Συχνότερες και χειρότερες ξηρασίες στη νότια Ευρώπη στο μέλλον

Συχνότερες και χειρότερες ξηρασίες στη νότια Ευρώπη στο μέλλον Facebook Twitter
4

Παρατεταμένες και πιο συχνές θα γίνουν οι ξηρασίες στην Ευρώπη έως το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αλόγιστης κατανάλωσης του νερού, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που αναδημοσιεύει το ΑΠΕ, το πρόβλημα της ξηρασίας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι πιο έντονο στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Βαλκανικής και ασφαλώς αφορά άμεσα την Ελλάδα. Οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γερμανικού πανεπιστημίου του Κάσελ, με επικεφαλής τον Τσιοβάνι Φορτσιέρι, ειδικό σε θέματα αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Hydrology and Earth Systems Science" της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU).

Η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, θα εντείνει την εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων, μειώνοντας την προσφορά νερού και χειροτερεύοντας την ξηρασία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα νότια τμήματα της Ευρώπης και της Βαλκανικής (συνεπώς και στη χώρα μας), τα οποία θα πληγούν περισσότερο από την ξηρασία, η ελάχιστη ροή στα μεγαλύτερα και στα μικρότερα ποτάμια θα μειωθεί έως 40% και οι χρονικοί περίοδοι ανεπάρκειας νερού θα αυξηθούν έως 80%.

Για τη νότια Ευρώπη ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι, πέρα από την κλιματική αλλαγή, η μεγάλη χρήση (και κατάχρηση) νερού θα επιδεινώσει περαιτέρω κατά 10% έως 30% τις συνθήκες ξηρασίας. Γι' αυτό, η μελέτη συστήνει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη της συνετής και βιώσιμης χρήσης των υδάτινων πόρων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου - ένα μήνυμα ασφαλώς και για την Ελλάδα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εδώ και 4,500,000,000 χρόνια, το πυρηνικό λόμπι που βρίσκεται πίσω απο την εξάπλωση των ΕΠΙΔΟΤΟΎΜΕΝΩΝ ΑΠΕ, που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τίποτα απο μόνες τους, αλλα ακριβαίνουν το ρεύμα, (για ποιό λόγο, μήπως για να δεχτούμε τα πυρηνικά;) και πατρωνάρει αυτούς τους "επιστήμονες" που βγάζουν αυτές τις "επιστημονικές" μελέτες, μπορεί να μας πεί, γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή; και γιατί άλλαξαν την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγο του θερμοκηπίου, με την κλιματική αλλαγή;Κατα τ΄άλλα, μας φορτώνουν οι Γερμανοί (την ξεφορτώνονται αυτοί) με πανάκριβη "πράσινη" ενέργεια, αυξάνουν την παραγωγή λιγνίτη, και την απαγορεύουν (νόμος Μπιρμπίλη) σε μάς.
Έχει γίνει πολύ καλή προπαγάνδα. Βλέπεις ακόμα και αναγνώστες καταψηφίζουν το σχόλιό σου/μου. Ενώ τα δεδομένα υπάρχουν. Η κλιματική αλλαγή ούτως η άλλως θα επέλθει, απ' ότι φαίνεται δεν την επιταχύνουμε όμως. Το να λέμε οτι παρατηρουμε σε 100 χρόνια κάποια αλλαγή, πίστεψέ με, σε γεωλογική κλίμακα είναι σαν να συγκρίνουμε την ώρα μπροστά στο μήνα.
Γιατί η αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εγκλώβισε το ρωσικό πλοίο στην Ανταρκτική (σε περιοχή που κανονικά θα ήταν ελεύθερη πάγων)? Γιατί τα δύο τελευταία χρόνια αντί να συρρικνωθού οι Αρκτικοί πάγοι αυξήθηκαν? Πόσα λεφτά παίζονται στο παιχνίδη της δήθεν *ανθρωπογενούς* (τονίζω τη λέξη) κλιματικής αλλαγής? Και δεν είναι μόνο ο κόσμος ο οποίος δεν καταγίνετα με το θέμα, αλλά δυστυχώς και επιστήμονες παραπλήσιων επιστημών πέφτουν στην ίδια πλάνη? Πολλά τα ερωτήματα λίγες οι απαντήσεις (ή μάλλον, πολλές λάθος απαντήσεις)Παραπέμπτω: http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=82094