10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου)

10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου) Facebook Twitter
Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση
16

 Όση οικειότητα κι αν έχουμε με κάποιον, όταν μας υποδέχεται ως επισκέπτες στο σπίτι του, κάποιοι βασικοί κανόνες ευγένειας δεν παύουν να ισχύουν. Ακόμη και για τη γενιά των millennials, ο δεκάλογος του καλού επισκέπτη έχει εφαρμογή, όχι λόγω συντηρητισμού, αλλά επειδή εισερχόμαστε στην ιδιωτική σφαίρα ενός ανθρώπου, που ακόμη κι αν είναι ο κολλητός μας, είναι αναγκαίο να σεβαστούμε. Σαφώς επικαιροποιημένα (και τροποποιημένα) ισχύουν αυτά που ίσχυαν πάντα. Απλώς, με μία μεγαλύτερη διάθεση για συζήτηση και ελαφρώς αυξημένα περιθώρια, όσα ορίζει η αμεσότητα της εποχής, δηλαδή. 

1. Μιλάμε στο κινητό, τσεκάρουμε μηνύματα και επαφές στα social media, αλλά το αποφεύγουμε, όταν αυτός που επισκεπτόμαστε κουβεντιάζει μαζί μας ή όταν όλη η υπόλοιπη παρέα απολαμβάνει κάποια άλλη δραστηριότητα. Επίσης, δεν κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα την ώρα του φαγητού, που όλοι προσπαθούν κάπως να εξυπηρετήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή στο να κάνουν παρέα στον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα και ενώ μάχονται για το καλύτερο στην κουζίνα. 

2. Ζητάμε τον κωδικό του Wi-Fi, αλλά αν δούμε σχετική απροθυμία από την πλευρά του οικοδεσπότη, δεν επιμένουμε. Ναι, είναι σύγχρονο αγαθό, αλλά όταν μπαίνουν στη μέση pins ιδιωτών, το σεβόμαστε και κάνουμε υπομονή. (Ή ψάχνουμε το σήμα του γείτονα, που μπορεί να μην έχει βάλει κωδικό).

3. Δεν ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στην κρεβατοκάμαρα τους, ειδικά αν δεν έχουν προσφερθεί οι ίδιοι να μας ξεναγήσουν στο σπίτι τους. Ακόμη κι αν η πόρτα του υπνοδωματίου δεν είναι κλειστή, δεν μπαίνουμε μόνοι μας μέσα. Ειδικά στην περίπτωση που είναι κλειστή, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτός ο χώρος θα παραμείνει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Γενικώς, καλό είναι να μη ρωτήσουμε καν - για ποιο λόγο άλλωστε - αν δεν το προτείνουν οι ίδιοι. 

Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι.

4. Δεν ανοίγουμε ντουλάπια, ψυγεία και συρτάρια, χωρίς προηγουμένως να πάρουμε άδεια. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε με στόμφο. Αρκεί ένα χαμογελαστό "μπορώ;", αλλά ειδικά στο θέμα του ψυγείου, ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί απ' ό,τι στο θέμα του συρταριού στο οποίο βρίσκονται τα μαχαιροπίρουνα. Το ψυγείο - και το περιεχόμενο του - είναι μέρος της καθημερινότητας και των προσωπικών προτιμήσεων ενός ανθρώπου. Ενδέχεται και να μη θέλει να τις μοιραστεί. 

5. Πριν την επίσκεψη ρωτάμε, αν στο σπίτι που θα βρεθούμε είναι ευπρόσδεκτα κατοικίδια. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα φιλόζωα αισθήματα αυτών που μας προσκάλεσαν. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, αλλά είτε υποφέρουν από αλλεργίες είτε δεν τους αρέσει η μυρωδιά των ζώων στους προσωπικούς χώρους τους. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτομάτως σεβαστό και εμείς θα πρέπει να αφήσουμε τον σκύλο μας στο σπίτι. 

6. Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι. Ένα μικρό κιβωτιάκι μπύρες, ένα κρασί, ένα γλυκό ή μερικές σοκολάτες δεν κοστίζουν και είναι πάντα μια γλυκιά χειρονομία. Επίσης σημαντικό: προσφέρουμε το δώρο με χαμόγελο και αγκαλιά, εγκάρδια, και δεν πιέζουμε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να το ανοίξει!

7. Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση και θέματα που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν είναι ανάγκη να μας πουν να μην αναφερθούμε σε κάτι. Απλώς από την εξίσωση της πρόσκλησης αφαιρούμε όσους δεν είναι παρόντες. Εύκολο. 

8. Ζητάμε την άδεια για να καπνίσουμε, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι καπνιστές. Κάποιοι καπνίζουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι επιλέγουν να καπνίζουν συστηματικά στο μπαλκόνι. Ειδικά, αν υπάρχουν παιδιά ή έγκυοι στην παρέα, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ρωτήσουμε - βγαίνουμε κατ' ευθείαν στο μπαλκόνι. 

9. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο W.C. Προσέχουμε τι αφήνουμε πίσω μας, διατηρούμε τον χώρο, όπως τον βρήκαμε και δεν σχολιάζουμε το οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας στο ξένο μπάνιο.

10. Δεν είναι πια αναγκαίο όπως παλιότερα να τηλεφωνούμε για να ευχαριστήσουμε για το ωραίο δείπνο / γεύμα κ.λπ. Ωστόσο, μπορούμε με ένα μήνυμα στα social media ή με ένα γραπτό μήνυμα να επισημάνουμε ότι περάσαμε όμορφα και ότι την επόμενη φορά θα είναι η σειρά μας να οργανώσουμε κάτι ωραίο για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. 

Με στοιχεία από Daily Mail, Telegraph 

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