Το "κυνήγι μαγισσών" στο διαδίκτυο

Το "κυνήγι μαγισσών" στο διαδίκτυο Facebook Twitter
2

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το περιοδικό Spiegel καταπιάνεται με τους διαδικτυακούς «ντετέκτιβ», με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Χρήστες που θεώρησαν «καθήκον» τους να ανακαλύψουν τους ενόχους βλέποντας βιντεάκια με το πλήθος των ανθρώπων που κινούνται στο Μαραθώνιο, «έδειξαν» διάφορους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ενόχους, τις περισσότερες φορές χωρίς να καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.  

Φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, άτυποι διαγωνισμοί «βρείτε τους βομβιστές» στους οποίους οι «ύποπτοι» υποδεικνύονταν με κόκκινα βέλη, ήταν στην πραγματικότητα άνθρωποι εντελώς αθώοι που πλήρωναν την τρέλα αυτών των διαδικτυακών Πουαρό στο Reddit, το Tumblr σε blogs και αλλού. Για να τους «φορέσουν» το κόκκινο βέλος και να τους περιφέρουν στη διαδικτυακή πλατεία δεν χρειαζόταν πολλά. Ένα σακίδιο στην πλάτη ή στα χέρια, ένα ψάξιμο στις τσέπες, κάποια ανιχνευτικά βλέμματα στον περιβάλλοντα χώρο, ίσως και λίγο σκούρο δέρμα.

 

Το "κυνήγι μαγισσών" στο διαδίκτυο Facebook Twitter

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να επιθυμούν διακαώς να αναδείξουν υπόπτους και ενόχους, με μια ματιά στα video της έκρηξης. Ίσως ένα κομμάτι από την πίτα της δόξας ή ένας αγώνας δρόμου, κάτι σαν διαγωνισμός για το ποιος θα βρει πρώτος τον πραγματικό ένοχο.

«Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Το έχουμε δει σε κάθε λογής καταστροφές ότι κάθε tweet δεν είναι έγκυρο», σημειώνει το περιοδικό.

 

Το "κυνήγι μαγισσών" στο διαδίκτυο Facebook Twitter

Και οι συγγνώμες σπάνιες. Όταν το FBI δημοσίευσε φωτογραφίες και video των υπόπτων, οι κινήσεις μεταμέλειας ήταν υποτονικές. Το πιο συνηθισμένο είναι οι φωτογραφίες με τα κόκκινα βέλη να διαγράφονται γρήγορα. «Είμαι ο πρώτος που παραδέχεται την ενοχή του. Σκατά τα έκανα», γράφει ένας από τους λίγους μετανοημένους χρήστες στο MySpace , και πολλοί συμφωνούν μαζί του.

Ο αρθρογράφος προτείνει να περιμένουν όλοι και να πιστεύουν επίσης μόνο ότι δημοσιεύουν οι επίσημες αρχές.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