Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέχθηκε πανηγυρικά με πολύ μεγάλο ποσοστό στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.
Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.
Δηλώσεις μετά τη νίκη για την υπόθεση Σκριπάλ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αμέσως μετά την εκλογική νίκη του αναφέρθηκε στην υπόθεση Σκριπάλ.
Η κατηγορία κατά της Μόσχας ότι δηλητηρίασε στο βρετανικό έδαφος τον πρώην ρώσο πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ είναι «μεγάλη ανοησία», δήλωσε δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία «έχει καταστρέψει όλα τα χημικά της όπλα» και ότι «είναι έτοιμη να συνεργασθεί με το Λονδίνο».
«Το ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι στη Ρωσία κάποιος θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παράλογο, μεγάλη ανοησία», σημείωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλά για το θέμα αυτό από όταν το Λονδίνο απηύθυνε κατηγορίες κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσαμπερι της νότιας Αγγλίας.
«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αν υπήρχε ένα στρατιωτικού τύπου χημικό αέριο, οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου. Είναι προφανές», δήλωσε ο Πούτιν εξηγώντας ότι έμαθε την ιστορία από τα μέσα ενημέρωσης.
«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτό το είδος των μέσων. Καταστρέψαμε όλα τα χημικά μας όπλα υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών», είπε.
Η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεργασθεί» και «να συμμετάσχει στις αναγκαίες έρευνες», πρόσθεσε. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει η άλλη πλευρά να το θέλει επίσης. Προς το παρόν, δεν το βλέπουμε».
σχόλια