ΚΙΝΗΣΗ

Όταν ένας συνδικαλιστής λέει ότι έχουμε χούντα

Facebook Twitter
46

 EKTAKTO: Έχουμε χούντα και όλοι οι καναπέδες της Αττικής θα αντικατασταθούν με αυτόν!

«Έχουμε χούντα» φώναζε ένας συνδικαλιστής σήμερα στην τηλεόραση μιλώντας για την επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ. Σκέφτηκα: Φαντάσου έναν άνθρωπο που έχει περάσει βασανιστήρια επί χούντας, που έχει κρυφτεί, έχει κυνηγηθεί, έχει συλληφθεί για τις απόψεις του και τα πιστεύω του να παρακολουθεί αυτή την στιγμή τηλεόραση. Θα διασκέδαζε άραγε με αυτή την performance του «Τσε της φακής» ή θα μούντζωνε την οθόνη;

Μετά σκέφτηκα εκείνα τα καημένα στο ίντερνετ. Όταν δεν συμφωνούν με κάποιον, αρχίζουν να γράφουν περί «χούντας» και «φασισμού» σαν να μασάνε τσίχλα και μετά να την βάζουν κάτω από τις θέσεις των ΜΜΜ. Έτσι απλά γεννιέται η χούντα στα μυαλουδάκια τους. Ορίστε ρε παιδιά, χούντα έχουμε, καλά λέτε, το λέει και ο συνδικαλιστής στην τηλεόραση!

Ευτυχώς όμως δεν έχουμε χούντα. Ευτυχώς έχουμε δημοκρατία. Αυτή την δημοκρατία που σου επιτρέπει να λες ότι σου έρχεται στο κεφάλι. Να βάζεις ότι ταμπέλα έχεις στο μυαλό σου για τα πράγματα και να μας την μοστράρεις φάτσα-φόρα στην τηλεόραση. Να φωνάζεις ακόμα και αν έχεις άδικο. Να καίγεται ο κόσμος και εσύ τον χαβά της συντεχνίας σου. Να μας διασκεδάζεις και να μας θλίβεις ταυτόχρονα. Αυτή την δημοκρατία έχουμε. Ευτυχώς...

46

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

19 σχόλια
Αντιδραστικοί όλου του κόσμου ενωθείτε.Η δημοκρατία (και το Σύνταγμα) πράγματι έχει καταλυθεί αλλά μάλλον δεν το έχει γίνει αντιληπτό.Οι 15 που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο βασανίστηκαν και η μόνη πράξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξης ήταν η υπόσχεση για μήνυση κατά του Guardian που έβγαλε την είδηση. Το Σύνταγμα καταλύθηκε τη μέρα που ο τότε υπουργός οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου νομοθέτησε περι της υπογραφής διεθνών συμβάσεων από τον ίδιο χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τη βουλή. Κάθε μέρα τα ΜΜΕ φροντίζουν να σε νουθετήσουν προασπίζοντας το δικαίωμα σου στην ενημέρωση. Την ενημέρωση που το καθεστώς θέλει να έχεις. Από την απόκρυψη της απεμπόλισης της εθνικής κυριαρχίας της πρώτης δανειακής σύμβασης που έγινε κάτι το τετριμμένο, στο Χυτήριο, στις βαριά οπλισμένες ομάδες μισθοφόρων που θα μας προστατεύουν από τις συμμορίες με τα καλάζνικοφ για το δικό μας καλό, μέχρι το απαύγασμα του αποπροσανατολισμού, τη λίστα Λαγκάρντ και το Βενιζέλο παρθένα. Ο Σίμος Κεδίκογλου, του bravissimo της Ρούλας Κορομηλά, μας καλεί κάθε μέρα να καταδικάσουμε τη βία από όπου προέρχεται. Οι καταλήψεις είναι μαγαζιά του σύριζα αλλά ο τύπος που έφαγε τον πακιστανό στην Αθήνα πριν από μία βδομάδα είχε στο σπίτι του φυλλάδια πολιτικού κόμματος.Ο Σαμαράς πριν τις εκλογές έταζε τον ουρανό με τα άστρα και ο Κουβέλης ότι επ'ουδένα λόγο δεν κάνει συγκυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας τις οριζόντιες περικοπές. Η σφάιρα στο γραφείο του Σαμαρά ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας για αυτούς που δεν ξέρουν ιστορία.Στο κυνοβούλιο κάθε μέρα μας κοροιδεύει ένα καθεστώς εθελόδουλων που εφαρμόζει έντεχνα την τεχνική του διαίρει και βασίλευε με αποτέλεσμα ποστ όπως τα παραπάνω, από άτομα που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους και το ατομικό τους συμφέρον.Ας πεθάνει λοιπόν και η κατσίκα του γείτονα και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι που όλοι δεν έχουμε κατσίκες και επιτέλους είμαστε ίσοι. Όλοι είναι βύσματα, όλοι είναι ανάξιοι, οι συνδικαλίστές του μετρό είναι ζώα γιατί προασπίζονται τα δικαιώματα που δεχτήκαμε να μας απαλλοτριώσουν και το μόνο απαιτητό είναι να σκύψουν λίγο παραπάνω για να μπεί μέσα τους η λόγχη της δημοκρατίας.
Όταν οι Ναζί ήρθαν για τους κομμουνιστές,έμεινα σιωπηλός,δεν ήμουν κομμουνιστής.Ύστερα φυλάκισαν τους κοινωνικούς δημοκράτες,κι εγώ έμεινα σιωπηλός,δεν ήμουν κοινωνικός δημοκράτης.Ύστερα ήρθαν για τους συνδικαλιστές,κι εγώ δε μίλησα,δεν ήμουν συνδικαλιστής.Ύστερα ήρθαν για τους Εβραίους,κι εγώ δε μίλησα,δεν ήμουν Εβραίος.Όταν ήρθαν για μένα,δεν είχε απομείνει κανένας, να μιλήσει για μένα.Martin Niemöller
Όσοι έχουν χάσει μεροκάματα ή/και έχουν πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά τους σε ταξί λόγω της απεργίας του μετρό, καλούνται να στείλουν το λογαρισμό στον "κύριο" Σταματόπουλο. Ευχαριστώ.
Και μόνο το οτι ένας αρχισυνδικαλιστής αριστερόφρων πληρώνεται και ζεις απο το δημόσιο για να διαμαρτύρεται για χούντα λέει πολλά για την κατάντια της χώρας.Αν δεν του αρέσει να πάει σπίτι του...ο βυσματίας συμβασιούχος που θέλει να βάλει και νόμους στο τσιφλίκι του μπάμπα του.
