ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: οι δυσανάλογες αντιδράσεις δείχνουν κρυμμένα προβλήματα

Στο σημερινό «Α μπα»: οι δυσανάλογες αντιδράσεις δείχνουν κρυμμένα προβλήματα Facebook Twitter
62

 

__________________
1.

Γεια σου Α μπα !Μου αρέσουν πολύ οι εύστοχες απαντήσεις σου και θα ήθελα τη βοήθειά σου. Είμαι παντρεμένη και έχω 2 μικρά παιδιά. Ο άντρας μου είναι άνεργος ,εγώ ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς σταθερό εισόδημα, μένουμε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα και έχουμε μεγάλα χρέη σε πιστωτικές κάρτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας στηρίζουν οικονομικά οι γονείς μου -μας δίνουν πάνω από 1000€ /μήνα. Επειδή ,λοιπόν, μας δίνουν αυτά τα χρήματα, θεωρούν ότι έχουν αυτόματα το δικαίωμα να επεμβαίνουν και να ελέγχουν τη ζωή μας. Πχ μην αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν, μην αφήνετε τα φώτα ανοιχτά, μην αγοράσετε αυτό, γιατί είναι ακριβο., γιατί δεν πιέζετε ιδιοκτήτη να μειώσει ενοίκιο.. κοκ. Είμαστε σχεδόν 40, έχουμε σπουδάσει, έχουμε δουλέψει και ξαφνικά λόγω της οικονομικής συγκυρίας καλούμαστε να λογοδοτήσουμε στους γονείς σαν μικρά παιδιά. Πώς να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους την κριτική;;Ή μήπως δεχόμενοι αυτού του είδους την οικονομική βοήθεια αυτόματα χάνουμε την ανεξαρτησία μας; Τι πιστεύεις;;Ευχαριστώ για απάντηση- Ξωτικό

 

Δεχόμενοι την οικονομική βοήθεια αυτόματα χάνετε ένα μέρος της ανεξαρτησίας σας. Ναι. Αυτό είναι βέβαιο, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί από άλλα στοιχεία, γιατί και σε αυτό υπάρχουν όρια – ένθεν κι ένθεν, γιατί δεν βλέπεις όλη την ιστορία ως έχει.


Καταρχάς, πρέπει να πέσετε στα γόνατα και να ευχαριστήσετε το μεγαλεύσπλαχνο Μακαρονοτέρας που οι γονείς σου έχουν τη δυνατότητα να σας δίνουν πάνω από χίλια ευρώ το μήνα για να μένετε σε νοικιασμένο σπίτι. Ακόμα καλύτερα, να του κάνετε ένα εικονοστάσιο με επάργυρα σουρωτήρια και τίμια πακέτα σπαγκέτι από την Τοσκάνη για να τα έχετε καλά μαζί του, μην γίνει τίποτα και εξαφανιστούν αυτά τα χίλια ευρώ, γιατί καταλαβαίνεις πού θα ήσασταν τώρα αν δεν υπήρχαν αυτά τα λεφτά; Στο παιδικό σου δωμάτιο θα κοιμόσασταν. Εκεί να δεις έλεγχο.


Αυτά τα χίλια ευρώ είναι λίγο ματωμένα, αλλά κάποια πράγματα δεν κολλάνε. Πώς ξέρουν αν οι βρύσες σας τρέχουν; Πώς ξέρουν αν είναι τα φώτα σας ανοιχτά; Πώς ξέρουν τι αγοράζετε; Ναι, όποιος δέχεται λεφτά ανοίγει τη μπουκαπόρτα για έλεγχο, αλλά νύχτα το υπογράψατε αυτό το Μνημόνιο; Δεν διαπραγματευτήκατε τους όρους; Πιστέψατε ότι δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση επειδή ως τώρα όλα ήταν καλά; Και αν τους διαπραγματευτήκατε, είσαστε σε θέση να τους περιφρουρήσετε; Αυτοί μπορεί να νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν, αλλά τα κλειδιά για να μπουν σπίτι σας και να δουν αν τρέχουν οι βρύσες, εσείς τα δώσατε. Αν θέλετε να έρχονται για να ρίχνουν ένα σφουγγάρισμα, αλλά να μη μιλάνε για τα νερά, αν θέλετε να τους τα λέτε όλα και να σας στηρίζουν και να σας κανακεύουν στα πάντα χωρίς να σχολιάζουν, μπορεί να είσαστε κοντά στα 40, αλλά του χρόνου μπαίνετε στα 17.


(Και πλάκα πλάκα, γιατί δεν πιέζετε τον ιδιοκτήτη να μειώσει το ενοίκιο;)

__________________
2.


Ρε συ αμπα δεν αντέχω αλλο τους γονεις μου!
Ειμαι 25 χρόνων και ακομα νευριάζουν οταν βγαινω εξω! Δεν φανταζεσαι... Αν τύχει και βγω συνεχόμενα 2-3 μερες γινεται πανικός! Οτι τι ειναι αυτα που κανω, και τι θα λεει ο κοσμος για μενα, στις 4 γυρνάνε σπιτι μονο οι τραγουδίστριες και οτι αλλο μπορεις να φανταστείς! Σημερα πχ πηγα με μια φιλη μου για καφε και τσιμπήσαμε κατι και μετα δεν πείναγα οταν γυρισα και εφαγα κατα τις 5 για μεσημερι. Δεν φανταζεσαι τι ελεγε παλι ο πατέρας μου. Οτι γιατι δεν τρωω μαζι τους σαν οικογένεια, τι ειναι αυτα που κανω και τι προγραμμα ειναι αυτο που εχω στη ζωη μου και καθε βράδυ βγαινω (παλι τα ιδια).. Τα γράφω και τρέμω απο τα νευρα μου!!
Αληθεια δεν ξερω πλέον πως να το διαχείριστω κοντευω να τρελαθώ! Μολις πρόσφατα πηρα πτυχιο και ψάχνομαι για μεταπτυχιακό η δουλειά! Α! Αλλο και αυτο!!εννοεται οτι απαγορεύεται να φύγω για πολυ καιρο απο Ελλάδα. Μονο αν ειναι για ενα χρονο αντε! Μετα θα μου βρουν αυτοι (!) δουλειά εδω (λες και ειμαι μωρο) και θα κανω παιδια στα 30 και το γνωστο τροπάρι... Και ρε συ αμπα τους εχω μιλήσει ηρεμα, άγρια, εχω κλάψει, εχω παραπονεθεί, εχω οργιστεί... Ολα τα εχω δοκιμάσει! Θελω απλα να φύγω και να παω στην Αυστραλία και να μην ξαναγυρίσω ποτε!! Εννοεται οτι με το αγορι μου δεν με αφήνουν να κοιμηθω μονο αν παντρευτώ κλπ. Τελος θα θυμησω σε ολους πως ειμαι 25! Εικοσιπέντε!! Και ολογράφως! Πειτε ρε παιδια καμια πρακτική λύση! Το χρειαζομαι πολυ!
Συγγνωμη για τους τόνους, σου γράφω απο κινητο!- 2525252525

Όσο απορείς εσύ γιατί δεν παίρνουν αυτοί από λόγια και κλάματα και παράπονα, άλλο τόσο απορούν αυτοί που δεν αλλάζεις επειδή σου το λένε κάθε μέρα. Αφού τα δικά τους λόγια δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα πάνω σου, γιατί περιμένεις να έχουν τα δικά σου λόγια αποτέλεσμα σε αυτούς; Επειδή «είσαι 25;» Ε και; 


Ή μάλλον, ας το χρησιμοποιήσω εναντίον σου, για να δεις αν σου αρέσει. Είσαι ενήλικας εδώ και εφτά χρόνια. Τι έχεις κάνει για να το διεκδικήσεις αυτό; Νομίζεις ότι η ελευθερία χαρίζεται; Απλά φύγε, και πήγαινε στην Αυστραλία – δεν μπορεί να σε εμποδίσει κανείς. Πήγαινε και κοιμήσου με το αγόρι σου, και πάλι δεν μπορεί να σε εμποδίσει κανείς. Πήγαινε και κάνε μεταπτυχιακό για δύο χρόνια και διδακτορικό για άλλα πέντε, μάντεψε – δε μπορεί να σε εμποδίσει κανείς. Τα λόγια σου δεν έχουν καμία αξία. Οι πράξεις σου έχουν σημασία, όχι για τους γονείς σου, για τη ζωή σου.


Οι γονείς σου σε ελέγχουν γιατί τους αφήνεις, και τους αφήνεις, γιατί το να είσαι το κοριτσάκι τους έχει πλεονεκτήματα ακόμα. Η ανεξαρτησία είναι βαριά και έχει μεγάλες ευθύνες. Οι γονείς σου στα 25 τους ήταν πολύ πιο ανεξάρτητοι από σένα, και αυτό επειδή αναγκάστηκαν. Αν δεν σε αναγκάζουν οι εξωτερικές συνθήκες, και αν δεν αναγκάζεις τον εαυτό σου, τουλάχιστον μην παραπονιέσαι.

