12 σημάδια ότι καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ' όσο πρέπει

12 σημάδια ότι καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ' όσο πρέπει Facebook Twitter
Η ζάχαρη αφήνει τα σημάδια της στο σώμα μας και εδώ ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τα κιλά, αλλά για τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας ότι υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
1

Οι συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία μας είναι γνωστές. Και συνήθως, ο δραστικός περιορισμός και η διακοπή της κατανάλωσης της προκύπτει μόνο όταν τα επίπεδα του σακχάρου εκτιναχθούν, επιβάλλοντας ένα πιο συντηρητικό διατροφολόγιο. Κι όμως, η ζάχαρη αφήνει τα σημάδια της στο σώμα μας και εδώ ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τα κιλά, αλλά για τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας ότι υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, και συνήθως δεν γνωρίζουμε πώς να τα διακρίνουμε. Να, 12 από αυτά:

1. Πεινάτε συνεχώς

Αν μόλις έχετε καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα, με όλα τα συνοδευτικά, αλλά εξακολουθείτε να πεινάτε, αυτό είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός έχει καταναλώσει σωρευτικά όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση μπλοκάρει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να μην μετατρέπεται σε ενέργεια και να αισθάνεστε αδύναμοι και πεινασμένοι. 

2. Ξυπνάτε με δυσκολία

...και το αίσθημα υπνηλίας και κούρασης σας συνοδεύει για ώρες μετά το ξύπνημα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που περιγράφετε παραπάνω. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και πάλι ευθύνεται για τον τρόπο που εκμηδενίζεται η ενέργεια σας τόσο γρήγορα και αργείτε να την επαναφέρετε στα αναγκαία επίπεδα. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να ελαττώσετε τα προϊόντα ζάχαρης και να την αντικαταστήσετε με μέλι.

3. Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα 

Η συχνο-ουρία είναι μία πρώτη ένδειξη αυξημένου σακχάρου, που με τη σειρά του δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών. Το σώμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κι όταν δεν τα καταφέρνει -όταν, δηλαδή, στον οργανισμό παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης- τότε το σώμα αποβάλλει το περιττό μέσω της ούρησης. Αν νιώθετε την ανάγκη για ακόμη μία επίσκεψη στην τουαλέτα, ενώ η τελευταία φορά που βρεθήκατε εκεί ήταν πριν από 10 λεπτά, θα πρέπει να προβληματιστείτε. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, αλλά δοκιμάστε για λίγες μέρες να κόψετε μαχαίρι τα γλυκά τσιμπολογήματα και να μετρήσετε τις φορές που νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε μέσα στη μέρα.

4. Υποφέρετε από ξηροστομία και επίμονο αίσθημα δίψας

Η ζάχαρη έχει την τάση να αφυδατώνει τον οργανισμό. Γι΄αυτό μετά από ένα δροσιστικό αναψυκτικό ίσως αισθάνεστε την ανάγκη για ένα ποτήρι νερό και παρά την ψευδαίσθηση ότι μόλις καταναλώσατε αρκετά υγρά. Κατά τον ίδιο τρόπο οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη -είτε αναγράφεται στα συστατικά αυτού που καταναλώσατε είτε όχι- "στεγνώνει" το στόμα και δημιουργεί το αίσθημα της δίψας. Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό και ένα μπουκαλάκι νερό, επιλέξτε το δεύτερο. Αν δεν μπορείτε με τίποτα το άγευστο νερό, προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή λίγες σταγόνες του ή ακόμη καλύτερα παγάκια φυσικών χυμών φρούτων που αρωματίζουν και δίνουν γεύση με φυσικό τρόπο το νερό σας.

5. Ξαφνική απώλεια βάρους 

Αυτό σίγουρα θα σας χαροποιήσει, παρά θα σας προβληματίσει. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχετε, αν συνεχίζετε να τρώτε κανονικά γεύματα μέσα στη μέρα, αλλά παρ' όλα αυτά χάνετε βάρος. Αν αυτό συσχετίζεται και με τη συχνοουρία επίσης θα πρέπει να προβληματιστείτε, κυρίως για τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σας και για τα θρεπτικά στοιχεία που δεν μπορεί να απορροφήσει. Όσο ο οργανισμός σας θα προσπαθεί να αποβάλλει τη γλυκόζη που δεν του χρειάζεται, τόσο θα καταναλώνει θερμίδες και θα οδηγεί στην απώλεια βάρους. 

6. Επιρρέπεια στις ουρολοιμώξεις 

Το ακριβώς παραπάνω σας κάνει πιο ευάλωτους σε κάθε είδους ουρολοίμωξη, ενώ ταυτοχρόνως καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι αρρωσταίνετε συχνότερα απ' ό,τι συνήθως και κυρίως ότι ο οργανισμός αργεί να αναρρώσει από κρυολογήματα, ιώσεις και εποχιακές γρίππες, μη βιαστείτε να καταφύγετε στα αντιβιοτικά. Ελαττώστε τη ζάχαρη και τα παράγωγα της στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. 

Επίσης, η ξηροδερμία, η θολή όραση, η δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και οι πληγές που κλείνουν αργά και επώδυνα, αλλά και η ανικανότητα, καθώς και η κυκλοθυμία σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωσης ζάχαρης. Βέβαια, πριν συμπεράνετε (από μόνοι σας) ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ή απλώς κόψτε τη ζάχαρη (μαχαίρι!) για περίπου 4 εβδομάδες. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ωστόσο θα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε πόσα από τα παραπάνω συμπτώματα καταφέρατε να εξαλείψετε...

Με στοιχεία από το Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Υγεία & Σώμα / Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Μπορεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αυξάνεται ανησυχητικά στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά το να προστατευτούμε από την «επιδημία του αιώνα» παραμένει μια απλή, καθημερινή υπόθεση: αρκεί να τρεφόμαστε σωστά και να περπατάμε μία ώρα καθημερινά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Ο Λάμπρος Μουλίνος λύνει απορίες για τις διατροφικές μας επιλογές, τις δίαιτες που προτιμούμε να ακολουθήσουμε και τους τρόπους άσκησης που (δεν) υιοθετούμε και γι' αυτό δεν βλέπουμε αποτέλεσμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Τον Ιούλιο έκοψα την ζάχαρη,αντικατέστησα τα γλυκά με φρούτα,μείωσα ψωμί τελείως τα αρτοσκευάσματα,εντελώς τα τσιμπήματα και έβαζα κανονική μερίδα φαγητού,δηλαδή αντί στην μπανιέρα έβαζα το φαγητό στο πιάτο.6 κιλά σε ένα μήνα κορίτσια...Ύστερα ήρθαν οι διακοπές.