Πώς είναι να ζεις χωρίς σαπούνι για χρόνια - Γνωρίστε αυτούς που απλά ξεπλένονται με λίγο νερό

Πώς είναι να ζεις χωρίς σαπούνι για χρόνια - Γνωρίστε αυτούς που απλά ξεπλένονται με λίγο νερό Facebook Twitter
10

Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχει καταργήσει το σαπούνι και εμπιστεύεται τα βακτήρια για να κάνουν τη δουλειά αντ' αυτού - και ένας ολόκληρος κλάδος έχει δημιουργηθεί για να τους στηρίξει. Ο Guardian αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα στην τάση αυτή, που για τους περισσότερους ίσως ακούγεται εντελώς αδιανόητη.

Ο David Whitlock δεν έχει κάνει ντους ή μπάνιο με σαμπουάν ή σαπούνι εδώ και 15 χρόνια, αλλά δεν έχει οσμή σώματος. «Ήταν κάπως παράξενο για τους πρώτους μήνες, αλλά μετά έπαψε να μου λείπει», λέει. «Αν ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μου βρώμικο, τότε θα πλύνω αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι - αλλά ποτέ με σαπούνι». Εκτός από τα μικρόβια, το σαπούνι απομακρύνει τα προστατευτικά έλαια του δέρματος και μεταβάλλει το επίπεδο του pH. Παρόλο που ο Whitlock εκτιμά ότι κέρδισε επιπλέον 15 λεπτά την ημέρα από την αποφυγή των σαπουνιών, το κύριο κίνητρό του ήταν να ενθαρρύνει τα φιλικά μικρόβια να ζουν μαζί του σε συμβιωτική αρμονία. 

Πώς είναι να ζεις χωρίς σαπούνι για χρόνια - Γνωρίστε αυτούς που απλά ξεπλένονται με λίγο νερό Facebook Twitter
O David Whitlock συνιδρυτής της φαρμακευτικής AOBiome και τις θυγατρικής της Mother Dirt

Ο Guardian γράφει πως ακριβώς όπως η συνειδητοποίηση της σημασίας του μικροβιακού εντέρου έχει οδηγήσει σε έκρηξη σε προβιοτικά και ζυμωμένα τρόφιμα και συμπληρώματα, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για τα βακτήρια του δέρματός μας: τα τρισεκατομμύρια μικροβίων που μας προστατεύουν από τους παθογόνους παράγοντες και μας κρατούν υγιή παρασκευάζοντας βιταμίνες και άλλα χρήσιμες χημικές ουσίες. Σε αυτήν την πρωτοφανώς αποστειρωμένη εποχή, στην οποία το έκζεμα, η ακμή και τα προβλήματα που σχετίζονται με το ξηρό δέρμα είναι πολλά, οι καταναλωτές ψάχνουν διακαώς για λύσεις. Ακόμη και γνωστές εταιρίες αναφέρουν - αν και κάπως αόριστα - ότι τα προϊόντα τους είναι «microbiome-gentle».

Η Sarah Ballantyne, βιοφυσικός, έγινε συγγραφέας και γκουρού του τρόπου ζωής γνωστός ως η μαμά του Παλαιού, υποστηρίζει ότι ζει σε μια πρωτόγονη  εποχή από τότε που έφτασε σε υγιές βάρος μετά την υιοθέτηση της δίαιτας Paleo. Επίσης, χρησιμοποιεί μόνο νερό για να πλυθεί. «Χρησιμοποιώ λάδι καρύδας για να ξυριστώ και αυτό είναι όλο», λέει. «Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα μου έχει προσαρμοστεί. Δεν μυρίζει», υποστηρίζει ενώ είναι βέβαιη ότι οι άοσμες μασχάλες της είναι ένα σημάδι ότι το  «μικροβίωμα» του δέρματός της είναι υγιές.

Πώς είναι να ζεις χωρίς σαπούνι για χρόνια - Γνωρίστε αυτούς που απλά ξεπλένονται με λίγο νερό Facebook Twitter
Η Sarah Ballantyne, βιοφυσικό και συγγραφέας

Η Jackie Hong, δημοσιογράφος στον Καναδά, αποφεύγει το σαπούνι στο ντους για εννέα χρόνια. «Χρησιμοποιώ τα χέρια μου για να καθαρίσω τον εαυτό μου και να απομακρύνω τη βρωμιά, αλλά συνήθως είμαι στο γραφείο μου τις περισσότερες μέρες, έτσι δεν είναι ότι βομβαρδίζομαι με βρωμιά». Αποφάσισε να πειραματιστεί όταν ένας καλλιτέχνης της είπε ότι δεν είχε πλυθεί με σαπούνι εδώ και 20 χρόνια και πως έτσι εξοικονομεί χρόνο και χρήμα 

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να ξεπλένεστε απλά με νερό», λέει η Sandy Skotnicki, μια δερματολόγος στο Τορόντο και η συγγραφέας του βιβλίου Beyond Soap 2018. «Έχω μιλήσει με ανθρώπους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει κανένα είδος σαπουνιού ή καθαριστικού για χρόνια και είναι απόλυτα ωραία». Λέει ότι από το 1950, έχουμε περάσει από το μπάνιο σε μία φορά την εβδομάδα, στο μπάνιο σε κάθε μέρα. «Αυτό έχει αλλάξει το μικροβιακό μας δέρμα; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι. Και αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν το γνωρίζουμε».

Αναπτύσσοντας τα βακτήρια σε φάρμα

Για τον Whitlock, έναν πρώην χημικό μηχανικό στη Μασαχουσέτης, το πλύσιμο χωρίς σαπούνι ήταν ένα σοβαρό πείραμα επιστήμης, η επιτυχία του οποίου τον οδήγησε να γίνει οδηγός σε μια επανάσταση στην περιποίηση της επιδερμίδας χωρίς σαπούνια. Η έμπνευσή του, ήρθε από την έρευνα σχετικά με τα άλογα που κυλούν σε βρωμιά. Το συμπέρασμά του; Για να συμπληρώσουν τα βακτηρίδια στο δέρμα τους που θα το καθιστούσε λιγότερο ευαίσθητο σε λοίμωξη.

Πώς είναι να ζεις χωρίς σαπούνι για χρόνια - Γνωρίστε αυτούς που απλά ξεπλένονται με λίγο νερό Facebook Twitter
Η δημοσιογράφος Jackie Hong δεν έχει χρησιμοποιήσει σαπούνι εδώ και 9 χρόνια

Ο Whitlock ήλπιζε πως θα ανέπτυσσε αυτά τα βακτήρια με φυσικό τρόπο αν σταματούσε να πλένεται. Δεν το κατάφερε και έτσι τα καλλιέργησε σε μία τοπική φάρμα ταΐζοντάς τα με αμμωνία και μεταλλικά στοιχεία. Μετά από μια επιπλέον επεξεργασία τα χρησιμοποίησε και σταμάτησε να μυρίζει. Το 2013 ίδρυσε την εταιρεία AOBiome, λάνσαρε το προϊόν Mother Dirt AO+ Mist λέγοντας πως περιέχει αμμωνία και οξειδωτικά βακτήρια (AOB) και πρόκειται για έναν «ειρηνοποιό που κάποτε υπήρχε στο δέρμα μας αλλά εξαφανίστηκε από τη σύγχρονη υγιεινή και τον τρόπο ζωής». Πλέον η εταιρεία παράγει μία ολόκληρη σειρά σχετικών προϊόντων. 

Αυξανόμενο μερίδιο στην αγορά - Επέκταση των δοκιμών

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς που επικαλείται ο Guardian, τα προβιοτικά περιποίησης της επιδερμίδας εξακολουθούν να έχουν μικρό μερίδιο στις πωλήσεις, ωστόσο σημείωσαν αύξηση κατά 300% ανάμεσα στο 2015 και το 2019. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει νομοθεσία για τέτοιου είδους προϊόντα όπως επίσης η επιστημονική έρευνα είναι μικρή. Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι το πλύσιμο με σαπούνι έχει αρνητικές συνέπειες. 

Παρότι η Mother Dirt, ασχολείται μόνο με τα καλλυντικά, η μητρική της εταιρεία, AOBiome, είναι μια φαρμακευτική που πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές σε ένα μεγάλο εύρος θεραπειών: όχι μόνο για την ακμή, το έκζεμα και τη ροδόχρο ακμή, αλλά επίσης την αλλεργική ρινίτιδα, την υπέρταση και την ημικρανία. O Whitlock ανέφερε πως μετά τη χρήση AOB σταμάτησε να λαμβάνει φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. 

