες εντολές αλλά είναι και υποκείμενο σε διαπραγματεύσεις. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;"Το ότι αυτή η ερώτηση προέρχεται από πολιτικό με τρομάζει. Δηλαδή οι κανόνες ακολουθούνται τυφλά και η πρόοδος είναι "χαλαρή αντιμετώπιση". Συνεπώς οι ερωτήσεις τύπου "τι αποκλίσεις έχει το συγκεκριμένο άρθρο" μόλις απαντήθηκαν από την πρώτη πρόταση. Μπορεί να το δέχεται ως καλό αλλά το γεγονός ότι δεν το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη κανόνων για την διασφάλιση της ομαλής προόδου τότε το χάσαμε το κορμί πατριώτη. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη συγνώμη αλλά δεν μας είναι γνωστός. Όσο και να θέλουμε να φανταζόμαστε κάποια σενάρια τα οποία είναι άκρως βάσιμα και λογικά, την αλήθεια δεν την γνωρίζει κανείς μας. Σίγουρο είναι ένα. Αν δεν τους συνέφερε δεν θα το κάνανε. Δεν υπήρξε καμιά συγκυρία συνειδητοποίησης των εσφαλμένων χειρισμών. Πάντα το ξέρανε. Κάθε κίνηση έχει ένα Business Plan τουλάχιστον 5 ετών. Άρα γνωρίζανε τα ρίσκα. Βέβαια εννοείται ότι θα διαπραγματευτούνε για τα προς τους ίδιους συμφέροντα σενάρια και θα παρουσιάσουν τα λιγότερα κερδοφόρα σενάρια ως αδύνατα. Αυτό λοιπόν λέγεται στην γλώσσα μας Διαπραγμάτευση. Έτσι ξεκινάμε σε κάθε διαπραγμάτευση συμβολαίου. Τώρα όλα τα υπόλοιπα... τι να πω... έξω από τον χωρό καλά χωρεύει ο παλικαρήδης. Γιατί λοιπόν αφού ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει τόσα πολλά και το ξέρανε, αφήσανε τους ισπανούς πολίτες να βυθιστούν κι αυτοί στην φτώχεια και την ανεργία; Η επιχειρηματολογία του μπάζει από παντού.
Να πω κι εγώ την δική μου προσωπική αντίληψη γιατί περί αυτού πρόκειται όταν όλα είναι κατευθυνόμενα. Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν είχε ξεκινήσει κάποιο πόλεμο. Η άφεση θα ήταν πιο ομαλή. Το γεγονός ότι γλεντούσε μόνο και ζούσαν πάνω από τις δυνατότητες τις δεν συγχωρείται με τίποτα.
Όπως λέει και το άρθρο η Ευρώπη είναι ένα σύνολο κανόνων. Ο Τσίπρας και συγκεκριμένα για να είμαστε δίκαιοι ο Βαρουφάκης ξεκίνησε λάθος προσπαθώντας με το καλημέρα να αλλάξει την Ευρώπη και τους κανόνες της. Δεν είναι εύκολο να μπεις στραβόγιαννος με ύφος γενικού "γ@μ@ω" στην κουζίνα εστιατορίου και να πεις σε 18 μάγειρες και σεφ "είστε μ@λ@κ@@ς και μαγειρεύετε λάθος". Το πιο πιθανό να σε πετάξουν έξω μαζί με τα σκουπίδια πριν προλάβεις ν΄αρθρώσεις λέξη. Εκτός αν είσαι τόσο μάγκας και μπορέσεις εκείνη τη στιγμή να βγάλεις από το σκούφο σου, λαγό μαγειρεμένο και τους αφήσεις κάγκελο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η στάση του ήταν πολωτική, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά συγκεκριμένων, συσπείρωσε τους υπόλοιπους και φτάσαμε στο 18-1. Η κατ αρχάς αποδοχή των κανόνων για να μπορέσει να τον αφήσουν να μπει στο κλάμπ ήταν επιβεβλημένη αλλά δεν έγινε. Μετά θα μπορούσε να πείσει κάποιους, να πάρει με το μέρος του κάποιους άλλους που ήταν πιο έτοιμοι απο τους προηγούμενους και να διαμορφώσει έστω μια μειοψηφία 13-6. Και αυτό καλό θα ήταν, κάτι θα κέρδιζε. Όμως ανάλωσε χρόνο, πόρους, δυνάμεις, συμπάθειες σε μια ρητορική που τελικά δεν ωφέλησε.
