Νόμος του κράτους η αλλαγή ταυτότητας φύλου από 15 ετών - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Νόμος του κράτους η αλλαγή ταυτότητας φύλου από 15 ετών - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Facebook Twitter
SOOC
17

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 171 «ναι», σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών. «Όχι» είπαν 114. 

  

Το επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, είχε διχάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε με 148 θετικές ψήφους (124 «όχι» και 13 «παρών»).

Τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν «όχι» και ένας «παρών». Την τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -που αφορά την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»- υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ψήφισε, με επιστολική ψήφο, «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα. Το άρθρο 3 καταψήφισαν και οι υπόλοιποι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πλην του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι».

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα. Υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Γεωργία Γενιά να ψηφίζει ναι επί της αρχής και «όχι» στο άρθρο 3, και την Νίνα Κασιμάτη που ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». 

Σημειώνεται πως από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος επίσης απουσίαζε, ψήφισε «ναι» με επιστολή, όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα χθες. Υπερψήφισαν ωστόσο την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα.

«Παρών» στο άρθρο 3 ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ υπερψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 3. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Φώφη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «πάρων» στο άρθρο 3.

Ακόμη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν και οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασόλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης. Από τη Νδ απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς και από την Ένωση Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές  ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» σε όλα, πλην του άρθρου 3 . Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρο 3, ενώ Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν «όχ»ι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από το ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.

Πολιτική
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
LIFO NEWSROOM
Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

Πολιτική / Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

«Αν η ποιότητα της δημοκρατίας και η πολιτική σταθερότητα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορεί, όντας κράτη-μέλη, αυτές οι χώρες να επανεμφανίσουν σύνδρομα και παθογένειες της ιστορίας τους», είπε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
λιγο τα εχουμε μπερδεψει, πραγματικη προοδευτική αλλαγη ειναι να μην υπαρχει διακριση στους ανθρωπους ή να υφιστανται πιεσεις με βαση το οποιο φυλο τους (ναι πρεσβης Βενεζουελας πχ) οπως κανουν Σκανδιναβια κλπ.Ολα τα αλλα ειναι ελιγμοι στη μπανανια που παραμενει σταλινοβαλκανικη.
Είναι ευχάριστο να ακούς ότι η χώρα σου φροντίζει για ίσα δικαιώματα για ένα μεγάλο ποσοστό από συνανθρώπους-συμπολίτες μας ώστε να κάνει τον μικρόκοσμο του καθενός λίγο καλύτερο. Έχει μεγάλη σημασία να νιωθει κανεις ασφάλεια κ αλληλεγγύη!
Πρέπει να παραδεχτώ στην κοινωνική πολιτική δεν τα πάνε άσχημα. Φυσικά για φιλελεύθερο αριστερό σχήμα αυτά είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε να κάνουν. Άντε τώρα να δούμε και το διαχωρσμό κράτους παππάδων να τελειώνουμε και μ' αυτό το μεσαίωνα.
Σε όλο τον πλανήτη ο φιλελευθερισμός είναι συνυφασμένος με προοδευτικές ιδέες και ανθρώπινη ελευθερία, μόνο στην Ελλάδα κυρίως λόγω ΠΑΣΟΚ είναι δαιμονοποιημένος.
Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δε τολμά χωρισμό κράτους-εκκλησιας είναι η συμφωνία για απαλλοτρίωση εκ μέρους του κράτους εκκλησιαστικων εδαφών με αντάλλαγμα να πληρώνει τους παπάδες. Που θα βρεί οικόπεδα να επιστρέψει στην εκκλησία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον παίρνει!
Δεν πρόκειται να εγκριθεί από το ΣτΕ γιατί δεν στέκει νομικά. Ψηφίστηκε για να γίνει ντόρος, να υπάρξει πολιτική πόλωση προοδευτικών-συντηρητικών, να τραυματιστεί λίγο το προφίλ του Μητσοτάκη αριστερά και δεξιά, να εμφανιστεί ο Συριζα ως προστάτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (και ας τα καταπατά σε καθημερινή βάση), να τονωθεί η μέχρι στιγμής ανύπαρκτη ταυτότητα των νεοσύστατων προοδευτικών κομμάτων, να αντιδράσει η εκκλησία ώστε να δεχτεί πιο εύκολα την πραγματική ρύθμιση που θά έρθει μετά την απόριψη του εν λόγω νομοσχεδίου (αυτή που ισχύει παγκοσμίως περί "αναφοράς" και όχι αλλαγής φύλου) και να έχουν τα μ.μ.ε. κάτι για να ασχολούνται (για πολύ καιρό μάλλον), κάτι άλλο από το κυβερνητικό έργο και τα προβλήματα του.
Citellus υπάρχει εδώ: http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/163567 ολόκληρη ανάλυση από τον Ανδριώτη. Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύουν όλα αυτά (δεν είμαι νομικός) αλλά μπορεί ένα απλό ρεπορτάζ και πέντε ερωτήσεις σε ένα νομικό να το απαντήσουν. ΑΝ ισχύουν όλα αυτά και όντως δεν εγκριθεί από το ΣτΕ σημαίνει ότι ο Σύριζα ΠΑΛΙ εφαρμόζει τακτικές Ντόναλντ: ένα νομοσχέδιο που ξέρει εκ των προτέρων (γιατί αποκλείεται να μην το γνωρίζουν αυτό) ότι δεν θα εγκριθεί προκειμένου να φανεί προοδευτικός ενώ ταυτόχρονα δεν τραυτατίζει τις σχέσεις με εκκλησίες κ.α.
Δεν το βλέπω ως κάτι που θα πάει μπροστά την χώρα. Δεν θα βγούμε απ' την κρίση, δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή μας, δεν θα φέρει αξιοκρατία, δεν θα φέρει παιδεία... Μην κάνουμε το τόσο, ΤΌΣΟ.
Lumidy, εχω ασκησει αρκετη κριτικη σε αυτα που θεωρω λαθος στο νομοσχεδιο (προφανως όχι σε επιπεδο του κ.Ανδριωτη και τις κα.Αδαμακη), προφανως και δεν πηγε η κοινωνια μας μπροστα, αλλα εξαρχης δεν ήταν αυτο το ζητουμενο, το ζητουμενο ηταν και είναι να παει μπροστα η ζωη της κατωτατης κοινωνικης ομαδας της Ελληνικης κοινωνίας, όχι να πανε μπροστα οι ζωες των εκατομυριων αλλα των μερικων χιλιάδων.Το ποσο τοσο είναι το τοσο εξαρταται απο τον εκαστοτε ενδιαφερόμενο.