Μέχρι το 2020 τα λαχανικά θα έχουν αντικαταστήσει το κρέας, σχεδόν μαγικά

Μέχρι το 2020 τα λαχανικά θα έχουν αντικαταστήσει το κρέας, σχεδόν μαγικά Facebook Twitter
Εδώ γίνεται λόγος για ολική αντικατάσταση του κρέατος από τα λαχανικά, κάτι που ούτε ο πιο ορκισμένος vegan δεν θα μπορούσε να φανταστεί.
5

Δεκαετίες τώρα το ζητούμενο ήταν να πειστούν οι μικρότεροι σε ηλικία να καταναλώνουν περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών και οι μεγαλύτεροι να στραφούν στην υγιεινή διατροφή, όχι στο πλαίσιο κάποιας δίαιτας, αλλά σε μία συνολική αλλαγή στάσης ζωής. Ποτέ, όμως, δεν έγινε εφικτό κάτι τέτοιο, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών μιλούν για το ακριβώς αντίθετο: πανευρωπαϊκά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες και για τα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία -και για τα επόμενα χρόνια- είναι μια ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια υγεία. 

Κι όμως, κάποιοι -από την καρδιά της γαστρονομίας και των καταναλωτικών μας συνηθειών- επιμένουν ότι μέχρι το 2020 το κρέας θα έχει εκλείψει δραματικά από το τραπέζι μας και τις διατροφικές μας συνήθειες και σε ένα μεγάλο μέρος τους τα πιάτα με κρέας θα έχουν αντικατασταθεί από γενναίες ποσότητες λαχανικών και φρούτων. Ουτοπικό; Καθόλου. 

Σύμφωνα με την Eve Turow, συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας με πιο πρόσφατο το "A Taste Of Generation Yum" είναι η γενιά των 30 - 35+, που θα αλλάξει οριστικά τις διατροφικές μας συνήθειες μέσα σε λιγότερο από μία 5ετία και με τρόπο οριστικό και μη διαπραγματεύσιμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο του Observer, πρόκειται για τη γενιά που μεγάλωσε μισώντας τα λαχανικά. Ήταν η γενιά που κάθε φορά που άκουγε "φάτο γιατί σου κάνει καλό", "ή αν δεν το φας, δεν θα γίνεις δυνατός", ήταν πεπεισμένη ότι θα δοκιμάσει κάτι άνοστο στην καλύτερη περίπτωση, αηδιαστικό στη χειρότερη. 

Τα λαχανικά δεν είναι το καινούριο κρέας. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε ως εναλλακτική.

Επίσης, είναι η γενιά που υπέφερε περισσότερο από προβλήματα σχετιζόμενα με το βάρος: παχυσαρκία, παιδική παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκινογενέσεων, διαταραχές του αναπνευστικού συνεπεία των περιττών κιλών και τόσες άλλες ασθένειες, έχουν ξεκάθαρα εδώ και χρόνια συνδεθεί με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος. Μόλις πριν από λίγο καιρό έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins είχε συνδέσει τις σοβαρότερες ασθένειες της σύγχρονης Δυτικής ζωής (καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρκίνο και αιφνίδιους θανάτους) ακριβώς με την κατανάλωση κρέατος. Ταυτόχρονα, επίσης πρόσφατη έρευνα της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ απέδειξε ότι η λήψη πρωτεΐνης από τροφές, όπως οι φακές -και όχι από το κρέας - αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους.

Κατά την Turow, όλο αυτό το πλέγμα είναι ικανό να αναστρέψει αυτό που γονείς, γιατροί, σεφ και διατροφολόγοι προσπαθούσαν για χρόνια: να πειστεί ο κόσμος να βάλει φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι του. Όμως, εδώ μιλάμε για κάτι περισσότερο: ο λόγος γίνεται για ολική αντικατάσταση του κρέατος από τα λαχανικά, κάτι που ούτε ο πιο ορκισμένος vegan δεν θα μπορούσε να φανταστεί. 

"Οι 35άρηδες είναι το κλειδί σε αυτή τη στροφή", αναφέρεται στο ίδιο άρθρο του "Observer", όχι μόνο γιατί εκείνοι αποφάσισαν να αναχαιτίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία τους, "αλλά και επειδή οι εταιρείες τροφίμων προσπαθούν να παραμείνουν κοντά στις ανάγκες που εκφράζει αυτή η γενιά που δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το φαγητό που καταναλώνει και ταυτόχρονα νοιάζεται για το περιβάλλον και τη διατήρηση της ισορροπίας του". Το γεγονός ότι μελέτη του 2014 εμφάνιζε αυτή τη γενιά ως την πιο συνειδητοποιημένη στις αγορές, στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές του συνήθειες έχει ήδη πείσει κάποιους ότι έως το 2020 το κρέας θα είναι μια μακρινή ανάμνηση ή έστω θα υπάρχει στη ζωή μας, όπως παλιά: μόνο σε γιορτές και μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. 

"Τα λαχανικά ωθούνται ξεκάθαρα προς το κέντρο του τραπεζιού μας, για την ακρίβεια ως κυρίως πιάτο του δείπνου μας και δεν είναι μακριά ο καιρός που θα καταλάβουν τη θέση του κρέατος στο διατροφολόγιο και κυρίως στη βιοθεωρία μας. Μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, θα μπορείτε να παραγγείλετε ένα πιάτο που δεν σχεδιάστηκε απλώς για να κατευνάσει τη δυσφορία των χορτοφάγων, αλλά που δεν θα υστερεί σε γεύση - και θρεπτικά συστατικά - από μία μπριζόλα σκέτη, ίσως με λίγο κουνουπίδι δίπλα για συνοδευτικό. Το να απαλείφεις από τη διατροφή το κρέας, δεν σημαίνει ότι παραιτείσαι από τη γεύση, τα αρώματα, τις εμπειρίες και την ικανοποίηση που προσφέρει ένα πραγματικά πλούσιο πιάτο. Τα λαχανικά δεν είναι το καινούριο κρέας. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε ως εναλλακτική", καταλήγει το άρθρο. 

Με στοιχεία από τον Observer  

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