Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους.

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
5

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
«Η προσπάθειά μας δεν είναι να καταργηθούν τα παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια, αλλά να δοθεί το μήνυμα στα παιδιά, ότι όλες οι δυνατότητες και επιλογές είναι ανοιχτές και να πιεστεί η βιομηχανία να παράγει περισσότερα ουδέτερα ως προς το φύλο παιχνίδια»
 

Το πρότυπο για το μυώδες και υπερβολικά γυμνασμένο σώμα βρίσκει ολοένα και περισσότερη ανταπόκριση στα αγόρια μικρής ηλικίας χάρη σε φιγούρες δράσης που προωθούν αυτό τον ανδρικό σωματότυπο.

Η ταύτιση του υπερβολικά γυμνασμένου άνδρα με την ασφάλεια και την προστασία που από τη φύση του παρέχει στο αδύναμο –όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα για τη γυναίκα- φύλο έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας υπερ –ανδρών. Αυτοί περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο κάνοντας γυμναστική ενώ εικόνα αυτή ταυτίζεται πια για την πλειονότητα των παιδιών με τον έλεγχο και την εξουσία.

Από πολύ μικρά τα αγόρια εθίζονται σε τέτοιες εικόνες οι οποίες σε συνδυασμό με τις άτυπες απαγορεύσεις που περικλείουν την ανδρική φύση, όπως ότι δεν πρέπει να κλαίνε, δημιουργούν την ολοκληρωμένη εικόνα που οφείλουν αυτά να ακολουθήσουν σε όλη τους την πορεία.

Οι βιομηχανίες, λοιπόν, σκεπτόμενες τις νέες –ακραίες, για αρκετούς ψυχολόγους- τάσεις της μόδας δημιουργούν φιγούρες δράσης που απαντούν στο πρότυπο του υπερβολικά γυμνασμένου άνδρα που ακόμη και ένα χαλαρό Τ-shirt μοιάζει να έχει βγει τουλάχιστον 3 νούμερα πιο μικρό. Τα παιχνίδια με ήρωες δράσης δημιουργούνται με γνώμονα αυτή ακριβώς την πεποίθηση για την ισχυρή εικόνα του άνδρα και τη μυϊκή δύναμη που είναι αρκετή ώστε να τον προστατέψει και να του παρέχει μια σημαντική θέση στην ιεραρχία. Τα παιχνίδια αυτά έχουν ως στόχο την ανάδειξη του ανταγωνισμού και της βίας, ακόμη και την επιβεβαίωση του ανδρισμού, όπως ισχυρίζονται πολλοί παιδο-ψυχολόγοι.

«Επικεντρώνονται στη βία, στην επιθετικότητα και στον ανταγωνισμό, διεγείροντας και αναπαράγοντας εικόνες και πρακτικές ενός ηγεμονικού ανδρισμού και είναι κυρίως όπλα, οχήματα, υπερήρωες ή φιγούρες δράσης», δηλώνει η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
Τα παιχνίδια με ήρωες δράσης δημιουργούνται με γνώμονα αυτή ακριβώς την πεποίθηση για την ισχυρή εικόνα του άνδρα και τη μυϊκή δύναμη που είναι αρκετή ώστε να τον προστατέψει και να του παρέχει μια σημαντική θέση στην ιεραρχία.

Τα στερεότυπα που επιβιώνουν από τις βιομηχανίες παραγωγής παιχνιδιών, δημιουργούν εικόνες- πρότυπα ακόμη και για τα μικρά κορίτσια, που οφείλουν να ταυτιστούν με τους κανόνες ομορφιάς και τις συγκεκριμένες αναλογίες. Ωστόσο, χρειάζονται την προστασία από τους υπερ- ήρωες που με διάφορα συμπληρωματικά εργαλεία, όπως όπλα, συγκεκριμένες στολές, θα τις υπερασπιστούν.

Τα μηνύματα τύπου "σκοτώνω" ή "νικώ τους αντιπάλους μου" που αναγράφονται στις πολύχρωμες συσκευασίες των παιχνιδιών αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο των παιδιών ήδη από τις μικρές ηλικίες. Αποτελεί, λοιπόν, ένα από τα βασικά στοιχεία που δομούν τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών στο μέλλον και κατ'επέκταση τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα εξελιχθούν στην κοινωνική πραγματικότητα.

Η κοινωνία, παρόλα αυτά, δεν δείχνει να αντιδρά και αντιθέτως, ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές «διδάσκοντας στα αγόρια τη βία», όπως αναφέρει η Δ. Κογκίδου. Από πολύ μικρά τα αγόρια εθίζονται σε τέτοιες εικόνες οι οποίες σε συνδυασμό με τις άτυπες απαγορεύσεις που περικλείουν την ανδρική φύση, όπως ότι δεν πρέπει να κλαίνε, δημιουργούν την ολοκληρωμένη εικόνα που οφείλουν αυτά να ακολουθήσουν σε όλη τους την πορεία.

Τ΄αγόρια δεν κλαίνε. Ούτε οι κούκλες τους. Facebook Twitter
Το μοναδικό που μπορούν οι γονείς να κάνουν ως αντίδραση σε αυτή την τάση είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν με διάφορα παιχνίδια, και όχι με συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η επιθετικότητα είναι μια από τις λύσεις που επιλέγουν πολλά αγόρια ώστε να ανταπεξέλθουν στο πρότυπο. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η απαγόρευση των παιχνιδιών, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ. Το μοναδικό που μπορούν οι γονείς να κάνουν ως αντίδραση σε αυτή την τάση είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν με διάφορα παιχνίδια, και όχι με συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Η προσπάθειά μας δεν είναι να καταργηθούν τα παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια, αλλά να δοθεί το μήνυμα στα παιδιά, ότι όλες οι δυνατότητες και επιλογές είναι ανοιχτές και να πιεστεί η βιομηχανία να παράγει περισσότερα ουδέτερα ως προς το φύλο παιχνίδια». Οι βιομηχανίες θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερο ουδέτερα παιχνίδια αφήνοντας τα παιδιά να εκδηλώνουν ελεύθερα τις δεξιότητές τους, όπως διευκρινίζει η κ. Κογκίδου.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ που εξετάζει ένα "παράδοξο" της υποκουλτούρας ίσως να αποτελούσε "σοκαριστικό" για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο απενοχοποίησης των παιχνιδιών αυτής της κατηγορίας (έντονα προσσανατολισμένα σε φύλο) και των παικτών τους. part1 https://www.youtube.com/watch?v=t2EOfhvvURY&list=UUeGGpOehPGG7vQMUVc7tG8Q&feature=iv&src_vid=e4rbTg1i7rs&annotation_id=annotation_3636494513 και part2 https://www.youtube.com/watch?v=e4rbTg1i7rs νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να τα δει κανείς, ειδικά γονείς, γιατί εκτός από το να σου βγει το παιδί, "λιμενεργάτης" ή "νεράϊδα" μπορεί να βγει και "κομπιουτεράς με αδυναμία στα πόνυ" (πόσα στερεότυπα σε μια φράση, με σιχάθηκα)