Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, είτε όλοι μαζί θα νικήσουμε, είτε όλοι μαζί θα χάσουμε», ανέφερε ότι αισθάνεται προδομένος από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα διατυπωθεί.
Ο Γιούνκερ είπε πως περιμένει ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη. Σημείωσε πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι Έλληνες πολίτες είναι υπεύθυνοι και περήφανοι για τον εαυτό τους και τη χώρα τους, να πουν ναι στην Ευρώπη [...] Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα». «Έλληνες μην αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε τον θάνατο», υπογράμμισε και υποστήριξε πως το «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη.
«Γνωρίζετε καλά πόσο μέσα στην καρδιά μου είναι οι Έλληνες. Για μένα, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υπήρξε ποτέ ως επιλογή», τόνισε, πρόσθεσε όμως πως αισθάνεται «βαθιά θλίψη» για τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου.
«Είδαμε εγωισμό, παιχνίδια τακτικής, λαϊκιστικά παιχνίδια. Μετά από τις προσπάθειές μου, αισθάνομαι προδομένος», είπε. Ανέφερε ότι ο Τσίπρας τον αιφνιδίασε, δεν τον πληροφόρησε 48 ώρες που ήταν μαζί ότι πήγαινε για δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα το δημοψήφισμα. «Δεν τον κατηγορώ, αλλά με αιφνιδίασε».
Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις, καθώς οι προτάσεις της βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, ενώ υποστήριξε ακόμη ότι τα μέτρα που προτάθηκαν από τους θεσμούς είχαν στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και σήμαιναν περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις. Έκανε λόγο για «απαιτητικό, αλλά δίκαιο πακέτο». Επεσήμανε παράλληλα ότι είχε πει στον Τσίπρα ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει για ελάφρυνση χρέους από το φθινόπωρο.
Υπογράμμισε πως στην πρόταση των θεσμών δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να προτείνει ισοδύναμα μέτρα, τονίζει. Προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «χρειάστηκαν ώρες για να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ένα λιγότερο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές, ακόμη και αν αυτό είναι κοινή λογική».
«Την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και την απόφαση να γίνει μια εκστρατεία για το "όχι". Να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18. Αυτό δεν βοηθάει κανέναν Ευρωπαίο πολίτη, κανέναν Έλληνα πολίτη. Θα πρέπει, όμως, οι Ελληνες να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή», είπε.
«Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Ποιος λειτούργησε έτσι;», σημείωσε. Τόνισε ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις συνέβη τη χειρότερη στιγμή, και πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε ακόμα στα τραπέζι». «Έκανα τα πάντα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα και δεν μας αξίζει όλη αυτή η επικριτική στάση, ούτε σε μένα ούτε στον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος προσπάθησε τα μέγιστα τις προηγούμενες ημέρες». Θα μιλήσω με τον επικεφαλής του Eurogroup, που δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες, πρόσθεσε.
«Εξερεύνησα όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν και είναι να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις», τόνισε ο Γιούνκερ.
«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων, όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
«Το να βάζεις μια δημοκρατία έναντι 18 δεν είναι αντάξιο του μεγάλου έθνους των Ελλήνων, και δεν είναι δίκαιο για τους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι η δήλωση του πως στην πρόταση των θεσμών δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε συντάξεις, προκάλεσε σχόλιο του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, στο twitter, ο οποίος τόνισε πως ο ισχυρισμός αυτός δεν ισχύει. Λίγο αργότερα ωστόσο ο Σπίγκελ επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η δήλωση Γιούνκερ βασίζεται στην αντίληψη ότι το ΕΚΑΣ αποτελεί πληρωμή εκτός σύνταξης.
#EU officials clarify @JunckerEU "no pension cut" line. Say it refers to current pensioners. They view EKAS as a non-pension payment.
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 29, 2015
σχόλια