Ο Ασάνζ μιλάει στη Guardian: ''Αν θες, μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα, κάθε SMS, email ή τηλεφωνική κλήση''

Ο Ασάνζ μιλάει στη Guardian: ''Αν θες, μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα, κάθε SMS, email ή τηλεφωνική κλήση'' Facebook Twitter
(Φωτ.: Gian Paul Lozza / Guardian)
2

Το εξωτερικό του κτιρίου της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο φαίνεται πολυτελές αλλά μέσα μοιάζει περισσότερο με οικογενειακό διαμέρισμα. Οι περαστικοί που κατευθύνονται στο Harrods πιθανότατα δε γνωρίζουν ότι εκεί κρατείται ένας από τους διασημότερους φυγόδικους στον κόσμο. Ο Julian Assange έχει καταφύγει στην πρεσβεία τους τελευταίους έξι μήνες με διπλωματικό άσυλο. Με το που πατήσει το πόδι του έξω από το κτίριο, θα συλληφθεί και θα εκδοθεί στη Σουηδία όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Βέβαια, ο κύριος φόβος του είναι μια πιθανή περαιτέρω έκδοση στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για κατασκοπεία, εξαιτίας της δράσης του στο WikiLeaks.

Πριν λίγες μέρες, η δημοσιογράφος της Guardian, Decca Aitkenhead, συναντήθηκε με τον Assange. Η συνέντευξη κανονίστηκε κι έγινε σαν να επρόκειτο για μία ακόμη press conference της Πρεσβείας. Ο συνεντευξιαζόμενος, ωστόσο, φαίνεται να είναι στα όρια της κατάρρευσης. Διαψεύδοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου που μιλούν για πνευμονία που τον ταλαιπωρεί, απολαμβάνει την ανησυχία του κόσμου γι' αυτόν.

Εξάλλου, έχει περάσει και από χειρότερες καταστάσεις περιορισμού, όπως υποστηρίζει. Ύστερα από δέκα μέρες στη φυλακή το Δεκέμβριο του 2010, έπρεπε να βρίσκεται σε κατ' οίκον παρακολούθηση, φορώντας στο πόδι του ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού όλο το εικοσιτετράωρο και να παρουσιάζεται στην αστυνομία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, καθημερινά. Ο περιορισμός δίηρκησε πάνω από 550 ημέρες και, για κάποιον που είναι υπέρμαχος της ελευθερίας των άλλων, αυτές οι συνθήκες ήταν ανυπόφορες.

Πίσω στο παρόν, ο Assange έχει κυκλοφορήσει το νέο του βιβλίο Cypherpunks: Freedom And The Future Of The Internet. Βασισμένο σε συζητήσεις και συνεντεύξεις με τρεις άλλους Cypherpunks (κυβερνοακτιβιστές που αγωνίζονται για την online ιδιωτικότητα), το βιβλίο προειδοποιεί ότι βαδίζουμε προς μια «νέα παγκόσμια δυστοπία». «Το Internet, το πιο σπουδαίο εργαλείο της ανθρώπινης χειραφέτησης έχει μετεξελιχθεί στο πιο επικίνδυνο μέσο ολοκληρωτισμού. Θύμα του είναι ο κάθε άνθρωπος που έχει μπει έστω μία φορά online ή διαθέτει κινητό τηλέφωνο», αναφέρει.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια η τεχνολογία των υποκλοπών έχει μεταλλαχθεί. Παλιότερα, συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, όπως οι ακτιβιστές και οι έμποροι ναρκωτικών, έπεφταν θύματα υποκλοπών. Τηλέφωνα, emails, κοινωνικές επαφές, όλα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Πλέον, οτιδήποτε κυκλοφορεί ένδοθεν και έξωθεν μιας χώρας και σε πολλές περιπτώσεις και μέσα στα σύνορα της ίδιας της χώρας, υποκλέπτεται και αποθηκεύεται μόνιμα. Είναι πιο αποτελεσματικό να κρατάς αρχείο για τα πάντα, παρά να ψάχνεις ποιον πρέπει να υποκλέψεις.

Το λογότυπο του WikiLeaks»Είμαστε πλέον σε αυτή την κρίσιμη καμπή που μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα, κάθε SMS, email ή τηλεφωνική κλήση και το κόστος αυτών των διαδικασιών έχει μειωθεί πολύ. Ένας εξοπλισμός υποκλοπής που έχει παραχθεί στη Νότια Αφρική μπορεί να αποθηκεύει και να αρχειοθετεί όλη την τηλεπικοινωνιακή κίνηση μέσα και έξω από ένα κράτος μεσαίου μεγέθους με κόστος 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Φυσικά ο κόσμος δεν έχει ιδέα για όλα αυτά.»

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα; Σύμφωνα με τον Assange, μια λύση υπάρχει, η κρυπτογραφία. «Όπως ακριβώς το πλύσιμο των χεριών ήταν μια καινοτομία που έγινε μέρος της καθημερινής ζωής για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, έτσι πρέπει όλοι στο μέλλον να συνηθίσουμε να κρυπτογραφούμε κάθε online μας δραστηριότητα. Ένας σωστός μαθηματικός αλγόριθμος μπορεί να κρυπτογραφήσει κάτι γρήγορα, αλλά για την αποκρυπτογράφηση θα χρειαστούν αιώνες και τεράστια χρηματικά ποσά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την πνευματική μας ανεξαρτησία.»

Πόσο αξιόπιστες όμως είναι οι πληροφορίες που παρέχει ο Assange; Μήπως τα σενάρια που περιγράφει είναι απλά προϊόντα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατέχει το θέμα ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Αμφιβολίες και ερωτηματικά εγείρονται ωστόσο, τόσο για τις προθέσεις του, όσο και για την ισορροπία της ψυχοσύνθεσής του. Το ίδιο σχετικά είναι εξάλλου και τα όρια της κατάχρησης της κάθε εξουσίας και η διαπίστωση αυτή μπορεί να θέσει σε παραλληλισμό τις μεθόδους των κυβερνήσεων με τις πρακτικές του WikiLeaks. Ο ίδιος αρνείται να έχει καταχραστεί την εξουσία του και χαρακτηρίζει φτηνή προπαγάνδα κάθε κατηγορία εναντίον του που τον τάσσει μέχρι και στην εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων. «Η τηλεοπτική εταιρία παραγωγής που βρίσκεται στην ιδιοκτησία μου παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ, του οποίου τα δικαιώματα αγοράστηκαν από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και το Russia Today.»

Όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις του με πρώην συνεργάτες του και γενικότερα με ανθρώπους του στενού του κύκλου και πρώην υποστηρικτές του που πλέον δεν αντέχουν την προβληματική προσωπικότητά του, ο ίδιος εξαγριώνεται και προσπαθεί να διαψεύσει με κάθε τρόπο αυτά τα δημοσιεύματα ως ανυπόστατα. Αρνείται να μιλήσει για μεμονωμένα περιστατικά πρώην συνεργατών του τη στιγμή που, όπως αναφέρει, η δουλειά του είναι να εκθέτει πληροφορίες που ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ζωής του, στέκεται στην οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της δράσης του. Κάποια μέλη της έχουν αλλάξει τα ονόματα και τον τόπο κατοικίας τους, αφού αντιμετώπιζαν επανειλημμένες απειλές κατά της ζωής τους. Θεωρεί εντούτοις, ότι είναι φυσιολογικό η δράση του να έχει κάποιο τίμημα. Δε σχολιάζει τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του για βιασμό και απλά προβλέπει ότι η έκδοση θα αποσυρθεί.

Μέχρι τότε, έξι μήνες έχουν περάσει από την έναρξη του εγκλεισμού του Julian Assange στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και το WikiLeaks εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Οι αναφορές του τύπου στην κατάρρευσή του οργανισμού μπορεί να είναι συνεχείς, ο χαρισματικός όμως, όσο και αμφιλεγόμενος ιδρυτής του συνεχίζει να κινεί τα νήματα της παγκόσμιας διαδικτυακής διάθεσης απόρρητων πληροφοριών.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αυτά τα σενάρια τουλάχιστον δεν νομίζω ότι αποτελούν συνομωσιολογία. Όποιος είχε την ατυχία να τον "συνοδεύσουν" στην ΓΑΔΑ και να του αραδιάζουν έναν χοντρό φάκελο με ένα κάρο προσωπικές πληροφορίες αρχειοθετημένες από τους ακατονόμαστους με μία σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα οργάνωση και με πρόσχημα την "δημόσια ασφάλεια", ξέρει ακριβώς τι εννοώ...
Τοσο καιρο περναω απ'εξω και αναρωτιεμαι τι να συμβαινει στο Εκουαδορ και εχει παντα αστυνομια εξω απ τη πρεσβεια και επιτελους εμαθα (τοσο ξανθια!) Ευχαριστω Lifo ;)