Παράλληλα, ο Jim Hoffman, ένας από τους διευθυντές της επιχείρησης ανέφερε ότι η πίεση των ανθρώπων έπεσε αλλά όχι επικίνδυνα. «Ξαφνικά, βλέπεις εκατοντάδες ανθρώπους και ανακαλύπτεις πως κάτι υπάρχει εκεί». Οι δοκιμές συνεχίζονται. Από την πλευρά της, η Jasmina Aganovic, βιοχημικός και CEO της Mother Dirt αναφέρει ότι 
τα σαπούνια με λαουρυλοθειικό νάτριο και δωδεκυλοθειικό νάτριο πρέπει να αποφεύγονται, έτσι ώστε να προστατεύεται το ευαίσθητο ΑΟΒ. Ακόμα και τα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα και το τσάι, έχουν αντιμικροβιακές δυνατότητες.

Υπάρχει ωστόσο μια περιοχή όπου οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το σαπούνι εξακολουθεί να είναι απαραίτητο: το πλύσιμο των χεριών. Η Sarah Ballantyne εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί, προτιμώντας αυτό με χαμηλότερο pH. «Το να πλένεις τα μαλλιά σου και το σώμα σου λίγο έχουν να κάνουν με την υγιεινή. Αλλά το να πλένεις τα χέρια σου είναι πρωταρχικό», υπογραμμίζει η Skotnicki. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να ξεπλένεστε απλά με νερό», λέει η Sandy Skotnicki, μια δερματολόγος στο Τορόντο και η συγγραφέας του βιβλίου Beyond Soap 2018 Πηγή: www.lifo.grΚαλά γλυκιά μου, πάρε λεωφορείο/μετρό/ηλεκτρικό και πλύνε τα χέρια σου μόνο με νερό και θα σου πω εγώ πόσες ασθένειες θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Είσαι και δερματολόγος τρομάρα σου.
Τι άλλο θα διαβάσω!!! Ακούς εκεί ΔΕΝ χρησιμοποιούν σαπούνι!! Ok να δεχτώ πως κάποιος θέλει μια πιο υγιεινή ζωή, και προτιμά να χρησιμοποιεί μόνο το κλασικό πράσινο σαπούνι ελιάς για παράδειγμα, ακόμη και για το κεφάλι του, όπως κάνανε οι παππούδες μας, που είναι πιο αγνό από πολλά άλλα. Όμως το καθόλου δεν μπορώ να το διανοηθώ με τίποτα! Έλεος δλδ! Πως μπορείς να πηγαίνεις στην τουαλέτα για παράδειγμα, ενώ βρίσκεσαι στη δουλειά, και μετά αγγίζεις άλλους ανθρώπους, ή το κουτάλι για να φτιάξεις καφέ, το τυρί ή το ψωμί που μπορεί να υπάρχει στη δουλειά, χωρίς να πλυθείς με σαπούνι αλλά με σκέτο νερό; Πώς αγγίζεις τον/την σύντροφο σου, χωρίς να είσαι καθαρός; Πώς μπορείς να ''καθαρίζεσαι'' μόνο με νερό το καλοκαίρι; Στα τρένα όπως έλεγε και ο γνωστός youtuber, κάποτε! Στα τρένα μήπως και γλιτώσει η ανθρωπότητα από αυτούς! Ρε ηλίθιοι. δεν σας λέει κάτι, πως στις μεγαλουπόλεις, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κάνουν μπάνιο, εξαφανίστηκαν πολλές αρρώστιες, επειδή κάποτε η εκκλησία είχε επιβάλλει στους ανθρώπους να μην πλένονται; Δεν σας λέει τίποτα ότι ο πιο υγιεινός τρόπος για να πιείς νερό κάποτε στις πόλεις, ήταν μέσω του αλκοόλ όπως η μπύρα, επειδή η διαδικασία ζύμωσης, και το οινόπνευμα σκότωνε πολλά μικρόβια; Δεν λέω πως σκοτώνει απαραίτητα τα μικρόβια το σαπούνι, αλλά πως δημιουργούνται συνθήκες να μην βρίσκονται πολλά, εξαιτίας μιας καθαρής επιφάνειας, επειδή έλκονται από την βρομιά
Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά ισχύει με όλα αυτά που αναφέρονται στο άρθρο. Επιτρέψτε μου μόνο μια (αφελή, αν θέλετε) σκέψη: Ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη μόδα που έρχεται από τις ΗΠΑ και που σε μένα θυμίζει κάπως και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η υγιεινή έχει εξαλείψει περισσότερες αρρώστιες από τα αντιβιοτικά.Άλλοι θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της βασίλισσας Ισαβέλλας.Δύο μπάνια σε όλη της τη ζωή.
