Η μάλλον συμβολική επιλογή του ακριτικού Καστελόριζου και η μωβ γραβάτα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δύσκολα θα φύγουν από τις μνήμες όσων ήταν συντονισμένοι στους τηλεοπτικούς δέκτες τους 5 χρόνια πριν, μια μέρα σαν σήμερα.
Ήταν 23 Απριλίου του 2010 και ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, θα δήλωνε μπροστά στις κάμερες: «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.».
«Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει»
Για την απόφασή του Γιώργου Παπανδρέου να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει καταλογίσει τις ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε το 2009 στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «την Ελλάδα δεν την έβαλε στο μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ το 2009». Ήταν γεγονός ότι από τα τέλη του 2009 η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση αδυναμίας χρηματοδότησης του τρέχοντος ελλείμματος, αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους και πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έληγαν τον επόμενο χρόνο, ομόλογα που κατείχαν κατά ένα μέρος εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ, και κατά ένα μέρος φορείς και τράπεζες του εξωτερικού.
«Oλοι μας κληρονομήσαμε -η σημερινή κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός- ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει τον σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας» είπε στην ανακοίνωση της 23ης Απριλίου 2010 από το Καστελόριζο.
Μιλώντας αργότερα στο London School of Economics και αναφερόμενος στην είσοδο της χώρα μας σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ότι «δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν για την επίβλεψη της Ελλάδας».
Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, χωρίς κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Στις 8 Μαΐου 2010 υπογράφηκαν η "Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης" με τις χώρες του Ευρώ και "Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας" με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία "Μνημόνιο".
Στη συνέχεια σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως "Τρόικα", η οποία ανά τρίμηνο αξιολογούσε την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του "Μνημονίου" και αποφάσιζε για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου.
Το κείμενο της πρώτης Δανειακής Σύμβασης συντάχθηκε με τη βοήθεια του αγγλικού δικηγορικού γραφείου "Slaughter and May", που είναι το ίδιο που συνέταξε το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.Η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου ήταν €64.633,
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας:
«Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει» ήταν η πεποίθηση που είχε εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από 5 χρόνια.
σχόλια