__________________
3.


Ρε συ Λένα είναι λογικό στην εποχή μας να δουλεύω εγώ για να παντρέψω την αδελφή μου? Σε ποια εποχή ζούμε? Μαζεύω εδώ και δύο μήνες ελιές με τους γονείς μου για να πουλήσουν το λάδι και να παντρέψουν την αδελφή μου το καλοκαίρι. Η ίδια από την πλευρά της δεν σκοτίστηκε κ πολύ, δουλειά δεν έψαξε ποτέ, αιώνια φοιτήτρια πάντα, ανακοίνωσε το γάμο και απαίτησε με τη στάση της (χωρίς να το ζητήσει ευθέως για να μην πουν ότι ζήτησε λεφτά) να καλύψουν οι δικοί μου τα έξοδα γιατί 'έτσι είθισται'. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει πάει βόλτα για ξενύχτι με τον αρραβωνιάρη και εγώ είμαι κατάκοπος από την κούραση και θα πάω για ύπνο. Για βοήθεια ούτε λόγος, κάνει πως δεν την νοιάζει. Εγώ είμαι άνεργος, άφραγκος, δουλεύω δυο μήνες τώρα και δεν δικαιούμαι ούτε ευρώ καθώς όλα τα λεφτά θα πάνε στην αδελφή μου. Θέλω να πληρώσω κάτι σεμινάρια που θέλω να κάνω και ζήτησα δανεικά από τον πατέρα μου ενώ έχω δουλέψει άπειρα τόσο καιρό και έχω κουραστεί πολύ. Παραπονιέμαι καμιά φορά στους δικούς μου αλλά μου λένε 'έτσι πρέπει, οφείλουμε να παντρέψουμε το κορίτσι, ρεζίλι θα γίνουμε?'. Κ ρωτάω εγώ τώρα ρε Λένα, έχω εγώ άδικο που παραπονιέμαι και στενοχωριέμαι? Γιατί έχω εγώ υποχρέωση να παντρέψω την αδελφή μου? Είμαστε στο 1960 και δεν το ξέρω? Είναι δίκαιο αύριο πρωί αυτή να πίνει καφέ και εγώ να σηκωθώ μες το κρύο να πάω να μαζέψω ελιές? Δεν είπα να μη βοηθήσω, ίσα ίσα που δέχθηκα να τους βοηθήσω να τις μαζέψουμε για να βγάλουν τα έξοδα αλλά αυτό καταντάει αηδία. Με εκνευρίζει περισσότερο η συμπεριφορά της που κάθεται και περιμένει να της τα ακουμπήσω λες και της τα χρωστούσα από κάπου? Έχω δίκιο ή άδικο?- κουρασμένος και κατάκοπος

Φαντάζομαι ότι έχεις ακούσει την παροιμία «κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό».


Είναι πολύ σοφή. Λοιπόν, ως μέλος μιας οικογένειας κλήθηκες να κάνεις μια δουλειά κοπιώδη, με την οποία διαφωνείς και εξαρχής. Ή λες ναι, ή λες όχι. Αν πεις όχι, αυτομάτως δημιουργείς κακό κλίμα, και χάνεις επιχειρήματα και μέσα πίεσης για κάτι που θα θελήσεις εσύ στο μέλλον, αλλά γλιτώνεις πολύ κόπο, και χρόνο για να κάνεις αυτά που θες εσύ. Αν πεις ναι, το κάνεις για διατηρήσεις ήσυχο κλίμα, ή για τον απλό, ανθρώπινο λόγο, να μην αφήσεις ξεκρέμαστους τους γονείς σου, ακόμα και αν κάνουν κάτι με το οποίο διαφωνείς. Επισημαίνεις τη διαφορά σου με σαφήνεια, δηλώνεις ότι μολαταύτα θα βοηθήσεις επειδή είσαι γιος και αδερφός, υπομένεις αυτό το βάρος, τελειώνει, και τελειώνετε, γενικώς.


Αυτό που κάνεις εσύ, είναι το ενδιάμεσο, και σπας τα νεύρα όλων, αλλά κυρίως τα δικά σου. Αφού δέχτηκες, δέχτηκες, τι περίμενες να γίνει; Τι ακριβώς σε πειράζει, ήθελες η αδερφή σου να φερθεί κάπως και να αναγνωρίσει τη θυσία σου; Ας σου γίνει μάθημα αυτό – τις θυσίες τις κάνουμε για εμάς, μετά τις πετάμε στο γυαλό. Τα παράπονα, τώρα, τι νόημα έχουν; Αν σου πω εγώ ότι έχεις δίκιο, θα μαζευτούν μόνες τους οι ελιές, ή οι γονείς σου θα ξυπνήσουν ξαφνικά και πουν «μα τι κάνουμε, ας βρει μόνη της λεφτά να παντρευτεί». Είσαι μέλος μιας οικογένειας, και αυτά τα θέματα προκύπτουν μέσα σε οικογένειες, είτε είσαι μέσα στο σπίτι, είτε δουλεύεις στην Αυστραλία. Ζύγιζε τις επιλογές σου, και πάρε αποφάσεις. Και τώρα που με αυτή την ευκαιρία έμαθες κάτι ακόμα για την αδερφή σου, στο μέλλον θα είναι πιο εύκολο να παίρνεις τα μέτρα σου.

__________________
4.


Άλλη μια δραματική μέρα... Κουράστηκα να τους ακούω ρε συ Λένα... για τους γονείς μου μιλάω. Εδώ και 25 χρόνια τους ακούω να τσακώνονται κάθε μέρα, συνέχεια... πιο μικρός με επηρέαζε πολύ, είχα τρελή ψυχολογική αστάθεια και μεγάλη ένταση. Γλύτωσα 5 χρόνια λόγω σπουδών αλλά να'μαι πάλι εδώ, να μένω μαζί τους μέχρι να δω τι θα κάνω επαγγελματικά. Το μισώ αυτό που γίνεται, νομίζω ότι ξοδεύουν τη ζωή τους σε ανούσια πράγματα, δεν ζουν καμία στιγμή της ζωής τους και εγώ ή τα αδέλφια μου είμαστε συνέχεια οι διαιτητές στη σχέση τους, κάτι που το επιθυμούν διακαώς και οι ίδιο και το επιδιώκουν! Δεν τσακώνονται ποτέ όταν είναι μόνοι τους, μόνο αν είμαστε και εμείς μπροστά, και λένε άσχημα πράγματα, εύχονται ο ένας στον άλλο να πεθάνει, μετανιώνουν την ώρα κ τη στιγμή που παντρεύτηκαν, λένε χυδαία πράγματα ο ένας στον άλλο. Εγώ δε φοβάμαι πια, τους τα λέω μέσα στα μούτρα. Τους λέω συνέχεια ότι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν την υγεία τους, ότι είναι μόνοι, δυστυχισμένοι, αυτοί έχουν την υγεία τους, τα παιδιά τους , το σπίτι τους, γιατί δεν ηρεμούν να απολαύσουν τα αγαθά της ζωής τους? Τους λέω ότι στην τελική, αν κάποιος από τους δυο πάθει κάτι πως θα νοιώσει ο άλλος, θα είναι ευτυχισμένος που έπιασε τόπο η ευχή? Όλο παραπονιούνται όμως ο ένας για τον άλλο και συνέχεια κατηγορούν εμάς ότι δεν παίρνουμε το μέρος τους ενός ή του άλλου. Γενικά η κατάσταση σκατά και ρε συ Λένα δεν έχουν προβλήματα ουσίας, τα έχουν όλα λυμένα, σταθερό (μικρό μεν αλλά σταθερό δε) εισόδημα, το σπιτάκι τους, την ησυχία τους, τα παιδιά τους, όλα. Εγώ τι να πω που πρέπει αν κολυμπήσω στα 25 μου σε μια κοινωνία που δε μπορώ να φύγω από τους δικούς μου, να βρω δουλειά ή ακόμα και να πάω μια βόλτα γιατί δεν έχω λεφτά? Τους λέω να χωρίσουν να ησυχάσουμε όλοι αλλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Το σπίτι είναι σαν νεκροταφείο, δεν μιλάει κανείς, έχει μια νεκρική σιγή που με λυπεί αφάνταστα. Τι να κάνω ρε συ Λένα? Είμαι επαρχία, δεν μπορώ να βρω εύκολα δουλειά και σίγουρα όχι τέτοια που να μου εξασφαλίζει αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τους κάνω να καταλάβουν ότι χάνουν στιγμές και κάνουν και τους άλλους δυστυχισμένους? Ζω και εγώ σε αυτό το σπίτι και έχω δικά μου προβλήματα αλλά δεν ενοχλώ κανέναν? Πως γίνεται ένα ζευγάρι να τσακώνεται σε μόνιμα βάση επί τόσα χρόνια? Δεν μπορώ άλλο απελπίστηκα...- πόσο άλλο?