Μου φαίνεται πολύ επιφανειακό όλο αυτό, δεν είναι η -μη- διπλωματία (πράγμα πολύ σχετικό έτσι και αλλιώς), αλλά ότι δεν είχε σκοπό να δώσει όλα όσα θέλουν (φανερά και κρυφά), χωρίς να εγγυηθεί κάποιο Ελληνικό κέρδος, αυτό τους ξίνισε (και λογικό), σε αυτό "έκατσαν" απέναντι, ελπίζοντας στο μεταξύ να τον φθείρουν στο εσωτερικό (με όλα τα όπλα στην φαρέτρα να καίνε), για να αναλάβει "οικουμενική" Κυβέρνηση (πράγμα στο οποίο ακόμα στοχεύουν).
αν θελουν να τον "φθειρουν" σου τραβανε capital controls κι αντε γεια,καμια Ελληνικη Κυβερνηση δε θα αντεξει κλειστα ΑΤΜ. Προς το παρον κανει "διαπραγματευση" κρατοντας ο ιδιος το πιστολι στον κροταφο του (= το ταμειο ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι θα αδειασει σε x μερες οσες κομπινες και να κανεις με τα διαθεσιμα του ευρυτερου δημοσιου τομεα) η μισθοδοσια κι οι συνταξεις ειναι ενα ανελαστικο εξοδο 1.5 δις το μηνα και ειδες πως πηγε η πληρωστε και γλυτωστε ρυθμιση, 100 μυρια, ουτε για καφεδες δε φτανουν. Οποτε τον αφηνουν να διαπραγματευετε κρατοντας ο ιδιος πιστολι στον κροταφο του. Καποια στιγμη θα του πουν και αυτοι ειναι οροι, take them or leave them, και θα τελειωσει το παραμυθι. Η αποτυχια του Τσιπρα ειναι οτι καταφερε να συσπειρωσει ολη την Ευρωπη, ακομα κι αυτους που κουτσα στραβα ηθελαν να στηριξουν Ελλαδα, πισω απο τη γραμμη Μερκελ. Και το βαρος γιαυτο το φερει ο Τσιπρας κατα βαση κι ο Βαρουφακης σε δευτερο βαθμο, γιατι ενοιωσαν και νοιωθουν οτι πρεπει να πουλησουν στο εσωτερικο το παραμυθι του μνημονιοφαγου.
Αυτό θα συνέβαινε αν ήθελαν να τον εκτελέσουν στην ψύχρα, θα ήταν όμως σαφές στην κοινή γνώμη πως η Ευρώπη (η Μέρκελ δηλαδή στην συνδείδηση του κόσμου), αποφάσισε το Grexit και πιθανώς την διάλυση της Ευρωζώνης.Δεν ξέρω πως ξαφνικά ΔΕΝ είναι διαπραγμάτευση το να παλεύεις να μην πάρεις άλλα υφεσιακά μέτρα και να μην αυξήσεις τα ποσοστά οριακής φτώχειας στην χώρα.Ούτε νομίζω πως ήταν έτοιμοι να στιβαχτούν πίσω απ' τον Τσίπρα, αλλά επειδή ήταν κακό αγόρι ο Βαρού, τελικά τελεταία στιγμή έπαιξαν γραμμή Μέρκελ...Αντιλαμβάνομαι όμως την βάση της διαφωνίας μας κάπου αλλού. Το να σου ορίζει ο δανειστής τους όρους αποπληρωμής, με τρόπο που διαλύει το σπίτι σου, δεν είναι ακριβώς ο σωστός τρόπος, άρα δεν είναι παραμύθι το να απαιτείς (ούτε καν ζητάς) να αλλάξουν οι όροι, όσο και αν "έστρωσαν" τον δρόμο οι προηγούμενες Ελληνικές Κυβερνήσεις για το αντίθετο. Αν είναι παραμύθι, είναι χωρίς (Ευρωπαϊκό) όνομα...
Η Ελλάδα το 1980 είχε αλματώδη ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και χρέος περί το 25% αυτού. Από που και ως που ήταν "θλιβερή" η κατάσταση της οικονομίας, όταν μπήκε στην ΕΟΚ?
Μαζεύαμε δραχμή -δραχμή λεφτά μια ζωή για να πάρουμε ένα Lada 1000 κυβικών. Οποιος δε είχε FIAT 1200 Mirafiori έβγαζε γκόμενα ηθοποιό. Η κατάσταση στην αγροτιά ήταν τραγική. Μιλάμε ότι δεν είχαν να φάν. 30 Δεκεμβρίου 1980 το βαμβάκι πωλούνταν 50 δραχμές στην ελεύθερη αγορά, 1 Ιανουαρίου 1981 η ΕΟΚ το αγόραζε 380 δραχμές, 7πλασιάστηκε δηλ. λόγω ενισχύσεων
Τα αυτοκίνητα ήταν λίγα και ακριβά παγκοσμίως τότε (με μόνη εξαίρεση ίσως τις ΗΠΑ). Επ' ουδενί δεν ήμασταν Ελβετία, αλλά σίγουρα μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία. Αυτά στα οποία αναφέρεσαι ήταν κυρίως κοινωνικές ανισότητες: 1975 πρώτος μισθός μηχανικού στο δημόσιο ήταν περί τα 5 χιλιάρικα με τον αντίστοιχο του εργάτη να είναι 1300. Ένας από τους λόγους που ήρθε το '81 το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και έκανε τα νούμερα 42.000 και 37.000 αντίστοιχα...