το οτι η χρηση των κοινων σαπουνιων καταστρεφει την φυσιολογικη χλωριδα ειναι γνωστο. Οποτε για αποκατασταση της ισσορροπιας αναπτυσσονται μυκητες με αποτελεσμα οσμες και καταστροφη της επιδαρμιδος. Πρεπει να χρησιμοποιουμε σαπουνια ΒΕΒΑΙΩΣ και ιδιως μετα την τουαλετα (πραγμα που ελαχιστοι κανουν) με PH ελαφρα οξινο. Οποτε μην αλλοιωνουμε το σκεπτικο του ανθρωπου αυτου.
Να πάνε να κοιταχτούν, όχι σε έναν, αλλά σε περισσότερους γιατρούς!... ..που δεν χρησιμοποιούν σαπούνι!...Δεν θα αναφερθώ στους λόγους γιατί τους θεωρώ κάτι περισσότερο από αυτονόητους.Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος κατάλαβε ότι δεν αρκούσε μόνο το νερό για να καθαριστεί, όσο αφορά την ατομική του υγιεινή.Στα (άστοχα) σκεπτικά ορισμένων (άπλυτων) πως ο άνθρωπος παλαιότερα πλενόταν με σκέτο νεράκι, να σημειωθεί πως τότε, κυρίως προ της βιομηχανικής επανάστασης, η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή εν συγκρίσει με τη σημερινή, που είναι εξαιρετικά ρυπογόνα έως και βλαπτική.Εκτός από την ατομική, προσωπική υγιεινή, βασικό κανόνα κοινωνικοποίησης αποτελεί πως από τη στιγμή που συνδιαλεγόμαστε και ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε καθαροί. Ουσιαστικά καθαροί και όχι επιφανειακά.Ναι, οπωσδήποτε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε 15 διαφορετικά προϊόντα (η πληθώρα των οποίων είναι μια τεχνική-καταναλωτική ανάγκη - η οποία βέβαια βασίζεται στην βασική-ενστικτώδη ανάγκη του ανθρώπου να είναι καθαρός), για τον ατομικό καθαρισμό μας, αλλά ένα πράσινο σαπουνάκι, ένα σαμπουάν, μια οδοντόκρεμα και ένα αποσμητικό μασχάλης, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ! Όλοι αυτοί (οι άπλυτοι...), μετά τη χρήση τουαλέτας, τι κάνουν;... ..πλένονται με σκέτο νεράκι????..... ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;;;...Ούτε άλογα είμαστε να κυλιόμαστε στο χώμα, ούτε ελέφαντες στη λάσπη, ούτε αρκούδες να τριβόμαστε σε κορμούς δέντρων... Τα αντίστοιχα παραδείγματα, εκτός από βλακώδη, είναι και επικίνδυνα.Για την ιστορία, από τους πιο καθαρούς λαούς είναι οι Ιάπωνες και οι Αραβικοί λαοί, στων οποίων την κουλτούρα συγκαταλέγεται αυστηρά η ατομική καθαριότητα και υγιεινή. Δεν είναι τυχαίο ότι στις κοινωνίες τους λειτουργούσαν, από αρχαιοτάτων χρόνων, τα δημόσια λουτρά, τα οποία αργότερα υιοθέτησαν σταδιακά και κάποιοι δυτικοί λαοί.Υ.Γ.: Η καθαριότητα στην... πολιτισμένη στην Ευρώπη:Κατά τον 17ο αιώνα η έννοια της καθαριότητας και της προσωπικής υγιεινής δεν ήταν όπως αυτή που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα ένας ιστορικός σχολιάζει στο ντοκιμαντέρ «Versailles' dirty secrets- Toute L'Histoire», μια ενδιαφέρουσα ιστορική και άκρως αποκαλυπτική διαδρομή στα «σκοτεινά» μυστικά των Βερσαλλιών, ότι «η καθαριότητα εκείνη την εποχή αφορούσε κυρίως στην καθαρή αναπνοή και στο να μην μυρίζουν τα πόδια σου».