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να τους κάνεις να καταλάβουν οτιδήποτε. Απολύτως, μα απολύτως κανένας τρόπος. Δεν είσαι με κανέναν τρόπο υπεύθυνος για τις επιλογές τους, για τον γάμο τους, και για την σχέση που έχουν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους αφήνεις να σε εκμεταλλεύονται και να σε χρησιμοποιούν ως κοινό στο θέατρο που παίζουν μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχεις καμία ευθύνη για το τι κάνουν. Το ξαναλέω: δεν χρειάζεται σε απασχολεί τι κάνουν, δεν είναι δικό σου θέμα. Μοιάζει να είναι ανώριμοι και να έχουν μια σχέση εξάρτησης, και είναι πολύυυ πέρα από τις δυνάμεις σου ή τις υποχρεώσεις σου να τους κουράρεις. Και φυσικά, μην παίρνεις το μέρος κανενός, μην συμμετέχεις, γίνε πιο κουφός και από τοίχο, πιο τυφλός από μπετόν.


Δεν πρόκειται να ησυχάσουν, οπότε σταμάτα να εξαρτάς την δική σου ησυχία από τη δική τους ησυχία. Φτιάξε τη ζωή σου. Ναι, υπάρχει ανεργία, αλλά η ζωή σου δεν είναι μόνο η δουλειά που δεν βρίσκεις. Ειδικά σε τέτοιες εποχές είναι πολύ σημαντικό να είσαι κοινωνικός, να έχεις πολλές παρέες, να ξέρεις κόσμο. Αυτό δεν γίνεται αν καταρρακώνεται η ψυχολογία σου επειδή οι γονείς σου είναι καθηλωμένοι σε κάποιο παιδικό στάδιο. Μην περιμένεις να γίνουν οι γονείς που θα ήθελες, είναι μάταιο, και είναι και ανωριμότητα από τη δική σου μεριά. Είσαι κι εσύ, όπως η φίλη παραπάνω, ενήλικας εδώ και εφτά χρόνια, έχεις μεγάλη ευθύνη για την δική σου ζωή, και είναι όλη, μα όλη, δική σου.

__________________
5.

Αγαπητη α μπα! συχνη αναγνωστρια σου και εγω! βεβαιως βεβαιως εχω να θεσω ερωτημα ερωτικου περιεχομενου! μου αρεσει εκεινος που δουλευουμε μαζι αλλα ησυχη δεν δειχνω τιποτα εκει σε μια ακρουλα να τον σκευτομαι και τιποτα αλλο..εχουμε κοινη γνωστη που ολοι ξερουν πως τον θελει αλλα εκεινος διχως ανταποκριση..εχω βρεθει μαζι της για καφε και μου μιλουσε για αυτον αλλα και για αλλους 15 με τους οποιους ειτε της αρεσουν η εχει κανει κατι..εγω τωρα ακομα και αν ηθελα να τον προσεγγισω δεν μπορω ηθικα..ενας φιλος μου προτεινε να τη ρωτησω στα ισα αν θα ειχε προβλημα αλλα εγω δεν θελω γιατι δεν θελω να μαθευτει (αν της το πω θα μαθευτει σιγουρα) μιας και δουλευουμε και μαζι..ρωταω εσενα αμπα πρεπει να εισαι τρελαμενη για να κανεις κινηση? θελω να δοκιμασω- κατερινακι

«Ηθικά;»


Δηλαδή σύμφωνα με την ηθική σου, όποιος δει πρώτος κάποιον και του αρέσει, του ανήκει εις τους αιώνες των αιώνων, ακόμα και αν δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι κάτι σαν τους πρώτους άποικους στην Αμερική, που έφταναν στα βράχια της Νέας Αγγλίας και έλεγαν «από δω μέχρι τις ραχούλες εκεί πέρα είναι το ράντσο μου»; Κάτι τέτοιο; Είσαι ο άποικος που ήρθε με το επόμενο καράβι και πρέπει να βρεις άλλες ραχούλες για να διεκδικήσεις; Αυτό έχει μια κάποια ηθική υπόσταση (αν και είναι κυρίως άλλου είδους θέμα, γιατί η άλλη σου επιλογή ήταν να σκοτώσεις όλους τους προηγούμενους και όπως και να το κάνουμε, δεν είναι πολύ πρακτικό), αν εξαιρέσουμε μια λεπτομέρεια: ο συνάδελφος δεν είναι ραχούλες.


Όταν πρόκειται για ανθρώπους, οι σχέσεις δεν λειτουργούν ποτέ μα ποτέ μονομερώς. Δεν έχει σημασία ποιος γουστάρει ποιον, αν δεν υπάρχει ανταπόκριση και συμφωνία μεταξύ δυο ανθρώπων, οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι. Δεν είμαστε ούτε άποικοι να διεκδικούμε ραχούλες, ούτε σκύλοι να κατουράμε δέντρα για να τα μαρκάρουμε. Οι καλοί τρόποι επιβάλουν μια προειδοποίηση, αλλά μέχρι εκεί. Αν πιστεύεις ότι η προειδοποίηση θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου, και μάλιστα εφόσον δεν πρόκειται καν για φίλη σου, μην την κάνεις.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία δεν είναι αυτό. Είναι ότι θέλεις να μπλέξεις με συνάδελφο, αλλά άσε, αυτό θα το καταλάβεις μόνη σου έτσι κι αλλιώς, αν το προχωρήσεις.

__________________
6.

Γεια! Έχω ρωτήσει κι άλλες φορές αλλά αυτή τη φορά θα ρωτήσω για τις σχέσεις. Πριν λίγες μέρες χώρισα με ένα παιδί που ήθελα να πιστέψω ότι ένιωθα συναισθηματική ασφάλεια μαζί του κι ότι έχουμε τις βάσεις για κάτι καλό και σταθερό. Για την ακρίβεια, αυτός μου είπε πως η σχέση μαζί μου είναι δύσκολη γιατί είμαι αγχώδης και προκαλώ εντάσεις. Γενικά σαν άνθρωπος και με τη βοήθεια των γύρω μου, πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι και μου πήρε πολύ χρόνο να αποδεχτώ τον εαυτό μου, τα ελαττώματά μου και να γίνομαι μέρα με τη μέρα, αυτό που λες κι εσύ, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Αυτός μου αναγνώρισε μεν την προσπάθεια κ ότι όντως έχω κάνει βελτίωση, αλλά είπε πως μπορεί να προκύπτουν εντάσεις στο μέλλον και παρόλο που υποστήριξε πως είμαι φουλ δοτική κτλ κτλ, δεν μπορεί στα δύσκολα. Οκ, ο καθένας αποζητά άλλα πράγματα. Δεν τον κατηγορώ, δεν ταιριάζαμε. Αυτό που φοβάμαι είναι πως δεν θα βρω κάποιον να με αγαπάει όπως είμαι, με διάθεση να βελτιώσουμε ο ένας τον άλλον. Εσύ πιστεύεις πως όταν ξέρεις τι ψάχνεις, είναι σίγουρο πως θα το βρεις? (Είμαι 28 αν έχει καμία σημασία)- χμ

Σίγουρο δεν είναι απολύτως τίποτα, αλλά αν ξέρεις τι θέλεις, οι πιθανότητες αυξάνονται υπέρ σου. Αν εκτός από το τι, ξέρεις και το πού, και το πώς, αυξάνονται κι άλλο. Με πιθανότητες παλεύουμε πάντα, και μερικές φορές μπορούμε να τις επηρεάσουμε ώστε να αυξηθούν προς την κατεύθυνση που θέλουμε, ούτε σιγουριά υπάρχει, ούτε συνταγή επιτυχίας, ούτε ξόρκια.


Μου φαίνεται κάπως περίεργο το πόσο ήρεμα περιγράφεις έναν χωρισμό, κάτι πολύ έντονο, σε συνδυασμό με το σχόλιο του πρώην σου ότι είναι δύσκολη η συμβίωση μαζί σου γιατί είσαι αγχώδης και προκαλείς εντάσεις. Δεν λέω ότι έχει απαραίτητα άδικο αυτός, μπορεί να μην είναι και τίποτα, αλλά για σκέψου και δες πώς γίνεται να μην ταιριάζουν αυτά τα δύο μεταξύ τους. Είσαι αγχώδης μόνο στη σχέση σου, ή είσαι από αυτούς που αγχώνονται αλλά πιέζουν με εσωτερικό τρόπο, ή τίποτα από όλα αυτά;

