Δεν δίνουν στη δημοσιότητα το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δεν δίνουν στη δημοσιότητα το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις Facebook Twitter
5

Απόρρητο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις το οποίο είναι έτοιμο από τις αρχές Μαρτίου, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η ενημέρωση περί απορρήτου έγινε με έγγραφο του κ. Σταικούρα που έφτασε στη βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά, ο οποίος ζητούσε να μάθει για τις  νομικές και λοιπές ενέργειες με στόχο την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους».

Πρόκειται για έργο έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού που αφορά στην περίοδο του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Περιλαμβάνει 761 τόμους αρχειακού υλικού.Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, η έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι δύο εκπομπέςhttp://www.koutipandoras.gr/category/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%82/page/2(και δεν είμαι φαν του Βαξεβάνη).Πίσω από τις γραμμές φαίνεται γιατί το αρχείο είναι απόρρητο.[Εξίσου ενδιαφέρουσες οι εκπομπές για την Κύπρο. Και κει βλέπουμε γιατί ποτέ δεν άνοιξε ο "Φάκελος"].
Το κατοχικό δάνειο είναι πράγματι πολύ μεγάλο, επειδή υπολογίστηκε με βάση την από τη γερμανία καθορισμένη ισοτομία δραχμής - μάρκου (ράϊχσμαρκ της εποχής), που είχε διαμορφωθεί επίτηδες σε τέτοια επίπεδα ώστε να αντιμετωπίσει τον αστρονομικό πληθωρισμό, αποτέλεσμα της καταλήστευσης του εθνικού προϊόντος από τις δυνάμεις κατοχής. Στο εθνικό αυτό προϊόν συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτικά προϊόντα όπως καπνά και σταφίδες, που εκείνη την εποχή είχαν ιδιαίτερα υψηλή αξία, καθώς και ορυκτός πλούτος (κυρίως χρώμιο). Πέραν αυτού, οι γερμανοί είχαν βάλει χέρι και σε όσο χρυσό είχαν προλάβει να βρούν στις τράπεζες (μέρος αυτού είχε φυγαδευτεί στη Μέση Ανατολή κατά την εισβολή).
> του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκουςΤαΐστε το λαό βλακείες, μπας κι ανεβεί το ποσοστό σας στις δημοσκοπήσεις.Το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου το 1944 ήταν μάλλον $800 εκατομμύρια. Αν βάλεις κι επιτόκιο 3% επί 69 χρόνια, παίρνεις $6.15 δις (μ̲ε̲ τους τόκους), δηλαδή €4.75 δις.Ας το δούμε και με κοινή λογική, χωρίς υπολογισμούς: η Ελλάδα το 1941 ήταν πάμφτωχη σε σχέση με σήμερα. Πώς θα μπορούσε τότε να χορηγήσει ένα τόσο μεγάλο δάνειο, το οποίο είναι σχεδόν όσο το σ̲η̲μ̲ε̲ρ̲ι̲ν̲ό̲ της ΑΕΠ;
Το ποσό περιλαμβάνει και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά και οι σύμμαχοι μετά τον πόλεμο δεν αποδέχτηκαν τις αξιώσεις της Ελλάδας (οι υπολογισμοί των αποζημιώσεων έγιναν με βάση τη συνεισφορά και όχι τις ζημιές-έτσι το 95% του συνόλου το πήραν Αμερικάνοι/Άγγλοι). Άλλωστε την εποχή εκείνη η Γερμανία ήταν υπό ημι-κατοχή, για τα σημαντικά αποφάσιζαν οι σύμμαχοι.Το γιατί είναι απόρρητα, οφείλεται μάλλον στο ότι περιγράφει πώς δημιουργήθηκε η σύγχρονη οικονομική και πολιτική ελίτ.
Το απόρρητο πόρισμα διέρυεσε: "Η κυβέρνηση της Ελλάδος, απόλυτα υποταγμένη στη Γερμανική κυριαρχία της Μέρκελ διαγράφει το χρέος της προς την Ελλάδα χάριν της Ελληνογερμανικής (λυκο)φιλίας. Το γεγονός ότι τα υποχρεωτικά κατοχικά δάνεια αποτελούν το 50% και πλέον του δημόσιου χρέους της χώρας και σύμφωνα με πολλούς μελετητές συνετέλεσε στην σημερινή κρίση και στη μη ανάπτυξη της χώρας δε θεωρείται αρκετό για να προχωρήσει η χώρα σε διεκδικήσεις. Έτσι για μια ακόμη φορά, τα χρέη της Γερμανίας διαγράφονται και μπορεί άφοβα να συνεχίζει να κερδίζει εις βάρος των χωρών του νότου και της Ελλάδας ειδικότερα."