Σύμφωνα με το θρύλο, λοιπόν, ο Λουδοβίκος ο 14ος έκανε μόλις μία φορά μπάνιο σε ολόκληρη την ζωή του και αυτό μετά από πίεση των συμβούλων του. Τα ιστορικά στοιχεία, πάντως, αναφέρουν ότι το σώμα του βασιλιά μάτωνε σε διάφορα σημεία του –μία αναμενόμενη αντίδραση του δέρματος ώστε να αποβάλει από πάνω του τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του από την εφίδρωση και την χρόνια απλυσιά.Πάντως όπως σχολιάζουν οι ομιλητές του ντοκιμαντέρ, εκείνη την εποχή δεν ήταν σύνηθες πράγμα για έναν βασιλιά να πλένεται και γι’ αυτόν το λόγο δεν υπήρχαν και αντίστοιχοι χώροι στο παλάτι ώστε οι κάτοικοί του να μπορούν να κάνουν μπάνιο. Προκειμένου να λύσουν την παραπάνω ανάγκη τους τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επισκέπτονταν ως επί το πλείστον εξωτερικούς χώρους που λειτουργούσαν σαν τα σημερινά σπα, όπου συναντούσαν τους φίλους τους και κυρίως τις ερωμένες τους.σ.σ.: Κάπως έτσι ανακαλύφθηκαν οι κολόνιες στις οποίες οι Γάλλοι έχουν την πρωτοκαθεδρία.https://www.youtube.com/watch?v=BWYIgqMEE2o
Μιας και το αναφέρεις, να διευκρινίσω ότι το παραδοσιακό ιαπωνικό μπάνιο γίνεται σε μία μπανιέρα με καυτό νερό, το οποίο δεν αλλάζεται, όπου κάνουν μπάνιο όλα τα μέλη της οικογένειας ένα ένα με την σειρά, από τον γηραιότερο έως τον μικρότερο. Οι άνθρωποι δεν τα ξέρουμε όλοι όλα ;-)
Δεν ισχύει αυτό σήμερα. Αν το ψάξεις λίγο θα το διαπιστώσεις κι εσύ.Έχω ταξιδέψει στην Ιαπωνία αρκετές φορές και μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποτε ναι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες, κάποτε...Πολύ καθαρός λαός. Μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ώρες αιχμής, ασφυκτικά γεμάτα, κυριολεκτικώς το «ασφυκτικά» και δεν υπάρχει η παραμικρή κακοσμία.Όποιος επισκέπτεται δημόσια λουτρά, κοινής χρήσης των δεξαμενών ταυτόχρονα με άλλα άτομα, είναι υποχρεωμένος να κάνει πρώτα ατομικό μπάνιο σε ντουζιέρα με σαμπουάν, αφρόλουτρο, σφουγγάρι ή μαλακή βούρτσα (που του παρέχονται εάν δεν έχει) και μετά περνάει στη δεξαμενή με τα άλλα άτομα.Πολύ σωστά το γράφει από κάτω ο Ecce Homo.
> Να πάνε να κοιταχτούν, όχι σε έναν, αλλά σε περισσότερους γιατρούς!... ..που δεν χρησιμοποιούν σαπούνι!... Οι γιατροί που μίλησαν στο κείμενο δεν σου φτάνουν; Μπορείς να ρωτήσεις και άλλους μικροβιολόγους...> Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος κατάλαβε ότι δεν αρκούσε μόνο το νερό για να καθαριστεί, όσο αφορά την ατομική του υγιεινή.Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος έκανε μπάνιο με νεράκι.Σαπούνι πράγματι υπήρχε (είχαν ας πούμε οι Βαβυλώνιοι), αλλά δεν ήταν απαραίτητο, και ο λόγος που το χρησιμοποιούσαν δεν ήταν οτι δεν καθαρίζουν αλλιώς. Το σαπούνι δεν έχει κάνα μαγικο καθαριστικό, ούτε κάτι που σκοτώνει τα μικρόβια. Απλά κάνει πιο εύκολα λιπαρές ουσίες να ξεκολλήσουν, και δίνει άρωμα.Στην αρχαία Ελλάδα έβαζαν και λάδι για να μυρίζουν καλύτερα, ή στη Ρώμη αρωματικά φυτά. Και φυσικά κανένα ζώο του θεού, ούτε η γάτα μέσα στο σπίτι σου, δεν χρησιμοποιεί σαπούνι.Πρέπει να είσαι πολύ μικροφοβιακός και σιχασιάρης σε όλα για να γράφεις ολοκληρο κατεβατό παραλήρημα μπας και κάποιος πληθεί μόνο με νερό...