__________________
7.


Αγαπητή Α μπα. ειμαι 23 είχα μια σχέση πολύ δύσκολη. Εκείνος 30 με παιδί και σε διάσταση και εγω μόνη μου απέναντι σε όλα αυτά να παλεύω για ισορροπίες. Χωρίσαμε πριν λίγους μήνες με πολύ άσχημο τρόπο. Αμέσως μετά τις διακοπές κ ενώ όλα έμοιαζαν ποιο ωραία από ποτέ Εκείνος άρχισε τα θελω χρόνο να σκεφτώ γιατί το παιδί μου που όπως μου είπε η γυναικα μου δεν είναι καλά κ θέλω να σκεφτώ και μπλα μπλα. Εγώ είχα ένα πρόβλημα υγείας μπήκα στο νοσοκομείο ακριβώς την επόμενη μέρα από την ανακοίνωση του τύπου. Ήρθε με είδε μόλις για 5 λεπτά και δε ξαναπατήσε Το Πόδι του εκεί. Βγήκαμε για έναν καφέ που μου τα μασάγε " σ'αγαπώ σε λατρεύω Εσύ με έμαθες να ζω αλλά θέλω να κοιτάξω να δω τι θα κάνω με το παιδί μου κ ποτέ δεν είπα να χωρίσουμε κ για μια εβδομάδα να μη μιλάμε κ μετά να το ξαναπροσπαθησουμε." Ήξερα τι συνέβαινε αλλά του είχα εμπιστοσύνη οπότε συμφώνησα. Μετά απο μια εβδομάδα με χώρισε με μήνυμα λέγοντάς μου διάφορες μπούρδες. Με έσβησε από παντού κ με μπλόκαρε από παντού. Πέρασα πολύ άσχημα. Όλο αυτό με γύρισε σε κατάθλιψη παίρνω χάπια, είχα αυτοκτονικους ιδεασμους κ πολλά άλλα που με έκαναν να καταρρευσω. Έμεινα στους γονείς μου 3 μήνες μέχρι κάπως να αναρρωσω. Εφυγα απο το σπιτι μου γιατι σχεδον μεναμε μαζι κ δεν άντεχα ούτε λεπτό εκεί μέσα. Την ημέρα των Χριστουγέννων έμαθα πως ο λόγος που χωρίσαμε ήταν επειδή το παιδί του τον ζήταγε σπίτι κ εκείνος γύρισε πίσω στη γυναίκα του τελικά. Νιώθω πολύ άσχημα που υπέβαλα τον εαυτό μου σε όλα αυτά τα δεινά. Δεν μου αρέσει που η ζωή μου έχει πάει πίσω, που παίρνω χάπια από αυτή την ηλικία, που στεναχωρώ τους γύρω μου με τη συμπεριφορά μου. Προσπαθώ να τα αλλάξω όλα αυτά κ να παραδεχτώ ότι έκανα μια λάθος επιλογή . Αλλά πώς μπορώ να εμπιστευτώ ξανά κάποιον? Να τον αγαπήσω και να μπορώ να νιώσω ευτυχισμένη? Τώρα απλά νιώθω προδομένη, λυπημένη και χαζή. Θέλω τη γνώμη σου, κάτι να με ταρακουνήσει.- άκου να δεις

Αυτό που θα σου πω δεν ξέρω αν θα σε ταρακουνήσει, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι στην κατεύθυνση που φαντάζεσαι. Η ιστορία σου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ούτε ο χωρισμός, ούτε τίποτα. Δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα, αλλά πότε είναι; Η αντίδραση σου είναι δυσανάλογη με αυτό που συνέβη. Αν παθαίνεις αυτοκτονικούς ιδεασμούς επειδή κάποιος σε χώρισε, δεν φταίει ούτε η λάθος επιλογή, ούτε ο χωρισμός. Δεν δικαιολογείται αυτή η αντίδραση σου, είναι υπερβολική σε σχέση με την απλή αναποδιά που σου έτυχε. Τα «χάπια» δεν ξέρω τι σημαίνουν, πήγες σε γιατρό, ή εννοείς ότι κάποια θεία σου έδωσε τα λεξοτανίλ που παίρνει ημιπαράνομα από γνωστό της φαρμακοποιό; Και με τον αυτοκτονικό ιδεασμό τι έκανες, περίμενες να σου περάσει; Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι σημαίνει αυτοκτονικός ιδεασμός; Γιατί αν ξέρεις, και αν το εννοείς, άσε το αν θα εμπιστευτείς ξανά κάποιον, είναι δευτερεύον πρόβλημα – αυτό που προέχει είναι η ψυχική σου υγεία, πάνω από όλα. Πρέπει να κάνεις μια πολύ σοβαρή κουβέντα με έναν ψυχίατρο, και αν αυτός αποφασίσει να σου δώσει χάπια, να τα πάρεις μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του και εφόσον σε παρακολουθεί.


Στην περίπτωση που σε παρακολουθεί κάποιος και όλα αυτά έγιναν ελεγχόμενα και όπως πρέπει, συνέχισε την θεραπεία, και επικεντρώσου σε αυτή και μόνο σε αυτή. Δεν ξέρω αν η κατάρρευση σου φαίνεται λογική ή αναμενόμενη – δεν είναι. Ποτέ δεν είναι «λογικό» ή «αναμενόμενο» να θέλεις να πεθάνεις. Και σίγουρα ξέρεις ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από έναν χωρισμό – με κάποιον που δεν σας συνέδεε και τίποτα σπουδαίο.

