Το βιβλίο «120 μέρες στα Σόδομα» είναι ένα από τα πιο ανατρεπτικά και πιο αμφιλεγόμενα έργα της λογοτεχνίας του 18ου αιώνα. Στο βιβλίο του Μαρκησίου Ντε Σαντ τέσσερις πλούσιοι "libertines" κλειδώνονται σε ένα απομακρυσμένο κάστρο μαζί με 46 θύματα (μεταξύ τους και οχτώ αγόρια και οχτώ κορίτσια, μεταξύ 12 και 15 ετών) και με τη βοήθεια των αναμνήσεων τεσσάρων γυναικών που υπήρξαν μαστροποί ικανοποιούν τις ορέξεις τους πάνω στους κρατούμενους.
Μέσα στις σελίδες βρίσκει κανείς όργια και πράξεις ασύλληπτης βίας –σεξουαλικής, αλλά όχι μόνο – ξεπερνώντας τα όρια του εξευτελισμού και της τιμωρίας. Ο Σαντ το έχει αποκαλέσει «την πιο ακάθαρτη ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ από την αρχή του κόσμου».
Ο Bruno Racine, διευθυντής της Bibliothèque Nationale de France, αποκαλεί την ιστορία «αχρεία». Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει από το να διαπραγματεύεται σκληρά την αγορά του χειρόγραφου. Έχει πείσει τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Έχει επιχειρηματολογήσει μπροστά από την Επιτροπή Εθνικών Θησαυρών ώστε να ανακηρυχθεί προσωρινά «εθνικό θησαυρό» που πρέπει να συντηρείται στη βιβλιοθήκη – και είναι έτοιμος να πληρώσει 5 εκατομμύρια δολάρια για να το αποκτήσει, όπως γράφουν οι ΝΥΤ.
«Αυτό το χειρόγραφο είναι το πιο αποτρόπαιο, ακραίο, ριζοσπαστικό έργο του Σαντ», λέει ο κ. Racine. «Αλλά δεν το κρίνουμε με βάση την ηθική». Οι «120 ημέρες» έχουν επαινεθεί και έχουν διασυρθεί. Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ το έχει υπερασπιστεί ως «μια σημαντική συμβολή στη σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας» στο δοκίμιό της «Πρέπει να κάψουμε τον Σαντ;»
Από τότε που ο κ. Racine ανέλαβε τη διεύθυνση της Εθνικής Βιβλιοθήκης το 2007, προσπαθεί να μαζέψει τα σημαντικά χειρόγραφα της Γαλλίας. Μεταξύ των αγορών που έχει κάνει είναι τα απομνημονεύματα του Καζανόβα, τα οποία αγόρασε 9,6 εκατομμύρια δολάρια, τα αρχεία του γάλλου φιλόσοφου Φουκώ και τα αρχεία του Γκι Ντεμπόρ, ενώ υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από Πανεπιστήμιο του Yale.
«Δεν ξέρω κανέναν άλλο διευθυντή βιβλιοθήκης παγκόσμιου βεληνεκούς που κάνει τόσο εξαιρετικές στρατηγικές κινήσεις όπως ο Bruno Racine της Bibliothèque Nationale», δήλωσε ο Paul Le Clerc, ο πρώην διευθυντής της New York Public Library.
Ο στόχος του κ. Racine είναι να τοποθετηθεί το χειρόγραφο σε προθήκη μαζί με άλλα έργα του Ντε Σαντ για την 200η επέτειο του θανάτου του, που θα είναι το επόμενο έτος.
«Πρόκειται για μια μοναδική, εξαιρετική δουλειά, και είναι θαύμα που επέζησε», είπε. «Είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ανήκει στην Εθνική Βιβλιοθήκη".
σχόλια