Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
13
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Το εύρημα

Προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης
Επιχρωματισμένος επικονιαμένος ασβεστόλιθος
περίπου 1340 π.Χ. (18η Δυναστεία της Αιγύπτου)
ύψος 47 εκατ., βάρος 20 κιλά
Neues Museum, Βερολίνο

 

 

 

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

 

 

Το όνομα Νεφερτίτη σημαίνει "η όμορφη γυναίκα ήρθε".

 

 

 

 

Η προτομή της Νεφερτίτης, συζύγου του φαραώ Ακενατόν (Αμένοφις IV), είναι μιά από τις πιό αναγνωρίσιμες εικόνες της αιγυπτιακής αρχαιότητας. Το εύρημα ήρθε στο φως ακριβώς 100 χρόνια πριν, στις 6 Δεκεμβρίου 1912, από τον γερμανό αρχαιολόγο Walter Borchardt κατά την ανασκαφή της Tell el Amarna στην Αίγυπτο. Βρέθηκε στα ερείπια του εργαστηρίου του γλύπτη Τουθμώση μαζί με άλλα προπλάσματα της Νεφερτίτης, αλλά και τα χρώματα και τα εργαλεία του δημιουργού. Η Νεφερτίτη φορά γαλάζιο στέμμα το οποίο περιτρέχει χρυσό διάδημα και ένα περίτεχνο περιδέραιο.

 

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Όταν την αντίκρυσε ο Borchadt έγραψε στο ανασκαφικό του ημερολόγιο "είχαμε ξαφνικά στα χέρια μας το πιο ζωντανό Αιγυπτιακό έργο τέχνης. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια. Πρέπει να το δεις."

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Η αριστερή ίριδα του ματιού της Νεφερτίτης λείπει. Ο Borchard δεν μπόρεσε να την εντοπίσει στα ερείπια του εργαστηρίου αν και έψαξε επισταμένα να την βρει. Πιστεύεται λοιπόν ότι πιθανώς έλειπε εξ αρχής, ίσως δηλαδή το πορτρέτο ήταν ημιτελές προκειμένου να διδάσκονται από τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες οι μαθητές του Τουθμώση.

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Θραύσματα ένθετων διακοσμητικών πλακιδίων από φαγεντιανή

Με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την αποκάλυψη της προτομής της Νεφερτίτης, το Neues Museum του Βερολίνου που φιλοξενεί το θαυμάσιο αντικείμενο εγκαινιάζει αύριο, στις 7 Δεκεμβρίου, έκθεση με τίτλο "Στο φως της Αμάρνα". Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 13 Απριλίου, οργανώνεται με επίκεντρο την προτομή της Νεφερτίτης και περιλαμβάνει 350 αντικείμενα από τις γερμανικές ανασκαφές στην Αμάρνα και 50 ακόμη δάνεια άλλων μουσείων που φωτίζουν την λεγόμενη "περίοδο της Αμάρνα", το διάστημα δηλαδή που ο Ακενατόν μετέφερε στην πόλη αυτή την πρωτεύουσα της Αιγύπτου από τις Θήβες και επέβαλε τον μονοθεϊσμό.

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των γερμανικών ανασκαφών στην Αμάρνα ήρθαν στο φως περίπου 7000-10.000 αντικείμενα, εκ των οποίων 5000 μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν είχαν ως σήμερα ακόμη συντηρηθεί και μελετηθεί, όπως μιά ανάλογη προτομή του Ακενατόν που συντηρήθηκε μόλις το 2012 και θα παρουσιαστεί στην έκθεση.

Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Η προτομή του Ακενατόν πριν και μετά τη συντήρηση
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter
Ο ερχομός της όμορφης γυναίκας Facebook Twitter

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

9 σχόλια
Η φράση "είχαμε ξαφνικά στα χέρια μας το πιο ζωντανό Αιγυπτιακό έργο τέχνης. Δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια. Πρέπει να το δεις." είναι πολυ αληθής. Η φωτογραφία αδικεί το έργο.