Η διαμαρτυρία μιας μητέρας σε σχολείο της Βιρτζίνια ήταν αρκετή για να αφαιρεθούν από τη διδακτέα ύλη και τη βιβλιοθήκη των σχολείων αντιστοίχως τόσο οι «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» του Μαρκ Τουέιν, αλλά και το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», το εμβληματικό μυθιστόρημα της Χάρπερ Λι. Η χρήση ρατσιστικής γλώσσας ήταν ο λόγος που έστειλε τα βιβλία εκτός σχολείων, ύστερα από τη γραπτή διαμαρτυρία μητέρας, που κατήγγειλε την καταχρηστική χρήση της λέξης «nigger» (μτφ.: αράπης) και στα δύο βιβλία.
«Υπάρχει τόσο ρατσιστική γλώσσα στο περιεχόμενο αυτών των δύο βιβλίων που απλώς δεν μπορείς να την προσπεράσεις», αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τη Διεύθυνση του Σχολείου η μητέρα, φροντίζοντας να περιγράψει και τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργήθηκαν στο γιο της, από την ανάγνωση τους. Το θέμα πήρε έκταση, καθώς και λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, η μητέρα είχε φροντίσει να επισημάνει το πόσο διχασμένοι, στα όρια της διαίρεσης, είναι οι Αμερικανοί σήμερα.
Και ενώ για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί αν τα δύο βιβλία θα αποκλειστούν οριστικά από σχολεία και βιβλιοθήκες της πολιτείας, η προσωρινή εξαίρεση τους από τα επιτρεπόμενα -για μαθητές- αναγνώσματα έχει ανοίξει τεράστια συζήτηση για το αν πρόκειται για σοφή ή για επιπόλαιη ενέργεια. "Αποφεύγοντας τη συζήτηση δύσκολων θεμάτων όπως ο ρατσισμός τα σχολεία δεν προσφέρουν σπουδαίες υπηρεσίες στους μαθητές. Το αντίθετο μάλιστα", επισημαίνεται σε σχόλιο της Εθνικής Επιτροπής κατά της Λογοκρισίας.
Η ίδια επιτροπή ετοιμάζει μία επιστολή που θα απευθύνεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο σχολείο της Βιρτζίνια, στην οποία θα γίνεται σαφές ότι κάθε βιβλίο «δίνει στους αναγνώστες τη δυνατότητα να κατανοήσουν ιστορικά τις φυλετικές σχέσεις και το πώς αυτές εξελίχθηκαν στην Αμερική, προσκαλώντας τους να εξετάσουν το όλο ζήτημα και στο παρόν. Παρά το ότι αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο ή να ξεβολεύει κάποιους, η ρατσιστική γλώσσα αναβιώνει ένα κομμάτι αμερικανικής ιστορίας που δεν θα έπρεπε να ξεχνιέται και κυρίως θα έπρεπε να διδάσκεται με την καθοδήγηση του δασκάλου, ώστε να μην συμβαίνουν παρανοήσεις».
σχόλια