Οι άνδρες είναι μάλλον το ασθενές φύλο - Έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο στις κακουχίες

Οι άνδρες είναι μάλλον το ασθενές φύλο - Έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο στις κακουχίες Facebook Twitter
2

Οι γυναίκες είναι σαφώς πιο ανθεκτικές από τους άνδρες απέναντι στην πείνα και τις επιδημίες, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Εδώ και χρόνια αποτελεί κοινό τόπο για τους επιστήμονες πως οι γυναίκες παρουσιάζουν στατιστικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες σε «συνθήκες ειρήνης», αλλά μία νέα μελέτη σε αρχεία 250 ετών, ενισχύει τη θεωρία πως αντέχουν περισσότερο και απέναντι στις κακουχίες και τις επιδημίες.

Τα δεδομένα που ανέλυσαν επιστήμονες του Duke University στη νότια Καρολίνα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: οι σκλάβες τους Τρινιντάντ επιβίωσαν για περισσότερο από τους ομοεθνείς τους στις φυτείες, οι Σουηδές επέζησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον τελευταίο λιμό της χώρας και στην Ισλανδία άντεξαν περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες στην έξαρση ιλαράς.

Ακόμα και όταν οι ανθρωπιστικές κρίσεις χτυπούσαν «κόκκινο», οι γυναίκες άντεχαν κατά μέσο όρο από έξι μήνες έως και τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία του 18ου, 19ου και του 20ου αιώνα σε κρίσεις και επιδημίες που συχνά έριχναν το προσδόκιμο της ζωής κάτω από τα 20 χρόνια.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Βιρτζίνια Ζαρούλι από το ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Δανίας, το αυξημένο προσδόκιμο της ζωής οφείλεται σε γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. «Ακόμα και νεογέννητα κοριτσάκια είναι πιο «σκληρά» από τα αγοράκια», σχολιάζει.

Τα κορίτσια που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του λιμού του 1933 στην Ουκρανία, ζούσαν κατά μέσο όρο 10,8 χρόνια ενώ τα αγόρια μόλις 7,3.

Στην δυτική Αφρική του 18ου αιώνα, οι απελευθερωμένοι σκλάβοι που μετεγκαταστάθηκαν από τις ΗΠΑ στη Λιβερία (1820-1843), πέθαιναν σε ποσοστό 43% τον πρώτο χρόνο της παραμονής τους εκεί αλλά και σε αυτή όμως την περίπτωση, τα κορίτσια ζούσαν μισό χρόνο περισσότερο από τα αγόρια.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το σταθερό πλεονέκτημα των γυναικών απέναντι στις κακουχίες», σχολιάζει η Ζαρούλι. «Το ότι οι διαφορές είναι ακόμα μεγαλύτερες στην επιβίωση των μωρών (...) αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας».

Η Ζαρούλι θεωρεί πως πίσω τη μεγαλύτερη αντοχή «κρύβονται», σε μεγάλο βαθμό, τα οιστρογόνα που προστατεύουν τα αιμοσφαίρια βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού την ώρα που, στον «αντρικό αντίποδα», η τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών, δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών για τον οργανισμό.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αναμένω πακτωλούς χρημάτων προκειμένου να υπάρχει κοινό προσδόκιμο ζωής άλλως ομιλούμε περί μισανδρισμού και σεξισμού.Νωρίτερα στη σύνταξη οι άνδρες, εκπροσώπηση των γυναικών στα σκληρά επαγγέλματα (μιας και είναι ανθεκτικές).Και επιτέλους λίγη αβρότητα έναντι των ανδρών. Θερίζουν οι καρδιοπάθειες.Ίση εκπροσώπηση στη ζωή, ίση και στο θάνατο.Τρολιά ή μαχητική απαίτηση ισότητας των φύλων; Εσύ αποφασίζεις!
Οι αντρες είναι πιο δυνατοι, οι γυναίκες πιο ανθεκτικες, αυτο είναι γνωστο απο τα αρχαία χρονια και είναι λογικο σε διμορφικα είδη όπου η δημιουργία νεων μελων του είδους εχει διαρκεια κατα την οποια: 1. θα πρεπει να αντεξει σωματικα, 2. καθιστατε απροστατευτη κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης απο αλλους θηρευτες, οι αντρες είναι πιο δυνατοι γιατί αυτοι προσφερουν την προστασία απο θηρευτες αλλα και ευρεση τροφης κατα την περίοδο της εγκυμοσυνης...όταν λεμε ότι είμαστε ζώα, εννοουμε ότι οι βιολογίες μας είναι αποτελεσμα της εξελιξης των ειδων με κριτηριο την επιβίωση του είδους.Για αυτο παντα σε περιοδους πολεμων, οι γυναίκες θεωρουνται αμαχος πληθυσμος (εκεινες γεννανε και είναι πιο ανθεκτικες βιολογικα) και οι αντρες πολεμάνε (πιο αναλώσιμοι και πιο δυνατοι βιολογικα)