Μια φορά αν ακούσετε βουλευτή του σύριζα να μιλά είτε εντός κοινοβουλίου είτε καλεσμένος σε κάποια εκπομπή θα καταλάβετε απο που παίρνουν παράδειγμα οι κάθε λογής "επαναστάτες". Βαρείς χαρακτηρισμοί εξαπολύονται χώρίς καμία προσοχή, με τρομερή αμετροέπεια. "κατάλυση της δημοκρατίας", "πραξικόπημα", "η κυβέρνηση φόρεσε τα χακί", κ άλλες τέτοιες βαρύγδουπες εκφράσεις. Κάντε τον κόπο να ακούσετε μια φορά τον Τσίπρα να μιλά εντός βουλής θα καταλάβετε. Όσον αφορά στο διαδίκτυο και την ευκολία με την οποία κανείς καταλήγει να κατηγορεί τον "συνομιλητή" για φασισμό, έχει περιγραφεί και καταχωρηθεί στον κόσμο του διαδικτύου ως "Goodwin's law"http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin's_law
με τοση δημοκρατια ξεχασαμε την σημαινει ελευθερια και σεβασμος προς τον συνανθρωπο... εμεις που περπαταμε δυο ωρες μεσα στη βροχη για να παμε και να ερθουμε απο τη δουλεια μας ή που κουναμε μονο τα ματια μας στα λεωφορεια προσευχομενοι να γυρισουμε σπιτια μας χωρις τα οργανα μας πουρε για 600 ευρω μπορουμε να πουμε οτι ζουμε οχι απλα χουντα το αουσβιτσ! ο αχτενιστος κυριουλης ας σταματησει να λεει οτι βλακεια του κατεβει και ας κοιταξει τα τριγλυκεριδια που του προκαλεσε η μασα τοσα χρονια!
Δημοκρατία που αποφασίζει πολιτική επιστράτευση με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 "Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης" για να καταπνίξει μια συνεχιζόμενη απεργία...
Μάλλον το αν έχουμε χούντα εξαρτάται από το ποιον ρωτάς: εμείς που μιλάμε εδώ έχουμε δημοκρατία μέχρι νεωτέρας, αλλά αν είσαι, π.χ. αντιεξουσιαστής ή ακροαριστερός ή μετανάστης ή ρομά ή εξαρτημένος από ναρκωτικά ή μικροκακοποιός ή απλά άτυχος κι έχεις βασανιστεί μέσα στο αστυνομικό τμήμα ή σε έχουν δείρει στο δρόμο οι φύλακες του νόμου (όπως τον κύπριο φοιτητή) ισχύει άλλο καθεστώς.
Εξαιρετικο! Δε νομιζω οτι θα πεισετε και πολλους αλλα καλο ειναι σε καθε περιπτωση να λεγονται και να επαναλαμβανονται ολα αυτα! Ηθελα επισης να πω οτι μου φαινεται απιστευτο ενας συνδικαλιστης ενος κλαδου με 40 χιλιαδες μεσο ετήσιο (βαση στοιχειων επισημων) εισοδημα, να λεει "ελατε αδερφια να στηριξετε τον δικαιο αγωνα μου γιατι τα 40 χιλιαρικα θελουν να μου τα κανουν 30 και αυτο ειναι φασισμος), και να υπαρχουν ανθρωποι της πραγματικης εξαθλιωσης(των 10 χιλιαδων τον χρόνο η και λιγοτερο)που θα τον πιστεψουν και θα σπευσουν να τον στηριξουν!! Ξυπνηστε αγαπητοι συμπολιτες! Μπηκαν κυριολεκτικα απ'το παραθυρο για μικροκομματικες σκοπιμοτητες, πηραν Χρυσους μισθους και σημερα διαμαρτυρονται για να μη χασουν το 10%(η το 15%) των απιστευτων αποδοχων τους! Φταιει η ΝΔ και μακαρι να ελεγθει συντομα για αυτη την κατασταση αλλα προς το παρον, εφοσον η ΝΔ ειναι κυβερνηση και προσπαθει να ισιωσει καποια πραγματα Δεν μπορουμε να υπερασπιζομαστε τον παραλογισμο!!
Είμαι αρχαιολόγος, δουλεύω με οκτάμηνες συμβάσεις (αν είμαι τόσο τυχερός) μέσω ΑΣΕΠ και παίρνω γύρω στα 9.000 το χρόνο - ίσως περισσότερα αν πάρω και ταμείο ανεργίας. τα μισά από αυτά φεύγουν σε ενοίκια και έξοδα διαβίωσης σε επαρχιακές πόλεις. Παρ'όλα αυτά δεν θεωρώ οτι πεινάω ή ότι είμαι εξαθλιωμένος. Έχει μειωθεί κατά ~200Ε ο μισθός μου και έχουμε απεργήσει μόνο για την κατάργηση του 24μήνου - κάτι που τελικά το πετύχαμε, χωρίς όμως να κλείσουμε δρόμους ή να εμποδίσουμε ανθρώπους να δουλέψουν. Ακόμη και όταν απεργούμε στην ανασκαφή πάντα υπάρχει κάποιος αρχαιολόγος ώστε οι εργάτες (που δεν φταιν σε τίποτα) να πάρουν κανονικά το μεροκάματό τους. Μου είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσω τα παράπονα των βολεμένων του μετρό. Σε συντριπτικούς αριθμούς μπήκαν από το παράθυρο, αμείβονται με εξωφρενικά ποσά για μεταμνημονιακή ελλάδα και παρ'όλα αυτά ζητούν όχι απλά την κατανόηση αλλά την υποστήριξη των υπολοίπων.παραφρονούμε σαν χώρα...
Συγγνώμη φίλε ωραία τα λες αλλά ως αρχαιολόγος πώς ακριβώς θα ενοχλούσες τον κόσμο να πάει στη δουλειά του;; Τι να κάνουμε τώρα που είναι υπάλληλοι του μετρό και αναγκαστικά δημιουργείται πρόβλημα;; Να κάτσουν και να μη μιλάνε για να πάνε όλοι άνετα στη δουλειά τους;; Όσοι έχουν δηλαδή ακόμα..κ εγώ παθούσα είμαι στην Αθήνα αλλά τι να κάνουμε κάπως πρέπει να διαμαρτύρονται οι αδικημένοι..τουλάχιστον αυτοί προσπαθούν δεν κάθονται σαν τα πρόβατα....
"κάτι που τελικά το πετύχαμε, χωρίς όμως να κλείσουμε δρόμους ή να εμποδίσουμε ανθρώπους να δουλέψουν. Ακόμη και όταν απεργούμε στην ανασκαφή πάντα υπάρχει κάποιος αρχαιολόγος ώστε οι εργάτες (που δεν φταιν σε τίποτα) να πάρουν κανονικά το μεροκάματό τους." Αγάπητε συνάδελφε, μακάρι και άλλοι να ακολουθούσαν το παράδειγμά σας.
Μα, αυτό δεν είναι το λογικό; Δεν μπορεί να την πληρώνει ο κάθε άσχετος για το δικό μου πρόβλημα. Σίγουρα θα μπορούσαμε να κλείσουμε και δρόμους αλλά, πέρα από το να εξαγριώσουμε τους συνανθρώπους μας, τί θα πετυχαίναμε;
@ anwnum0sΜε τον αιώνιο τρόπο των αδικημένων. Κλείσιμο των δρόμων και όποιον πάρει ο χάρος. Κάπως έτσι πήραν οι "αδικημένοι" αγρότες του 2008 κάτι παράνομες επιδοτήσεις που καλούμαστε τώρα να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή ένωση.
