Δεν καίει μόνο ο Burberry ρούχα για να μην τα αγοράζει φτηνά η μάζα - Ποιες άλλες εταιρίες καταστρέφουν προϊόντα

Δεν καίει μόνο ο Burberry ρούχα για να μην τα αγοράζει φτηνά η μάζα - Ποιες άλλες εταιρίες καταστρέφουν προϊόντα Facebook Twitter
2

Η είδηση πως οι οίκος Burberry, η κορυφαία βρετανική εταιρία μόδας, κατέστρεψε ρούχα, αξεσουάρ και αρώματα αξίας 31 εκατ. δολαρίων πέρυσι, για να προστατεύσει το εμπορικό της σήμα, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και πολλά σχόλια παγκοσμίως.

Ο οίκος έχει καταστρέψει τα τελευταία πέντε χρόνια πολυτελή προϊόντα αξίας σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποτρέψει την φτηνή πώλησή τους με στόχο να διατηρήσει ψηλά το προφίλ της επωνυμίας και να μην φτάσουν τα πολυτελή είδη στα χέρια όσων μπορούν να τα πουλήσουν με έκπτωση και να υποτιμήσουν το εμπορικό σήμα.

Η ετήσια έκθεση της Burberry δείχνει ότι η εταιρεία έστειλε μεταξύ άλλων στην πυρά καμπαρντίνες 1.800 δολαρίων και πόλο μπλουζάκια των 250 δολαρίων, προϊόντα ομορφιάς αξίας 13.7 εκατ. δολαρίων και έτοιμα προϊόντα και αξεσουάρ αξίας 24 εκατ. δολαρίων.

Όμως σύμφωνα με το BBC, η Richemont, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα Cartier και Montblanc, υποχρεώθηκε να αγοράσει πίσω στοκ με ρολόγια αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι αναλυτές λένε ότι ορισμένα τμήματα αυτών των ρολογιών θα ανακυκλωθούν, αλλά τα περισσότερα θα πεταχτούν.

Ίδια πρακτική ακολουθείται σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα και από τον οίκο Chanel, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό προϊόντων που καταστρέφονται.

Ο οίκος Louis Vuitton είναι επίσης ανάμεσα στους οίκους που κάθε χρόνο καταστρέφει απούλητες τσάντες και δερμάτινα αξεσουάρ.

Αντίστοιχη αποκάλυψη είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια και για το τεράστιο απόθεμα με απούλητα ρούχα της Abercrombie & Fitch.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είναι θυμωμένοι με τις αποκαλύψεις. «Παρά τις υψηλές τιμές της, η Burberry δεν δείχνει σεβασμό στα δικά της προϊόντα και τη σκληρή δουλειά και τους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για να γίνουν», δήλωσε ο Lu Yen Roloff της Greenpeace.

«Η αυξανόμενη ποσότητα στοκ δείχνει την υπερπαραγωγή και αντί να επιβραδύνει την παραγωγή της, αποτεφρώνεις προϊ΄ντα που δεν έχουν κανένα ελάττωμα», λέει και χαρακτηρίζει την πρακτική ένα «βρώμικο μυστικό».

Ο Τζάκ Τζάκσον, επικεφαλής της Βρετανικής Σχολής Μόδας στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Caledonian της Γλασκώβης, δήλωσε ότι οι πολυτελείς επιχειρήσεις μόδας όπως η Burberry αντιμετώπισαν ένα παράδοξο.

Για να ικανοποιήσουν τους μετόχους, πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος να αμβλύνουν την ταυτότητά τους και να δημιουργήσουν υπερβολικό απόθεμα, ανέφερε. «Δεν υπάρχει τρόπος να λύσουν ποτέ αυτό το πρόβλημα».

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Σε κάνει να σκεφτεσαι πολλα αυτη η κινηση.. Οι συγκεκριμενοι οικοι δεν ειναι για την πλεπα.. Σταχτη και μπουρμπερι να γινει, δε θα δω εγω τη Σουλα στα Πετραλωνα να μου φορα τη καπαρτινα. Να παν στο διαολο ολα.... Εχουμε ενα ονομα να κρατησουμε μανα μου, ο,τι και αν κοστιζει..
Το ίδιο συμβαίνει και με τους εκδοτικούς οίκους. Τα βιβλία που είδαμε να δίνονται με έκπτωση 80% στα χρόνια της κρίσης, όταν οι οίκοι ήταν απελπισμένοι για ρευστό, σε κανονικές συνθήκες πολτοποιούνται.