Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
13
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Το εύρημα

Προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης
Επιχρωματισμένος επικονιαμένος ασβεστόλιθος
περίπου 1340 π.Χ. (18η Δυναστεία της Αιγύπτου)
ύψος 47 εκατ., βάρος 20 κιλά
Neues Museum, Βερολίνο

 

 

 

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

 

 

Το όνομα Νεφερτίτη σημαίνει "η όμορφη γυναίκα ήρθε".

 

 

 

 

Η προτομή της Νεφερτίτης, συζύγου του φαραώ Ακενατόν (Αμένοφις IV), είναι μιά από τις πιό αναγνωρίσιμες εικόνες της αιγυπτιακής αρχαιότητας. Το εύρημα ήρθε στο φως ακριβώς 100 χρόνια πριν, στις 6 Δεκεμβρίου 1912, από τον γερμανό αρχαιολόγο Walter Borchardt κατά την ανασκαφή της Tell el Amarna στην Αίγυπτο. Βρέθηκε στα ερείπια του εργαστηρίου του γλύπτη Τουθμώση μαζί με άλλα προπλάσματα της Νεφερτίτης, αλλά και τα χρώματα και τα εργαλεία του δημιουργού. Η Νεφερτίτη φορά γαλάζιο στέμμα το οποίο περιτρέχει χρυσό διάδημα και ένα περίτεχνο περιδέραιο.

 

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Όταν την αντίκρυσε ο Borchadt έγραψε στο ανασκαφικό του ημερολόγιο "είχαμε ξαφνικά στα χέρια μας το πιο ζωντανό Αιγυπτιακό έργο τέχνης. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια. Πρέπει να το δεις."

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Η αριστερή ίριδα του ματιού της Νεφερτίτης λείπει. Ο Borchard δεν μπόρεσε να την εντοπίσει στα ερείπια του εργαστηρίου αν και έψαξε επισταμένα να την βρει. Πιστεύεται λοιπόν ότι πιθανώς έλειπε εξ αρχής, ίσως δηλαδή το πορτρέτο ήταν ημιτελές προκειμένου να διδάσκονται από τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες οι μαθητές του Τουθμώση.

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Θραύσματα ένθετων διακοσμητικών πλακιδίων από φαγεντιανή

Με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την αποκάλυψη της προτομής της Νεφερτίτης, το Neues Museum του Βερολίνου που φιλοξενεί το θαυμάσιο αντικείμενο εγκαινιάζει αύριο, στις 7 Δεκεμβρίου, έκθεση με τίτλο "Στο φως της Αμάρνα". Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 13 Απριλίου, οργανώνεται με επίκεντρο την προτομή της Νεφερτίτης και περιλαμβάνει 350 αντικείμενα από τις γερμανικές ανασκαφές στην Αμάρνα και 50 ακόμη δάνεια άλλων μουσείων που φωτίζουν την λεγόμενη "περίοδο της Αμάρνα", το διάστημα δηλαδή που ο Ακενατόν μετέφερε στην πόλη αυτή την πρωτεύουσα της Αιγύπτου από τις Θήβες και επέβαλε τον μονοθεϊσμό.

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των γερμανικών ανασκαφών στην Αμάρνα ήρθαν στο φως περίπου 7000-10.000 αντικείμενα, εκ των οποίων 5000 μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν είχαν ως σήμερα ακόμη συντηρηθεί και μελετηθεί, όπως μιά ανάλογη προτομή του Ακενατόν που συντηρήθηκε μόλις το 2012 και θα παρουσιαστεί στην έκθεση.

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Η προτομή του Ακενατόν πριν και μετά τη συντήρηση
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Η φράση "είχαμε ξαφνικά στα χέρια μας το πιο ζωντανό Αιγυπτιακό έργο τέχνης. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια. Πρέπει να το δεις." είναι πολυ αληθής. Η φωτογραφία αδικεί το έργο.