Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο τους και κυρίως με το να καταφέρουν να αποκοιμηθούν, συνήθως γνωρίζουν ότι υποφέρουν από αϋπνίες και έχουν επισκεφθεί ειδικό, προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από χρόνια αϋπνία, πιστεύοντας απλώς ότι είναι «νυχτοπούλια» και ότι λειτουργούν καλύτερα τις βραδινές ώρες; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που ξεχωρίζουν τους λεγόμενους "νυχτερινούς τύπους" από αυτούς που βασανίζονται από κάποια μορφή αϋπνίας. Και να μερικές από αυτές.
1.
Δεν θέλουμε με τίποτα να κοιμηθούμε, όμως το πρωί ξυπνάμε κατάκοποι
Στις 23.00 είναι ακόμη νωρίς για εμάς, το ίδιο και τα μεσάνυχτα και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και γενικώς αν δεν πάει η ώρα 3 ή 4 το ξημέρωμα, δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά αργά για να πέσουμε για ύπνο. Εκείνο που πρέπει να μας ξενίσει εδώ είναι ότι ακόμη και σ' αυτή την ώρα δεν αισθανόμαστε κουρασμένoι και αποκοιμιόμαστε με δυσκολία. Το πρωί, παρά το ότι δεν νιώθαμε κόπωση το προηγούμενο βράδυ, νιώθουμε εξοντωμένοι...
2.
Όμως, είναι κάτι που σε μία ώρα θα μας έχει περάσει
... και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια αϋπνία, αισθάνονται τρομερή εξάντληση κατά την ώρα αφύπνισης, ωστόσο, όλος ο πονοκέφαλος, το κακό κέφι και το αίσθημα εξουθένωσης έχει εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες, λένε οι ειδικοί, καθώς η ενέργεια μας εξαντλείται συνήθως χωρίς να το καταλάβουμε. Τέτοια μοτίβα ύπνου / αφύπνισης που επιμένουν για καιρό, συνήθως συνοδεύονται από κρίσης πανικού ή υπερκόπωση.
3.
Νυστάζουμε σε περίεργες στιγμές μέσα στην ημέρα και μόνο για λίγο
Πρόκειται για κατάσταση που συνοδεύεται από την επωδό "κοίτα να δεις, τώρα νυστάζω". Και συνήθως το "τώρα" μας πετυχαίνει στη δουλειά ή σε κάποια στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγη ώρα για έναν μικρό -έστω- ύπνο. Και αυτό, ως σύμπτωμα θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για το ότι ενδεχομένως να υποφέρουμε από κάποια διαταραχή του ύπνου. Αυτή η ισχυρή υπνηλία συνήθως διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα και μετά είναι σα να μην υπήρξε ποτέ. Ακόμη χειρότερα; Αισθανόμαστε αν όχι ακμαίοι, τουλάχιστον σε υπερένταση τέτοια αρκετή για να κάνουμε ακόμη και... μετακόμιση που λέει ο λόγος.
4.
Κοιμόμαστε βαθιά και για περισσότερες από 12 ώρες, όταν μας δίνεται η ευκαιρία
...και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι πιο κουρασμένοι από πότε. Σε μέρες που είμαστε πιο χαλαροί από υποχρεώσεις και ωράρια σπάμε προσωπικά ρεκόρ. Μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερες από 10-12 ώρες και χωρίς να ξυπνήσουμε ούτε για ένα ποτήρι νερό. Αυτή, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια μάλλον ανησυχητική ένδειξη για τις συσσωρευμένες ανάγκες ύπνου που έχει αναπτύξει με τα χρόνια ο οργανισμός μας. Αν, επιπροσθέτως, ξυπνάμε πιο κουρασμένοι από ποτέ, είναι ακόμη ένα σημάδι που μας λέει ότι κάτι πρέπει να επανεξετάσουμε σε σχέση με τον ύπνο στην καθημερινότητα μας.
Στα υπ' όψιν μας καλό θα ήταν να προσέχουμε κάποια πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην ημέρα και συνήθως τα αποδίδουμε στο άγχος και στα πιεσμένα ωράρια. Για παράδειγμα, αισθανόμαστε ότι αποκοιμιόμαστε για κλάσματα του δευτερολέπτου ενώ μπορεί να περπατάμε ή να οδηγούμε (να κάτι άκρως επικίνδυνο), ξεχνάμε εύκολα τι κάναμε ή λέγαμε το αμέσως προηγούμενο λεπτό, ενώ άλλοτε υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι εικόνες και ήχοι κατακλύζουν πιο έντονα τις δύο βασικές μας αισθήσεις, της όρασης και της ακοής.
Με στοιχεία από το WomensHealth.com
σχόλια