@ΑλέκτωρΣε πάρα πολλά ήμασταν πίσω. Αλλά θλιβερή δεν ήταν η κατάσταση - τουναντίον ήταν πολλά υποσχόμενη.@FacelessΠαρεμπιπτόντως και σήμερα με πχ 18 σεντς το κιλό το μήλο στο χωράφι δεν είσαι λεφτάς, ε? Τα λεφτά των επιδοτήσεων είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό που στο 99% των περιπτώσεων δεν τον εξυπηρέτησαν.
Ναι αλλα δεν ειχε υποδομες και μεταρρυθμισμενη οικονομικη βαση.Μπορει να ειχαμε πλουσια γεωργικη παραγωγη αλλα οπως παντα ημασταν πισω οσον αφορα τις μεθοδους και τις διαδικασιες.
Εχει τοση σημασία να ξερουμε τι αποκλισεων ειναι? επηρεαζει αυτο το πόσο συμφωνεις ή διαφωνεις με το πνεύμα του αρθρου? Πάντως η El Pais απο οσο θυμαμαι εχει επικρίνει πολύ την πολιτική της Γερμανιας οποτε μαλλον δεν εχει παρει απο εκει γραμμη@ John_A Με τόσες δηλώσεις και φλυαρίες ειδικά του ΥΠΟΙΚ μας ή δηλώσεις τυπου Κουγκι και τζιχαντιστες δε χρειαζεται και πολυ να ξερουμε ολα οσα ειπωθηκαν πισω απο κλειστες πόρτες. Εχει φανει οτι και σε διπλωματικο επιπεδο δεν ηταν και πολυ προετοιμασμενοι. Σε ο,τι αφορα τον Σοϊμπλε, ουτε αυτος ουτε οι αλλοι ειναι "υποχρεωμενοι" να σκεφτονται τι ακριβως ψηφισαμε. Σε ενα φανταστικό σεναριο που η Λεπεν καταφερνε να κερδισει εκλογες στη Γαλλια θα γινόταν αυτονόητο η ΕΕ να κανει δυσμενεστερους χειρισμους στο θεμα των μεταναστων επειδη ετσι ψηφισαν οι Γαλλοι? Οι δικές μας κυβερνησεις ειναι υποχρεωμενες να σεβονται την λαϊκη εντολη που παιρνουν στις εκλογες και να ενεργουν αναλόγως.
Αυτό το άρθρο μου θυμίζει κάποιον που λέει: "Ας γινόμουν πρωθυπουργός για μια μέρα και θα δεις τι θα έκανα."Τώρα το πόσο "παράλογη" είναι η αντιπαράθεση με τους εταίρους μας την στιγμή που ο Σόιμπλε με τη στάση του λέει που γράφει την εκλογή Τσίπρα ως πρωθυπουργού της Ελλάδας και επιμένει στην τήρηση μέχρι κεραίας όλων των υποσχέσεων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων των yes men ή του Σούλτς και άλλων που μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, τι να πω.Δεν λέω ότι κάποια πράγματα δεν θα μπορούσαν να είχαν διαχειριστεί καλύτερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις έως σήμερα συναντήσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά ο αρθρογράφος της El Pais σαν δημοσιογράφος που είναι πρέπει να ξέρει ότι ποτέ δεν μαθαίνεται όλο το παρασκήνιο τέτοιων συναντήσεων ή δεν υπάρχει σε έγγραφα, υπάρχει μόνο σαν non paper.
''και εκείνες τις κυβερνήσεις στο Παρίσι, την Ρώμη και τη Μαδρίτη που είναι ενθουσιασμένες να χρησιμοποιήσουν την Αθήνα για την κατεδάφιση των δογμάτων με τα οποία η Γερμανία είχε καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη. Πηγή: www.lifo.gr''ενθουσιασμένες κυβερνήσεις...χμμμ...μιλάμε πάντα για την δήθεν μου τάχατες 'αριστερά' του Ρέντσι στην Ιταλία, με το job act και το κοντογούνι που ετοιμάζει να φορέσει στους εργαζομένους, και την κυβέρνηση του Ραχόι στην Ισπανία, βεβαίως βεβαίως, που τρέμει την άνοδο των Podemos έτσι;;...αχά!
