Φίλοι, φίλοι… καριοφίλι; Γίνεται τελικά στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι κολλητοί χωρίς να παίζει κάτι;

Φίλοι, φίλοι… καριοφίλι; Γίνεται τελικά στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι κολλητοί χωρίς να παίζει κάτι; Facebook Twitter
Φέτος συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την πρεμιέρα του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» που είχε θέσει ένα ερώτημα που παραμένει φλέγον: Μπορούν στ' αλήθεια στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι στενοί φίλοι χωρίς αυτή η σχέση να κρύβει (ή να εξελιχθεί σε) κάτι άλλο;
2

Φέτος συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την πρεμιέρα της αρχετυπικής ρομαντικής κομεντί «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» η οποία είχε θέσει ένα ερώτημα στο οποίο έκτοτε πολλά άλλα αφηγηματικά προϊόντα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας έχουν επίσης επιχειρήσει να απαντήσουν: Μπορούν στ' αλήθεια στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι στενοί φίλοι χωρίς αυτή η σχέση να κρύβει (ή να εξελιχθεί σε) κάτι άλλο;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα πάντως που μόλις δημοσιεύτηκε στο Journal of Relationships Research, το ερώτημα παραμένει φλέγον και απασχολεί τόσο τους «εμπλεκόμενους» σε τέτοιες σχέσεις όσο και τους ερωτικούς τους συντρόφους που συχνά αντιμετωπίζουν με έντονη καχυποψία, ανησυχία και ζήλεια αυτόν τον «δεσμό».

Και μάλλον δεν μπορεί να τους/τις αδικήσει κανείς και τόσο πολύ αν σκεφτούμε πόσες ταινίες (μεταξύ αυτών φυσικά και το «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι») μοιάζουν να επιμένουν ότι κρύβει μια υπολανθάνουσα έλξη η «κολλητή» φιλία ανάμεσα σε στρέιτ άντρες και γυναίκες και σαφώς υπάρχει πάντα η προοπτική ή η δυναμική να εξελιχθεί σε κάτι ερωτικό.

Το ερώτημα παραμένει φλέγον και απασχολεί τόσο τους «εμπλεκόμενους» σε τέτοιες σχέσεις όσο και τους ερωτικούς τους συντρόφους που συχνά αντιμετωπίζουν με έντονη καχυποψία, ανησυχία και ζήλεια αυτόν τον «δεσμό».

Στην έρευνα συμμετείχαν 346 άτομα ηλικίας 18 ως 64 ετών τα οποία βρίσκονται ή είχαν βρεθεί σε ετεροφυλική ρομαντική σχέση με κάποιον ή κάποιαν που ο καλύτερος φίλος ή η καλύτερη φίλη του/της ανήκε στο αντίθετο φύλο (και ήταν επίσης στρέιτ). Αυτοί που παρουσιάστηκαν περισσότερο αρνητικοί ή ανήσυχοι ήταν όσοι δήλωσαν αρραβωνιασμένοι ή σοβαρά δεσμευμένοι με άμεση προοπτική τον γάμο. Αντιθέτως, όσοι ήταν ήδη παντρεμένοι ή single, εμφανίστηκαν αρκετά πιο «χαλαροί» συγκριτικά. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πιο «καχύποπτοι» είναι πολύ πιο πιθανό να «ξεσπάσουν» σε μια κρίση ζηλοτυπίας κατά του / της συντρόφου τους από τη στιγμή που νοιώθουν ότι απειλούνται από τον καλύτερο φίλο ή την καλύτερη φίλη της σχέσης τους.

Όπως δηλώνεται στο πόρισμα της έρευνας «οι επικρατούσες ετεροκανονικές αντιλήψεις μας έχουν ιστορικά προγραμματίσει να θεωρούμε καταρχήν τη σχέση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ρομαντική ή σεξουαλική. Επομένως, πολλά άτομα τείνουν να πιστεύουν, ακόμα κι αν δεν το κάνουν θέμα, ότι μια φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα είναι πιθανό να εξελιχτεί σε κάτι πέρα από μια 'αθώα' φιλία...».

Στην έρευνα γίνεται επίσης διαχωρισμούς ανάμεσα στα αισθήματα ζήλειας και στις εκδηλώσεις ζηλοτυπίας που συχνά συγχέονται. Όταν κάνουμε λόγο για «ζηλόφθονο εραστή» συχνά εννοούμε τόσο εκείνον ή εκείνη που νοιώθει ζήλεια όσο και αυτούς που επιδεικνύουν συμπεριφορές ελέγχου και χειραγώγησης απέναντι στους συντρόφους τους. Όπως σημειώνεται στο πόρισμα της έρευνας, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το αίσθημα ζήλειας (στο οποίο όλοι σχεδόν κάποτε είμαστε ευάλωτοι και είναι λάθος να στιγματίζεται) από την αντίστοιχη συμπεριφορά (την οποία όποιος ασκεί, καταλήγει να χάνει το οποιοδήποτε δίκιο μπορεί να είχε).

«Έχουμε την τάση να πηγαίνουμε συνειρμικά από την εμπειρία του συναισθήματος της ζήλειας στη ζηλότυπη συμπεριφορά και δράση» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αν όμως αντιθέτως θεωρήσουμε το συναίσθημα της ζήλειας ως μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την συναισθηματική μας κατάσταση συνολικά και τι μπορεί να την επηρεάζει, αυτό θα αποδειχτεί γόνιμο και διαφωτιστικό...

Με στοιχεία από το Atlantic Monthly

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια