Εξοργίζει ξανά του Τούρκους ο Ερντογάν - Προς ποινικοποίηση η μοιχεία

Εξοργίζει ξανά του Τούρκους ο Ερντογάν - Προς ποινικοποίηση η μοιχεία Facebook Twitter
2

Η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει και πάλι την πιθανότητα να ποινικοποιήσει τη μοιχεία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανερχόμενος σε ένα ζήτημα που είχε εξοργίσει πολλούς Τούρκους, υποστηρικτές του λαϊκού κράτους, αλλά προκάλεσε και την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν τέθηκε για πρώτη φορά, πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έθεσε το θέμα αυτό το 2004, δύο χρόνια αφότου ανήλθε στην εξουσία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης του ποινικού κώδικα. Όμως η πρόταση αυτή συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της λαϊκής αντιπολίτευσης ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τότε ότι θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Μολονότι η Tουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οι συνομιλίες ουσιαστικά έχουν παγώσει μετά το κύμα καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, οργισμένος από αυτό που θεωρεί κωλυσιεργεία εκ μέρους των Βρυξελλών.

"Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ, πολύ επίκαιρο να συζητήσουμε ξανά το θέμα της μοιχείας, καθώς η κοινωνία μας βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε ό,τι αφορά τις ηθικές αξίες" είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, μετά από μια ομιλία του στο κοινοβούλιο. "Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ζήτημα. Θα έπρεπε να συζητηθεί. Περιλαμβανόταν ήδη στις προτάσεις μας (το 2004). Εκείνη την εποχή κάναμε ένα βήμα σύμφωνο με τα αιτήματα της ΕΕ, αλλά κάναμε λάθος", πρόσθεσε.

Το σχόλιο του Ερντογάν ότι με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έθετε η ΕΕ η Τουρκία έκανε λάθος υπογραμμίζει πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Η Τουρκία αποποινικοποίησε τη μοιχεία για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για τους άνδρες ήταν νόμιμη επί πολλά χρόνια.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δομινικανή Δημοκρατία: «Παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια» - Τουλάχιστον 113 οι νεκροί

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: «Παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια» - Τουλάχιστον 113 οι νεκροί στο κέντρο

Συγγενείς και φίλοι των θαμώνων που αγνοούνται, παρέμειναν όλο το βράδυ έξω από το κέντρο με την ελπίδα να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους που βρίσκονταν παρόντες όταν κατέρρευσε η οροφή στο Jet Set
LIFO NEWSROOM
Ράσελ Μπραντ: Θα παραθέσει ομιλία σε κολέγιο μετά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ράσελ Μπραντ: Θα παραθέσει ομιλία σε κολέγιο μετά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Ο ηθοποιός ανακοινώθηκε πως θα μιλήσει για την κουλτούρα του «cancel», για την ελευθερία του λόγου και τη λογοκρισία, μόλις οκτώ ημέρες μετά τις κατηγορίες εναντίον του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η λαϊκότητα (laicité) του κράτους, η κοσμικό τητα δηλαδή, ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κεμαλισμου.Αλλά το Ταγίπ νιώθει μεγαλύτερος από τον Κεμάλ. Έτσι όπως ο Κεμάλ έβγαλε την Τουρκία απο τη δίνη του Α' ΠΠ, ο Ταγίπ έβγαλε την Τουρκία από τη δίνη του ΔΝΤ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε έναν νέο "συνωστισμό".