Ο Ρεντσι κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, μεταρρυθμίσεις που η Ιταλία ειχε ανάγκη. Πολεμά και την εξουσία των συνδικαλιστών, κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε και στην Ελλάδα.Η ανεργία στην Ιταλία έπεσε, τους τελευταίους μήνες (αν και λίγο), και το spread επεσε.
Το θεμα ειναι πως λιγο πολυ, δυσκολα ή ευκολα, η υπολοιπη Ευρωπη θα δεχοταν, αν οχι ολες, τις περισσοτερες προτασεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το θεμα ειναι πως απο την αρχη η κυβερνηση δεν ειχε καμια ουσιαστικη προταση παρα μονο θεωριες για το πως θα πρεπει να ειναι τα πραγματα. Καλως ή κακως στην Ευρωπη δεν λειτουργουν με βαση θεωριες, θελουν ορθα δομημενες προτασεις. Αυτο μεχρι και σημερα δεν το εχουμε.
Θεωρία η πολιτικοποίηση του ζητήματος του χρέους και η κόντρα στο "λογιστικό" πνεύμα της ΕΕ;Ενώ όταν στέλναμε νουμεράκια που εκείνοι μας υπαγόρευαν μέχρι 15ου δεκαδικού, ήταν το απαύγασμα της πολιτικής πράξης;
Καμία θεωρία, στην πράξη δεν δεχόταν τίποτα η Ευρώπη, τώρα έχει αρχίσει λίγο, έστω να αναγνωρίζει (να μην αντικρούει βασικά/σιωπηλή αποδοχή) ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε είναι λάθος, αφήνοντας έτσι περιθώρια να ορίσει ο δανειζόμενος τον τρόπο, όχι αποπληρωμής, αλλά χάραξης δικής του πολιτικής έστω.Βασικά όμως, μιας και το άρθο μπαίνει στην σφαίρα της προεκλογικής Ισπανικής πραγματικότητας, αν ήμουν Ισπανός, θα διάβαζα ένα άρθρο με θέμα δήθεν την Ελλάδα, το οποίο όμως μου λέει πλαγίως πως η Κυβέρνηση μου είναι "ενθουσιασμένη", πως θέλει την αλλαγή (και για εμένα, τον Ισπανό δηλαδή), πως η ΕΕ (με συμμετοχή Ραχόι) ΩΣ ΕΧΕΙ είναι υπερβατική και δουλεύει για την Ευρώπη των λαών (το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι Podemos πως είναι) και πως ο καημένος ο Ραχόι έπεσε στον πνιγμό της Μέρκελ.Γιατί το ζουμί του άρθρου, είναι στο:Η σωστή απάντηση είναι: τι σημασία έχει; Γιατί πρέπει να διαμαρτυρόμαστε επειδή κάτι λειτουργεί στην πράξη αλλά όχι στη θεωρία;» Πηγή: www.lifo.grΔηλαδή, όλες οι φωνές (στην Ισπανία/Podemos) που λένε ότι δεν λειτουργεί σωστά η Ευρώπη, είναι άκυρες και άτοπες και οι διαπραγματεύσεις "επικίνδυνες" και "απρόβλεπες", αφού υπάρχει αντίφαση.Ενδιαφέρον θα είχε να προτείνει ποια θα ήταν η δράση με ευφυΐα και ευελιξία, γιατί με την δική μου ματιά (πότε και υπό ποιες προυποθέσεις ανέλαβε) τα περιθώρια του Τσίπρα ήταν απειροελάχιστα.
" καθώς η ανάληψη της εξουσίας συνέπεσε με μια σπάνια στιγμή ομοφωνίας εντός της ΕΕ αναφορικά με τα σφάλματα στον σχεδιασμού του ευρώ, την υπερβολή των πολιτικών λιτότητας, την αδεξιότητα της τρόικας και το δυσανάλογο κόστος που έπληξε τον ελληνικό λαό.......... έχει εμπλακεί σε μια παράλογη αντιπαράθεση με τους εταίρους του. Το αποτέλεσμα αυτού του χαμένου πολιτικού και ηθικού κεφαλαίου; Θα πάρει τα μισά από αυτά που θα είχε πετύχει εάν είχε δράσει με ευφυΐα και ευελιξία, και με τη διπλάσια τιμή. Είναι κρίμα, πάνω από όλα για τον ελληνικό λαό».Πες τα χρυσοστομε???