6 τρόποι με τους οποίους το σεξ σκοτώνει έναν γάμο - ή μια μακροχρόνια σχέση, έστω

6 τρόποι με τους οποίους το σεξ σκοτώνει έναν γάμο - ή μια μακροχρόνια σχέση, έστω Facebook Twitter
Το να αναλαμβάνει επικεφαλής της σεξουαλικής ζωής ο ένας από τους δύο, ευνουχίζοντας τις επιθυμίες του άλλου, "δολοφονεί" αργά και σταθερά τη σχέση. Και την ερωτική επιθυμία.
2

Δεν είναι νέο, αλλά συνήθως είναι ένας βραχνάς χωρίς άμεση λύση: αυτό που τον πρώτο καιρό έδινε χαρά και στους δύο, πλέον μετά από χρόνια έγγαμου βίου ή συμβίωσης έστω, μοιάζει με αγγαρεία, με υποχρέωση ή απλώς δεν μοιάζει με... τίποτα. Ο λόγος για το σεξ. Μια παράξενη άνυδρη γη για πολλά ζευγάρια μετά από χρόνια κοινής ζωής, ένα μονοπάτι που αισθάνονται πολύ κουρασμένα για να το περπατήσουν και στο τέλος... παραιτούνται από αυτό, επιλέγουν διπλή ζωή ή απλώς χωρίζουν.

Ωστόσο, κάποια θα είναι τα βήματα που φτάνουν δύο ανθρώπους -ανεξαρτήτως φύλου- μέχρι εκεί. Κι αν οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν μετά -όλα αυτά τα εγχειρίδια περί ανανέωσης της ερωτικής ζωής-, σίγουρα υπάρχουν σημάδια που μπορεί κανείς να εντοπίσει πριν να είναι αργά.  Και να κάποια από αυτά και κυρίως να τι πηγαίνει τελείως λάθος και το σεξ ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που γνωρίζονται καλά -και ίσως είναι ακόμη ερωτευμένοι- καταντά καταναγκαστικό έργο. 

Συμβαίνει η ερωτική επιθυμία να λάβει τέλος. Είναι η στιγμή που ένας από τους δύο απλώς πρέπει να βρει το θάρρος και να το πει. Ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες και αναβολές.

1.

Η συχνότητα των επαφών καθορίζεται από τον έναν σύντροφο 

Εκεί που το «πότε» και το «πόσες φορές» μετατρέπεται σε αποκλειστική απόφαση του ενός από τους δύο. Μην αφήσετε αυτό το μοντέλο να κανονίζει τη συχνότητα των επαφών σας. Ό,τι κι αν επικαλείται ο/η σύντροφος, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί. Το να αναλαμβάνει επικεφαλής της σεξουαλικής ζωής ο ένας από τους δύο, ευνουχίζοντας τις επιθυμίες του άλλου, "δολοφονεί" αργά και σταθερά τη σχέση. Και την ερωτική επιθυμία. 

2.

Το σεξ χρησιμοποιείται ως επιβράβευση ή ως τιμωρία 

Μετά από κάθε χατίρι ή καβγά για κάποιους η ερωτική επαφή θεωρείται από σίγουρη έως δεδομένη. Μόνο τότε, όμως. Επίσης, μετά από κάθε μεγάλο καβγά ή κάποιο χατίρι που δεν έγινε ο ένας από τους δύο συντρόφους βάζει σε σεξουαλική καραντίνα τον άλλο, προκειμένου να τον τιμωρήσει. Όμως, το σεξ δεν είναι ούτε βραβείο ούτε τρόπαιο ούτε τιμωρία. Είναι κάτι που το θέλουν και οι δύο, το επιδιώκουν και οι δύο και εισπράττουν και οι δύο ευχαρίστηση από αυτό. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και, απλώς, δεν πρέπει να συμβαίνει. 

3.

Το σεξ απλώς δεν συμβαίνει 

Να μια ένδειξη που δίνει σημάδια αρκετό καιρό πριν. Παραίτηση, παρεξηγημένη συντροφικότητα, εκεί που ο ύπνος αγκαλιά μπορεί να σημαίνει περισσότερα από την ερωτική επαφή και καθόλου ξαφνικά το σεξ εξαφανίζεται από το κρεβάτι και τη ζωή του ζευγαριού. Κάποιος από τους δύο οφείλει να επισημάνει τα πρώτα σημάδια της παραίτησης και να τα καταπολεμήσει. Όχι με ύπνο αγκαλιά.

4.

Κούραση, βεβαρημένο ωράριο, πολυάσχολες ζωές

Κόψτε κάτι. Ζευγάρια που λόγω αντίθετων ωραρίων κάνουν καιρό να "συναντηθούν" στο κρεβάτι, παγιώνουν μία περίεργη κατάσταση, όπου το σεξ αναβάλλεται. Και αναβάλλεται. Και κάποια ωραία πρωία απλώς έχει εξαφανιστεί. Δεν χρειάζεται ούτε να το προγραμματίσει κανείς ούτε να το αποφύγει. Εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

5.

Σε έναν από τους δύο απλώς "τελείωσε" και δεν το είπε ποτέ 

Συμβαίνει η ερωτική επιθυμία να λάβει τέλος. Είναι η στιγμή που ένας από τους δύο απλώς πρέπει να βρει το θάρρος και να το πει. Ανοιχτά, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες και αναβολές. Ο λόγος για τις περιπτώσεις που τόσο το ερωτικό αίσθημα όσο και η επιθυμία δεν υπάρχουν πια. Μία καθαρή εξήγηση, όσο κι αν πληγώσει, θα τερματίσει μία δυσάρεστη κατάσταση κι ο καθένας θα συνεχίσει τη ζωή του. Το να υπομένει κανείς το σεξ με έναν άνθρωπο που δεν τον έλκει πια είναι ψυχοφθόρο και για τους δύο. 

6.

Απιστία - κι όμως, γίνεται αντιληπτή 

Πολλά ζευγάρια, κατόπιν συνεννόησης, συντηρούν παράλληλες σχέσεις χωρίς να καταστρέφουν τους δεσμούς συντροφικότητας και τον γάμο τους. Είναι ένας τρόπος. Όμως, στην πλειονότητα τους όσοι βρίσκονται σε μόνιμη σχέση απιστούν, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του συντρόφου τους και ελπίζοντας ότι η αποκάλυψη της δράσης τους θα αργήσει, ή απλώς δεν θα συμβεί ποτέ. Ωστόσο, η απιστία -σύμφωνα με συμβούλους σχέσεων- όχι απλώς δεν είναι κάτι που μπορεί να κρυφτεί για καιρό, αλλά «αποτυπώνεται» και στο πλαίσιο της μόνιμης σχέσης, καθώς αλλοιώνει αισθήματα και συμπεριφορές και προοικονομεί την κακή εξέλιξη και το τέλος μιας σχέσης.

Με στοιχεία από το HuffingtonPost.com    

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