Αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία αναφέρει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών

Αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία αναφέρει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών Facebook Twitter
6
Αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων στα μουσεία αναφέρει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών Facebook Twitter

Αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της χώρας, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα κατά 5 με 10 εκατομμύρια μέσα στο 2015 και ως 20 εκατομμύρια το 2016 προβλέπει η λίστα μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών και του Γιάννη Βαρουφάκη.


Συγκεκριμένα αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει νέα πολιτική για τα εισιτήρια ανάλογα με τη σημαντικότητα και την επισκεψιμότητα των ελληνικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Θα υπάρχουν ειδικοί όροι για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (φοιτητές, ανέργους, συνταξιούχους), ενώ θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος μία Κυριακή το μήνα κάθε καλοκαίρι και ίσως περισσότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων στην μεταρρύθμιση της λίστας Βαρουφάκη που αφορά στην αλλαγή της πολιτικής εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς από τον Ιούνιο του 2015, με σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων.


Γράφουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση τους:


« Σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα, που αναφέρονται στις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς και αφορούν εισιτήρια και εισπράξεις από Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, θα θέλαμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις.


Καταρχήν δεν καταλαβαίνουμε πως θα προκύψει αύξηση των εσόδων των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, όταν ανακοινώνεται ότι μία Κυριακή το μήνα, για όλη τη θερινή περίοδο (full season), καθώς επίσης και πολλές Κυριακές κατά την χειμερινή περίοδο, θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους τους επισκέπτες.

Δηλαδή αν καλώς κατανοούμε, θα επιτρέπετε σε οργανωμένα γκρουπ, κρουαζιέρες και μεμονωμένους τουρίστες, να προσέρχονται εκείνη την ημέρα και έτσι να αποφεύγουν την καταβολή του προβλεπόμενου εισιτηρίου.

Αυτό ακριβώς είχε ισχύσει επί πολλά χρόνια κατά το παρελθόν και επειδή το Δημόσιο έχανε τεράστια ποσά, είχε καταργηθεί και με δικές μας παρεμβάσεις.


Αν τελικά ισχύσει αυτό, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι ξένοι και Έλληνες tour operators, που οργανώνουν ομαδικές επισκέψεις, κρουαζιέρες κτλ, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουν ζημιωθεί καθόλου από την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας.
Δεν μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε σ' αυτή την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Πολιτισμού, σε βάρος των δημοσίων εσόδων. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο μέτρο. »

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

6 σχόλια
Δεν είναι το μεγαλύτερο, αλλά σίγουρα τα συνδικάτα είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει βρεθεί μια λύση στην Ελλάδα. Δεν θα σχολιάσω την εν λόγο πρόταση για την λίστας μεταρρυθμίσεων αλλά την απάντηση του συνδικάτου και συγκεκριμένα το ... "οι οποίοι (Έλληνες tour operator) όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουν ζημιωθεί καθόλου από την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας.Επειδή εγώ είμαι Έλληνας tour operator ,ας περάσει κάποιος του συνδικάτου από το σπίτι μου να ρίξει μια ματιά στα βιβλία της εταιρείας μου από το 2009 μέχρι και το 2013. Ναι η αλήθεια είναι πως την περσινή (καλοκαιρινή) σεζόν, πόσο μάλλον και την φετινή τα πράγματα δείχνουν να καλυτερεύουν (μιλώντας αποκλειστικά για τον τομέα εργασίας μου) , αλλά ο εν λόγο κύριος - κυρία που έγραψε αυτή την ανακοίνωση, καλό θα ήταν να κάνει μια βόλτα από το Σύνταγμα, να πάρει ένα GTP (τουριστικός οδηγός Ελλάδος) του 2015 και να του δώσω εγώ αν θέλει έναν του 2009 που έχω κρατήσει και να μου πει μετά αν έχω εγώ, και πολλοί άλλοι συνάδελφοι καταλάβει ή όχι την οικονομική κρίση. Τα γραφεία κλείνανε το ένα μετά το άλλο και το μεγάλο ψάρι έτρωγε το μικρό. όπως συνέβη και συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς. Δεν είναι ο κάθε Έλληνας τουριστικός πράκτορας μεγιστάνας... Μη τα ισοπεδώνουμε όλα.
Μία Κυριακή το μήνα, για όλη τη θερινή περίοδο (full season), καθώς επίσης και πολλές Κυριακές κατά την χειμερινή περίοδο, θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους τους επισκέπτες. Πολύ καλό για τους πολίτες αν γίνει.
Αυτό που σε αυτή τη χώρα δεν προλαβαίνει να βγει μια υπουργική απόφαση και έχει γνώμη ο κάθε υπάλληλος, συνδικάτο κλπ και δημοσιεύεται κι όλας... Δε συμφωνώ απαραίτητα με τα όποια μέτρα, αλλά νομίζω ότι έχει παραγίνει.