Το νόημα της απεργίας βρίσκεται στο ότι παρακωλύεις εκβιαστικά προς την εξουσία τον ρου της αλυσίδας παραγωγής για να αποδείξεις-να υπενθυμίσεις ουσιαστικά- την χρησιμότητα σου για την οποία η κοινωνία δέχεται να σε αμοίβει γι αυτό που της προσφέρεις. Όταν μια εξουσία απορυθμίζει αυτήν την ισορροπία για να ταίσει άλλους χωρίς να σε έχει ρωτήσει πρώτον, αλλά και χωρίς να σε προστατεύσει από τις συνέπειες της ακρισίας της δεύτερον, όπλο σου γίνεται ο εκβιασμός της απεργίας. Εσύ δεν θα ήθελες στην απεργία σου να σε στηρίζουν οι υπόλοιποι;Άρης Κων. σκοπός δεν είναι να κατέβει ο μισθός των εχόντων αλλά να ανέβει των μή εχόντων ή τέλος πάντων αυτά τα δύο να εξισωθούν δικαίως(δηλαδή να είναι αρμόζοντα με βάση την αξιοπρέπεια ως την εννοείς φαντάζομαι και συ ο ίδιος). Όχι επειδή την χάσαν κάποιοι και αρκετοί ήδη να την χάσουν και οι υπόλοιποι. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι τα χρήματα για να κρατηθεί η αγορά και να μην αυξηθούν οι άνεργοι πρέπει να παραμείνουν στα χέρια τβν καταναλωτών. Αν όλα αυτά τα συνόδευε και μια μείωση της φορολογίας δεν θα χα αντίρρηση με τίποτα από όσα είπες.Το ότι γίναμε κωλοχανείο όλα αυτά τα χρόνια και ο κλέψας του κλέψαντος μπορεί να ζητάει να εξαιρεθεί από το τίμημα που βαραίνει σε όλους η πράξη του, δεν σημαίνει ότι στο πρόσωπό του και μέσω της καταδίκης του θα δικαιωθούν αυτοί που δεν φταίγαν και πληρώσανε. Οι απεργοί κάνουν αυτήν την στιγμή αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει όλοι όσοι βρίσκονται εισοδηματικά από κάτω τους. Ξέρετε όμως γιατί δεν το κάναν; Γιατί είναι εξαναγκασμένοι να επιβιώσουν κρεμασμένοι από τα φουστάνια της κοινωνίας. Ε, απέναντι σ'αυτόν τον βίαιο εξαναγκασμό, το ίδιο βίαιη και αποτελεσματική θα ήταν και μια απεργία. Όμως τώρα, χλευάζουν όσους κάνουν αυτό που δεν τολμήσαν να κάνουν οι ίδιοι. Αυτή είναι η πραγματική μας ξεφτίλα!. Αν οι επαγγελματικοί κλάδοι στήριζαν ο ένας τον άλλον θα τελειώναμε πολύ νωρίτερα και με τα μνημόνια και με τα χρέη, θα πληρώναν το τίμημα από τον κάθε κλάδο αυτοί που έφταιγαν και όχι όλόκληρος ο εκάστοτε κλάδος, θα προέκυπτε επιτέλους και μια κυβέρνηση της προκοπής να κυβερνήσει δίκαια και λογικά και το καλύτερο, δεν θα χαμε αυτό το ντροπιαστικό αλληλοφάγωμα μεταξύ των κλάδων. Γιατί όταν εσείς γκρινιάζετε όταν οι άλλοι απεργούν, αντιπροσωπεύεται την απουσία αυτήν της αλληλεγγύης για την οποία μιλάω. Τώρα είναι αργά. Η δύναμη των εργαζομένων διαβρώθηκε ήδη κατά την χούντα αγαπητέ. Να και τί συνδέει το τότε με το σήμερα.Δεν σκύβουμε στο πρόβλημα με γενικούρες και επαγγελματικούς παρτακισμούς. Μια γενική απεργία τους χρειάζεται επ αορίστου!
Δεν νομίζω ότι είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος να απαντήσω διότι δεν μένω Αθήνα και δεν ζω όλη αυτή την ταλαιπωρία. Παρόλα αυτά θα το κάνω, σαν μια σχετικά αντικειμενική άποψη ενός τρίτου. Κατά την γνώμη μου ο Lucretius έχει δίκιο... εν μέρει. Είναι αδύνατο να απεργήσουν οι υπάλληλοι του μετρό χωρίς να ταλαιπωρήσουν κόσμο. Εκτός αν το κάνουν σε στυλ Ιαπωνίας. Μαύρο περιβραχιόνιο και κανονικά στις δουλείες τους. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πόσο αποτέλεσμα θα έχει αυτό στη δική μας κυβέρνηση.Όσο για το αν πρέπει να απεργήσουν ή όχι, από αυτά που βλέπω να συμβαίνουν στον δημόσιο τομέα θα έλεγα πως σωστά πράττουν. ΑΛΛΑ αν ισχύει το γεγονός ότι από τους 1300 οι 100 απεργούν και οι υπόλοιποι έχουν πάρει άδειες κτλ εννοείται πως δεν συμφωνώ. Όπως και για το γεγονός ότι είναι υποκινούμενοι από τους τόσα χρόνια συνδικαλιστές τους. Επιτρέψτε μου όμως να έχω τις αμφιβολίες μου, ως προς την 'ενημέρωση' που λαμβάνουμε από τα μέσα ενημέρωσης. Διότι από προσωπική εμπειρία στο οικογενειακό μου περιβάλλον, βλέπω ότι βγάζουν σε εφεδρεία πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Ανθρώπους που τους έχουν μείνει 2 χρόνια για σύνταξη, είναι αμεα, είτε ακόμα έχουν να μεγαλώσουν 2 παιδιά και αυτό μπορεί πολύ πιθανόν να είναι το μοναδικό τους εισόδημα πλέον. Και όλα αυτά ούτε μια αναφορά στα μέσα 'ενημέρωσης'. Ούτε μια!
@ΤΝΚΣ 25.1.2013 | 05:53> σκοπός δεν είναι να κατέβει ο μισθός των εχόντων αλλά να ανέβει των μή εχόντων ή τέλος πάντων αυτά τα δύο να εξισωθούν δικαίως(δηλαδή να είναι αρμόζοντα με βάση την αξιοπρέπεια ως την εννοείς φαντάζομαι και συ ο ίδιος)Ο μισθός δεν είναι συνάρτηση των αναγκών του μισθωτού, αλλά της παραγωγικότητάς του. Για ν' ανέβει ο μισθός πρέπει ν' ανέβει η παραγωγικότητα. Εμείς ανεβάζαμε τους μισθούς ανεξάρτητ' απ' την παραγωγικότητα. Αυτό γινόταν βεβαίως με δανεικά, δηλαδή η ευημερία ήταν πλασματική. Αυτά τα πληρώνουμε σήμερα.> τα χρήματα για να κρατηθεί η αγορά και να μην αυξηθούν οι άνεργοι πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των καταναλωτών.Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα που κρατούσαν την αγορά ήταν δανεικά…> Αν όλα αυτά τα συνόδευε και μια μείωση της φορολογίας δεν θα χα αντίρρηση με τίποτα από όσα είπες.Πολύ καλή ιδέα η μείωση της φορολογίας. Όμως προφανώς θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα κι οι δαπάνες του Δημοσίου, δηλαδή να μειωθούν οι μισθοί των ΔΥ ή/και ν' απολυθούν ΔΥ.