62

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Αγαπητό #3 μάλλον δεν θα το δεις γιατί σχολιάζω ετεροχρονισμένα, αλλά όπως και να 'χει κάνω την προσπάθεια... Θέλω να σ' ενημερώσω ότι η αδερφή σου μάλλον δε θα σταματήσει να "αρμέγει" γλυκά τους γονείς σας, οπότε -όπως είπαν οι περισσότεροι- κάνε τη δουλειά αλλά μετά λάκισε! Θα ακολουθήσουν λογαριασμοί στα καλύτερα μαιευτήρια γιατί -αλίμονο!- γεννήθηκε το πρώτο τους εγγόνι και λεφτά δεν θα υπάρχουν σε περίσσευμα γιατί θα πηγαίνουν σε δώρα για τους άλλους και όχι σε σεμινάρια για 'σένα κλπ. Μετά θα ακολουθήσουν babysitting, οπότε όσα ήξερες να τα ξεχάσεις. Και γενικώς δεν θα σταματήσει ποτέ να ζητάει κάθε είδους βοήθεια αυτή κι η καινούρια της οικογένεια. Γι' αυτό, αυτονομήσου όσο μπορείς γρηγορότερα και κούνα τους μαντίλι. Γιατί όταν οι γονείς σας φτάσουν τα 80 και θα τους χάνετε με Αλτσχάιμερ στα χωράφια, η αδερφή σου δεν πρόκειται να τους κυνηγάει επειδή θα' χει ν' ασχοληθεί με τα παιδιά της, τον άντρα της, το σπίτι της και το μανικιούρ της.
Χριστε μου ποσο μα ποσο με θυμωσε το 1!!!!!!!!Το ειδος του ανθρωπου που αντι να ξυπναει το πρωι και να ευχαριστει τον θεο για την τυχη του εχει και παραπονα!!!!Οι ανθρωποι που δεν βλεπουν περα απο την ζωουλα τους και τη μυτη τους τι συμβαινει στον κοσμο και νομιζουν πως οι γυρω τους υπαρχουν για να τους εξυπηρετουν οταν και οπως θελουν!Καμια εκτιμηση,καμια υπονοια καν πως δεν ειναι βασιλιαδες πανω σε ενα θρονο με υπηκοους γυρω τους να τους υπηρετουν!!!!Ποιος σου ειπε κουκλιτσα μου πως αυτο που κανουν οι γονεις σου ειναι το δεδομενο επειδη ειναι γονεις σου και στα 40 σου με δυο παιδια και αντρα οφειλουν να σε ταιζουν και να ζεις ανετα;Ποιος σου ειπε πως υπαρχουν δεδομενα;;;Ποιος σου ειπε καν πως στα 40 σου ειναι δεδομενο να ζουν οι γονεις σου,να εχουν οικονομικη ανεση,αν εχουν και να νταντευουν ακομα εσενα;;;Αυτο βλεπεις καθε μερα γυρω σου;;;;;Να ξερες ποσο γρηγορα αλλαζουν τα δεδομενα στη ζωη και τοτε να σε δω που εισαι σ'αυτη την ηλικια με παιδια και οικογενεια και δεν εχεις μαθει ακομα να εκτιμας,να λες ευχαριστω και να μην καταχρασαι διαθεση και οτι αλλο σου προσφερουν οι ανθρωποι γυρω σου!
τη διαπραγμάτευση στο #1 πώς να την εννοεί άραγε η Λένα;Διότι εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να τα διαπραγματευτώ αυτά τα θέματα με τους γονείς, μόνο να εκβιάσω συναισθηματικά.
#1: Δηλαδή σας συντηρούν οι γονείς σας κανονικότατα (1.000 ευρώ το μήνα!!!), κι εσείς δεν κάνετε καν οικονομία; Δηλαδή πρέπει αυτοί να σας πουν να μην τρέχει το νερό, να σβήνετε τα φώτα, να μην αγοράζετε ακριβά πράγματα (τη στιγμή που έχετε ήδη μεγάλα χρέη σε πιστωτικές); Δεν είναι όλα αυτά αυτονόητα για την κατάστασή σας, τα δυο πρώτα για κάθε σπίτι έτσι κι αλλιώς για λόγους οικονομίας και οικολογίας; Πραγματικά απορώ, έχετε κανει 2 παιδιά και η συμπεριφορά σας δεν δείχνει να έχετε συνειδητοποιήσει καθόλου τη σημερινή σας κατάσταση - πιο πολύ μιλάτε σαν ενοχλημένοι έφηβοι παρά σαν στριμωγμένοι ενήλικες. Πολύ φοβάμαι ότι η αφέλεια της ενόχλησής σας (τη στιγμή που θα έπρεπε να είστε από μόνοι σας σούζα) δείχνει εξ αρχής κακομαθημένους κι εξαρτημένους από τους γονείς τους ανθρώπους.
Γυρίζω το 7 στο μυαλό μου από το πρωί. Ναι συμφωνώ ότι προέχει η ψυχική υγεία της κοπέλας αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι και η ίδια αυτό το στόχο έχει. Το ότι δεν υπήρξε σωματική βία ή άλλου είδους παρατράγουδα δεν υποβιβαζει το θράσος του τύπου στο 7. Στην αρχή διαβάζοντας την απάντηση της Λένας θεώρησα ότι είναι λίγο σκληρή. Το ξανά σκέφτηκα και βλέποντας το ψευδώνυμο σου νομίζω ότι περιμένεις μια απάντηση "άκου να δεις " τι συνέβη στο 7. Όχι δεν είναι απλή αυτή η σχεση και είχες επενδύσει χρόνο και αισθήματα σε αυτή. Από την άλλη ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν ειλικρινής ούτε μαζί σου, ούτε με την οικογένεια του, ούτε με τον εαυτό του. Σκέφτηκα επίσης ότι ίσως σε μπλόκαρε από παντού για να μη καταλάβει η γυναίκα του ότι ειχα τε σχέση. Έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι προδοσία και λύπη αγαπητή "άκου να δεις". Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο και κάνε μια προσπάθεια με την ψυχολόγο σου να εκπαιδευτεις να μένεις μακριά από τέτοια άτομα. Τώρα μπορεί να μη το βλέπεις αλλά κανονικά θα έπρεπε να τον ευχαριστείς που έληξε αυτή την παρωδία που ονομάζετε σχέση, έστω κι αν ήταν με αυτόν τον άκομψο τρόπο. Να πάει στο καλό ο πρωην και σου εύχομαι να μη σε κράτησε άλλο πίσω αυτή η ιστορία. Βρες με τις φίλεςσου, κάνε κάτι που σου αρέσει, φρόντισε τον εαυτό σου τώρα και η επόμενη σχέση αργά ή γρήγορα θα έρθει. Τώρα είναι δύσκολα όμως με έναν ειδικό και την αγωγή που παίρνεις τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Τι να πούμε για τον τύπο. Αυτολογοκρίθηκα 15 φορές από το πρωι για να στείλω το σχόλιο. Είναι λογικό να καταρρεύσει το 7. Ίσως όχι τόσο στο να φτάσει σε αυτοκτονικο ιδεασμο, αλλά ξαφνικά έμαθε ότι ήταν το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση και οικογένεια χώρις να το θέλει ή τέλος πάντων έχοντας άλλα δεδομένα στα χέρια της.Είναι τραγικός ο τύπος αλλά γι αυτό χρειάζεται εκπαίδευση η 7 για να μάθει πως να "διαβάζει " τον άνθρωπο που έχει απέναντι της.
Ακριβώς. Επίσης στις Βορειοευρωπαικές χώρες τον ρόλο της οικογένειας τον παίζει πολύ συχνά το κράτος. Από την οικονομική ενίσχυση για να σπουδάσεις (μέσω υποτροφιών, δανείων, εύρεση εργασίας σε πανεπιστημιακούς χώρους κλπ), τους φορείς για να βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου, σεμινάρια που σε πληρώνουν για να κάνεις προκειμένου να καταρτηστείς ακόμη περισσότερο, μέχρι την βοήθεια για την γέννα, την φύλαξη και τον παιδικό σταθμό των παιδιών σου, οι σύλλογοι της τρίτης ηλικίας για τους γονείς σου, οι παροχές για κάποιον με αναπηρία κοκ. Όπου το κράτος είναι φιλικό τα μέλη της οικογένειας δεν χρειάζεται να είναι τόσο εξαρτημένα μεταξύ τους. Το κράτος στην Ελλάδα μας θυμίζει την ύπαρξή του μόνο μέσα από την φορολογία και την τιμωρία (κλήσεις, δικαστήρια κλπ), πολύ σπάνια μέσα από παροχές. Απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος το μόνο που θα μας σώσει σε μια στιγμή ανάγκης είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι.
1. Νομίζω ότι δεν έχετε ιδέα πόσο τυχεροί είστε όπως λένε και οι άλλο αναγνώστες. Όταν δεν έχετε δικό σας εισόδημα, θα έπρεπε να βάζετε ό,τι περισσεύει από το 1000ρικο στην άκρη (για κάνα γιατρό πχ), όχι ψωνίζετε πράγματα που δεν ειναι απαραίτητα ή να μένετε σε σπίτι με ακριβό ενοίκιο ενώ μπορείτε να βρείτε ίδιο μέγεθος πολύ πιο φτηνό ή να ζητήσετε μείωση (απότι φαίνεται). Σας έσωσαν οι γονείς από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και δε φαίνεται να έχετε συνειδητοποιήσει τι θα πει δεν έχω εισόδημα και κάνω οικονομία γιατί δε ξέρω μέχρι πότε θα έχω λεφτά να αγοράζω φαγητό αν δε βρω δουλειά.3. Η γαιδουριά της αδελφής είναι απαράδεκτη, αλλά οι γονείς είναι γονείς και δε μπορούν να κάνουν αλλιώς. Θα συμφωνήσω με την απάντηση της Λένας, εφόσον συμφώνησες να βοηθήσεις η γκρίνια τώρα δεν ωφελεί, απλά μην το ξανακάνεις όταν προκύψει κάτι τέτοιο πάλι, γιατί θα προκύψει. Όσο για τα σεμινάρια, είναι πραγματικά κρίμα και θα έπρεπε να πατήσεις το πόδι σου παραπάνω νομίζω, η αδελφή ας πάρει λιγότερο ακριβό νυφικό πχ.
#1 Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την απάντηση της "αμπα". Θα συμπληρώσω μόνο πως μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι γίνεστε έξαλλοι με τον έλεγχο των γονιών σας, όταν σας δίνουν ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή. Πως το φανταζόσασταν ακριβώς? Ότι κάποιοι (ακόμη κι αν είναι οι γονείς σας) δίνουν χρήματα, στερούμενοι ενδεχομένως οι ίδιοι, αλλά δεν έχουν λόγο σε τίποτα? Δεν λέω κάτι πρωτότυπο, αλλά από καταβολής κόσμου έτσι συνέβαινε: Όποιος πληρώνει έχει λόγο, είτε μας αρέσει είτε όχι.#3 Καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτησή σου, εσύ να μαζεύεις ελιές και η αδελφή σου να κάθεται και να τα περιμένει όλα έτοιμα. Θα το καταλάβαινα, άν το έκανες για ένα ζήτημα πολύ μεγάλης ανάγκης, το γάμο και τα γλέντια προσωπικά δεν τα θεωρώ είδη πρώτης ανάγκης. Αν μπορείς κάν΄το, άν όχι μη φορτώνεσαι σε άλλους..Όσο για το "τι θα πεί ο κόσμος" και "πρέπει να παντρέψεις την αδελφή σου" ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ!!!#6 Όντως πολύ ήρεμη περιγραφή για χωρισμό από αγχώδη μάλιστα άτομο..μακάρι να μην είναι έτσι και να σου το πέρασε ο φίλος σου αυτό το "αγχώδης". Σε κάθε περίπτωση καλή συνέχεια..#7 Στον ψυχίατρο αμέσως αν δεν έχεις πάει και ΟΧΙ ΧΑΠΙΑ χωρίς συμβουλή και παρακολούθησή του..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ!!!!!
#1 Συγγνώμη ρε κοπελιά, αλλά τι ακριβώς από τα "μην αφήνετε τις βρύσες να τρέχουν, μην αφήνετε τα φώτα ανοιχτά, μην αγοράσετε αυτό, γιατί είναι ακριβο, γιατί δεν πιέζετε ιδιοκτήτη να μειώσει ενοίκιο" βρίσκεις να είναι παράλογο? ειδικά όταν σου τα πληρώνει άλλος?Θα μας τρελάνεις δηλαδή.
Έλα ντε,κι εγώ αυτό σκέφτηκα.Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς κι αυτή αφήνει τη βρύση να τρέχει ενώ άλλος πληρώνει το λογαριασμό;Και στην τελική γιατί να αγοράσεις κάτι ακριβό όταν ζητιανεύεις λεφτά από τους γονείς σου;Για την επιβίωση σου τσοντάρουν όχι για τα λούσα!Μάλλον είστε σπάταλοι και οι δύο και γιαυτό τα λένε αυτά οι γονείς σου.
Εγώ από τα λεγόμενα της γραφουσας καταλαβα ότι το ζευγαρι είναι σπάταλοι (βλ. και υπερχρεωμενες πιστωτικές). Ο καθένας πρέπει να ξοδεύει μέχρι εκεί που τον παίρνει με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του. Θα το τραβηξω και λιγο πιο περα εγω: Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που σήμερα τόσα πολλά νοικοκυριά έχουν υπαχθει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα. Πάρα πολλές οικογένειες εν Ελλάδι, μολονότι είχαν τα απαραίτητα να διαβιωσουν ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ, δεν αρκουνταν σε αυτά κι ήθελαν να διαγουν βιο πολυτελή. Και να τα δάνεια και να τα τρίτα και τεταρτα αυτοκίνητα για κάθε παιδί της οικογένειας και να τα τρίτα και τέταρτα ακίνητα, εξοχικά, ακριβες διακοπές κλπ, χωρίς όμως να μπορούν να τα αποπληρωσουν όλα αυτά. Αυτά πληρώνουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) πολλές οικογένειες τώρα, ήτοι την απληστία και την επιδειξιομανια τους. Γιατί ζούσαν σε μια φούσκα με ανυπαρκτα χρήματα. Κι ειδικά, όταν έχεις παιδιά, θα πρέπει να το σκεφτείς μια φορά παραπάνω, το πόσα χρήματα θα ξοδέψεις και πού, αγαπητή γραφουσα! Απ' ό,τι διαπιστώνω, όμως, πιο πολύ σε απασχολούν οι παραινέσεις των γονιών σου, παρά το πώς θα ορθοποδήσετε οικονομικά με τον άντρα σου!
#3 Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ψιλοχοντροαπαράδεκτο. Τι πάει να πει στην εποχή μας να το παντρέψουμε το κορίτσι? Το κορίτσι και ο καλός του αν θέλουν να παντρευτούν. Και όταν λέω εποχή εννοώ και την οικονομική κρίση αλλά και αυτή την απαρχαιωμένη κοινωνική επιταγή. Για μένα ένα ζευγάρι αν θέλει να παντρευτεί θα πρέπει πρώτα να βλέπει αν τους παίρνει και δε λέω αν οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν καλό είναι. Όμως το να πρέπει πάση θυσία έχουν δεν έχουν να κάνουν γάμο φιέστα και μάλιστα εις βάρος άλλων πιο σημαντικών αναγκών για να μην τους κατακρίνουν πάει πολύ. Έχω πάει σε αρκετούς γάμους τελευταία που μετά το μυστήριο δεν ακολούθησε γλέντι λόγω περιορισμένων οικονομικών και ήταν καθ'όλα αξιοπρεπείς. Αμάν πια με τα γλέντια υπερπαραγωγή που μέχρι και δάνεια έπαιρναν παλιά οι γονείς για να τα κάνουν. Το σημαντικό είναι να παντρευτούν και όχι η τελετή. Ή μήπως όχι?
Το πρόβλημα βέβαια δεν το έχει μόνο η πιτσιρίκα. Βρίσκει και τα κάνει, και προφανώς έτσι μεγάλωσε κιόλας.Δηλαδή αν γυρνούσε τώρα και τους έλεγε "ξέρετε μη σκοτώνεστε, θα κάνουμε ένα απλό γάμο με 30 καλεσμένους κι ένα συντηρητικό τραπέζι" στοιχιματίζω θα τσινάγανε και θα απαντούσαν "θες να σχολιάζουν στο χωριό ότι δεν δώσαμε λεφτά να 'παντρέψουμε την κόρη μας', και δηλαδή δεν θα καλέσουμε και τα έκτα ξαδέλφια, εμείς την κόρη μας την ονειρευτήκαμε βασίλισσα" κλπ κλπ.Δικαιολογώ δηλαδή τον μικρό, αλλά πιο πολύ από την αδελφή το βάρος πέφτει στους γονείς για τη νοοτροπία που συντηρούν, και με την οποία προφανώς την μεγάλωσαν.
Σουβλίτσα συμφωνώ απόλυτα, ντροπή σε οποιοδήποτε ζευγάρι εχει κλείσει τα 20 να ζητάει από τους γονείς να πληρώσουν το γάμο! Το γλέντι στο χωριό μπορεί να γίνει και οι χωριανοί να θαμπωθούν από τα σφαχτά και τα φλουριά, ΟΚ, αλλά γιατί να τα πληρώσουν οι γονείς δεν καταλαβαίνω!!??Για μένα αυτό είναι το πρόβλημα και όχι ότι οι γονείς θέλουν να παντρευτεί η κόρη τους, ούτε ότι περιμένουν πως και ο γιος θα βοηθήσει την οικογένεια στην κοινή προσπάθεια.Μουλάρα ναι μεν η αδερφή ΚΑΙ ο γαμπρός, αλλά κι ο γιος καλά τρώει πίνει τόσα χρόνια τα γεμιστά της μανούλας του και φοράει τα φρεσκοσιδερωμένα πουκάμισα, ε να στρωθεί στη δουλειά τώρα κι αυτός να βοηθήσει τους γονείς του αφού του το ζητάνε.Εγώ συμφωνώ με Αμπα, απόλυτα. Μου τη σπάει να θεωρούν τις φφροντίδες των γονιών αυτονόητες, κι όταν είναι να βοηθήσουν να κάνουν τις πάπιες.
Μάλλον δεν έχεις ιδέα για τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής επαρχίας.Εδώ στην πόλη είναι η άλλη και δεν την αφήνουν να κοιμηθεί με το αγόρι της για το τι θα πει ο κόσμος.
Τα ξέρω πολύ καλά, αλλά λέω επιτέλους πως πρέπει να αλλάξουν. Και πως η αγανάκτηση του είναι δικαιολογημένη. Και μια φίλη μου χωρίζει και γυρίζει σπίτι και της είπαν πως κομμένοι οι άντρες τα παιδιά της και τέλος. Πρέπει όλα αυτά να τα δεχόμαστε χωρίς καν να τα επισημαίνουμε?
