Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter

Πριν τουλάχιστον η κρίση χτυπήσει, οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι της Ευρώπης. Η δυτική μόδα στις μεγάλες πόλεις βοήθησε βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες να προτιμούμε για καφέ κάθε άλλο παρά τον ελληνικό, το ίδιο δεν ίσχυσε όμως και για την τόσο διαφορετική Ικαρία, και τόσο «ιδιότροπη». Εκεί οι γέροντες, που πατάνε τα 100 σε μοναδικό ποσοστό παγκοσμίως, μαζί με τη σοφία των καιρών τους κρατούν και το κουπάκι του γνήσιου καφέ. Διεθνής μελέτη που ερευνά του «ελληνικό παράδοξο», ώστε να κατανοηθεί η μακροζωία των Ελλήνων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους (ευρωπαϊκούς) τόπους και λαούς, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με τον ελληνικό καφέ.

Αποδείχτηκε όντως ότι ο ελληνικός έχει εξαιρετικά προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και αποτελεί πράγματι καθημερινή επένδυση για να ζούμε χρόνια πολλά.

Ένα φλιτζάνι παραδοσιακός ελληνικός καφές «δείχνει να κρατά το κλειδί για την καλή υγεία των ηλικιωμένων νησιωτών »,δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Vascular Medicine, SAGE του Μαρτίου.

Μόνο το 0,1 τοις εκατό των Ευρωπαίων ζουν πάνω από 90, αλλά στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, ο δείκτης είναι 1 τοις εκατό. Αυτό αναγνωρίζεται ως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας οπουδήποτε - και οι νησιώτες μάλιστα συνήθως ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε καλή κατάσταση υγείας.

Η έρευνα διεξήχθη ειδικά για τον ηλικιωμένο πληθυσμό ώστε να διαπιστωθούν τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης ελληνικού καφέ στις μεγάλες ηλικίες, και εξετάστηκε η επίδρασή του στο ενδοθήλιο, ένα επίστρωμα κυττάρων στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, κρίσιμο για τη υγεία της καρδιάς, το οποίο φθείρεται από την ηλικία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Καφές ελληνικός: λέει την τύχη και... την φτιάχνει Facebook Twitter

Οι διεθνείς μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί, ελαφρά, να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, και ότι θα μπορούσε ίσως να βοηθά και την υγεία του ενδοθηλίου.

Έτσι η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, συγκέντρωσε για να εξετάσει από ένα δείγμα από 673 Ικαριωτών άνω των 65 μόνιμων κατοίκων του νησιού 71 άνδρες και 71 γυναίκες που επελέγησαν τυχαία για να λάβουν μέρος στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν διεξοδικά για υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, γενικότερα για την λειτουργία της καρδιάς, το ενδοθήλιο, και με ερωτηματολόγια καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής τους και την κατανάλωση καφέ.

Μελετήθηκαν όλοι οι τύποι καφέ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες - αλλά ενδιαφέρον είχε ότι περισσότερο από το 87 τοις εκατό από αυτούς έπιναν ελληνικό καφέ καθημερινά.

Το σημαντικότερο είναι ότι φάνηκε ευθέως πως όσοι προτιμούσαν τον ελληνικό για καθημερνή κατανάλωση είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σχέση με τους συντοπίτες τους, που συνήθιζαν τα άλλα είδη καφέ.

Ακόμη και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μάλιστα η συνήθεια το βραστού ελληνικού συνδέθηκε με την βελτίωση της υγείας του ενδοθηλίου χωρίς ανησυχητικές ενδείξεις για την πιθανή επιβάρυνση της πίεσης, τόνισαν οι Έλληνες ερευνητές στην δημοσίευση της διεθνούς ελληνικής μελέτης.

“Το προνόμιο του δικού μας καφέ είναι ότι ενώ είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα των πολύτιμων συστατικών της μακροζωίας, τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, και έτσι προκρίνεται σε ωφελιμότητα διατροφική σε σύγκριση με τα άλλα είδη καφέ," δήλωσε ο καθηγητής Σιάσος, όπως μάλιστα μετέδωσαν και ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες ερευνητικά πρόκειται να συνεχιστούν. Ας ελπίσουμε, ας ευχηθούμε, και ο ελληνικός καφές ν' αντέξει, ώστε να γίνει διάσημος με την αξία του γνήσιου προϊόντος μακροζωίας στις διεθνείς αγορές. Και βέβαια, και πάλι να ευχηθούμε, να προστατεύσει εντωμεταξύ και την ελληνική του πατρότητα μια και συνόδευσε για αιώνες στην ιστορία μας τα ντέρτια, τις χαρές και τους καημούς του αυτού του λαού.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Όταν πάμε για καφέ στη χώρα μας ζητάμε έναν ελληνικό πάντως. Δε ζητάμε έναν τούρκικο ή έναν αραβικό. Έναν ελληνικό διπλό μέτριο, προσωπικά. Δεν παύει να είναι και τούρκικος και αραβικός, αλλά έχει κάποια σημασία; Επίσης, τον φίλτρου συνήθως τον λέμε γαλλικό, αλλά πίνεται κι αλλού.
Τι ψείρες που είστε... Παντού στον κόσμο υπάρχουν εδέσματα, ροφήματα κλπ. που είναι δημοφιλή σε περιοχές που γειτνιάζουν και έχουν κοινό παρελθόν...- πχ. η σούπα gulash - όπως και να το πεις σωστό είναι. Δεν είναι θέμα προέλευσης του καφέ αυτού καθ' αυτού, έχει να κάνει με μία πολιτισμική συνήθεια νομίζω (ενδεχομένως να υπάρχουν και μικροδιαφορές στην σύσταση, το κόψιμο κλπ)
Σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας παθαίνει κρίσεις εθνικιστικής υστερίας λόγω ...τούρκικων σήριαλ, είναι καλό και χρήσιμο να θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τύπος καφέ στη χώρα μας λεγόταν τούρκικος μέχρι πολύ πρόσφατα. Και τον πίναμε με την ίδια ευχαρίστηση.Ναι έχει ρίζες αραβικές, αλλά στα Βαλκάνια τούρκικο τον λέμε.http://www.funkycook.gr/ellinikos-kafes/