Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη

Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη Facebook Twitter
2

Ο πάγος στην Ανταρκτική λιώνει με ρυθμούς που σημειώνουν νέο ρεκόρ και οι επακόλουθες αυξήσεις στη στάθμη της θάλασσας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Μια μελέτη από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ο ρυθμός τήξης των πάγων της Ανταρκτικής έχει επιταχυνθεί στο τριπλάσιο τα τελευταία πέντε χρόνια και τώρα εξαφανίζεται ταχύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε παρελθοντική καταγραφή.

Μια ξεχωριστή μελέτη προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα κατά την επόμενη δεκαετία, ο πάγος που λιώνει μπορεί να αυξήσει ακόμη και 25 εκατοστά τη στάθμη της θάλασσας ενώ υπάρχουν φόβοι πως μέχρι το 2070 μπορεί η άνοδος της στάθμης να φτάσει ακόμη και τα ένα μέτρο.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του δυτικού Ανταρκτικού πάγου με αποτέλεσμα να προστεθούν περίπου 3,5 μέτρα στης στάθμης της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες πόλεις θα πνιγούν και πως θα αλλάξει όλος ο παγκόσμιος χάρτης στη γη, με δραματικές συνέπειες.

Ο καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και κύριος συγγραφέας της μελέτης για την επιτάχυνση της απώλειας πάγου, δήλωσε: «Έχουμε υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Γης επηρεάζουν τα πολικά στρώματα πάγου. Χάρη στους δορυφόρους μας μπορούμε τώρα να παρακολουθήσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις απώλειες πάγου και την παγκόσμια συμβολή του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας».

Είπε ότι το ποσοστό τήξης ήταν «εκπληκτικό». «Αυτό πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας για τις κυβερνήσεις που εμπιστευόμαστε για την προστασία των παράκτιων πόλεων και κοινοτήτων μας», πρόσθεσε ο Shepherd.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, περιελάμβανε συμπεράσματα από 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς και ισχυρίζεται ότι αποτελεί τον πληρέστερο απολογισμό του πάγου της Ανταρκτικής μέχρι σήμερα.

Δείχνει ότι μετά το 2012 σημειώθηκε μια απότομη αύξηση στο ρυθμό λιωσίματος των πάγων.

Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν ετησίως, συμβάλλοντας κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Όμως μετά το 2012 σημειώθηκε τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες.

Η ήπειρος είναι καλυμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύεται στο Nature, προειδοποιεί ότι έληξε ο χρόνος για να σωθεί η Ανταρκτική και το μοναδικό οικοσύστημα της, με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο.

Ο συν-συγγραφέας καθηγήτής Martin Siegert, από το Ινστιτούτο Grantham, δήλωσε: «Ορισμένες από τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια ορισμένων στρωμάτων πάγου, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε».

Εκτός από την μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες λένε ότι οι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική αποτελούν τον βασικό "απορροφητήρα άνθρακα" του πλανήτη, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Greenpeace, η οποία μάχεται να προστατεύσει μια μεγάλη περιοχή του ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τα νέα στοιχεία.

 «Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προόδου τον Οκτώβριο αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν ένα "ιερό" στην Ανταρκτική, προστατεύοντας 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα», λέει εκπρόσωπος της εκστρατείας «Προστασία της Ανταρκτικής» της Greenpeace.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είχα την τύχη να πάω στις Μαλδίβες το 1991. Ο ξεναγός, μόλις πατήσαμε το πόδι μας στα νησάκια μας είπε ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να να τα επισκεφθούμε. Σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις, οι επιστήμονες υπολογίζανε ότι θα καλυφθούν από τον ωκεανό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.Περάσανε 27 χρόνια από τότε. Τίποτε καταστροφικό δεν συνέβη. Αντίθετα, τα νησάκια αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο (μεγάλα ξενοδοχεία κτλ).Επίσης δεν κατάλαβα γιατί θα ήταν καταστροφή για την Ανταρκτική αν φαινόταν λίγο έδαφος κάτω από τους πάγους. Θα δώσει ευκαιρία για λίγη πρασινάδα και ίσως κάποιο δέντρο.Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι δεν έχουν επαφή με έρευνα, ότι οι βαρύγδουποι και δραματικοί τόνοι σ' αυτές τις δημοσιεύσεις στοχεύουν στην επόμενη χρηματοδότηση. Όταν απορροφάς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για έρευνα περιβάλλοντος, δεν γίνεται στο τέλος να πεις ότι δεν συμβαίνει και κάτι δραματικό. Αν το κάνεις τότε στέλνεις την επόμενη χρηματοδότηση σε άλλους τομείς έρευνας.
Ναι, ε;Τι γνωμοδότησε το ΣΤΕ πρόσφατα για την «επένδυση» υπερπολυτελών ξενοδοχείων 8.872 κλινών και 3 γηπέδων γκολφ στην Αταλάντη που θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης (μόνο των γηπέδων);Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο... και το να λιώσουν οι πάγοι είναι μάλλον σωτήριο για τον, ακόμα, γαλάζιο μας πλανήτη...