O Salvator Mundi, ο ακριβότερος πίνακας του κόσμου δεν θα είναι κομμάτι της μεγάλης έκθεσης για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Και αυτό γιατί - σύμφωνα με πληροφορίες - οι επιμελητές του Λούβρου δεν πιστεύουν πως ο πίνακας είναι ένα έργο που μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο πίνακας πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη έναντι ποσού ρεκόρ που ξεπέρασε τα 450 εκατομμύρια δολάρια. Μερικοί από τους κορυφαίους ειδικούς στο έργο του Ντα Βίντσι, όπως ο Μάρτιν Κεμπ, ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στην Οξφόρδη, επιμένουν πως πρόκειται για ένα αυθεντικό χαμένο έργο του Λεονάρντο. Άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί
Σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά αγοραστής του πίνακα ήταν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος συμφώνησε ο πίνακας να εκτεθεί στο μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι. Επίσης ,είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει τον πίνακα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι στο πλαίσιο της πολύ μεγάλης έκθεσης για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Όμως η έκθεση του πίνακα στο Άμπου Ντάμπι ακυρώθηκε απροσδόκητα και ο δανεισμός του στο Παρίσι που είχε προγραμματιστεί γα το φθινόπωρο δεν πρόκειται να συμβεί, λέει o ιστορικός της τέχνης και συγγραφέας Μπεν Λιούις.
«Οι πηγές μου μέσα από τον Λούβρο, διάφορες πηγές, μου είπαν πως δεν είναι πολλοί οι επιμελητές που πιστεύουν πως ο πίνακας είναι ένας αυθεντικός πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αν τελικά τον εκθέσουν, θα συμπεριληφθεί στην έκθεση με την ένδειξη «έργο του εργαστηρίου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι», σχολιάζει Λιούις.
Αν όμως συμβεί αυτό είναι σχεδόν απίθανο να δανείσει ο ιδιοκτήτης του τον πίνακα, η αξία του θα σημειώσει δραματική πτώση, θα αποτιμάται σε κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια. O Λιούις είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο τελευταίος Λεονάρντο» στο οποίο περιγράφεται η ασυνήθιστη και μπερδεμένη ιστορία του πίνακα.
Ο πίνακας Salvator Mundi αγοράστηκε το 2005 από δύο Αμερικανούς έμπορους τέχνης το 2005, έναντι 1.175 δολαρίων. Τότε βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Μετά από εργασίες αποκατάστασης που κράτησαν χρόνια, οι ειδικοί πείστηκαν πως ήταν ένας αυθεντικός χαμένος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και συμπεριλήφθηκε στην μεγάλη έκθεση στη National Gallery του Λονδίνου το 2011.
Μετά την πώληση του υπήρξε σιγή ιχθύος για την τύχη του. Το που βρίσκεται ο πίνακας παραμένει μυστήριο, παρόλο που ο Λιούις είναι πεπεισμένος πως φυλάσσεται σε μια θυρίδα υψηλής ασφαλείας στην Ελβετία. «Είναι ο πίνακας που δεν τολμά να δείξει το πρόσωπο του», σχολιάζει ο Λιούις.
σχόλια