@Σουβλίτσα - δεν αμφέβαλα ότι τα ξέρεις, αλλά μόνο τα ίδια τα παιδιά θα μπορέσουν να τα αλλάξουν αυτά τα πράγματα, όχι αλλάζοντας γνώμη στους γονείς, αλλά πατώντας πόδι. Και ο πιο ισχυρός κάμπτεται.Παρεμπιπτόντως, είχα γνωρίσει κι εγώ σε ένα χωριό μια (ευρύτερη) οικογένεια της οποίας ο ένας γιος είχε πεθάνει από καρκίνο, αφήνοντας χήρα και δύο ορφανά. Η οικογένεια είπε στην χήρα ότι αν ήθελε να ξαναπαντρευτεί, μπορούσε να το κάνει, αλλά με τον όρο ότι τα παιδιά της θα έμεναν μαζί τους και δεν θα τα έπαιρνε αυτή. Έτσι, έμεινε κι αυτή μαζί τους μέχρι που τα παιδιά της παντρεύτηκαν και πήγε στο τέλος να ζήσει με την κόρη της. Μάλιστα, μια φορά είχε έρθει και η μάνα μου εκεί και τους σχολίασε ανοιχτά το γεγονός ότι η χήρα φορούσε ακόμη μαύρα και μαντίλα, "νέα γυναίκα", όπως είπε. Έπρεπε να έβλεπες τα αγριοκοιτάγματα από τους υπόλοιπους της οικογένειας, λες και μπήκε ο σατανάς στο σπίτι τους!Η μάνα μου όμως είχε κάποια ηλικία και με αυτό το θάρρος μίλησε. Εγώ δεν επεμβαίνω στα οικογενειακά ήθη των άλλων, εκτός αν ζητήσουν την γνώμη μου, και ποτέ σε παλιά μυαλά (που έτσι κι αλλιώς δεν ζητάνε την γνώμη κανενός). Εδώ μέσα στην ανωνυμία, μια χαρά μπορώ να τα καυτηριάσω.
#1 - #2 - #3Η ελληνικη οικογενεια ειναι ενα πολυσυζητημενο θεμα. Εχει υπερ, εχει και κατα.Το θεμα ειναι οτι οι γονεις οταν δινουν, ζητανε. Και τα παιδια οταν ζητανε, δινουν. Σαν 18-αρηδες (στην πλειοψηφια μας) «ζητησαμε» απο γονεις, χαρτζηλικι για καφε, χρηματα για τις σπουδες μας, χρηματα για το νεο κινητο, το πρωτο μας αυτοκινητο, τις μοντερνες μποτες, το ακριβο δερματινο. Μεγαλυτεροι (στην πλειοψηφια μας) «ζητησαμε» τα χρηματα για τον γαμο σε κτημα, την επιπλωση του σπιτιου και καποιες φορες ακομη και το ιδιο το σπιτι. Εννοειται οτι καποιοι απιατησαν και το παρτυ μετα τη βαφτιση του μικρου. Οταν απολυθηκαμε ισως να «ζητησαμε» οικονομικη βοηθεια, το ενοικιο του σπιτιου, τα εξοδα των παιδιων μας. Καποια «παιδια» ζουνε τα δικα τους παιδια απο τη συνταξη των γονιων τους. Μην πω για καποιους σημερινους 25-αρηδες που εχω ακουσει με τα αυτια μου να λενε «σιγα μην παω να δουλεψω για 500 ευρω, μου δινει η γιαγια χαρτζηλικι απο τη συνταξη».Η οικονομικη κριση μας εκανε πιο ευαλωτους στο να ζηταμε γιατι ετσι εχουμε μαθει: Ότι η ελληνικη οικογενεια στηριζει τα μελη της. Στα καλα και στα κακα. Και εμεις τα «παιδια» στηριζουμε τους γονεις μας. Ειτε οικονομικα ή συναισθηματικα ή όπως αλλιως χρειάζεται. Οταν μεγαλωνουν οι γονεις, ειμαστε διπλα τους και τους συμπαραστεκομαστε.Εαν πειτε όλα τα παραπανω σε ενα βορειοευρωπαιο συνομιλικό μας θα γελασει πολυ. Γιατί πολυ απλα οταν εγινε 18-20 εφυγε απο το σπιτι του, νοικιασε το δικο του που το πληρωνε μονος του, δουλευε ενω σπουδαζε, παντρευτηκε χωρις να απαιτησει χρηματα απο γονεις και παπουδες, αγορασε σπιτι με τα λεφτα της δουλειας του και πληρωνει μονος του το δανειο. Οταν ειχε πραγματικα αναγκη δεν γυρισε στους γονεις να ζητησει γιατι πολυ απλα δεν θα του εδιναν λογω κουλτουρας. Η’ μαλλον για να το πω πιο σωστα «θα του δάνειζαν». (Δεν θα ξεχασω μια αγγλιδα συμφοιτητρια μου που στα 18 της πληρωνε στους γονεις της ενοικιο για να συνεχισει να μενει στο δωματιο της στο οικογενειακο σπιτι!!!! ) Και οταν οι γονεις γερασουν, θα τους παει σε οικο ευγηριας και μπορει να κανει να τους δει και ενα χρονο. Η ανεξαρτησια εχει τα πλεονεκτημα της, εχει και τα μειονεκτηματα της.Μακαρι εμεις να μπορeσουμε να μεγαλωσουμε τα παιδια μας πιο ισορροπημενα, να βρεθουνε καπου στη μεση και να γινουν πιο ανεξαρτητα σε αυτό τον τομεα. Ελπιζω οι νεοτερες γενιες να το καταφερουν.
Ωραια όλα αυτά που λες και συμφωνώ. Αλλά ο Βορειοευρωπαίος πέρα από την διαφορετική κουλτούρα ζει σε ένα κράτος που μπορεί με τα λεφτά της δουλειάς του να τα κάνει όλα αυτά και να μην ζητήσει τίποτα από τους γονείς του. Τώρα που πέρασαν οι χρυσες εποχές στην Ελλάδα εμείς τα 'παιδιά' όχι σπίτι δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε παπάκι. Και καλύτερα με τέτοια ανεργία τα 'παιδιά' που δεν πάνε να δουλέψουν για 500 ευρώ να κάτσουν να τους χαρτζηλικώνει η γιαγιά για να πάει στη θέση τους να δουλέψει κάποιος που αν δεν πάρει τα 500 δεν θα έχει φαγητό, ρεύμα, νερό κτλ. Προσωπικά έχω χρόνια να πάρω 500 ευρώ, παίρνω σταθερά λιγότερα από αυτά και προσπαθώ να επιβιώσω. Οπότε δεν είναι πλέον θέμα κουλτούρας και υπερβολικά δεμένης ελληνικής οικογένειας. Είναι θέμα επιβίωσης και όπως φαίνεται θα αργήσει να αλλάξει αυτό.
Συμφωνώ εξωγήινη με όσα λές. Απλώς να τονίσω ότι και στο εξωτερικό πλέον δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα από άποψη διαβίωσης για τους νέους. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο για κάποιον 20 κάτι χρονών, που λογικά έχει δουλειά επιπέδου entry level ή μισθό πρακτικής άσκησης. Η διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό είναι δεδομένο ότι θα συγκατοικήσεις με 2-3-5 άλλους, ότι δε θα βγαίνεις κάθε μέρα για κοκτέιλ, ότι θα χρησιμοποιείς συγκοινωνία και δε θα αγοράσεις αμάξι κλπ κλπ. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι στην κουλτούρα μας καλώς ή κακώς. Το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά είναι πιο βολικό με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Αν κάποιος λέει δεν πάω να δουλέψω γιατί μου δίνει λεφτά η γιαγιά, τότε δε φταίει μόνο αυτός, αλλά φταίνε κυρίως τα άτομα που τον μεγάλωσαν. Οι γονείς, οι παππούδες, οι θείες, όλοι. Γιατί έχει μάθει να απλώνει το χέρι και να παίρνει λεφτά χωρίς να κουράζεται. Ας πει η γιαγιά "όχι παλικάρι μου, θα πας να δουλέψεις και μόνο τότε θα σε βοηθάω κι εγώ" και μια χαρά θα δουλέψει για 500 ευρώ. Πάντα υπήρχαν κακομαθημένα, απλά τώρα με την κρίση πολλαπλασιάστηκαν οι δικαιολογίες τους.
Mα εννοείται οτι ολα ξεκινάνε αρχικά απο τους γονεις μας. Μπορει να ακούγεται άσχημο αλλα ετσι ειναι. Εαν οι γονεις μας, μας ειχαν μάθει να δουλεύουμε απο μικρη ηλικια , ή να παλεύουμε οι ίδιοι για οτι υλικό αγαθό θελουμε να αποκτήσουμε , τοτε η ελληνική κοινωνία μπορει να ηταν αλλιώς. Τωρα πολλα "παιδια" τα έχουν ολα έτοιμα, και οχι γιατι οι οικογένειες τους έχουν οικονομική άνεση, απλα γιατι ειναι "παιδια" και οι γονεις/παππούδες τους δεν θέλουν να τα στεναχωρήσουν. Να δω οταν τελειώσει η σύνταξη και το κομπόδεμα της γιαγιάς τι έχει να γίνει...
Όταν ακούω ότι γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους αυτοκίνητο (!!!) βγαίνω από τα ρούχα μου. Έτσι εξηγείται η απαιδευσιά στην οδική συμπεριφορά.Το αυτοκίνητο βάζεις κάτω κώλο και το αγοράζεις μόνος σου και μόνο τότε θα εκτιμήσεις το κόστος κτήσης, κατοχής, χρήσης και επισκευής και θα είσαι πιο σοβαρός στους δρόμους.
