Μέχρι το 2020 τα λαχανικά θα έχουν αντικαταστήσει το κρέας, σχεδόν μαγικά

Μέχρι το 2020 τα λαχανικά θα έχουν αντικαταστήσει το κρέας, σχεδόν μαγικά Facebook Twitter
Εδώ γίνεται λόγος για ολική αντικατάσταση του κρέατος από τα λαχανικά, κάτι που ούτε ο πιο ορκισμένος vegan δεν θα μπορούσε να φανταστεί.
5

Δεκαετίες τώρα το ζητούμενο ήταν να πειστούν οι μικρότεροι σε ηλικία να καταναλώνουν περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών και οι μεγαλύτεροι να στραφούν στην υγιεινή διατροφή, όχι στο πλαίσιο κάποιας δίαιτας, αλλά σε μία συνολική αλλαγή στάσης ζωής. Ποτέ, όμως, δεν έγινε εφικτό κάτι τέτοιο, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών μιλούν για το ακριβώς αντίθετο: πανευρωπαϊκά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες και για τα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία -και για τα επόμενα χρόνια- είναι μια ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια υγεία. 

Κι όμως, κάποιοι -από την καρδιά της γαστρονομίας και των καταναλωτικών μας συνηθειών- επιμένουν ότι μέχρι το 2020 το κρέας θα έχει εκλείψει δραματικά από το τραπέζι μας και τις διατροφικές μας συνήθειες και σε ένα μεγάλο μέρος τους τα πιάτα με κρέας θα έχουν αντικατασταθεί από γενναίες ποσότητες λαχανικών και φρούτων. Ουτοπικό; Καθόλου. 

Σύμφωνα με την Eve Turow, συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας με πιο πρόσφατο το "A Taste Of Generation Yum" είναι η γενιά των 30 - 35+, που θα αλλάξει οριστικά τις διατροφικές μας συνήθειες μέσα σε λιγότερο από μία 5ετία και με τρόπο οριστικό και μη διαπραγματεύσιμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο του Observer, πρόκειται για τη γενιά που μεγάλωσε μισώντας τα λαχανικά. Ήταν η γενιά που κάθε φορά που άκουγε "φάτο γιατί σου κάνει καλό", "ή αν δεν το φας, δεν θα γίνεις δυνατός", ήταν πεπεισμένη ότι θα δοκιμάσει κάτι άνοστο στην καλύτερη περίπτωση, αηδιαστικό στη χειρότερη. 

Τα λαχανικά δεν είναι το καινούριο κρέας. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε ως εναλλακτική.

Επίσης, είναι η γενιά που υπέφερε περισσότερο από προβλήματα σχετιζόμενα με το βάρος: παχυσαρκία, παιδική παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκινογενέσεων, διαταραχές του αναπνευστικού συνεπεία των περιττών κιλών και τόσες άλλες ασθένειες, έχουν ξεκάθαρα εδώ και χρόνια συνδεθεί με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος. Μόλις πριν από λίγο καιρό έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins είχε συνδέσει τις σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης Δυτικής ζωής (καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρκίνο και αιφνίδιους θανάτους) ακριβώς με την κατανάλωση κρέατος. Ταυτόχρονα, επίσης πρόσφατη έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ απέδειξε ότι η λήψη πρωτεΐνης από τροφές, όπως οι φακές -και όχι από το κρέας - αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους.

Κατά την Turow, όλο αυτό το πλέγμα είναι ικανό να αναστρέψει αυτό που γονείς, γιατροί, σεφ και διατροφολόγοι προσπαθούσαν για χρόνια: να πειστεί ο κόσμος να βάλει φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι του. Όμως, εδώ μιλάμε για κάτι περισσότερο: ο λόγος γίνεται για ολική αντικατάσταση του κρέατος από τα λαχανικά, κάτι που ούτε ο πιο ορκισμένος vegan δεν θα μπορούσε να φανταστεί. 

"Οι 35άρηδες είναι το κλειδί σε αυτή τη στροφή", αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του "Observer", όχι μόνο γιατί εκείνοι αποφάσισαν να αναχαιτίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία τους, "αλλά και επειδή οι εταιρείες τροφίμων προσπαθούν να παραμείνουν κοντά στις ανάγκες που εκφράζει αυτή η γενιά που δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το φαγητό που καταναλώνει και ταυτόχρονα νοιάζεται για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ισορροπίας του". Το γεγονός ότι μελέτη του 2014 εμφάνιζε αυτή τη γενιά ως την πιο συνειδητοποιημένη στις αγορές, στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές του συνήθειες έχει ήδη πείσει κάποιους ότι έως το 2020 το κρέας θα είναι μια μακρινή ανάμνηση ή έστω θα υπάρχει στη ζωή μας, όπως παλιά: μόνο σε γιορτές και μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. 

"Τα λαχανικά ωθούνται ξεκάθαρα προς το κέντρο του τραπεζιού μας, για την ακρίβεια ως κυρίως πιάτο του δείπνου μας και δεν είναι μακριά ο καιρός που θα καταλάβουν τη θέση του κρέατος στο διατροφολόγιο και κυρίως στη βιοθεωρία μας. Μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, θα μπορείτε να παραγγείλετε ένα πιάτο που δεν σχεδιάστηκε απλώς για να κατευνάσει τη δυσφορία των χορτοφάγων, αλλά που δεν θα υστερεί σε γεύση - και θρεπτικά συστατικά - από μία μπριζόλα σκέτη, ίσως με λίγο κουνουπίδι δίπλα για συνοδευτικό. Το να απαλείφεις από τη διατροφή το κρέας, δεν σημαίνει ότι παραιτείσαι από τη γεύση, τα αρώματα, τις εμπειρίες και την ικανοποίηση που προσφέρει ένα πραγματικά πλούσιο πιάτο. Τα λαχανικά δεν είναι το καινούριο κρέας. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε ως εναλλακτική", καταλήγει το άρθρο. 

Με στοιχεία από τον Observer  

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