Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες, τις ημέρες των γιορτών

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες, τις ημέρες των γιορτών Facebook Twitter
1

Χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν οι κυρίες που κυοφορούν, τις γιορτινές ημέρες, έδωσε με συνέντευξη του σε εκπομπή του ραδιοφώνου του ΑΜΠΕ, ο Γ. Φαρμακίδης, μαιευτήρας- γυναικολόγος, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, διευθυντής του ΣΤ' Μαιευτικού- Γυναικολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».

Ο κ. Φαρμακίδης εξηγεί ότι ένα ποτηράκι κρασί και ο ήπιος χορός δεν απαγορεύονται σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ωστόσο όπως επισημαίνει, πρέπει να αποφεύγονται οι χώροι με πολύ καπνό, η κούραση, η υπερφαγία και τα ψηλά τακούνια. Ο κ. Φαρμακίδης, αναφέρει ακόμη, ότι τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται από τη 12 έως την 33η εβδομάδα της κύησης, ωστόσο αν η πτήση είναι μικρής διάρκειας μπορεί να γίνει και στην αρχή της εγκυμοσύνης.

ΌΧΙ ΚΟΥΡΑΣΗ

Όταν πηγαίνει για ψώνια, η όταν κάνει δουλειές στο σπίτι, σε περίπτωση που έχει πονάκια στην κοιλιά, ή όταν έχει συσπάσεις να σταματάει και να ξεκουράζεταi, λέει ο κ. Φαρμακίδης.« Μπορεί να κάνει πολλές δουλειές καθιστή, δεν χρειάζεται να είναι όρθια, ώστε να την πονέσουν τα πόδια ή η μέση. Εκείνο που μπορεί επίσης να κάνει είναι κάθε τόσο να ξεκουράζεται, να ξαπλώνει στα αριστερά της για δέκα δεκαπέντε λεπτά. Εκείνο το οποίο δεν θέλουμε είναι να καθαρίσει όλο το σπίτι, να κάνει δέκα ώρες ψώνια η να κάνει ρεβεγιόν και να ετοιμάσει η ίδια τα πάντα. Αυτά δεν τα θέλουμε. Είναι καιρός να είναι εκείνη η πριγκίπισσα και όλοι οι άλλοι να κάνουν τις δουλειές στις γιορτές και εκείνη να το απολαμβάνει».

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Οι πολύ κλειστοί χώροι δεν που είναι πολύς κόσμος και καπνίζει, δεν ενδείκνυνται για μία έγκυο, γιατί το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο με το ενεργητικό κάπνισμα, επισημαίνει ο κ. Φαραμακίδης.« Εάν είναι σε κάποιο σπίτι καλόν είναι οι συνδαιτημόνες να σεβαστούν την έγκυο γυναίκα και να μην καπνίζουν. Αν κάποιος είναι κρυωμένος να μείνει μακριά της και φυσικά να μην τη χαιρετίσει, να μην τη φιλήσει. Εάν δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει αυτά καλύτερα να καθίσει σπίτι της για να γιορτάσει οικογενειακά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΣΑΛΩΜΑ

Ο χορός βεβαίως επιτρέπεται για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, ωστόσο ο χορός ο σιγανός, όχι η σούστα εξηγεί χαριτολογώντας ο κύριος Φαρμακίδης κι εφιστά την προσοχή για τις αρθρώσεις« Οι αρθρώσεις επειδή είναι πολύ ευλύγιστες και μπορεί να γίνει κάποιο στραμπούληγμα, θα πρέπει να μην φοράει τακούνια μία έγκυος και γενικότερα στην εγκυμοσύνη προτιμώνται τα χαμηλά παπούτσια».

ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΩΡΟ

Το αλκοόλ φυσικά και μπορεί να βλάψει το μωρό αν η μητέρα πιει πάρα πολύ. Ωστόσο ένα ποτηράκι κρασί είναι ακίνδυνο λέει ο κύριος Φαρμακίδης.«Όσον αφορά το φαγητό δεν πρέπει να φάει πολύ για να μη βαρυστομαχιάσει, να μην φάει καυτερά, πιπεράτα ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα και επίσης να φάει πολύ καλά πλυμένα τα λαχανικά και τις σαλάτες. Αν είναι διαβητική η έχει ζάχαρο να προσπαθήσει να μην φάει πολλά γλυκά. Αυτό που κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι τα αναψυκτικά δημιουργούν πρόβλημα στο μωρό λόγω του ανθρακικού είναι μύθος. Βεβαίως η κόκα κόλα έχει κάποια συστατικά που είναι βλαβερά, ωστόσο πάντα παίζει ρόλο και η ποσότητα που καταναλώνονται τα αναψυκτικά».

ΤΑ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ 12-33Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται από τη 12 έως την 33η εβδομάδα της κύησης τονίζει ο κύριος Φαρμακίδης, επισημαίνει ωστόσο ότι αν η πτήση είναι μικρής διάρκειας μπορεί να γίνει και στην αρχή της εγκυμοσύνης. «Αν η έγκυος ταξιδεύει αεροπορικώς και το ταξίδι είναι πάνω από μια, μιάμιση ώρα να σηκώνεται στο διάδρομο να κάνει καμιά βόλτα ή τις ασκήσεις που κάνουμε , για να μην πάθει καμία θρόμβωση η πρηστούν τα πόδια της. Το ίδιο πρέπει να κάνει αν ταξιδεύει και με αυτοκίνητο, κάθε μία μιάμιση ώρα».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