Ένας 30χρονος άνδρας στο Πακιστάν, καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή δημοσίευσε «βλάσφημο» περιεχόμενο στην σελίδα του στο Facebook.
Ο μουσουλμάνος, Taimoor Raza, καταδικάστηκε στην Μπαχαγουαλπούρ, ύστερα από την σύλληψη του το 2016, εξαιτίας μιας προσβλητικής δημοσίευσης που είχε κάνει στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τους Σουνίτες ηγέτες και τις συζύγους του Προφήτη Μωάμεθ.
Το Πακιστάν έχει πολύ αυστηρή νομοθεσία κατά της «βλασφημίας» και οποιοσδήποτε κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ ή των θρησκευτικών ηγετών, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο.
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που δίνεται τέτοια η σκληρή ποινή στη χώρα της πλειονότητας των Σουνιτών. Το 2014, ένα χριστιανικό ζευγάρι κρίθηκε ένοχο, ότι έστειλε σε ιμάμη τοπικού τζαμιού ένα μήνυμα κειμένου που προσβάλλει τον Προφήτη.
Οι νόμοι του Πακιστάν για τη βλασφημία, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συχνά χρησιμοποιούνται εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Audrey Gaughran, διευθυντής παγκόσμιων θεμάτων και έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα, δήλωσε: «Μόλις ένας άνθρωπος κατηγορηθεί (σ.σ. για βλασφημία), καταλήγει σε ένα σύστημα που του προσφέρει λίγες προστασίες, τους θεωρεί ένοχους και δεν τους εξασφαλίζει, από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία.»
Μέχρι τώρα, κανένας που καταδικάστηκε για βλασφημία δεν έχει εκτελεσθεί, ωστόσο η βαθιά συντηρητική φύση της χώρας, σημαίνει ότι ακόμη και μια κατηγορία είναι αρκετή για να προσκαλέσει βίαιους όχλους.
Το 2014, ο διακεκριμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Rashid Rehman, πέθανε από πυροβολισμό μέσα στο γραφείο του. Ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε γύρω από τον χώρο εργασίας του, δήλωνε ότι σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να «σώσει έναν βλάσφημο».
Ο πρωθυπουργός Nawaz Sharif, έχει ασκήσει πίεση στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και έχει διατάξει επίσης, την αφαίρεση ή το μπλοκάρισμα «βλάσφημου» περιεχομένου στα social media. Οι παραβάτες των παραπάνω «τιμωρούνται αυστηρά».
Με πληροφορίες από independent.co.uk
σχόλια