Ο Μαρτίνος Λούθηρος και οι 95 αμετακίνητες θέσεις του, που άλλαξαν τη ροή του κόσμου

Ο Μαρτίνος Λούθηρος και οι 95 αμετακίνητες θέσεις του, που άλλαξαν τη ροή του κόσμου Facebook Twitter
Στις 13 Ιουνίου 1525, ο Λούθηρος παντρεύεται την πρώην μοναχή Καταρίνα φον Μπόρα, με την οποία αποκτά έξι παιδιά. (Lucas Cranach the Elder, Werkstatt1529Deutsches Historisches Museum Foundation)
4

Ο Λούθηρος θα έλεγε «Αυτή είναι η θέση μου, δεν μπορώ να αλλάξω τίποτε σε αυτήν! Ο Θεός να με βοηθήσει, αμήν!» και θα δεσμευόταν έτσι κατά της ακύρωσης των κειμένων του και υπέρ της ελευθερίας της συνείδησης.

Είναι εξάλλου αυτή η διαφωνία που οδήγησε στη γέννηση του Προτεσταντισμού. Ο Λούθηρος θυροκόλλησε στις 31 Οκτωβρίου 1517 τις 95 θέσεις του με τις οποίες έπαιρνε θέση κατά του εμπορίου με τα συγχωροχάρτια, κατά της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας και συνεπώς κατά του Πάπα.


Το 2017 συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Λούθηρου. Ως πρελούδιο, το «Here I stand...» (Αυτή είναι η θέση μου...), ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα γιορτάζει τον Λούθηρο και την επέτειο της Μεταρρύθμισης με σειρά εκθέσεων στις ΗΠΑ.

Ο Λούθηρος θυροκόλλησε στις 31 Οκτωβρίου 1517 τις 95 θέσεις του με τις οποίες έπαιρνε θέση κατά του εμπορίου με τα συγχωροχάρτια, κατά της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας και συνεπώς κατά του Πάπα.

Η Morgan Library & Museum στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί μια έκθεση-θησαυρό εστιάζοντας στα γεγονότα της ζωής του Λούθηρου που ήταν σημαντικά για τις απαρχές της Μεταρρύθμισης. Ο επισκέπτης παρακολουθεί τον Λούθηρο από την θυροκόλληση των θέσεών του μέχρι τη δράση του στο Βίτενμπεργκ, περνώντας από τη δίκη στη Δίαιτα (Βουλή) της πόλης Βορμς και τη μετάφραση της Βίβλου στο πύργο του Βάρτμπουργκ. Πολλά χειρόγραφα και σημαντικά κείμενα δείχνουν σαφώς τη δράση του μεταρρυθμιστή (7 Οκτωβρίου 2016 - 22 Ιανουαρίου 2017).

Δείτε φωτογραφίες από την έκθεση στο Morgan Library & Museum:

Ο Μαρτίνος Λούθηρος και οι 95 αμετακίνητες θέσεις του, που άλλαξαν τη ροή του κόσμου Facebook Twitter
Μαρτίνος Λούθηρος , Επιστολή στον αυτοκράτορα Κάρολο Έ, υπογεγραμμένο Friedberg, 28 Απριλίου 1521. (© Luther Memorials Foundation of Saxony-Anhalt)
Ο Μαρτίνος Λούθηρος και οι 95 αμετακίνητες θέσεις του, που άλλαξαν τη ροή του κόσμου Facebook Twitter
Το σπίτι του Λούθηρου στη Βιτεμβέργη (© Luther Memorials Foundation of Saxony-Anhalt)
Ο Μαρτίνος Λούθηρος και οι 95 αμετακίνητες θέσεις του, που άλλαξαν τη ροή του κόσμου Facebook Twitter
Ο Λούθηρος ως μοναχός (Χαρακτικό 1520, © Luther Memorials Foundation of Saxony-Anhalt)

Η μεγαλύτερη έκθεση διοργανώνεται στο Minneapolis Institute of Art. Με τίτλο «Art and the Reformation», η έκθεση φέρνει στο φως κυρίως το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Ερείπια που προέρχονται από το πατρικό σπίτι του Λούθηρου στο Μάνσφελντ και του σπιτιού του στο Βίτενμπεργκ επιτρέπουν να κατανοηθούν καλύτερα οι συνθήκες ζωής του μεταρρυθμιστή και της οικογένειάς του (30 Οκτωβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017).

Βίντεο από την έκθεση στο Minneapolis Institute of Art:


H Pitts Theology Library του Candler School of Theology στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα παρουσιάζει έκθεση που αναδεικνύει το έργο «Law and Grace» ("Ο Νόμος και η Χάρη"), του γερμανού ζωγράφου Λούκας Κράναχ, εξηγεί την εικονογραφία και παραπέμπει στον κύριο στόχο της μεταρρύθμισης του Λούθηρου (11 Οκτωβρίου 2016 - 16 Ιανουαρίου 2017).

Οι εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στη Μινεάπολη και στην Ατλάντα είναι συμπληρωματικές και αναδεικνύουν τη ζωή και τη δράση του Λούθηρου υπό τις διαφορετικές του όψεις και σημασίες, έως τις μέρες μας. Παράλληλα, το πρόγραμμα #HereIStand προσφέρει τη δυνατότητα τηλεφόρτωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Η έκθεση δείχνει τα κυριότερα στάδια της ιστορίας της Μεταρρύθμισης και την επίδρασή της. Ωστόσο η έκπληξη είναι ότι ο χρήστης μπορεί να τυπώσει σε 3D αυθεντικά αντικείμενα.

Mε στοιχεία σπό το deutschland.de/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

2 σχόλια
Αχ Μεταρρύθμιση, η αγαπημένη μου εποχή (μαζί με το Μεσαίωνα). Ένας εξαιρετικά έξυπνος ηγέτης που κατάλαβε γρήγορα πως η άνοδος της αστικής ταξης και η νεοσύστατη βιοτεχνία-βιομηχανία θα καταλάμβαναν στο μέλλον τα ηνία της εξουσίας και έδρασε ανάλογα. Έδωσε στους νέους επιχειρηματίες, που υποχρεώνονταν να τηρούν τις πολυάριθμες αργίες αφιερωμένες σε ισάριθμους αγίους, να δανείζουν χωρίς τόκο και να χρηματοδοτούν αδρά μοναστήρια και εκκλησίες, τη δυνατότητα να "ανακαλύψουν το θεο μέσω της μελέτης της βίβλου". Καθαγίασε την εργασία και την σύνδεσε με τη σωτηρία, άρα δουλεψε για να σωθείς. Έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ασπάστηκαν το δόγμα του να καταργήσουν-δημεύσουν τις τεράστιες εκκλησιαστικές περιουσίες και τους απάλλαξε από την υποχρεωση να νοικιάζουν από την εκκλησία τις γαιες, τους νερόμυλους κλπ. Βέβαια, οι φτωχοί αγρότες και εργάτες που ονειρεύονταν απαλλοτρίωση των χωραφιών όταν ασπάστηκαν το δόγμα του πήραν το.... Ο ίδιος ο Λούθηρος μάλιστα πήρε το μέρος των πλουσίων (λογικό) στην αγροτική εξέγερση και τελικά η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα. Από την άλλη το δόγμα του ηταν εξαιρετικά πρωτοποριακό όχι μόνο για την εποχή του. Ολοι μπορούν να γινουν ιερείς (ακόμα και οι γυναίκες), όλοι μπορούν και ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσουν το λόγο του θεού (βίβλος), τελος οι λατινικούρες, η σωτηρία δεν περνάει από το παγκάρι αλλά από το μυαλό μας. και μόνο το ότι κατάργησε την υποχρεωτική (και ηλίθια) αγαμία των κληρικών ήταν τεράστιο άλμα για την εποχή του. Και όπως συμβαίνει πάντα από τον πυρήνα των θέσεών του ξεπήδησαν πολύ ακραία και συντηρητικά παρακλάδια (Καλβινισμός) αλλά και πιο ήπια και προοδευτικά (Αγγλικανική εκκλησία). Εξαιτίας όμως της διδασκαλίας του Λούθηρου και των εξελίξεων που έφερε ξεκίνησε η βιοτεχνική και βιομηχανική επανάσταση που μας έφερε εδώ που είμαστε τώρα (Με όσα θετικά ή αρνητικά υπάρχουν).
Ευχαριστώ, έχω σπουδάσει Ευρωπαϊκή ιστορία και όπως είπα και στην αρχική ανάρτηση οι αγαπημένες μου εποχές μελέτης είναι η Μεταρρυθμιση και ο Μεσαίωνας. Είμαι άθεη αλλά ο Λουθηρανισμός είναι το δόγμα που θα μου ταίριαζε αν δεν ήμουν (μάλλον το παρακλάδι των επισκοπαλιανών πιο πολύ από όλα).