Καθώς η ρομποτική και οι τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης καθίστανται ολοένα και πιο προσβάσιμες στους κατ' οίκον μαστροχαλαστές, οι άνδρες (καμία έκπληξη εδώ) δημιουργούν ρομπότ κατ' εικόνα ωραίων γυναικών. Οποιοσδήποτε έχει ανοίξει έστω και μία φορά την τηλεόραση κατά την τελευταία δεκαετία δεν θα εκπλαγεί μαθαίνοντας ότι ένα από τα πρώτα και πιο τρομακτικά παραδείγματα της εξέλιξης αυτής εμπλέκει την σταρ του κινηματογράφου Σκάρλετ Γιόχανσον.
Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε η είδηση σχετικά με έναν σχεδιαστή από το Χονγκ Κονγκ που δημιούργησε ένα ρομπότ που μοιάζει με την βραβευμένη ηθοποιό, παρότι ο Ρίκυ Μα, ο δημιουργός του ρομπότ, δεν κατονομάζει την ηθοποιό κατ' εικόνα της οποίας σχεδιάστηκε το πρότυπο, επιλέγοντας αντ' αυτής να το ονομάσει Mark 1. Ο Μα χρειάστηκε 8 μήνες και πάνω από 50.000 δολάρια για να ολοκληρώσει το project, το οποίο κατασκευάστηκε στο αίθριο του με ένα εκτυπωτή 3-D και λογισμικό που έμαθε μόνος του να χρησιμοποιεί.
Η ρομπότ Mark 1 δεν είναι και τόσο έξυπνη. Διαθέτει κάποιες μόνο απαντήσεις-κονσέρβα για να διασκεδάζει τον συνομιλητή της. Ωστόσο, όταν της λες πως είναι όμορφη το στόμα της χαμογελά ελαφρώς και τα φρύδια της χαλαρώνουν, σαν να ντρέπεται που δέχεται κομπλιμέντο. Η έκφραση της είναι εντυπωσιακά ζωντανή.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι σε επίπεδο "δεδικασμένου". Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να τραβήξει την προσοχή της γυναίκας που επιθυμεί, είναι αποδεκτό ο άνδρας αυτός να φτιάξει ένα ρομπότ που να μοιάζει ακριβώς με την εν λόγω γυναίκα; Υπάρχει κάποιο έννομο μέσο ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός ρομπότ Σκάρλετ Γιόχανσον, Μπιγιόνσε ή δικό σας; Σαφώς και οι άνθρωποι δημιουργούν κούκλες και κέρινα ομοιώματα διασήμων συνέχεια. Αλλά η διαφορά είναι ότι η Mark 1 κινείται, χαμογελάει και κλείνει το μάτι.
"Το ότι μοιάζει έμψυχο, κάνει ξαφνικά την δημιουργία του να μοιάζει υπερβολικά επιθετική" λέει ο Ράϊαν Κάλο, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. "Αν [ο Μα] επωφεληθεί εμπορικά με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό, ακόμα και η δημοσιότητα που έχει αποκτήσει από αυτό, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι η Σκάρλετ Γιόχανσον μπορεί να του κάνει μήνυση."
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατασκευάζει ένα ρομπότ που να μοιάζει με διασημότητα. Όπως ανέφερε σε μία πρόσφατη δημοσίευση του ο Κάλο, η Samsung δημοσίευσε μία σειρά διαφημίσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που εμφάνιζαν ένα ρομπότ με βραδινό φόρεμα και ξανθιά περούκα που γυρνούσε γράμματα σε έναν τοίχο, θυμίζοντας σαφώς την σταρ του Τροχού της Τύχης Βάνα Γουάϊτ, παρότι το ρομπότ είχε μεταλλικό πρόσωπο. Η Γουάιτ υπέβαλλε μήνυση και κέρδισε, αποδεικνύοντας πως η "Samsung δαπάνησε πολλά χρήματα για τις διαφημίσεις, και επίσης κατέβαλλε στον Μόρτον Ντάουνι Τζ. μεγάλα ποσά για να συμμετέχει στις άλλες διαφημίσεις" λέει ο Κάλο.
Το ίδιο συνέβη και με δύο ρομπότ που έμοιαζαν στον Κλιφ και τον Νορμ από την τηλεοπτική σειρά Cheers, τα οποία είχαν εγκατασταθεί σε ένα μπαρ αεροδρομίου. Ο Τζωρτζ Ράτζενμπέργκερ και ο Τζωρτζ Γούεντ, οι ηθοποιοί που έπαιζαν τους χαρακτήρες αυτούς, υπέβαλαν επίσης μήνυση, και η υπόθεση έληξε με συμβιβασμό αφού πρώτα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Μα όμως έφτιαξε το ρομπότ στο σπίτι του και δεν είναι απαραίτητο ότι θα επωφεληθεί. "Στην περίπτωση αυτή η Σκάρλετ Γιόχανσον πιθανά να αντιμετωπίσει απόρριψη βάσει της Πρώτης Τροπολογίας" σύμφωνα με τον Κάλο. Και πάλι όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μα ελπίζει να βρει επενδυτή ο οποίος θα αγοράσει το ρομπότ του, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στην Σκάρλετ Γιόχανσον σαφέστερη νομική βάση.
Η ρομπότ Mark 1 δεν είναι και τόσο έξυπνη. Διαθέτει κάποιες μόνο απαντήσεις-κονσέρβα για να διασκεδάζει τον συνομιλητή της. Ωστόσο, όταν της λες πως είναι όμορφη το στόμα της χαμογελά ελαφρώς και τα φρύδια της χαλαρώνουν, σαν να ντρέπεται που δέχεται κομπλιμέντο. Η έκφραση της είναι εντυπωσιακά ζωντανή.
Πρέπει να πούμε πως στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο να κατασκευάσεις μια κούκλα ρέπλικα. Η συλλογή από κούκλες American Girl επιτρέπει σε κάθε γονέα να δημιουργήσει μία ρεαλιστική κούκλα-αντίγραφο τους παιδιού του. Αυτό σαφώς δεν είναι παράνομο. Άλλα εργαστήρια ρομποτικής έχουν κατασκευάσει πολύ πιο λεπτομερείς ρέπλικες ανθρώπων, ιδίως τα εργαστήρια Hiroshi Ishiguro στην Ιαπωνία, ένα από τα πιο προηγμένα κέντρα ρομποτικής στον κόσμο. Εκείνο που κάνει την επινόηση του Μα που θυμίζει Φράνκενστάιν να ξεχωρίζει, είναι ότι την δημιούργησε στο διαμέρισμα του.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ρομποτική τεχνολογία εκδημοκρατικοποιεί, θα δούμε μία αύξηση των προσπαθειών να δημιουργήσει κανείς την εξατομικευμένη Κιμ Καρντάσιαν για παράδειγμα" λέει η καθηγήτρια νομικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάϊο, Μάργκο Καμίνσκι. "Και δεν έχω καμία αμφιβολία πως η εξέλιξη αυτή θα είναι φυλοσύνδετη. Η Siri είναι γυναίκα, η Cortana είναι γυναίκα, αν τα ρομπότ υπάρχουν για να πραγματοποιούν χειρωνακτικό έργο ή να είναι προσωπικοί βοηθοί, το πιο πιθανόν είναι πως θα είναι γυναίκες."
Αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή της Γιόχανσον με άνδρες που καταφεύγουν σε ακραίες ενέργειες για να την πλησιάσουν με κάθε τρόπο. Ένας εμμονικός θαυμαστής της καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση το 2012 επειδή παρεισέφρησε στον προσωπικό της υπολογιστή και έκλεψε γυμνές φωτογραφίες της. Στην περίπτωση αυτή όμως η Γιόχανσον έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε αντικείμενο. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται και η ρομποτική τεχνολογία καθίσταται πιο προσιτή από οικονομικής απόψεως και πιο εύκολη στο να κατασκευασθεί κατ' οίκον, άλλες γυναίκες πιθανά να νιώσουν σύντομα το πως είναι κάποιος άγνωστος να κατέχει και να ελέγχει μία εκδοχή τους.
Στοιχεία από το Wired
σχόλια