Να πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας

Να πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας Facebook Twitter
5

 

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, αρκετοί άνθρωποι να μη γνωρίζουν κάθε πότε θα πρέπει να πλένουν αντικείμενα που χρησιμοποιούν καθημερινά. Προς τιμήν μιας καθαρής άνοιξης, αποφασίσαμε να παραθέσουμε μια λίστα με τη συχνότητα που πρέπει να πλένετε τα πράγματά σας, αλλά και χρήσιμες οδηγίες για να μη χαθείτε στον κόσμο της υγιεινής.


1.

Τα χέρια σας

Mayo clinic μας δίνει ξεκάθαρα παραδείγματα με τις κατάλληλες στιγμές για να πλύνετε τα χέρια σας:

-Μετά τη χρήση της τουαλέτας

-Μετά το παιχνίδι με τα ζώα

-Μετά το φτέρνισμα. Ακόμα κι αν φτερνιστείτε σε χαρτομάντηλο.

-Κατά την έξοδο από ένα νοσοκομείο ή αφού έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον άρρωστο.

-Αφού έχετε κατεβάσει τα σκουπίδια


2.

Τα σεντόνια

Πλένετε τα σεντόνια σας συχνά. Aν είναι δυνατόν μία φορά την εβδομάδα. Μπορεί να μην το βλέπετε με γυμνό μάτι, αλλά τα σεντόνια σας είναι γεμάτα με ιδρώτα, σκόνη, νεκρά κύτταρα από το δέρμα σας, λιπαρότητα, σωματικά υγρά, ακόμη και σάλια.

Πλύνετε με ζεστό νερό και στη συνέχεια, αφού στεγνώσουν σιδερώστε τα.


3.

Τα αυτοκίνητά σας

Eίτε προτιμάτε το πλυντήριο αυτοκινήτων είτε το πλύνετε μόνοι σας στο δρόμο, έχετε στο μυαλό σας τον ορίζοντα των τριών εβδαμάδων.

Σύμφωνα με το CNN.com, αν το παρκάρετε έξω ή εκεί που ζείτε υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες, το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας μία φορά την εβδομάδα θα προστατεύσει το φινίρισμά του.


4.

Τα σκυλάκια σας

Αν το σκυλάκι σας μυρίζει, πλύντε το αμέσως.

Συνήθως όμως ένα μπάνιο μία φορά το μήνα είναι αρκετό.


5.

Τα τζιν

Εάν έχουν λεκέδες, μην διστάσετε να βάλετε τα αγαπημένα σας τζιν στο πλυντήριο.

Αν όχι, το πλύσιμο τους μετά από κάθε τέσσερις ή πέντε φορές που το έχετε φορέσει, είναι ιδανικό. Προσοχή! Αν τα πλένετε πολύ συχνά μπορεί να φθαρούν ή να κάνουν τρύπες.


6.

Τους στηθόδεσμους

Το CNN μας διδάσκει πώς γίνεται η σωστή συντήρηση των σουτιέν:

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να φοράτε το ίδιο σουτιέν δύο ημέρες στη σειρά. Φορέστε τα σουτιέν σας εναλλάξ, και δώστε στο καθένα τουλάχιστον 24 ώρες για να αναπνεύσει-ανακάμψει πριν το φορέσετε πάλι. Με το κατάλληλο rotation, μπορείτε να φοράτε αρκετές φορές το ίδιο σουτιέν μεταξύ των πλύσεων.

7.

Τα στρώματα

Ίσως να μην έχετε πλύνει ποτέ το στρώμα σας γιατί θεωρείτε ότι είναι τεράστια ταλαιπωρία, αλλά και γιατί δε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο βρώμικο μπορεί να είναι.

Κατανοητό. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις γι' αυτό. Δεν χρειάζετε να κουραστείτε πολύ. Απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: 

Κάθε έξι μήνες, καθαρίστε το έτσι:

- Σκουπίστε το με την ηλεκτρική σκούπα (βάζοντας το κατάλληλο εξάρτημα). Η ηλεκτρική σκούπα θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των όσων ανεπιθύμητων βρίσκονται επάνω.

- Καθαρίστε το επιφανειακά με υγρό καθαρισμού (σαπούνι). Μη βάλετε πολύ, ώστε να μην απορροφηθεί από το στρώμα, διότι η υγρασία δημιουργεί μούχλα.

 
8.

Την τσάντα σας

Προς το συμφέρον της υγιεινής και της λογική σας, καθαρίστε τη μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το CNN.com, οι τσάντες και τα πορτοφόλια φέρουν μερικές φορές τα ίχνη του βακτηρίου E. coli. Βεβαιωθείτε ότι πορτοφόλι, η τσάντα ή το σακίδιο σας είναι καθαρά, και δεν έχετε συλλογή από μικρόβια στο εσωτερικό.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Υπερβολές! Ένας λογικός αριθμός μικροβίων κάνει πολύ καλό καθώς βοηθά τον οργανισμό μας να τα γνωρίζει κ να τα καταπολεμά. Επίσης τα παιδιά που μεγαλώνουν με υπερβολές, αποστείρωση, τίγκα στη χλωρίνη και τα αντιβιοτικά αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα.
Εγώ που πλένω τα χέρια μου συχνά και αποφεύγω όσο μπορώ τα μικρόβια (βέβαια στην καθημερινότητα σου βρίσκεσαι σε επαφή με πολλά θελεις δεν θέλεις) δεν αρρωσταίνω σχεδόν ποτέ ενώ άλλοι που είναι απροσεκτοι τους βλέπω συνέχεια συναχωμενους. Εννοείται ότι είναι πολλοί οι παράγοντες βέβαια but still..
´μετά σιδερώστε τα σεντόνια σας´ ναι άλλη δουλειά δεν είχα να κάνω. Το πλύσιμο είναι υπεραρκετό, έχουμε καταντήσει υποχόνδρειοι. Και σε ποιον συνήθως πέφτει το βάρος του σιδερώματος σ´ένα αντρόγυνο; Για αυτό κορίτσια παρατήστε τα σιδερώματα και βγείτε για καφέ, όλα τ´αλλα είναι βλακείες.