#2 Επειδή και εγώ είμαι 25, αρχικά να σου πω ότι το πρόβλημα με τον έλεγχο από τους γονείς είναι πάρα πολύ συνηθισμένο στην ηλικία μας (ή ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες), από τη στιγμή που ακόμα μένουμε σπίτι. Και ναι ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ανεξαρτητοποιηθείς αυτή τη χρονική περίοδο με το να βρεις δουλειά στην Ελλάδα και να φύγεις από το σπίτι σου, αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική σου διέξοδος. Βασικά, αυτό που μου έκανε εμένα περισσότερο εντύπωση είναι το "μου απαγορεύουν να φύγω στο εξωτερικό για πάνω από ένα χρόνο". Δηλαδή θες να πεις, ότι θα σε βοηθήσουν για ένα χρόνο και μετά θα σε αναγκάσουν να γυρίσεις πίσω; Πως; Θα σου κόψουν την οικονομική βοήθεια; Εκεί είναι που πρέπει να πεις είμαι 25 χρονών, θα βρω δουλειά και θα συντηρώ τον εαυτό μου. Αν θες να κάνεις κάτι, απλά κάντο. Σταμάτα να περιμένεις την άδεια ή έγκριση από τους γονείς σου. Και μένα η μαμά μου δεν ήθελε ούτε να ακούσει στην αρχή ότι θα φύγω από την Ελλάδα και ναι στην αρχή μάλωσα κι εγώ αλλά από ένα σημείο και μετά είπα φτάνει, θα κάνω ότι θέλω, μπορεί είτε να το δεχτεί είτε όχι, αλλά δεν θα καθορίσει τι θα κάνω στη ζωή μου. Και τώρα ετοιμάζομαι να φύγω για το διδακτορικό μου, στο οποίο θα πληρώνομαι (οπότε δεν θα χρειάζομαι οικονομική στήριξη) και πρέπει να δεις πως περηφανεύεται. Καταλαβαίνω ότι για τους γονείς είναι σοκ έστω το να σκέφτεται το παιδί τους να μεταναστεύσει, γιατί το θέλουν κοντά τους και είναι λογικό, αλλά εσύ είσαι η συγγραφέας της ζωής σου και κανένας άλλος. Και επειδή ζητάς πρακτική λύση, για μένα μία είναι η λύση: ψάξε τις επιλογές σου, όλες, δουλειά ή σπουδές, Ελλάδα ή εξωτερικό, αποφάσισε ποιο δρόμο θες ΕΣΥ να ακολουθήσεις και προχώρα προς τα εκεί. Και όταν πλέον είναι όλα κανονισμένα, πηγαίνεις και λες: "αποφάσισα αυτό κι αυτό, το έψαξα και τώρα το κάνω". Ναι θα τους φέρεις προ τετελεσμένου και δε θα τους αρέσει σίγουρα, αλλά μεγάλο κορίτσι είσαι, ύψωσε το ανάστημα σου και άλλαξε αυτά που δεν σου αρέσουν. :)
Λογικό να θες το παιδί κοντά σου είναι όταν είναι ανήλικο. Όταν είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του, δεν πρέπει να του τα κόβεις όσο κι αν καίγεσαι να το έχεις κοντά σου. Το τελευταίο δεν είναι λογικό, είναι κάργα συναισθηματικό. Συναισθηματικός εκβιασμός.
Δεν αναφέρομαι σε συναισθηματικό εκβιασμό αλλά στην έκφραση συναισθημάτων. Δε θεωρώ συναισθηματικό εκβιασμό να πει κάποιος στο παιδί του ότι θα ήθελε να μείνει κοντά του. Δεν εννοώ στο δίπλα στενό, αλλά όπως και να το κάνουμε το να πρέπει να πάρεις αεροπλάνο για να δεις την οικογένεια σου δεν είναι και ότι πιο εύκολο (και μιλάω από προσωπική εμπειρία). Ιδανικά θα ήθελα όλους τους κοντινούς μου ανθρώπους και γεωγραφικά κοντά μου. Τώρα αν ο γονιός αρχίσει τις υστερίες, που θα πας και ποιος θα με φροντίσει στα γεράματα, αυτό είναι άλλη περίπτωση και εκεί ναι είναι συναισθηματικός εκβιασμός.
Ε όχι φίλη του 1. Ε όχι. Δηλαδή σας δίνουν τόσα πολλά λεφτά κάθε μήνα (στην εποχή μας είναι δύο βασικοί μισθοί!), ουσιαστικά δεν σας λείπει τίποτα και παραπονιέστε που ελέγχουν πού πάνε τα λεφτά τους. Χίλια ευχαριστώ τους αξίζουν και φανερές προσπάθειες από τον σύζυγο να ξαναβρεί δουλειά. Γενικότερα να δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας, δεν είναι αυτονόητη η βοήθεια από τους γονείς πίστεψε με.Πόσες οικογένειες μετακομίζουν πάλι στο πατρικό και ζουν ολοι μαζί με δυο ή ακόμη και μία σύνταξη της πλάκας.Για ανοίξτε λίγο τα μάτια σας σαν οικογένεια και δείτε τι γίνεται παραέξω. Είστε υπερτυχεροί και φυσικά πρέπει να δείξετε σωφροσύνη στο πώς ξοδεύετε τα χρήματα ΑΛΛΩΝ, ακόμα κι αν είναι οι γονείς σας, που είναι δανεικά κι αγύριστα κιόλας.
#3 Λένα νομίζω το αδικείς το παιδί. Εγώ τον καταλαβαίνω. Γιατί δηλαδή πρέπει το ένα παιδί να ξεπατώνεται για χάρη μιας δευτερεύουσας ανάγκης το άλλου; Δεν είναι ότι δουλεύει για να της καλύψουν πχ. τα νοσήλεια κάπου (χτύπα ξύλο την κοπέλα) αλλά για γλέντια κλπ. Και όπως φαίνεται δεν δουλεύει όλη η οικογογένεια μαζί, αλλά αυτή που θα καρπωθεί τα οφέλη είναι και αυτή που κάθεται. Ναι είπε να τη βοηθήσει, αλλά δεν έχει δικαίωμα να πει ότι βγαίνει περισσότερο ριγμένος από αυτή τη συμφωνία απ' όσο πιθανότατα φανταζόταν;Ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με μηδενικά έσοδα, γιατί πρέπει να βοηθηθεί από τους γονείς ο ένας, και δη αυτός που δεν κουράζεται; Προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά ανώριμη και την απόφαση να παντρευτεί χωρίς να έχει δουλειά. Δική της υπόθεση μεν - αλλά στο εξής ποιος θα τη συντηρεί; Ο σύζυγος; Αν είναι τόσο πλούσιος, γιατί δεν πληρώνει και τον γάμο; Επειδή "είθισται"; Αυτά τα πατριαρχικά "είθισται" μας έχουν φάει. Και, ως γνωστόν, τα πατριαρχικά πρότυπα έχουν πολύ συχνά ως θύματα και τους ίδιους τους άνδρες.
Μήπως την έχουν καταλάβει οι γονείς τι τεμπέλα είναι και σου λέει κάτσε να πληρώσουμε τώρα να τη δώσουμε που μας τη ζητάνε αλλιώς μετά θα τη φορτωθούμε εσαεί;Αυτό να σκέφτεσαι φίλε μου, ότι μόλις την παντρέψετε, τέλος, είναι αλλουνού πρόβλημα η παλιοτεμπέλα!
εξωγήινη, όχι, δεν είναι επειδή την έχουν καταλάβει για τεμπέλα μόνο ή τόσο, αλλά επειδή το θεωρούν αυτονόητο στο χωριό τους να πληρώσουν για το θρησκευτικό γάμο, τη δεξίωση, ίσως και το σπίτι για την κόρη (πάλι το νύφη δίχως σπίτι..)κλπ, και να χώσουν τον αδελφό ως άντρα, για να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα. Αναρωτιέμαι αν παίρνει και τις συγκεκριμένες, ή άλλες, ελιές εν είδει "προίκας"..Απαρχαιωμένα πράγματα..Προφανώς θέλουν να την παντρέψουν, για να την "ξεφορτωθούν", μόνο που δεν το βλέπω να γίνεται με τη νοοτροπία που' χει κι έχουν..και ποιος λέει ότι ο γαμπρός είναι διατεθειμένος να τη φορτωθεί μόνος του τη σήμερον ημέρα και για πόσο; Στην ανάγκη πάλι στον αδελφό θα πάει..φίλε #3, κόψε τους το βήχα, ειδάλλως θα σ' εκμεταλλεύονται εσαεί. Δε χρωστάς στην αδελφούλα σου, ας κάνει πολιτικό γάμο, αν θέλει, χωρίς πανηγύρια, και μη μασάς στους γονείς, έχεις την προσωπικότητά σου που θίγεται και τη δική σου ζωή σε προτεραιότητα, που κανείς άλλος δε θα φροντίσει, μόνο εσύ!
Εγώ θέλω εκεί που θα πάει η νύφη, μιας και είναι στην επαρχία, να πέσει πάνω σε καμία πεθερά που να την στρώσει στις δουλειές. Μετά θα τρέχει και θα φωνάζει, "αδελφούλη μου, σώσε με!"
συμφωνώ συμφωνώ! Λένα, σαφώς και έχεις δίκιο , μαλλον είπε ναι επειδή δεν ήθελε να δημιουργήσει κακό κλίμα και αυτό θα είχε και ως συνέπεια άλλα μειονεκτήματα στο μέλλον, αλλά απο την άλλη όταν τίθενται τέτοια ζητήματα, μιλάμε αυτόματα και για ψυχολογικό πόλεμο. Εγω μπορώ να καταλάβω το παιδί. Είμαστε σε μια εποχή που κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να φύγεις απο το πατρικό σου με λίγα χρήματα (αναφέρει πως δουλεύει εδω και λίγους μόνο μήνες). Αυτό, αυτόματα οδηγεί σε παραβίαση προσωπικών ορίων. Τιθενται θέματα πατριαρχίας σαφως, πως ο άντρας πρέπει να παντρέψει την αδερφή του . Αν γυριζε και έλεγε ο αδερφος, πως καλό θα ήταν η αδερφή να παντρευτεί με δικά της χρήματα, όταν θα τα έχει, φαντάσου σε μια τέτοια δομή οικογένειας , τι ειχε να γίνει. Επομένως έχουμε ως αποτέλεσμα μια καλομαθημένη αδερφή, που προφανώς η οικογένεια της θεωρεί μεγαλύτερη επιτυχία το γάμο, παρά την ακαδημαϊκή-επαγγελματική πορεία, και έναν αδερφό που καλείται να καλοπαντρέψει την αδερφή του. Και ναι, θα το κάνει ο φίλος μας , αλλά δεν μπορείς να ζητάς να μην εκνευρίζεται ή να μην τον πειράζει, ή απλά να το προσπεράσει. Συναισθάνομαι απεριόριστα τον θυμό του.Και ο θυμός προέρχεται και σε μεγάλο μέρος απο τον εαυτό του, που έχει δεχτεί να συμμετάσχει σε όλο αυτό , αλλά δεν είναι απόφαση που έχει πάρει με την καρδιά του, αλλά απόφαση που πήρε υπο ψυχολογική πίεση.