Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε με νόμο την υποχρεωτική διάθεση των απούλητων τροφίμων σε φιλανθρωπίες και οργανισμούς. Από την περασμένη Τετάρτη, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται να πετούν ή να καταστρέφουν τα αδιάθετα τρόφιμα.
Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε ομόφωνα, προέκυψε χάρη σε μια μεγάλη εκστρατεία από καταναλωτές, ακτιβιστές κατά της φτώχειας και ομάδες που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να πάψουν να καταλήγουν σε χωματερές τόνοι τροφίμων. Την εκστρατεία και το αίτημα αυτό έφερε σε συζήτηση ο σύμβουλος Arash Derambarsh.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν τώρα να πείσουν την ΕΕ να υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία μεταξύ και όλων των άλλων κρατών μελών ενώ η κίνηση αυτή αναμένεται να είναι σωτήρια για τις τράπεζες τροφίμων και τους οργανισμούς που ετοιμάζουν δωρεάν γεύματα σε απόρους.
Το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο έχει ισχύ για όλα τα σούπερ μάρκετ που είναι μεγαλύτερα των 400 τετραγωνικών μέτρων ενώ όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 75.000 ευρώ. Τα τρόφιμα που θα δίνονται υποχρεωτικά, είναι αυτά που πλησιάζουν στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης και δεν θα μπορούν να βρίσκονται στα ράφια των επιχειρήσεων. Ωστόσο ο νόμος προβλέπει πως απαγορεύεται και μια άλλη συνήθης πρακτική μερικών σούπερ μάρκετ, κατά την οποία κατέστρεφαν με διαφόρους τρόπους (όπως το να ρίχνουν μπογιά) τα ληγμένα τρόφιμα που προορίζονταν για τους κάδους.