Η επιστήμη είναι περιεχόμενο το οποίο λείπει από την ελληνική σκηνή του Youtube. Πρωτοείδα τη δουλειά του Ραβάνη όταν παρακολούθησα ένα μικρό βίντεό του για το από πού προήλθαμε.
Έχει τίτλο «Το παρελθόν του παρόντος» και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο κανάλι του Science in Greece, ο Ραβάνης ανεβάζει βίντεο που φτιάχνει ο ίδιος και αφορούν σε διάφορα επιστημονικά θέματα, δοσμένα με απλό τρόπο. Από το πόσο μακριά είναι το φεγγάρι, μέχρι το αν λένε αλήθεια τα ζώδια κι απ' το παρελθόν του είδους μας μέχρι τις οπτικές ψευδαισθήσεις.
Του μιλήσαμε και του ζητήσαμε να μας πει καταρχάς τι τον τράβηξε στην επιστήμη...
«Όπως έχει πει ο Neil deGrasse Tyson: "Όλα τα παιδιά είναι γεννημένοι επιστήμονες." Όλα τα παιδιά έχουν μια αστείρευτη περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους, και αυτό το βλέπουμε καθημερινά, από τις τόσες ζημιές που κάνουν. Δυστυχώς όμως, αυτή η περιέργεια μας για τον έξω κόσμο, αρχίζει και εξαλείφεται, από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο κατά την γνώμη μου το σχολείο. Το σχολείο που κάνει την φυσική σκέτα μαθηματικά και ορισμούς. Η φυσική γίνεται ένα από τα πιο βαρετά μαθήματα για πολλούς μαθητές στο σχολείο. Μαθαίνεις για την βαρύτητα αλλά δεν μαθαίνεις για το πως αυτή κρατάει το φεγγάρι σε τροχιά. Μαθαίνεις τους νόμους της θερμοδυναμικής, αλλά δεν μαθαίνεις πως ίσως να είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο του σύμπαντος!»
—Τι θέλεις να πετύχεις μέσω του καναλιού σου "Science in Greece";
Από μικρή ηλικία μου άρεσε η επιστήμη. Όλες οι επιστήμες. Μέσω του καναλιού μου στο Youtube θέλω να εξάψω την περιέργεια μικρών και μεγάλων, και μέσω απλών καθημερινών πραγμάτων να τους εξηγήσω φυσικά φαινόμενα του κόσμου μας. Ερωτήσεις απλές μπορούν να έχουν τόσο ενθουσιαστικές απαντήσεις! Πόσο μακριά είναι το φεγγάρι από την Γη και γιατί δεν πέφτει στην Γη; Γιατί πιάνει το ξεμάτιασμα; Γιατί ισχύουν τα ζώδια;»
—Και πώς ξεκίνησες;
Άρχισα αυτού του είδους τα βίντεο πριν δύο μήνες. Τότε συνειδητοποίησα πως κάπως πρέπει να γίνω διαφορετικός από την μάζα, και πιστέψτε με, είναι πολλοί που κάνουν "απρόσωπα" βίντεο, απλά γιατί απλά είναι μόδες. Η επιστήμη είναι περιεχόμενο το οποίο λείπει από την ελληνική σκηνή του Youtube. Υπάρχει άπειρο gaming, σχολιασμοί βίντεο, κωμωδία και γενικότερα ένας πόλεμος για αυτά τα "15 λεπτά φήμης" που λέει και η έκφραση. Λίγοι είναι αυτοί που θα διαφοροποιηθούν από την μάζα, και θα δημιουργήσουν διαφορετικό περιεχόμενο που θα κάνει τον θεατή να σκεφτεί και μόνος του λιγάκι. Για αυτό και εγώ βάζω όλες μου τις πηγές στην περιγραφή των βίντεο. Γιατί θέλω το βίντεο μου να οδηγήσει τους θεατές σε μια δικιά τους έρευνα του θέματος, να ανακαλύψουν και αυτοί καινούργια πράγματα.