@ ein Steppenwolf Το βασικότερο όλον είναι να εξαλειφθεί η διαφθορά και θα δεις ότι με τρόπο μαγικό δεν θα χρειαστεί να απολυθεί κανένας, σίγουρα όμως θα μειωθούν κάτι εξωπραγματικοί μισθοί που παίρνουν ορισμένοι βολεμένοι. Και το κυριότερο όλων μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους. Πίσω από αυτόν τον δημόσιο υπάλληλο υπάρχει μια οικογένεια, έξοδα, επιβίωση. Σε λίγο οι άστεγοι που βλέπετε στον δρόμο και τόσο πολύ λυπάστε θα είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι. Το τραγικότερο όλων δε, είναι ότι είχατε ευχηθεί,σκεφτεί,πει να απολυθούν γιατί για κάποιο περίεργο λόγο αυτοί φταίνε για όλα τα άσχημα που σας συμβαίνουν τώρα.
@Dracum3l 26.1.2013 | 01:50> Το βασικότερο όλον είναι να εξαλειφθεί η διαφθορά και θα δεις ότι με τρόπο μαγικό δεν θα χρειαστεί να απολυθεί κανένας,Δεν βλέπω πώς συμβιβάζεται η εξάλειψη της διαφθοράς με την έλλειψη απολύσεων.Διαφθορά είναι να διορίζονται υπεράριθμοι με ρουσφέτι. Συνεπώς καταπολέμηση της διφθοράς είναι η απόλυση των υπεραρίθμων και —γιατί όχι;– η επιστροφή των καταβληθέντων μισθών.Διαφθορά είναι να διορίζεται κανείς χωρίς προσόντα. Συνεπώς καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η απόλυσή του και η απαίτηση των αδίκως καταβληθέντων μισθών.Διαφθορά είναι το φακελάκι. Συνεπώς καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η απομάκρυνση απ' την υπηρεσία του υπαλλήλου που δωροδοκείται ή εκβιάζει τον πολίτη, η ποινική του δίωξη και η κατάσχεση της παρανόμως αποκτηθείσας περιουσίας του.> Και το κυριότερο όλων μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους.Άνθρωποι είναι οι ΔΥ, άνθρωποι όμως είναι και οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα (1,5 εκατομμύριο!), άνθρωποι είναι οι αδίκως φορολογούμενοι για να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις των ΔΥ, άνθρωποι πληρώνουν τα χαράτσια για να ξεπληρωθούν οι τόκοι των δανείων. Αυτοί κι αν έχουν πίσω τους «οικογένεια, έξοδα, επιβίωση»! Τρέφουν όχι μόνο τις δικές τους οικογένειες, αλλά και των κρατικοδίαιτων αργόσχολων!Αν οι κηφήνες που λυμαίνονται την Ελλάδα μείνουν στο δρόμο, θα είναι σκληρό, αλλά τουλάχιστον δίκαιο. Αλλά γιατί να μείνουν στον δρόμο; Ας δουλέψουν κι αυτοί λίγο, όπως κάνουν οι υπόλοιποι!(Παρεμπιπτόντως: οι οργανώσεις βοήθειας των αστέγων λένε ότι οι νεοάστεγοι είναι μόλις 5% των αστέγων).
@ ein SteppenwolfΜάλιστα. Θες να μου πεις ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, λόγω των υπέρογκων δαπανών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και μονό; Δηλαδή άμα απολύσουν το 1/3 σου λέω εγώ,ξαφνικά θα αποπληρωθεί το χρέος και θα έρθει η άνοιξη; Όλα αυτά τα εκατομμύρια και παραπάνω που έχουν φαγωθεί(και ακόμα) ανά καιρούς σε διάφορες περιστάσεις, δεν είναι πρόβλημα;Δεν αντιλέγω στο γεγονός ότι υπήρξαν ρουσφέτια και δυστυχώς θα υπάρχουν και αναγνωρίζω ότι για κάθε επιλογή που κάνεις πρέπει να έχει και συνέπειες. ΑΛΛΑ. Με αυτή τη λογική, για να είμαστε δίκαιοι όπως λες και εσύ, θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν και την φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα. Μόνο ένα παράδειγμα θα ήταν να κλείσουν τουλάχιστον το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Διότι ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να έχει μπει εκεί που είναι με ρουσφέτι αλλά τουλάχιστον δεν του δίνουν τον μισθό του με μαύρα λεφτά. Υποθέτοντας πάντα ότι έχει μπει με ρουσφέτι. Τέλος πάντων διαφωνώ κάθετα με αυτά που λες, διότι βασίζεσαι σε στερεότυπα. Το να γενικεύεις και να κρίνεις τόσο σκληρά για μένα είναι απαράδεκτο. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για αριθμούς. Που την λάθος επιλογή τους (πχ ρουσφέτι)θα την πληρώσει στο μεγαλύτερο ποσοστό η οικογένεια τους.Α και που σαι ομορφιά. Αν έχεις την παραμικρή εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή αυτούς που απολύουν είναι αυτοί που έχουν μπει με ρουσφέτι, είσαι πολύ γελασμένος. (Και θα σου συνιστούσα να κοιτάξεις καλύτερα αυτό το 5%, μακάρι να ήταν μόνο τόσο, αλλά δεν. Μάλλον φέρνει κοντά στο 30$ και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.)
@Dracum3l 26.1.2013 | 22:59Καταρχήν είναι δύσκολο να διαφύγει την προσοχή ότι είστε αγενής. Η αγορά και μελέτη ενός εγχειριδίου καλής συμπεριφοράς θα ήταν για σας εξαιρετική επένδυση.Δεύτερον, τα επιχειρήματά σας είναι σαν του ταραξία μαθητή στο Δημοτικό: «Μα κυρία, κι ο Κωστάκης το ίδιο έκανε».Εδώ φτάσαμε διότι έχουμε ένα υπερτροφικό μη παραγωγικό Δημόσιο, που απομυζά τις παραγωγικές τάξεις, και το οποίο με τη γραφειοκρατία του και τη διαφθορά του εμποδίζει τις παραγωγικές τάξεις να εργαστούν. Στους κρατικοδίαιτους περιλαμβάνονται και οι προμηθευτές νοσοκομείων σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών της αγοράς, οι εργολάβοι που κάνουν είκοσι χρόνια να τελειώσουν έναν δρόμο κτλ. Σ' αυτά ας προστεθεί και η μη απονομή δικαιοσύνης απ' τα δικαστήρια, που κάνουν είκοσι χρόνια να βγάλουν τελεσίδικη απόφαση.Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παταχθεί η σπατάλη και η γραφειοκρατία, ν' απελευθερωθεί η επιχειρηματικότητα από τεχνητά εμπόδια και να λειτουργήσει επιτέλους η Δικαιοσύνη.> Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για αριθμούς.Οι μη ΔΥ, που τρέφουν τους ΔΥ, τι είναι δηλαδή;
Ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω. Προτιμώ να είμαι αγενής, παρά δήθεν δίκαιος. Θα συνιστούσα να κοιτάξετε πάλι τον ορισμό του δίκαιου σε κάποιο λεξικό.Αυτή η λογική προήλθε από το γεγονός ότι οι μοναδικοί που κρίνεις αυστηρά είναι οι δυ και προσπαθώ να εξηγήσω ότι σε κάθε τομέα υπάρχουν τα αντίστοιχα. Τέλος πάντων δεν νομίζω ότι έχει νόημα, καθώς νιώθω λες και προσπαθώ να αποδείξω σε ένα χαυγίτη ότι οι μετανάστες δεν ευθύνονται για τα δεινά της χώρας.
