Σύμφωνα με το περιοδικό «The Japan Times», μία νέα έρευνα του επίσημου Τουριστικού Πρακτορείου της Ιαπωνίας, έδειξε ότι το 56% των Ιαπωνικών ξενοδοχείων και πανδοχείων δεν επιτρέπουν σε τουρίστες καλυμμένους με τατουάζ να επισκέπτονται τα δημόσια λουτρά τους. Το 13% των ξενοδόχων είπαν ότι θα ήθελαν, αν μη τι άλλο, τα τατουάζ των επισκεπτών τους να είναι καλυμμένα, και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 3%, απάντησε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Ποιος ο λόγος όμως;
Πρόκειται για μία χώρα που φημίζεται για το φιλικά διατιθέμενο προς τα τατουάζ παρελθόν της, με πήλινες φιγούρες χρονολογούμενες μέχρι και 10.500 χρόνια προ Χριστού, να φέρουν σημάδια όμοια με τατουάζ. Μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, τα τατουάζ γνώρισαν την άνθισή τους στην Ιαπωνία, όταν η μεσαία - εργατική τάξη, με στόχο την κριτική στην στρατιωτική δικτατορία της χώρας, έκανε τατουάζ με σχέδια από την ακμάζουσα τότε καλλιτεχνική σκηνή.
Η Ιαπωνία έχει πέντε χρόνια να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την είσοδο στους γεμάτους τατουάζ τουρίστες που θα την κατακλύσουν ή εάν θα διατηρήσει την υπάρχουσα πολιτική της, απαγορεύοντάς τους την είσοδο.
Καθώς όμως οι Σαμουράι δεν μπορούσαν να δεχτούν την κριτική, ιδιαίτερα μέσα από τόσο «τολμηρές» κινήσεις, όπως είναι η δερματοστιξία, την απαγόρευσαν.
Το τέλος της τέχνης των τατουάζ στην Ιαπωνία ήρθε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι δυτικές δυνάμεις άρχισαν να δημιουργούν εκεί αποικίες. Φοβούμενες οι Αρχές ότι η παράδοση αυτή των Ιαπώνων θα φαινόταν στους Δυτικούς ως απολίτιστη, την έσπρωξαν σε ακόμα πιο περιθωριακά εδάφη, μετατρέποντας έτσι τα τατουάζ σε χαρακτηριστικό σημάδι των yakuza, των Ιαπώνων κακοποιών.
Σήμερα, η τέχνη των τατουάζ στην Ιαπωνία εκπροσωπείται από μία μικρή αλλά ακμαία βιομηχανία, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με νέες έρευνες, είναι ακόμα πολύ μακριά από αυτό που θα αποκαλούσε κανείς "mainstream". Το 2012, κυβερνητικά στελέχη στην Οσάκα ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να δηλώσουν εάν έχουν ορατά τατουάζ.
Με το βλέμμα στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, το Τουριστικό Πρακτορείο της Ιαπωνίας προσπαθεί αγωνιωδώς να προετοιμάσει την χώρα για την αναμενόμενη εισροή ξένων εκπροσώπων, αθλητών αλλά και τουριστών, πολλοί από τους οποίους θα έχουν τατουάζ. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια λουτρά της Ιαπωνίας φημίζονται για την κουλτούρα και την τέχνη τους, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες της χώρας, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο όπου διεξάγονται και οι αγώνες.
Η Ιαπωνία έχει πέντε χρόνια να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την είσοδο στους γεμάτους τατουάζ τουρίστες που θα την κατακλύσουν ή εάν θα διατηρήσει την υπάρχουσα πολιτική της.
Και αν τελικά υπερισχύσει το δεύτερο σενάριο, πόσοι από τους επισκέπτες θα αντιμετωπίσουν με σεβασμό την κουλτούρα της χώρας;
σχόλια