Μια νέα επιστημονική μελέτη για ασθενείς με επιληψία υπόσχεται να «αλλάξει τη ζωή», όπως επισημαίνει το Πανεπιστήμιο του Cambridge, πολλών ανθρώπων.
Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με επιληψία παγκοσμίως. Στην Αγγλία, οι επιληπτικές κρίσεις είναι ο έκτος πιο κοινός λόγος εισαγωγής στο νοσοκομείο. Περίπου 360.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από Εστιακές Επιληπτικές Κρίσεις, που βάλλουν ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου. Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν την κατάστασή τους με φάρμακα, αλλά για περισσότερους από 100.000 ασθενείς, τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την αγωγή, αφήνοντας τη χειρουργική επέμβαση ως τη μόνη επιλογή. Να αφαιρεθεί δηλαδή, το σημείο του εγκεφάλου που προκαλεί τις κρίσεις. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, οι γιατροί πρέπει πρώτα να «δουν πολύ καθαρά» στις μαγνητικές τομογραφίες (MRI).
Η τεχνική «parallel transmit»
Οι ερευνητές στα πανεπιστήμια Cambridge και Paris-Saclay παρουσίασαν τη μελέτη τους για έναν υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο που λέγεται 7T MRI (7 Τέσλα), πολύ πιο ισχυρό από εκείνους που υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία, με πολύ πιο λεπτομερή ανάλυση στις σαρώσεις του εγκεφάλου, επιτρέποντας έτσι, την πιο «καθαρή» ανίχνευση των βλαβών.
Οι 7T MRI όμως, είχαν μαύρα σημεία (signal blackspots) στην εικόνα, ειδικά στους κροταφικούς λοβούς, που είναι η πιο συχνή περιοχή εμφάνισης επιληψίας.
Οι επιστημονικές ομάδες έλυσαν το πρόβλημα, εφαρμόζοντας μια νέα τεχνική που λέγεται «parallel transmit». Χρησιμοποίησαν οκτώ πομπούς γύρω από τον εγκέφαλο, αντί του ενός, για την «παράλληλη μετάδοση» εικόνων μαγνητικής τομογραφίας, γεγονός που μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μαύρων σημείων.
Μετά την πρώτη μελέτη τους, οι γιατροί του νοσοκομείου Addenbrooke's, στο Cambridge, δοκίμασαν την τεχνική σε 31 ασθενείς με επιληψία για να διαπιστώσουν αν ο σαρωτής παράλληλης μετάδοσης 7T ήταν πιο αποτελεσματικός από τους συμβατικούς σαρωτές 3T στην ανίχνευση εγκεφαλικών βλαβών.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epilepsia, διαπίστωσε ότι ο σαρωτής παράλληλης εκπομπής 7T εντόπισε δομικές βλάβες σε εννέα ασθενείς, που δεν είχαν εντοπιστεί πριν. Οι εικόνες ήταν πιο καθαρές και σαφείς από τις συμβατικές εικόνες «μονής εκπομπής» 7T στο 57% των περιπτώσεων.
Η επιληψία επηρεάζει συχνά την ανεξαρτησία των ασθενών
Το αποτέλεσμα ήταν 18 ασθενείς (το 58% της ομάδας) να λάβουν διαφορετική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.
Ο Δρ Thomas Cope, σύμβουλος νευρολόγος στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Cambridge, δήλωσε:
«Η επιληψία που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών, επηρεάζοντας συχνά την ανεξαρτησία τους και την ικανότητά τους να διατηρήσουν μια θέση εργασίας. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε πολλούς από αυτούς τους ασθενείς, αλλά αυτό απαιτεί να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε ακριβώς πού στον εγκέφαλο βρίσκεται η ρίζα των επιληπτικών κρίσεων. Χάρη σε αυτή τη νέα τεχνική, θα μπορούν να επιλεχθούν περισσότεροι ασθενείς με επιληψία για χειρουργική επέμβαση που θα αλλάξει τη ζωή τους».