@ Ein SteppenwolfΓια να ανεβαίνει η παραγωγικότητα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι αυτό θα ανεβάσει τον μισθό σου. Αυτή είναι και η απωλεσθείσα εξουσία των μισθωτών. Δεν πληρωνόμαστε για να συντηρούμε επιχειρήσεις και να λέμε δόξα τον θεό που έχουμε δουλειά! Δουλεύουμε συνδεδεμένοι με την παραγωγικότητα και δεν θα πρεπε να μεσολαβεί τίποτα μέχρι το μοίρασμα του κέρδους.Επίσης το ότι μια χώρα χρεοκόπησε δεν σημαίνει ότι θα χρεοκοπήσει και η αξιοπρέπεια. Δεν είναι καλό αυτό το ''φταίμε όλοι'' και θα πληρώσουμε. Η κρίση ήταν μια χρυσή ευκαιρία ανακατανομής του πλούτου χωρίς επανάσταση-χρεοκοπίες-πτώχευση. Ας άρχιζαν να κόβουν από τα πάνω, ώστε να μέναν στους κάτω, που ούτως ή άλλως είναι οι καταναλωτές που στηρίζουν την αγορά, με όσο δανεικά και αν ήταν αυτά τα λεφτά. Άλλωστε, ή ψωμί θα αγοράσουν, ή την κρίση θα πληρώσουν. Μην χάνουμε παρακαλώ την λογική...Είναι εμφανές, όσο και να θέλουμε πολύ να πιστέψουμε ότι τώρα, κάτι γίνεται...Και σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι θρασύτατο να τους απολύουν αυτοί που τους διόρισαν. Θα το δεχόμουν αν αυτό το έκανε ένα κόμμα που δεν έχει κυβερνήσει ως τώρα. Οι άλλοι ας τους πληρώσουν από την τσέπη την δική τους, ή για να μην μου πεις ''και ποιος τους ψήφισε'' θα σου πω τότε να τους βάλουν να δουλέψουν σε τομείς που η χώρα εν μέσω κρίσης είναι μη παραγωγικοί αλλά και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν κενά, ας τους βρουν δηλαδή πρώτα δουλειά, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν και οικογένειες. Τέλος δεν θα ταν καθόλου κακό, με βάση το πως διορίστηκαν και με άλλα ανθρωπιστικά κριτήρια, να επανακριθούν όσοι παρατύπισαν και να υποστούν αυτοί καθίζηση αλλά όχι απόλυση, με ένα όμως δέλεαρ παραγωγικότητας και συνέπειας ώστε να γίνουν σωστοί και να απολυθούν αυτοί που μηχανράφησαν τα ρουσφέτια!Το συμπέρασμα λοιπόν από όλα αυτά τα λογικά που μας διαφεύγουν και λέω, είναι ότι το πρόβλημα δεν θα ταν οι φόροι αν το Δημόσιο ήταν παραγωγικό και συγκρατούσε δίκαια το χρήμα στα χέρια των καταναλωτών. Δεν είμαι από τους κρατιστές αυτής της χώρας, αλλά υψηλός φόρος μπορεί να σημαίνει νοσοκομεία σχολεία δρόμους και ΜΜΜ, που να λειτουργούν, ώστε να μην πληρώνεις φροντιστήρια γιατρούς ιδιωτικά διόδια και 4 ευρώ ταξί για να φτάσεις στην ώρα σου στην δουλειά σου. Με τις άκριτες απολύσεις και καθίζηση μισθών την έλλειψη διαφάνειας και δικαιοσύνης, χαράτσια, και με χρέη που τα αποπληρώνουν ακόμη και οι άνεργοι δεν γίνεται να καταφέρεις τίποτα, ορίστε, τίποτα δεν λειτουργεί εύρρυθμα από αυτά πλέον και αντ αυτού έχουμε γεμίσει με μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες για τους ανασφάλιστους τους άνεργους τους μετανάστες τους επαίτες και τους ρακοσυλλέκτες, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία κτλ. Ε αυτά τί είναι, δεν είναι υποκατάστατα ενός κράτους που δεν λειτουργεί; Που δεν μπήκε σε τάξη αλλά τελικά απλώς είπε απολύω και περικόπτω;Τους παπάδες γιατί δεν τους άγγιξαν; Τους μεγαλοβιομήχανους και τους εφοπλιστές; τις Λίστες; τους διεφθαρμένους της κορυφής;
@Dracum3l 27.1.2013 | 17:03> Ευχαριστώ πολύ δεν θα πάρω. Προτιμώ να είμαι αγενής, παρά δήθεν δίκαιος.Κάκιστη τακτική! Η αγένεια χάνει το δίκιο της. Την επόμενη φορά που έχετε δίκιο, πείτε «Και που 'σαι ομορφιά» και το χάσατε.
@ΤΝΚΣ 27.1.2013 | 18:27> Για να ανεβαίνει η παραγωγικότητα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι αυτό θα ανεβάσει τον μισθό σου.Γιατί; Μου φαίνεται πως συγχέετε την παραγωγικότητα με την εργατικότητα.> Δουλεύουμε συνδεδεμένοι με την παραγωγικότηταΕίναι γεγονός ότι το ρωμαίικο «management» («αντί για κίνητρα, η φάπα του Καραγκιόζη» κατά Νίκο Δήμου) δεν είναι ό,τι καλύτερο.Ευτυχώς όταν ανεβαίνει η παραγωγικότητα, ανεβαίνουν κι οι μισθοί είτε το θέλουν οι εργοδότες είτε όχι. Λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, οι εργοδότες (θα έπρεπε να) θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν παραγωγικότερους εργαζόμενους. Για να τους προσελκύσουν, θα προσφέρουν αυξημένες απολαβές.> Δεν είναι καλό αυτό το ''φταίμε όλοι'' και θα πληρώσουμε.Συμφωνώ. Άλλο το «μαζί τα φάγαμε» κι άλλο το «φταίμε όλοι».> σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι θρασύτατο να τους απολύουν αυτοί που τους διόρισαν.Κι εγώ θα προτιμούσα αυτοί που τους διόρισαν να πάνε μόνοι τους να κρεμαστούν, αλλά πού.> ας τους βρουν δηλαδή πρώτα δουλειά, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν και οικογένειες.Η αντίληψη ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους να βρίσκει δουλειά στους πολίτες επιζεί σήμερα στην Κούβα και τη Βόρειο Κορέα.> Τέλος δεν θα ταν καθόλου κακό, με βάση το πως διορίστηκαν και με άλλα ανθρωπιστικά κριτήρια, να επανακριθούν όσοι παρατύπισαν και να υποστούν αυτοί καθίζηση αλλά όχι απόλυση, με ένα όμως δέλεαρ παραγωγικότητας και συνέπειας ώστε να γίνουν σωστοί και να απολυθούν αυτοί που μηχανράφησαν τα ρουσφέτια!Αυτό μου θυμίζει καβγά μεταξύ φυλακισμένων μελών συμμορίας, ποιος φταίει περισσότερο, ποιος λιγότερο, ποιανού η ποινή είναι δίκαιη, ποιος πληρώνει τις αμαρτίες άλλων κτλ.> υψηλός φόρος μπορεί να σημαίνει νοσοκομεία σχολεία δρόμους και ΜΜΜ, που να λειτουργούν, ώστε να μην πληρώνεις φροντιστήρια γιατρούς ιδιωτικά διόδια και 4 ευρώ ταξί για να φτάσεις στην ώρα σου στην δουλειά σου.Πράγματι, μπορεί να έχεις υψηλούς φόρους και υψηλής ποιότητας κρατικές υπηρεσίες, ή χαμηλούς φόρους και ιδιωτικές υπηρεσίες. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε υψηλούς φόρους και κάκιστες κρατικές υπηρεσίες («συνδυάζοντας αρμονικά τα μειονεκτήματα του καπιταλισμού με τα μειονεκτήματα του σοσιαλισμού» κατά Νίκο Δήμου). Δεν βλέπω πώς θα εξυγιανθεί το Δημόσιο και θ' αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες επιπέδου Σουηδίας. Η λύση είναι να ξηλωθεί το μεγάλο μέρος του και τις υπηρεσίες να τις προσφέρουν ιδιώτες, π.χ. να δικαιούται κάθε μαθητής ένα κουπόνι με το οποίο θα πληρώνει όποιο σχολείο προτιμά, δημόσιο ή ιδιωτικό. Τα έξοδα κάθε σχολείου (και του δημόσιου) θα καλύπτονται απ' τα κουπόνια και μόνο. Δεν βγαίνει το σχολείο; Άρα δεν είναι καλό και κλείνει.> Τους παπάδες γιατί δεν τους άγγιξαν; Τους μεγαλοβιομήχανους και τους εφοπλιστές; τις Λίστες; τους διεφθαρμένους της κορυφής;Υπαινίσσεσθε ότι η κορυφή τη γλυτώνει και πληρώνει ο κοσμάκης. Δεν είναι ακριβώς έτσι.Οι παπάδες έχουν πνευματική εξουσία. Ποιος πολιτικός μπορεί να πάει μπροστά χωρίς καλές σχέσεις μαζί τους; Τη Μεγάλη Παρασκευή φωνάζουν τις κάμερες να τους τραβήξουν που προσκυνούν τον Επιτάφιο, να δει ο λαός ότι είναι πιστοί. Ακόμα κι ο Τσίπρας τελευταία άρχισε να έχει καλές σχέσεις με το παπαδαριό.Οι εφοπλιστές μπορούν να πάρουν τα καράβια τους και τα ναυτιλιακά γραφεία και να φύγουν. Ο Tony Blair είχε επιχειρήσει να τους φορολογήσει. Όταν του ανακοίνωσαν ότι θα φύγουν απ' το City, πήρε τον νόμο πίσω.Λίστα Lagarde: http://bit.ly/10WW80pΟι Φωτόπουλοι, οι ταξιτζήδες, οι φαρμακοποιοί, οι Σταματόπουλοι, οι αγρότες, οι γιατροί και άλλοι φοροδιαφεύγοντες ελεύθεροι επαγγελματίες _δεν_ ανήκουν στην κορυφή. Αλλά: ή έχουν τη δυνατότητα να εκβιάζουν κόβοντας το ρεύμα, αποκλείοντας δρόμους κτλ. ή είναι δύσκολο να τους πιάσεις.
@ Ein Steppenwolf, Σόρρυ ρε συ, αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τον διάλογο. Εγώ κάνω πολιτικές προτάσεις που αφορούν το δίκαιο των κόπων της βάσης, και εσύ μου ορθώνεις για επιχειρήματα τα εμπόδια της ίδιας της πραγματικότητας ως έχει, που πέρα απ' το ότι νομίζεις ότι μου διαφεύγει, δεν καταλαβαίνεις ότι από αυτήν αντλώ και τις αντιπροτάσεις μου προς αυτήν. Πέραν τούτου, νομίζω ότι δεν καταλαβαίνεις και κάποια σημεία των αντιπροτάσεων-και δικαίωμά σου-όπως αυτά που μου λες περί παραγωγικότητας που το βρίσκω άκρως παραδοσιακή λογική, και αυτά περί φάπας που εννοώ το αντίθετο. Δεν θα επεκταθώ στα υπόλοιπα, είναι σαφές πάντως ότι μόνο ο ένας εκ των δυο μας μάχεται-ο άλλος απλώς το νομίζει- και ότι προφανώς μιλάμε από εντελώς άλλη θέση και σκοπιά. Τέλος να πω απλώς ότι η διαφορά του ορθού λόγου από τον πραγματισμό, είναι ότι ''η επίκληση στον πρώτο αυτοαναιρείται όταν δεν βασίζεται στην συναίσθηση του πόνου''(Π.Φ.).
@ΤΝΚΣ 29.1.2013 | 05:28> Εγώ κάνω πολιτικές προτάσεις που αφορούν το δίκαιο των κόπων της βάσης> από [την πραγματικότητα] αντλώ και τις αντιπροτάσεις μου προς αυτήν.> μόνο ο ένας εκ των δυο μας μάχεταιΠώς όμως σκέφτεσαι να υλοποιήσεις τις προτάσεις; Είναι υλοποιήσιμες ή όνειρα;Πώς ακριβώς μάχεσαι; Είναι ο τρόπος αυτός αποτελεσματικός; Κι οι Ινδιάνοι είναι πεπεισμένοι ότι με το Χορό της Βροχής θα διακοπεί η ανομβρία· είναι όμως έτσι;Κι εγώ θέλω να φορολογηθούν οι εφοπλιστές, αλλά μ' αυτό δεν εννοώ σήμερα να καταργηθούν νομοθετικά οι φοροαπαλλαγές τους και την επόμενη τα καράβια και τα ναυτιλιακά γραφεία να σαλπάρουν γι' άλλη γη, γι' άλλα μέρη, εννοώ να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν οι εφοπλιστές στην Ελλάδα. Τι κίνητρα να τους δώσουμε για να δεχτούν να κάτσουν εδώ και να φορολογούνται;
@ Εin SteppenwolfΜα δεν το θέμα δεν λύνεται δίνοντάς τους κίνητρα για να μείνουν εδώ και να φορολογούνται. Εδώ είναι αυτοί, και κάθονται όπως ακριβώς τους βολεύει.Τα κίνητρα πρέπει να τα δώσεις στους εργαζόμενους. Τα κίνητρα υπάρχουν αλλά πλέον καταργούνται. Και πέρα από τα κίνητρα, καταργείται τώρα και ο λόγος τους.Οι εργαζόμενοι, πάνω στις επιτάξεις και την κατακραυγή απεργιών, αφοπλίζονται.Δεν το βλέπετε; Δεν το βλέπετε ότι ο υπάλληλος, ο εργαζόμενος άνθρωπος γίνεται κτήμα;Ποιο εφοπλιστές; Για πόσους ανθρώπους μιλάμε;
@ΤΝΚΣ 30.1.2013 | 06:41> Τα κίνητρα πρέπει να τα δώσεις στους εργαζόμενους. > Τα κίνητρα υπάρχουν αλλά πλέον καταργούνται.Δηλαδή παραδέχεσαι ότι στο παρελθόν κίνητρα υπήρχαν.Κι όμως οι υπηρεσίες που παρείχε το Δημόσιο, μόνο επιπέδου Σουηδίας δεν ήταν.Άρα δεν φταίει η (τωρινή) έλλειψη κινήτρων.
@ Ein SteppenwolfΕνοοώ κίνητρα αγωνιστικότητας και όχι ανταγωνιστικότητας. Τα δεύτερα είναι δεδομένα όταν και αφού κατοχυρώσεις το δικαίωμα να διεκδικείς αυτό που παράγεις και να συνδέεσαι με αυτό ανταποδοτικά. Πρέπει να οριστεί π.χ βασικός μισθός και ποσοστό κερδών επί της παραγωγικότητας όταν τα ο βασικός μισθός είναι λιγότερος από το ποσοστό αυτό επί των εσόδων της επιχείρησης. Και νομίζω μιλούσαμε με παράδειγμα τον εφοπλιστικό κλάδο και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όσο για τους δημόσιους, για να μπορέσεις να ανατρέψεις το σύστημα της αυθαιρεσίας πρέπει να δώσεις αλλού το μαχαίρι και αλλού το πεπόνι.
@ Ein SteppenwolfΕνοοώ κίνητρα αγωνιστικότητας και όχι ανταγωνιστικότητας. Τα δεύτερα είναι δεδομένα όταν και αφού κατοχυρώσεις το δικαίωμα να διεκδικείς αυτό που παράγεις και να συνδέεσαι με αυτό ανταποδοτικά. Πρέπει να οριστεί π.χ βασικός μισθός και ποσοστό κερδών επί της παραγωγικότητας όταν τα ο βασικός μισθός είναι λιγότερος από το ποσοστό αυτό επί των εσόδων της επιχείρησης. Και νομίζω μιλούσαμε με παράδειγμα τον εφοπλιστικό κλάδο και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Όσο για τους δημόσιους, για να μπορέσεις να ανατρέψεις το σύστημα της αυθαιρεσίας πρέπει να δώσεις αλλού το μαχαίρι και αλλού το πεπόνι.
@ΤΝΚΣ 30.1.2013 | 16:44> Εννοώ κίνητρα αγωνιστικότητας και όχι ανταγωνιστικότητας. Τα δεύτερα είναι δεδομένα όταν και αφού κατοχυρώσεις το δικαίωμα να διεκδικείς αυτό που παράγεις και να συνδέεσαι με αυτό ανταποδοτικά. Πρέπει να οριστεί π.χ βασικός μισθός και ποσοστό κερδών επί της παραγωγικότητας όταν τα ο βασικός μισθός είναι λιγότερος από το ποσοστό αυτό επί των εσόδων της επιχείρησης.Λες λοιπόν ότι στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο επιχειρήσεις να έχουν υπερκέρδη, τα οποία δεν μοιράζονται με τους υπαλλήλους, διότι οι τελευταίοι δεν έχουν μάθει ν' αγωνίζονται.Αν ήταν έτσι, τότε η Ελλάδα θα ήταν επενδυτικός στόχος επιχειρηματιών που ψάχνουν για εργαζόμενους με την αφέλεια της γνωστής απ' το ανέκδοτο τελευταίας πόντιας πόρνης.Συμβαίνει βέβαια ακριβώς το αντίθετο: οι επιχειρήσεις φεύγουν, η αξία _όλου_ του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι (ή ήταν πρόσφατα) €10 δις, κι όμως κανείς δεν αγόραζε μετοχές, η Ελλάδα πιάνει πάτο στους δείχτες επιχειρηματικότητας κτλ.Μήπως στις χώρες με τους τριπλάσιους των ελληνικών μισθούς οι εργαζόμενοι είναι μαχητικότεροι απ' τους Έλληνες; Μάλλον το αντίθετο. Απεργίες συμβαίνουν σπάνια (στην Ελλάδα: 20 την ημέρα, αν δεν απατώμαι), δρόμοι κλείνουν πολύ πιο σπάνια, κεντρικοί δρόμοι δεν κλείνουν ποτέ, οι απεργίες στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία, στα σχολεία κτλ. είναι ανύπαρκτες και πάει λέγοντας.Και φυσικά η ανταγωνιστικότητα δεν πηγάζει απ' την αγωνιστικότητα, αλλ' απ' την παραγωγικότητα και την καινοτομία.
@ Ein SteppenwolfΔιαβάζεις αυτά που γράφω με ένα προσωπικό σου λεξικό, και απαντάς σε πράγματα που θεωρώ ανούσια να τα θέσω έτσι όπως εσύ τα κατανοείς. Θα προσπαθήσω όμως. πάνω στην παράγραφο που παραθέτεις από όσα σου είπα, να γίνω πιο κατανοητός:Κατ' αρχάς πρέπει μέσα στο μυαλό σου να κατανοήσεις ως διαφορετικά τα κίνητρα αγωνιστικότητας από αυτά της ανταγωνιστικότητας και τα κίνητρα ανταγωνιστικότητας έτσι όπως τα εννοείς εσύ(μάλλον αυτά που απολάμβανε-ας πούμε καθολικά και ...διάφανα- ο εργαζόμενος μέχρι και χθες) από τα κίνητρα ανταγωνιστικότητας που εννοώ εγώ(π.χ βασικός μισθός και ποσοστό επί των εσόδων). Στην δική μου περίπτωση, τα κίνητρα αγωνιστικότητας ΤΩΡΑ που κόβονται και τα ήδη κεκτημένα(λόγω της διεκδικητικής αδράνειας και της απουσίας αγωνιστικότητας) είναι τα ίδια τα κίνητρα ανταγωνιστικότητας ΜΕΤΑ, αν σηκωθούμε από τον κώλο μας και αντισταθούμε στην υποτίμηση της εργασίας, των δικαιωμάτων και των ζωών μας!Οι επιχειρήσεις και το κράτος φαλύρησαν όχι λόγω αυτών που εσύ θεωρείς ως ήδη υπάρχοντα κίνητρα των εργαζομένων καν, αλλά λόγω της κακοδιαχείρησης του κεφαλαίου και των εσόδων από τους ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη( το τελευταίο στην περίπτωση εταιρειών και αλυσίδων), την αυθαίρετη λειτουργία των τραπεζών(κλαδικός ανταγωνισμός που αφορούσε μόνο τους μετόχους και τους διευθυντές και όχι τον τραπεζικό ΥΠΑΛΛΗΛΟ), την φοροδιαφυγή, τα ΕΣΠΑ που έγιναν φούρνοι και σουβλατζίδικα, στην κερδοσκοπική ιδιοποίηση του θεσμού του συνδικαλισμού από τους εργατοπατέρες, και εκ του αποτελέσματος, η απροθυμία των υπαλλήλων και ιδίως των νέων να συνδράμουν σε όλο αυτό, με αποτέλεσμα την απουσία ταξικής συνείδησης, την λουμπενοποίηση, την μετανάστευση, την συμβολή στη φοροδιαφυγή(π.χ μου πληρώνει μέρος των ενσήμων στο χέρι, έχω παραπάνω χρήμα στην τσέπη, δεν φαίνεται, δεν φαίνομαι, δεν φορολογούμαστε, δηλαδή ο κλέψας του κλέψαντος).ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ, ΟΧΙ απλώς την επανάκτηση των δικαιωμάτων που χάνονται με έτσι, με μια διαταγή υπουργού, ΑΛΛΑ την επιπλέον αξίωση του εργαζόμενου να συμμετέχει του κέρδους με την εργασία που προσφέρει, κέρδος που θα πρέπει κατ αρχάς να αποδεικνύεται και στον εργαζόμενο και στο αφεντικό(φτου!), που αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μην φορολογείται! Συνεπώς, συμμετέχοντας στο κέρδος, έχει μετά και όλη την προθυμία να θέλει να αναβαθμίσει και την εργασία του, δηλαδή και την επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Για ποιον λόγο να δουλεύει κάποιος καλύτερα για 5 ευρώ αύξηση την πενταετία, με μισά ή και χωρίς ένσημα, όταν ξέρει ότι όταν το αφεντικό βγάζει διπλάσια κέρδη, αυτός δεν κερδίζει τίποτα επιπλέον, πέρα από μια αόριστη εγγύηση ότι μάλλον δεν θα χάσει την δουλειά του. Και όσα παραδείγματα και να μου δώσεις από άλλες χώρες, εγώ σου προσφέρω καλύτερη πρόταση. Όσο για τις επενδύσεις, δεν θα ενοχλούσε νομίζω και πολύ κάποιον επενδυτή, να ξέρει ότι αυτός που εργάζεται γι αυτόν είναι και αυτός που μπορεί να αγοράσει αυτά που παράγει. Και αν εδώ μου πεις ότι το θέμα είναι οι εξαγωγές, σε πληροφορώ ότι έτσι θα χεις περισσότερες επιχειρήσεις, με λιγότερο αλλά προθυμότερο προσωπικό για να μην χάνει από το κέρδος, πράγμα ικανό να βολεύει έτσι και τον επενδυτή, ώστε να πουλάει τα προιόντα έξω ανταγωνιστικά.Όσο για τους Δημόσιους υπαλλήλους: 1ον) με ένα τέτοιο σύστημα δεν διαφεύγει ούτε λεπτό από τα φορολογικά έσοδα(αφού όπως είπα αφεντικό-εργαζόμενος αλληλοελέγχονται πάνω στο κέρδος) 2ον)παίρνουν τον ίδιο βασικό με τους ιδιωτικούς και ποσοστά επί των κερδών(δηλαδή βγάζουν τα ίδια κάτω από το ίδιο δέλεαρ και καθεστώς)3ον)έτσι δεν θα χρειάζονται και περισσότεροι 4ον)ελέγχονται από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους από θεσμοθετημένα όργανα που τους εκπροσωπούν (και μην σου πω ότι τους εκπροσωπουν και στην Βουλή) για παράνομο πλουτισμό από το δημόσιο. Και άλλα πολλά.Σε παρακαλώ πριν απαντήσεις ξαναδιάβασε προσεκτικά τί σου απαντάω και τώρα και πριν, όχι για να μην μου απαντήσεις, αλλά για να μου απαντήσεις ουσιαστικά.ΥΓ: Αν θες να καταλάβεις ποιοι μας φταίνε σήμερα, δεν έχεις απλά να σκεφτείς ποιοι θα αντιδρούσαν και θα πολεμούσαν το παραπάνω μοντέλο. Απέναντι σε αυτούς πρέπει να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι.ΥΓ2: Αν καλοδέχεσαι τις όποιες επενδύσεις(τί φετίχ και αυτό!) σήμερα, σκέψου αν αξίζει να γίνεις υπό αυτές τις συνθήκες που ζούμε υπό αυτές που προοιωνίζονται, κτήμα του όποιουδήποτε έχει λυμένα τα προβλήματά του και σου τάζει στο όνομα χίλιων δυο πραγμάτων τί; απλώς μια δουλειά για την οποία δεν έχεις κανένα λόγο και από την οποία συνεχίζεις απλά να αγοράζεις ψωμάκι και να νοικια΄ζεις μια τρύπα για να μένεις. Κανονικά, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν κίνητρα και για αγώνες και για ανταγωνιστικότητα. Το θέμα είναι ποιος μιλάει, από ποια θέση και με τί όφελος. Και αυτό αφορά κ μένα κ σένα και τον όποιο υπάλληλο και τους πολιτικούς και τους επενδυτές!Και ξαναλέω: Δεν έχει νόημα να λες ότι μιλάς ορθά, αν αυτό που λες δεν εκπηγάζει από την συναίσθηση του πόνου. Οι αγώνες στους οποίους αναφέρομαι, δεν έχουν σκοπό να τον απαλύνουν( οι φυγόπονοι είναι αυτοί που δεν τους κάνουν), αλλά να τον διαχειριστούν. Και αυτό είναι δικαίωμα, όπως το δικαίωμα να μπορείς να πας στον γιατρό επειδή πονάς. Θα λεγα καλή τύχη, αλλά πλέον δεν ταιριάζει. Καλά μυαλά λοιπόν.
Συμφωνώ. Καποια πράγματα είναι πολύ σοβαρά και όταν τα πιάνουμε στο στόμα μας για την πλάκα τα ευτελίζουμε. Σε αναλογία με την πρακτική στα ηλεκτρονικά fora προτείνω την καθιέρωση του reductio ad Juntam στα πρότυπα του reductio ad Hitlerum. Απλούστερα, όταν κάποιος αναφέρει την χούντα,να θεωρείται αυτόματα ο χαμένος της συζήτησης.http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum
πράγματι τέτοια χούντα έχουμε, που σε αφήνει να ΛΕΣ ότι θες, αλλά όχι και να διεκδικείς βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (υγεία, παιδεία κλπ.) ως υψηλώς φορολογούμενος πολίτης που είσαι....