Disappear Here

Disappear Here Facebook Twitter
1

Αναρωτιέμαι συχνά πώς μπορεί να εξαφανιστεί κάποιος στην Αθήνα. Πώς να σβήσει τις πατημασιές του στο αθηναϊκό νυχτερινό «χιόνι» και τα ίχνη του από τις κλασικές του διαδρομές, ειδικά κάποιος σαν όλους εμάς που κινούμαστε με μονομανία στο ιστορικό κέντρο και θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον διαβατήριο για να περάσουμε τα σύνορα του Δήμου Αθηναίων (που ορίζονται από αυτές τις άθλιες αρχαιοπρεπείς πινακίδες που έστησε κάποτε ο Αβραμόπουλος). Να αρχίσει, ας πούμε, να βγαίνει στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα, στο Κεφαλάρι ή στη Νέα Ερυθραία – στις περιοχές όπου αναπτύσσονται τελευταία διάφοροι «εναλλακτικοί» πόλοι ως ανάχωμα στην «ανασφάλεια» του κέντρου. Το έχω τολμήσει κι εγώ και ξέρω και αρκετούς ακόμα που έκαναν το ίδιο. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ισοπεδωτικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ωραία μαγαζιά εκτός των αθηναϊκών «συνόρων». Αλλά η εγγενής οικειότητα που σου προσφέρουν τα μαγαζιά του κέντρου (ακόμα και αυτά που δεν σου αρέσουν) καταρρίπτει εύκολα τους όποιους ενδοιασμούς για ενδεχόμενο ιδρυματισμό.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, επισκέφθηκα το ραγδαία νυχτερινά αναπτυσσόμενο Χαλάνδρι, το «νέο Γκάζι» της νυχτερινής Αθήνας. Παγωμένα γιαούρτια, μοντέρνες σουβλακερί, λουκουμάδες, τεράστια καφέ-μπαρ αμφιβόλου αισθητικής, κυριλο-εναλλακτικός κόσμος, κίνηση, κόρνες, μια ατμόσφαιρα νησιού (μάλλον της Φολεγάνδρου). Η αλήθεια είναι ότι το Χαλάνδρι έχει φτιάξει μια πιο καλή κατάσταση από το Γκάζι, κυρίως γιατί ήταν και είναι μια μαζικά κατοικημένη περιοχή που δύσκολα μπορεί το nightlife boom της να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της. Και έχει και ωραία μπαρ. Όπως ο Σπόρος, που πήγε κι έστησε ένα beach bar στο αίθριο ενός εμπορικού κέντρου και είναι τόσο κουλ, σαν να βρίσκεσαι, ας πούμε, στον Κέδρο της Δονούσας. Ή το μπαρ Κομμωτήριο, που είναι απέναντι από το εμβληματικό Blue και για κάποιον λόγο μου θυμίζει την παλιά Cafeina στο Μοναστηράκι (όχι στη διακόσμηση).

Disappear Here Facebook Twitter
Balux

Στα Νότια πήγα στο Balux ένα μεσημέρι Σαββάτου, με τον πρώτο καυτό ήλιο αυτής της άνοιξης να μας καίει το λευκό δέρμα. Ό,τι και αν έχει να του προσάψει ο φανατικός pellegrino του κέντρου, είναι ένα καλαίσθητο μαγαζί που θα ζήλευε οποιαδήποτε παραλία της Côte d’ Azur (sorry, αλλά όταν είχα πάει στις Κάννες με την καφέ θάλασσα, τα παραλιακά προβεβλημένα μαγαζιά είχαν πλαστικές καρέκλες και βότκες με 12 ευρώ). Τα παιδάκια αλωνίζουν στον παιδότοπο, οι μεγάλοι παίζουν Pro αραχτοί στους καναπέδες, οι πιτσιρικάδες πίνουν φραπουτσίνο με θέα τη θάλασσα και σχεδιάζουν τις διακοπές τους στην Πάρο. Εμείς οι χίπστερ ανοίξαμε τις ξαπλώστρες πάνω στην άμμο και κλείσαμε τα μάτια (αλλά ανοίξαμε ταυτόχρονα και το instagram). Κάποιοι έπαιζαν beach volley στο γειτονικό γήπεδο (και μάλλον τους ζηλέψαμε).

Όχι μόνο ΑθήναΠήγα και στο Μαρούσι για τον τέταρτο αγώνα της προημιτελικής σειράς της Euroleague μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπαρτσελόνα. Ένα τεράστιο κλαμπ μέσα στην πόλη με 30.000 ανθρώπους στοιβαγμένους σε μερικά τετραγωνικά, ένας κοινωνιολογικός ψίθυρος-καμπανάκι για όσους έχουν επιλέξει να κλείνονται μέσα
στον μικρόκοσμό τους. Η ελίτ της Πολιτείας και η κατώτερη τάξη του Περάματος, οι άρχοντες και τα παλικάρια, ο ένας δίπλα στον άλλο. Τσαμπουκάδες για ψύλλου πήδημα, πρωτόγονες ιαχές, παπάκια και Πόρσε, σημαιάκια και ρεψίματα. Το κάθε εκτυφλωτικό πρίσμα της ελληνικής κοινωνίας σε εξωστρέφεια. Αρκεί να κοιτάξεις μια αριστερά και μια δεξιά για να καταλάβεις όλο το «παιχνίδι». Ο τσάμπα μάγκας, ο ρομαντικός, ο χούλιγκαν, ο πωρωμένος οπαδός, το καλό παιδί, ο ψυχασθενής, όλοι είναι εκεί μαζί.

Less than zeroΜόνο στο γήπεδο, τελικά, μπορείς να εξαφανιστείς. Και ας πάω μια φορά στα δέκα χρόνια. Γιατί, όπως είχε γράψει και ο Μπρετ Ίστον Έλις στο Less than zero: Disappear Here / The syringe fills with blood / You ’re a beautiful boy and that’s all that matters / Wonder if he’s for sale / People are afraid to merge / To merge.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια