ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά)

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter
2
Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Δείτε από πιο κοντά τoν οργανισμό σας με ένα σύνολο από καταπληκτικές λήψεις του ανθρωπίνου σώματος. Η λήψη σχεδόν όλων των φωτογραφιών που θα δείτε, έγινε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM), ένα είδος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που χρησιμοποιεί μια δέσμη ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας, για να σαρώσει τις επιφάνειες των εικόνων.

Η δέσμη ηλεκτρονίων του SEM αλληλεπιδρά με άτομα κοντά ή στην επιφάνεια του δείγματος που πρόκειται να παρατηρηθεί, με αποτέλεσμα μία πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνα. Τα επίπεδα μεγέθυνσης κυμαίνονται από μεγέθη της τάξης x25 (περίπου το ίδιο με ένα μεγεθυντικό φακό χειρός) έως περίπου x250.000! Απίστευτες λεπτομέρειες μεγέθους από 1 έως 5 νανοχιλιοστά (nm), μπορούν να ανιχνευθούν. Για να αντιληφθείτε τις ακριβείς διαστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, φανταστείτε ότι τα 2,5 nm είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερα σε μέγεθος από έναν ψύλλο, με μέσο μέγεθος 2,5 χιλιοστά!


Ο Max Knoll ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια εικόνα από ένα SEM, το 1935. Για τα επόμενα 30 χρόνια, μια σειρά από επιστήμονες εργάστηκαν για να αναπτύξουν περαιτέρω το όργανο, και το 1965 το πρώτο SEM παραδόθηκε στην DuPont από την Cambridge Instrument Company, με το όνομα «Stereoscan».

Στην ανάρτηση αυτή θα γνωρίσετε τη δύναμη ενός SEM σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, που ξεκινάει από το κεφάλι σας, ταξιδεύει μέσω του στήθους και φτάνει στα σπλάχνα της κοιλιάς. Στη διαδρομή αυτή θα δείτε τι είναι φυσιολογικό, τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα έχουν προσβληθεί από καρκίνο και τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ωάριο συναντά το σπέρμα για πρώτη φορά! Ποτέ δεν θα δείτε τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο και πάλι.

1.  

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

 

Μοιάζουν με καραμέλες κανέλας, αλλά είναι πραγματικά ο πιο κοινός τύπος κυττάρων του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Αυτά τα αμφίκοιλα διαμορφωμένα κύτταρα, έχουν τον πολύ σημαντικό ρόλο να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Στις γυναίκες υπάρχουν περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ερυθροκύτταρα ανά μικρολίτρο (κυβικό χιλιοστόμετρο) αίματος και περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια στους άνδρες. Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα έχουν ακόμα περισσότερα, λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο περιβάλλον τους.

2.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Τακτικό κόψιμο στην τρίχα και μία καλή μαλακτική κρέμα για τα μαλλιά, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της άσχημης εικόνας της ψαλίδας, στην άκρη μιας ανθρώπινης τρίχας.

3.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Από τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό σας, οι νευρώνες Purkinje είναι από τους μεγαλύτερους. Μεταξύ άλλων, τα κύτταρα αυτά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του συντονισμού των κινήσεων στον φλοιό της παρεγκεφαλίδας. Η έκθεση σε τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ και το λίθιο, οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι γενετικές μεταλλάξεις συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ανθρώπινα κύτταρα Purkinje.

4.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Εδώ, βλέπετε ένα κοντινό πλάνο των ανθρώπινων τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού. Αυτά, ανιχνεύουν τις μηχανικές κινήσεις ως απόκριση στις ηχητικές δονήσεις.

5.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Σε αυτή την εικόνα, τα χρωματισμένα αμφιβληστροειδικά αιμοφόρα αγγεία φαίνονται να αναδύονται από τον χρωματισμένο μαύρο οπτικό δίσκο. Ο οπτικός δίσκος είναι ένα τυφλό σημείο, επειδή δεν υπάρχει κανένα κύτταρο δέκτης φωτός σε αυτή την περιοχή του αμφιβληστροειδούς, όπου το οπτικό νεύρο και τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς αφήνουν το πίσω μέρος του ματιού.

6.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Αυτή η βελτιωμένη με χρώμα εικόνα, απεικονίζει έναν γευστικό κάλυκα στη γλώσσα. Η ανθρώπινη γλώσσα έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι ασχολούνται με την ανίχνευση της αλμυρής, της ξινής, της πικρής, της γλυκιάς και της ευχάριστης-νόστιμης γευστικής αντίληψης (η πέμπτη βασική γεύση).

7.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά, επειδή έτσι μοιάζει η επιφάνεια ενός δοντιού με την οδοντική πλάκα, όταν δεν το κάνετε!

8.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Θυμάστε την αρχική εικόνα των συμπαθητικών και ομοιόμορφων ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος? Στην εικόνα αυτή, απεικονίζεται αυτό που συμβαίνει όταν αυτά τα κύτταρα μπλέκουν στον κολλώδη ιστό ενός θρόμβου αίματος. Το κύτταρο που ξεχωρίζει στη μέση, είναι ένα λευκό αιμοσφαίριο.

9.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Άλλη μία βελτιωμένη με χρώμα εικόνα, της εσωτερικής επιφάνειας του πνεύμονά σας. Οι κοιλότητες είναι κυψελίδες, εκεί όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων (οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα) στο αίμα.\

10.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Αυτή η εικόνα των παραμορφωμένων καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, αποτελεί την πλήρη αντίθεση με τον υγιή πνεύμονα της προηγούμενης εικόνας.

11.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Λάχνες στο λεπτό έντερο αυξάνουν την επιφάνεια του εντέρου, βοηθώντας έτσι στην απορρόφηση της τροφής. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα παρατηρήσετε κάποιες τροφές κολλημένες σε μια από τις ρωγμές!

12.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Αυτή είναι μία βελτιωμένη -με μωβ χρώμα- εικόνα, ενός ανθρώπινου ωαρίου. Το ωάριο είναι επικαλυμμένο με την μεμβράνη «zona pellicuda», μια γλυκοπρωτεΐνη που το προστατεύει, αλλά επίσης βοηθά να παγιδεύσει και να δεσμεύσει τα σπερματοζωάρια. Δύο στεφανιαία κύτταρα είναι συνδεδεμένα με τη διαφανή αυτή μεμβράνη.

13.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Εδώ βλέπετε κάτι πολύ απλό! Ένα κοντινό πλάνο ενός αριθμού σπερματοζωαρίων που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

14.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

 

Μοιάζει με τον κόσμο μας σε πόλεμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου, με κάποια εναπομείναντα σπερματοζωάρια εκεί γύρω!. Αυτή η φθορίζουσα εικόνα έχει ληφθεί χρησιμοποιώντας ένα από τα λεγόμενα συνεστιακά μικροσκόπια. Το έμβρυο και ο πυρήνας ενός κυττάρου σπέρματος είναι πορφυρά, ενώ οι ουρές των σπερμάτων είναι πράσινες. Οι μπλε περιοχές είναι συνδέσεις χάσματος, οι οποίες σχηματίζουν τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων.

 

15.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

 

Ο κύκλος της ζωής αρχίζει και πάλι: αυτό που βλέπετε είναι ένα ανθρώπινο έμβρυο έξι ημερών, το οποίο αρχίζει να εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, το τοίχωμα της μήτρας.

Αυτοί είμαστε, τουλάχιστον ένα μικρό μέρος από εμάς! Όσες φορές και αν έχω δει παρόμοιες εικόνες, πάντα τις παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Συναρπαστικές εικόνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, από έναν καλά κρυμμένο κόσμο, τόσο...«οικείο» αλλά και τόσο άγνωστο ταυτόχρονα!

 

2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια